Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Νίκος Νικηφορίδης: 5 Μαρτίου 1951, στο απόσπασμα για απόπειρα διάδοσης ιδεών

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Δήμος & Πολιτεία" (Φύλλο Μαρτίου 2024) 

Στο γεωγραφικό χώρο που πριν 4000 χρόνια γεννήθηκε ο Ραδάμανθυς, το πρωί της 5ης Μαρτίου 1951, “δικαστές”, έστειλαν στο εκτελεστικό απόσπασμα, ένα παλληκάρι, μόλις 23 ετών, τον κομμουνιστή Νίκο Νικηφορίδη, με την αιτιολογία της «απόπειρας διάδοσης ιδεών».

Ο Νίκος Νικηφορίδης είχε γεννηθεί στις 12 Ιουνίου του 1928 στην Αθήνα, στην περιοχή Παγκράτι, στα όρια με τον σημερινό Δήμο Βύρωνα. Το 1943, μαθητής του 7ου Γυμνασίου Αθηνών, εντάχθηκε στην Αντίσταση: «Αετόπουλο» αρχικά και στη συνέχεια ΕΠΟΝίτης. Παρά τη μικρή ηλικία του έγινε γραμματέας της Ε.Π.Ο.Ν. Παγκρατίου.

Το 1947, μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο, συνελήφθη και εστάλη στην εξορία, αρχικά στην Ικαρία και στη συνέχεια (τον Απρίλιο του 1948) στη Μακρόνησο. Οι απάνθρωπες συνθήκες ζωής και τα βασανιστήρια που υπέστη στο κολαστήριο της Μακρονήσου έφθειραν την υγεία του. Αυτή ήταν η αιτία της απελευθέρωσής του, τον Οκτώβριο του 1950.

Μόλις συνέρχεται, στις 5 Νοεμβρίου ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για τη συγκέντρωση υπογραφών για τη «Διακήρυξη της Στοκχόλμης», υπέρ της ειρήνης. Συλλαμβάνεται και καταδικάζεται μαζί με άλλους αγωνιστές σε θάνατο.

Αμέσως μετά την καταδίκη των αγωνιστών της ειρήνης εκδηλώθηκε ένα διεθνές κύμα συμπαράστασης προς αυτούς. Χιλιάδες τηλεγραφήματα στάλθηκαν προς την ελληνική κυβέρνηση με αίτημα να μην εκτελεστούν οι επιβληθείσες ποινές. Ανάμεσά τους ξεχώριζαν αυτά των βραβευμένων με νόμπελ Α. Αϊνστάιν και Πιέρ και Μαρί Κιουρί.

Προς τιμήν του, επί δημαρχίας Δημήτρη Νικολαίδη, μετονομάστηκε η πρώην οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου, και με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννησή του, την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018, ο δήμος Βύρωνα (επί δημαρχίας Γρηγόρη Κατωπόδη) προχώρησε στην αποκάλυψη αναμνηστικής πλάκας-μνημείου, στη συμβολή των οδών Αρήτης και Νίκου Νικηφορίδη.

Επρόκειτο όμως για ένα ακαλαίσθητο μνημείο, που έμοιαζε με οστεοθήκη, πράγμα που ανάγκασε τους κατοίκους να διαμαρτυρηθούν, και στις 9 Δεκεμβρίου 2019, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα (Συζήτηση του με αριθμ. Πρωτ.: 22596/17-09-2019 Αιτήματος πολιτών) άκουσαν τον πρώην Δήμαρχο Γρηγόρη Κατωπόδη να αναφέρει: «Σε ότι αφορά το μνημείο Νικηφορίδη κυρία Κλωνάρη, να ορίσετε μία καλλιτεχνική Επιτροπή, η οποία να μας πει πως θα μπορούσε να φτιαχτεί καλύτερα ένα τέτοιο μνημείο, να δούμε και τι οικονομικά υπάρχουν και να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι περισσότερο και καλύτερο στην τιμή που αξίζει στον Νικηφορίδη».

Όπως επίσης άκουσαν τον δημοτικό σύμβουλο Πάνο Τριγάζη να λέει, στις 15 Δεκεμβρίου 2021: «… θα ήθελα, σύμφωνα και με τις δικές μου ευαισθησίες, να ακούσω από τον Αντιδήμαρχο κ. Καραγιάννη, να μου λέει αν στη θέση του μνημείου αυτού που είναι σαν… … εικονοστάσι, αν θα υπάρξει μια προτομή για τον Νίκο Νικηφορίδη και, εάν αυτό θα είναι μέρος του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, εντός του 2022».

Πολίτες, έχοντας απηυδήσει από τα φληναφήματα και την αναξιοπιστία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, στις 14 Φεβρουαρίου 2024, απέστειλαν προς τους Δήμο Αθηναίων (Α.Π.: 42172/15-02-2024) και Δήμο Βύρωνα (Α.Π.: 3592/14-02-2024) Αίτημα για από κοινού εκδήλωση προς τιμή του Νικηφορίδη, κάθε χρόνο στις 5 Μαρτίου, με ταυτόχρονη ανάδειξη της δράσης του υπέρ της Ειρήνης, καθώς επίσης και για την από κοινού κατασκευή μνημείου που θα αξίζει στη μνήμη του, και που θα παρορμεί τους περαστικούς να σταθούν και όχι να προσπεράσουν! 

Νικλής Κακοπελέκητος

Δείτε το αίτημα των συλλογικοτήτων

==================================

ΑΙΤΗΜΑ
της Ένωσης Πολιτών με την ονομασία «Ενάργεια»
και
της Κίνησης Πολιτών με την ονομασία «Βύρωνας και τριγύρω»

ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ

Κοινοποίηση: Γραφείο Πολιτισμού Δημάρχου Αθηναίων

Παρακαλούμε όπως το αίτημά μας Πρωτοκολληθεί

ΘΕΜΑ: «Από κοινού (Δήμος Αθηναίων και Δήμος Βύρωνα): α) Εκδήλωση για απότιση φόρου τιμής στον Νίκο Νικηφορίδη και β) Κατασκευή μνημείου» 

Αξιότιμε Δήμαρχε Αθηναίων, κύριε Χάρη Δούκα,
Αξιότιμε Δήμαρχε Βύρωνα, κύριε Αλέξη Σωτηρόπουλε,

Ο Νίκος Νικηφορίδης γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου του 1928 στην Αθήνα, στην περιοχή Παγκράτι, στα όρια με τον σημερινό Δήμο Βύρωνα. Το 1943, μαθητής του 7ου Γυμνασίου Αθηνών, εντάχθηκε στην Αντίσταση: «Αετόπουλο» αρχικά και στη συνέχεια ΕΠΟΝίτης. Παρά τη μικρή ηλικία του έγινε γραμματέας της Ε.Π.Ο.Ν. Παγκρατίου.

Εκτελέστηκε το πρωί της 5ης Μαρτίου 1951, κοντά στις φυλακές του Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη, σε ηλικία μόλις είκοσι τριών ετών, με την αιτιολογία της «απόπειρας διάδοσης ιδεών».

Προς τιμήν του και με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννησή του, την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018, ο δήμος Βύρωνα (επί δημαρχίας Γρηγόρη Κατωπόδη) προχώρησε στην αποκάλυψη αναμνηστικής πλάκας-μνημείου, στη συμβολή των οδών Αρήτης και Ν. Νικηφορίδη (πρώην οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου, της οποίας η μετονομασία είχε γίνει το 1984 επί δημαρχίας Δημήτρη Νικολαίδη).

Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το θάνατο του Νίκου Νικηφορίδη μπορείτε να αντλήσετε από το άρθρο: Νίκος Νικηφορίδης, 5 Μαρτίου 1951: Στο εκτελεστικό απόσπασμα… για απόπειρα διάδοσης ιδεών!

-Επειδή θεωρούμε ότι η τέλεση της επετειακής εκδήλωσης προς τιμή του Νίκου Νικηφορίδη δεν πρέπει να αφορά μόνον τον Δήμο Βύρωνα αλλά και τον Δήμο Αθηναίων,
-Επειδή σε ότι αφορά το μνημείο που έχει τοποθετηθεί στον κοινόχρηστο χώρο πρασίνου της συμβολής των οδών Αρήτης και Ν. Νικηφορίδη αυτό είναι ακαλαίσθητο και ομοιάζει με οστεοφυλάκιο -βλέπε συνημμένες φωτογραφίες- και για το οποίο υπάρχουν δηλώσεις και δεσμεύσεις:

Α) Πατήστε πάνω στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=Y03IuUsNhcc και παρακολουθήστε στην 4η ώρα, 58 λεπτά και 40 δεύτερα, το απόσπασμα της ομιλίας του Δημοτικού Συμβούλου Βύρωνα κ. Πάνου Τριγάζη, που έγινε, στις 15 Δεκεμβρίου 2021, στην Τακτική και ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα, που αναφέρει:
«Εγώ βέβαια, επειδή μιλάμε για συγκεκριμένα πράγματα, θα ήθελα, σύμφωνα και με τις δικές μου ευαισθησίες, να ακούσω από τον Αντιδήμαρχο (Τεχνικών Υπηρεσιών) κ. Καραγιάννη, να μου λέει αν στη θέση του μνημείου αυτού που είναι σαν… … εικονοστάσι, αν θα υπάρξει μια προτομή για τον Νίκο Νικηφορίδη και, εάν αυτό θα είναι μέρος του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, εντός του 2022».
και
Β) Στις 9 Δεκεμβρίου 2019 στο Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα (Συζήτηση του με αριθμ. Πρωτ.: 22596/17-09-2019 Αιτήματος πολιτών) ο πρώην Δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης ανέφερε:
«Σε ότι αφορά το μνημείο Νικηφορίδη… να ορίσουμε μία καλλιτεχνική Επιτροπή. Κυρία Κλωνάρη, να ορίσετε μία καλλιτεχνική Επιτροπή, η οποία να μας πει πως θα μπορούσε να φτιαχτεί καλύτερα ένα τέτοιο μνημείο, να δούμε και τι οικονομικά υπάρχουν και να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι περισσότερο και καλύτερο στην τιμή που αξίζει στον Νικηφορίδη»

-Επειδή η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ, ΠΟΤΕ, στην, με Αρ.  Πρωτοκόλλου: 17591, Ημ/νια Πρωτοκόλλου: 13/07/2023, ΕΡΩΤΗΣΗ των πολιτών με Θέμα: Α) Καμία τιμή στον ήρωα Βαγγέλη Μαρτάκη - Β) Καμία εξέλιξη σχετικά με το μνημείο του Νίκου Νικηφορίδη, ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ των διατάξεων της παρ. 1, του άρθρου 4 (Διεκπεραίωση υποθέσεων από τη Διοίκηση) του Νόμου 2690/1999 (βλέπε σχετικά την 2η σελίδα του συνημμένου Εγγράφου του Συνηγόρου του Πολίτη)

Κατόπιν όλων αυτών,
Αιτούμεθα:

1. Στις 5 Μαρτίου κάθε έτους την από κοινού εκδήλωση προς τιμή του Νίκου Νικηφορίδη, με ταυτόχρονη ανάδειξη της δράσης του υπέρ της Ειρήνης, και,
2. Το συντομότερο δυνατόν, την από κοινού κατασκευή μνημείου που θα αξίζει στον Νίκο Νικηφορίδη, και που θα παρορμεί τους περαστικούς να σταθούν και όχι να προσπεράσουν!!!

Με τιμή
Ένωση Πολιτών «Ενάργεια»
enargeia.vironiotes@gmail.com
Κίνηση Πολιτών «Βύρωνας και τριγύρω»
vironastrigiro@gmail.com
 
14 Φεβρουαρίου 2024


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου