Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Ας ονειρευτούμε ένα τοπίο ....



Ονειρευόμαστε την περιοχή των πρώην λατομείων ως ένα σύγχρονο χώρο αναψυχής, διαμορφωμένο με οικολογικό, εναλλακτικό, πολυλειτουργικό τρόπο!

Της Ελένης Βασιλοπούλου, 
προέδρου του Διαδημοτικού Δικτύου Πολιτισμού, Δήμων Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού

Όταν τη δεκαετία του ’80, όντας δημοτική σύμβουλος με τον αείμνηστο δήμαρχο Δημήτρη Νικολαΐδη, συμμετείχα στην κατάληψη των πρώην λατομείων Εργάνη, δεν φανταζόμουν βεβαίως τη σημερινή εμπλοκή μου με τον δήμο Βύρωνα και την ανάληψη της προεδρίας στο Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού για τα θέατρα Βράχων.

Η μαζική συμμετοχή του λαού και της νεολαίας της περιοχής σε αυτή τη διεκδίκηση, αθρόα και συγκινητική, είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση στον χώρο γηπέδων αλλά και των θεάτρων «Μελίνα Μερκούρη» και «Άννα Συνοδινού». Πρόσφατα το γήπεδο ποδοσφαίρου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πήρε το όνομα του Δημήτρη Νικολαΐδη σε ένδειξη αναγνώρισης αυτών των αγώνων.
Τριάντα και πλέον χρόνια μετά επισκέπτονται τον χώρο καθημερινά εκατοντάδες πολίτες όλων των ηλικιών για να αθληθούν και να περπατήσουν με τους τετράποδος φίλους τους, ενώ την περίοδο του φεστιβάλ «Στη σκιά των βράχων» συρρέουν κατά χιλιάδες, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται επί τέσσερις μήνες!

Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι ο χώρος, δημόσιος και δασικός, διεκδικείται, έχουν γίνει δικαστήρια και υπάρχει μία πρώτη απόφαση υπέρ του Δημοσίου.

Εμείς όμως οι ρομαντικοί  εκείνης της δεκαετίας της νιότης μας μπορούμε να ονειρευόμαστε την περιοχή των πρώην λατομείων ως ένα σύγχρονο χώρο αναψυχής, διαμορφωμένο με οικολογικό, εναλλακτικό, πολυλειτουργικό τρόπο!

Ας σχεδιάσουμε λοιπόν οι δύο δήμοι, με δημότες, με φορείς, το δασαρχείο, νέες και νέους επιστήμονες, ένα μεγάλο πάρκο αθλητισμού-πολιτισμού, που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη του πράσινου και θα χρησιμοποιεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
Ας φυτέψουμε τις πλαγιές με αρωματικά φυτά και βότανα, ας οργανώσουμε ένα πρότυπο πάρκο για τα τετράποδα! 
Ας σχεδιάσουμε ποδηλατοδρόμιο ασφαλές για τα παιδιά, υπαίθρια βιβλιοθήκη, χώρο αναρρίχησης. 
Ο χώρος των θεάτρων μπορεί να λειτουργήσει όλο τον χρόνο, με δραστηριότητες για τα παιδιά τα Σαββατοκύριακα. Το ενδεχόμενο μιας τέντας στο μικρό θέατρο θα μας έδινε τη δυνατότητα για εκδηλώσεις ακόμα και τον χειμώνα. 
Η πρόσφατη εμπειρία από τα Κούλουμα αναδεικνύει τις μοναδικές δυνατότητες προσβασιμότητας σε ΑμεΑ, πάρκινγκ, κ.λπ. 
Ας ονειρευτούμε ένα τοπίο που θα αποκαθιστά όσο γίνεται το βουνό που λαβώθηκε από την ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά σήμερα μας αγκαλιάζει σε όλες μας τις δραστηριότητες και μας προσφέρει τη χαρά της εξοχής, του ουρανού, της ελευθερίας σε μια πόλη που έχει ελάχιστους ελεύθερους χώρους. 
Φανταστείτε να καταφέρναμε να ενώσουμε τα νταμάρια μέσω της Καραολή με τον Κουταλά! Δεν θα ήταν η ωραιότερη πράσινη διαδρομή της Αττικής;

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα "Πόλις", Βύρωνας, Περιοδική Έκδοση, Άνοιξη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου