Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Απάντηση στην ανακοίνωση του δήμου για τις Παιδικές Χαρές

Την Παρασκευή ο Δήμος έβγαλε μίαν ακόμη απίστευτη ανακοίνωση για τις Παιδικές Χαρές επί βάσεως της ερώτησης που έχουμε καταθέσει γι' αυτές τρεις συλλογικότητες του Βύρωνα (αλφαβητικά: "Βύρωνας και Τριγύρω", "Δημοκρατική Ενότητα Βύρωνα" και "Ενάργεια"). Δείτε την ανακοίνωση εδώ:

Ο σχολιασμός μας θα είναι σύντομος 
Ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ κ. Καραγιάννης ότι: "Οι παρεμβάσεις που έγιναν περιλάμβαναν την τοποθέτηση πιστοποιημένων οργάνων-παιχνιδιών (ΕΛΟΤ ΕΝ 1176), περιφράξεις, δάπεδα ασφαλείας, φύτευση, σύστημα άρδευσης, φωτιστικά (πάνελ), (σε Ντάνκαν, Αλαμάνας Γράμμου, Ν. Ελβετίας). Επιπλέον ο ανάδοχος ανέλαβε την διετή υποχρέωση συντήρησης των παιδικών χαρών για ζημιές από τη χρήση (όχι από καταστροφές)".
Τι θέλει να πει ο ποιητής εδώ; Δηλαδή εάν συμβεί κάποιος βανδαλισμός θα παραμείνει το παιχνίδι στην θέση του επικίνδυνο για τα παιδιά (αφού ακούσουμε την γνωστή ατάκα ότι εμείς δεν φταίμε, άλλα οι πολίτες που δεν έχουν αγωγή) και δεν θα κάνει κανείς τίποτα.
-Οφείλει ο δήμος να έχει φύλακες στις παιδικές χαρές και να προστατεύει την περιουσία του ναι ή όχι;
-Οφείλει ο δήμος να επισκευάσει όλες τις βλάβες είτε είναι από χρήση ή από βανδαλισμούς; εννοείται, γιατί αν τραυματιστεί παιδί η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον δήμο (διαβάστε το παράδειγμα στο τέλος του κειμένου). 

Ανέφερε επίσης ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ κ. Καραγιάννης ότι: "Οι υπόλοιπες παιδικές χαρές του Δήμου Βύρωνα θα ανακατασκευαστούν το προσεχές διάστημα με χρηματοδότηση 300.000 € από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν την τοποθέτηση νέων οργάνων- παιχνιδιών, φωτιστικών και  περιφράξεων".

-Μία υπόσχεση αόριστη, χωρίς προφανώς να έχουν γίνει μελέτες χωρίς να υπάρχουν εγγυημένοι πόροι, χωρίς, χωρίς...
-Αν υπάρχουν παρακαλούμε δημοσιεύστε τα. Μην μας αφήνετε στο σκοτάδι.

Ανέφερε ακόμη ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ κ. Καραγιάννης ότι: "Ορισμένες Παιδικές Χαρές όπως στην Εργάνη (απέναντι από τα Άστρα), στην Στ. Σαράφη 106, και Καλλιπόλεως & Αλατσάτων,  δεν είναι χαρακτηρισμένες ως τέτοιες αλλά ως χώροι πρασίνου και κοινόχρηστοι χώροι με αποτελέσματα να μην έχουν προδιαγραφές Παιδικών Χαρών".


Ως απάντηση στον Αντιδήμαρχο δημοσιεύουμε μια φωτογραφία από την Παιδική Χαρά στην Εργάνη, που θα ήθελε να μην υπάρχει, στην οποία εμφανίζεται μία πλήρως λειτουργική Παιδική Χαρά, με πιστοποιημένα παιχνίδια εντός περιφραγμένου χώρου, και μια φωτογραφία για το πως αυτή είναι σήμερα.



Παιδική Χαρά Εργάνης στο παρελθόν


Παιδική Χαρά Εργάνης σήμερα

Το ίδιο και για την Παιδική Χαρά Στέφανου Σαράφη. Στην φωτογραφία εμφανίζεται περιφραγμένη παιδική χαρά με τάπητα ασφαλείας.


Ο ισχυρισμός περί χώρου πρασίνου ή κοινόχρηστου χώρου ίσως να ισχύει στην Καλλιπόλεως και Αλατσάτων αλλά και αυτό οφείλει ο δήμος να μας το αποδείξει, γιατί, για την Δ/νση Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων της προηγούμενης Διοίκησης, του Νίκου Χαρδαλιά, ο χώρος ήταν "μη πιστοποιημένη Παιδική Χαρά"!


Η ουσία είναι μία. Ότι η Διοίκηση δεν λέει τίποτα ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ.
Δηλαδή:
- Ότι τρεις παιδικές χαρές 1) Καρύστου, 2) Κάλβου και Φλέμινγκ, 3. Πανουργιά και Γρανικού είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ και θα έπρεπε ήδη να σφραγιστούν μέχρι την ανακατασκευή τους και όχι να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε σε επικίνδυνο χώρο, δείτε:
https://vironasipolimas.blogspot.com/2018/03/blog-post_20.html
"Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου εσωτερικών  (ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. εγκ.5/17602/22.05.2015) γίνεται γνωστό, αυτό που είναι και απολύτως λογικό, ότι δηλαδή αποκλειστικός υπεύθυνος σε περίπτωση ατυχήματος στις μη πιστοποιημένες παιδικές χαρές είναι ο Δήμος".

- Για ακόμα τέσσερις 1) Νεάρχου, 2) Πλατείας Βιάννου 3) Δημάρχου Νικολαίδη (ο δεύτερος χώρος) 4) Παύλου Μελά και Λεωφόρος Καρέα, εάν από το 2014 που ανέλαβε η διοίκηση Κατωπόδη είχε κάνει έστω και την στοιχειώδη συντήρηση τώρα δεν θα χρειαζόταν τίποτα, αλλά δυστυχώς αφέθηκαν στην τύχη τους να ρημάξουν..
Υπενθυμίζουμε πάλι ότι, σε περίπτωση τραυματισμού παιδιών σε Παιδικές Χαρές ή αυλές σχολείων από κακοτεχνίες, από κατεστραμμένο εξοπλισμό ή τεχνικές αστοχίες, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ. 

Αναφέρουμε για παράδειγμα ένα αληθινό περιστατικό:

"1968 ή 1969, ένα αγόρι 7 ή 8 ετών έκανε κούνια στην πλατεία Τσιρακοπούλου, όταν ο κρίκος στήριξης έσπασε, την ώρα που βρισκόταν στο απόγειο της "δόξας" του, και ο μικρός εκσφενδονίστηκε γύρω στα 3 μέτρα μακρυά και προσγειώθηκε με το γόνατο στο σίδερο που προεξείχε από την μεταλλική περίφραξη ενός δένδρου και έμεινε καρφωμένο εκεί μέχρι που το απεγκλώβισε -άμεσα- ο πατέρας του που είχε μηχανουργείο στη γωνία όπου σήμερα υπάρχει καφενείο.

Το αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, του έγιναν 2 ράμματα και αντιτετανικός ορός, ενώ ακόμη φέρει στο δέρμα του το σημάδι εισόδου αλλά βέβαια, λόγω αύξησης του ύψους του αυτό είναι 4 εκατοστά πιο κάτω από το γόνατο.

Εάν αυτό συμβεί στη σημερινή εποχή, θα γίνει θέμα στα κανάλια και ο Δήμαρχος ή ο Αντιδήμαρχος θα πάει με χειροπέδες στο τμήμα!"

Αναδημοσίευση (ελαφρώς τροποποιημένη) από την ιστοσελίδα της κίνησης πολιτών "Βύρωνας και Τριγύρω":

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου