«Σε
κάθε δένδρο (μουριά) που εντοπίζεται να έχει προσβληθεί, μόνο ειδικό
συνεργείο έμπειρων δενδροκηπουρών πρέπει να προβαίνει σε κλάδεμα και αποκοπή των
προσβεβλημένων μερών του δένδρου!»
«Οι προσβεβλημένοι κορμοί και βραχίονες των δένδρων θα πρέπει να αποκόπτονται, να θρυμματίζονται και να καταστρέφονται με υγειονομικώς ασφαλή τρόπο ώστε να αποφεύγεται η έξοδος των ενήλικων εντόμων!»
Στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, συζητήθηκε το αίτημα που υπέβαλαν οι πολίτες της «Ενάργειας» και του «Βύρωνας και τριγύρω» αναφορικά με το φαινόμενο της ξήρανσης των μωρεόδενδρων (μουριές) της πόλης μας.
Από τους πολίτες είχε ζητηθεί η λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου, αλλά, δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, η Δημοτική Αρχή Βύρωνα αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, αφού, και στην περίπτωση αυτή, ο τρόπος που εξακολουθεί να διαχειρίζεται την κατάσταση που ενέκυψε στην πόλη μας είναι ανεπαρκής.
Αντί η Δημοτική Αρχή να χρησιμοποιήσει το προπαγανδιστικό της όργανο, την Ιστοσελίδα του Δήμου -γιατί έτσι την έχουν καταντήσει, όργανο προπαγάνδας- βγάζοντας κάποια ανακοίνωση ενημέρωσης των πολιτών, όπως έκαναν άλλοι δήμοι, για παράδειγμα ο Δήμος Αλίμου*, αντί να εκδώσει και κάποιο ενημερωτικό φυλλάδιο διανέμοντάς το στα ΜΜΕ της πόλης μας, γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό, η Δημοτική Αρχή Βύρωνα πέρα από τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έκανε κάτι άλλο.
Έτσι, χθες, διαπιστώσαμε στο δρόμο και στους κάδους απορριμμάτων της οδού Εμπεδοκλέους κομμένα κλαδιά μιας μουριάς που έχει προσβληθεί από το ξυλοφάγο έντομο-σκαθάρι (η κοινή του ονομασία είναι «βλαστορύκτης της μουριάς», ενώ η επιστημονική του ονομασία «xylotrechus chinensis») που πλήττει τα δένδρα της μουριάς, παρότι οι οδηγίες των ειδικών επιστημόνων αναφέρουν ότι, «οι προσβεβλημένοι κορμοί και βραχίονες των δένδρων θα πρέπει να αποκόπτονται, να θρυμματίζονται και να καταστρέφονται με υγειονομικώς ασφαλή τρόπο ώστε να αποφεύγεται η έξοδος των ενήλικων εντόμων», καθώς επίσης ότι, «η απομάκρυνση τους θερινούς μήνες δεν συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του εντόμου και πιθανότατα έχει αρνητικά αποτελέσματα, διότι ένα ποσοστό εντόμων που θα ωοτοκούσε στα ήδη προσβεβλημένα δένδρα, θα στραφεί στα υγιή». Ο καταλληλότερος χρόνος απομάκρυνσης των προσβεβλημένων δένδρων είναι ο χειμώνας και οι αρχές της άνοιξης.
Εάν όμως δεν υπάρχει ενημέρωση πώς να τα γνωρίζουν αυτά οι απλοί πολίτες; Βλέπουν μια μουριά που ξεραίνεται, και προσπαθούν, από μόνοι τους, να τη σώσουν…
Πως να γνωρίζουν οι απλοί πολίτες ότι μετά το κλάδεμα των δένδρων οι ουλές θα πρέπει να καλύπτονται με μαστίχα
εμβολιασμού.;
Απώλειες 11% στο Δήμο Αθηναίων, 40-50% στο Δήμο Βύρωνα! Άραγε γιατί;
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που πρέπει να απασχολήσει τις υγιείς δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Στα τέλη Αυγούστου του 2022 ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, κ. Χρήστος Τεντόμας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, είπε ότι στην Αθήνα υπάρχουν 25.000 μουριές, εκ των οποίων πρόπερσι χάθηκαν περίπου 500 μουριές, ενώ την περσινή χρονιά, 750 μουριές. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο σημείωσε ότι «δυστυχώς υπάρχει πολύ μεγάλη εξάπλωση του συγκεκριμένου σκαθαριού και φοβόμαστε ότι θα χάσουμε περίπου 1000-1500 μουριές».
Δηλαδή, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Αθηναίων χάθηκε ή συνολικά πρόκειται να χαθεί περίπου το 11% των μωρεόδενδρων που φύονται στην Αθήνα.
Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Αθήνα, οι μουριές που φύονται στο Δήμο μας είναι περίπου 700 και το ποσοστό που έχει προσβληθεί, σύμφωνα με την αρμόδια υπάλληλο του τμήματος Πρασίνου-Περιβάλλοντος, κυρία Αλεξιάδου, είναι περίπου 40-50%.!!!
Ανεξήγητα μεγάλη απόκλιση… ακόμη και εάν είναι θέμα έκτασης του Δήμου.
*Σημείωση: Δείτε την ανακοίνωση που έβγαλε ο Δήμος Αλίμου εδώ:
Διαβάστε επίσης το άρθρο:
Η Δημοτική Αρχή πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα κατά της ξήρανσης των μωρεόδενδρων της πόλης του Βύρωνα
Ενάργεια
26 Σεπτεμβρίου 2022
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου