Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Όλοι εμείς οι πολίτες έχουμε αφεθεί στην τύχη και στα χέρια εκείνων...

«Επιτέλους, στη χώρα αυτή πρέπει να παύσουμε να θρηνούμε κάθε φορά ανθρώπους για να γινόμαστε “άνθρωποι”… συνεπείς ως προς το καθήκον μας!»

Φωτογραφίες από την οδό Μορκεντάου, αρ. 10 (Αριθμός Πρωτοκόλλου 157058 / 18-06-2024)

ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΚΤΗΡΙΑ;

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είχαν κατακλυστεί από τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ότι το προσεχές διάστημα αναμενόταν να έρθει νομοσχέδιο από τη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τα εγκαταλελειμμένα κτήρια, μέσω του οποίου θα θεσπιζόταν για πρώτη φορά ένα πλαίσιο για τη διαδικασία παρέμβασης, αποκατάστασης και επανάχρησής τους, προκειμένου να αποφευχθούν τραγικά γεγονότα, όπως αυτό που συνέβη στη Σάμο τον Οκτώβριο του 2020, όταν, έπειτα από κατάρρευση τοίχου παλαιού κτίσματος από σεισμό 6,7 ρίχτερ, δύο παιδιά, δύο μαθητές, ηλικίας 17 και 15 ετών, έχασαν τη ζωή τους, την ώρα που περνούσαν από το σημείο εκείνο.

Στον απόηχο του τραγικού χαμού των δύο ανήλικων παιδιών το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ζητήσει από τους ΟΤΑ της χώρας να καταγράψουν τα κτίσματα που ήταν εν δυνάμει «βόμβες»...
«Το ζήτημα διαχείρισης των εγκαταλελειμμένων κτηρίων αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά συνολικά, υπεύθυνα, συγκεκριμένα και αποτελεσματικά. Στόχος μας είναι να προστατέψουμε τη δημόσια Υγεία και ασφάλεια, αλλά και να αναβαθμίσουμε τον αστικό χώρο, σε συνεργασία του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, σεβόμενοι πάντα τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών», είχε δηλώσει ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.

Ο δε πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, με έναν πρόχειρο τότε υπολογισμό είχε σημειώσει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι τα κτίσματα που θα μπορούσαν σε έναν δυνατό σεισμό να καταρρεύσουν υπολογίζονταν περί τις 10.000 σε όλη τη χώρα. 

Από τότε πέρασαν δυο (2) χρόνια και για το νομοσχέδιο δεν ακούστηκε το παραμικρό. Ο περιβόητος σχεδιασμός για τη δημιουργία μητρώου εγκαταλελειμμένων ακινήτων σε κάθε Δήμο, στο οποίο θα εγγράφονταν τα ακίνητα και, εν τέλει, θα προωθείτο η αξιοποίησή τους, έμεινε στα λόγια… και στην περιβόητη λογική του «πάμε και όπου βγει», παρότι όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σεισμογενής!

Πριν από λίγο καιρό, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με αφορμή τον σεισμό που έγινε στην Κύθνο, εκτιμώντας πως θα υπάρξει περίοδος σεισμικής έξαρσης στη χώρα μας, αναφέρθηκε στην περιοχή του Κορινθιακού λέγοντας ότι «έχει πολλά και μεγάλα ενεργά ρήγματα ανάμεσα στα οποία και αυτό τον Αλκυονίδων που έδωσε τον σεισμό του 1981 αλλά και αυτό που έδωσε τον σεισμό του Αιγίου. Οι ισχυροί σεισμοί εκεί επαναλαμβάνονται κάθε περίπου 35 χρόνια κατά μέσο όρο, έχουμε αρχίσει να υπερβαίνουμε τον μέσο όρο οπότε αργά ή γρήγορα θα ξαναζήσουμε είτε σε αυτή είτε σε άλλες ισχυρούς σεισμούς».
Ωστόσο, τόνισε πως: «δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να προβλέψει πότε και πού θα συμβεί κάτι» καταλήγοντας με το ότι «η μεγάλη αξία έγκειται στο να προλαμβάνουμε, να τηρείται με ευλάβεια ο αντισεισμικός κανονισμός, να προχωρήσουμε σε ελέγχους»… 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ;

Στο Δήμο Βύρωνα, η δημοτικές αρχές των Γρηγόρη Κατωπόδη και Αλέξη Σωτηρόπουλου στάθηκαν τυχερές γιατί οι συλλογικότητες α) Κίνηση Πολιτών «Βύρωνας και τριγύρω» (κατά 90-95%) και β) Ένωση Πολιτών «Ενάργεια» (κατά 5-10%) κατέγραψαν πάνω από 220 επικίνδυνα ή και εγκαταλελειμμένα κτίσματα της πόλης και τμήμα του καταλόγου (λίστα) αυτού, η Δημοτική Αρχή του Γρηγόρη Κατωπόδη το παρέδωσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ… οι προαναφερόμενες δημοτικές αρχές της πόλη μας δεν  υιοθέτησαν συμπεριφορά ανάλογη με την σοβαρότητα των περιστάσεων!

Η Κίνηση Πολιτών «Βύρωνας και τριγύρω» με πρόσφατο αίτημά της Κάλεσε τον Δήμο Βύρωνα να συμμορφωθεί άμεσα με τις υποδείξεις της πολεοδομίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Σε τουλάχιστον 2 περιπτώσεις (η μία από το 2020) ο δήμος δεν έχει πάρει κανένα από τα μέτρα τα οποία υποδεικνύει η πολεοδομία ενώ και τα δύο κτίσματα είναι επικίνδυνα.
Περιμένουμε όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις απλά να γίνει ατύχημα;

1.Επικίνδυνο Κτίσμα Βρυούλων και Ολυμπιάδος

2.Καλλιπόλεως 79 και Πανόρμου 13 γωνία βρίσκεται εγκαταλελειμμένο ισόγειο κτίσμα, όπου με τις βροχοπτώσεις έχει καταρρεύσει τμήμα της τοιχοποιίας.

Το σημείο είναι πολυσύχναστο, ενώ καθημερινά περνούν από το σημείο αυτό και πολλά παιδιά με κατεύθυνση από και προς το σχολικό συγκρότημα στα νταμάρια!

Με γεγονός ότι αν δεν κινηθούν οι ιδιοκτήτες η ευθύνη τελικά πηγαίνει στους δήμους (Κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας > Μέρος-ΙV > Κεφάλαιο-Β > Αρθρο-425 (Αρθ-4 ΠΔ-13/22-4-29) κ.ο.κ. αναμένουμε τις εξελίξεις επί του θέματος: http://www.domiki.gr/content/kpn/text_4g/0.htm Πηγή: https://vironastrigiro.blogspot.com/2024/06/blog-post_29.html

============================

Στις παραπάνω δυο περιπτώσεις της Κίνησης Πολιτών «Βύρωνας και τριγύρω» προσθέτουμε κάποιες ακόμη παρατηρήσεις, που καλό θα είναι η δημοτική αρχή Σωτηρόπουλου και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να δώσουν βάση:

1.

Στην με Αρ. Πρωτοκόλλου: 9188 και Ημ/νια Πρωτοκόλλου: 25/04/2024, ΕΡΩΤΗΣΗ της Ένωσης Πολιτών «Ενάργεια», με Θέμα: "Ερωτήσεις για τη «σχολάζουσα κληρονομιά» Μανούσου, που δεν διατυπώθηκαν κατά την 2η Ειδική Συνεδρίαση του Δ.Σ." (η οποία παρεμπιπτόντως, Αντισυνταγματικά και ενάντια στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας του Νόμου 2690/1999, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ από τη Δημοτική Αρχή του Αλέξη Σωτηρόπουλου), τέθηκαν ξανά οι προβληματισμοί για το εγκαταλελειμμένο οίκημα του παλαιού Συμβολαιογραφείου της οδού Νίκου Νικηφορίδη (και Ν. Αρώνη γωνία), βλέπε φωτογραφία:

Αναφορικά με το κτίσμα του (παλαιού) Συμβολαιογραφείου που βρίσκεται  Ν. Νικηφορίδη-Ν. Αρώνη, Σας είναι γνωστό, από τις διαρκείς παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι υπάρχει εσωτερική κατάρρευση του Α’ ορόφου (σύμφωνα με δήλωση της πρώην κηδεμόνος κας Α. Στρανομίτη και μαρτυρία του μεσίτη κ. Γιώργου Λυμπερόπουλου), πράγμα που, κατά τη γνώμη μας, το καθιστά επικίνδυνο από στατική άποψη!
Αυτό έχει καταγραφεί και στο, από 13 Οκτωβρίου 2021, Αίτημα που είχαμε υποβάλει προς την ΥΔΟΜ του Δήμου Αθηναίων για διενέργεια αυτοψίας, που έλαβε τον ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 263817/10422/13-10-2021.
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αγνόησε την καταγγελία μας και το αίτημά μας για λήψη μέτρων προφύλαξης περιμετρικά του κτίσματος του Συμβολαιογραφείου (Ν. Νικηφορίδη & Ν. Αρώνη), για την ασφάλεια των περαστικών. Εφησύχασε τους δημοτικούς συμβούλους και τους κατοίκους της περιοχής, με την πρόχειρη αποκατάσταση μόνο των εξωτερικών σαθρών επιφανειών του κτίσματος.
Ερωτάσθε:
Θα μεριμνήσετε για να ελέγξετε άμεσα την καταγγελία μας; Και εάν οι μαρτυρίες είναι σωστές και όντως υπάρχει κατάρρευση του Α’ ορόφου, εσωτερικά του οικήματος, θα πάρετε τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών;

2.

Όπως εύκολα διαπιστώνεται από το συνημμένο φωτογραφικό υλικό τα εν λόγω κτίσματα που εξακολουθούν να στέκονται "όρθια" και ασυντήρητα πρέπει να θεωρηθούν επικίνδυνα από άποψη δομική και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους διερχόμενους από τα πεζοδρόμια πολίτες, οι οποίοι καθημερινώς περνάνε αμέριμνα από δίπλα τους ή από κάτω τους! «Επιτέλους, στη χώρα αυτή πρέπει να παύσουμε να θρηνούμε κάθε φορά ανθρώπους για να γινόμαστε “άνθρωποι”… συνεπείς ως προς το καθήκον μας!», γράψαμε το 2020, εκτός όλων των άλλων, και για τα ερείπια της οδού Αδαμαντίου Κοραή αρ. 33.

Η Δημοτική Αρχή και η Τεχνική Υπηρεσία θα μπορούσαν να λάβουν εκεί, κατά προτεραιότητα, προληπτικά μέτρα ασφαλείας για τους διερχόμενους-πεζούς και να ζητήσουν εκείνες από την Πολεοδομία τη διενέργεια αυτοψίας, και αυτοψιών σε όλα τα καταγεγραμμένα από τους πολίτες εγκαταλελειμμένα κτήρια/κτίσματα.

3.

Ευτυχώς τουλάχιστον που για το Επικίνδυνο διώροφο της οδού Ολυμπιάδος αρ. 51 και Αδαμάντιου Κοραή γωνία, μετά τις καταγγελίες μας, προς την Πολεοδομία, ακόμα και προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ελήφθησαν μέτρα –έστω και μετά από μεγάλη καθυστέρηση, και στα μέσα του Αυγούστου 2020 περιφράχθηκε ο περιβάλλων χώρος του οικήματος, σύμφωνα με τα όσα έγραφε η Έκθεση Επικινδύνου της Υπηρεσίας Δόμησης.

Όμως, εδώ και τέσσερα χρόνια στο σημείο αυτό όλο το πεζοδρόμιο της οδού Αδαμαντίου Κοραή έχει καταργηθεί εντελώς και δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την ασφαλή διέλευση των πεζών... Μέχρι πότε θα υφίσταται αυτό το καθεστώς; τί αναφέρει η Νομοθεσία για τη συγκεκριμένη περίπτωση, κύριοι της Δημοτικής Αρχής; τί ενέργειες έχουν γίνει; Ασχολήθηκε με το θέμα ποτέ κάποια δημοτική παράταξη; Εδώ η απάντηση είναι δεδομένη: όχι! Μόνο από τον πρώην Πρόεδρο των εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα κ. Χρήστο Παναγιωτόπουλο τέθηκε ο προβληματισμός αυτός... 

Δυστυχώς, όλοι εμείς οι πολίτες έχουμε αφεθεί στην τύχη και στα χέρια εκείνων... των αδιάφορων και ίσως και ανίκανων!

Βύρωνας, η πόλη μας / Ένωση Πολιτών «Ενάργεια»

9 Ιουλίου 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου