Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Θα εφαρμοστεί επιτέλους ο Αντικαπνιστικός Νόμος στο Βύρωνα;

Επειδή η εφαρμογή των Νόμων δεν πρέπει να γίνεται κατά το δοκούν και κυρίως με δύο μέτρα και δύο σταθμά, περιμένουμε από τη διοίκηση Κατωπόδη, όπως παραμονές των Χριστουγέννων του 2017, προχώρησε, εφαρμόζοντας τις μνημονιακές απαιτήσεις, σε κατασχέσεις λογαριασμών πολιτών για προηγούμενες οφειλές, να πράξει αναλόγως, άμεσα, και για την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου. Για το λόγο αυτό υποβάλαμε σήμερα (Αριθ. Πρωτ: 6421/05-03-2019) το εξής αίτημα:


Προς:
Τον Δήμαρχο Βύρωνα κ. Γρηγόριο Κατωπόδη
Τον Προέδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Κοινοποίηση: Προς κκ Δημοτικούς Συμβούλους

"ΠΕΡΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ"

Δήμαρχε,
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

Όταν σε όλη σχεδόν την Ευρώπη απαγορεύεται το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους, κι όταν μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, όπως στην επαρχία της Μούρθια στην Ισπανία και στη Βενετία της Ιταλίας, προχωράνε στη δημιουργία ενός δικτύου από οργανωμένες παραλίες (πχ παραλία της Bibione) όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα, λόγω του ότι τα αποτσίγαρα αποτελούν απόβλητα με πολύ χαμηλή βιοδιασπασιμότητα και οι παραλίες είναι γεμάτες από αυτά,

όταν το παθητικό κάπνισμα, που κάθε χρόνο σκοτώνει 600.000 αθώους ανθρώπους, αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, Πνευμονολόγο-Εντατικολόγο, τ. Αν. Καθ. Πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard, παραβίαση των εξής διεθνών συμβάσεων σχετικά με την προστασία της ζωής:
α) της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Άρθρο 3: το δικαίωμα στη ζωή είναι θεμελιώδες και χωρίς εξαιρέσεις.
β) της Συνθήκης της Λισσαβόνας, Άρθρο 2: όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή.
γ) του Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, Άρθρο 6: ο καθένας έχει το δικαίωμα στη ζωή και το δικαίωμα αυτό πρέπει να προστατεύεται από το νόμο,

όταν η ρύπανση από το κάπνισμα σε έναν κλειστό χώρο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της μελέτης του Καθηγητού κ. Μπεχράκη, παράγεται από:
  • την εκπνοή του καπνιστή
  • το ίδιο το τσιγάρο που καίγεται
  • το "Τριτογενές Παθητικό Κάπνισμα": δηλαδή το αόρατο τοξικό μίγμα που προσκολλάται στα μαλλιά, στα ρούχα των καπνιστών και στα αντικείμενα ενός χώρου καπνίσματος, και αυτό, το τριτογενές κάπνισμα, παραμένει, έστω και αν ο χώρος αυτός αεριστεί,
όταν το Υπουργείο Υγείας τονίζει στην Εγκύκλιό του κατά του καπνίσματος ότι,  «Το Υπουργείο Υγείας, συνεπές στο ρόλο του στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου από τις συνέπειες του καπνίσματος, αλλά και την καταπολέμηση της εξάρτησης από τη χρήση των προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων, προβαίνει και θα εξακολουθεί να προβαίνει σε όλες τις σχετικές ενέργειες (έκδοση εγκυκλίων, αποφάσεων, νομοθετικές παρεμβάσεις), σε συνεργασία με τις λοιπές αρμόδιες Αρχές. Η εφαρμογή της νομοθεσίας και η επακόλουθη δημιουργία ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από τις επικίνδυνες συνέπειες της χρήσης των προϊόντων αυτών, όπου όλοι θα απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας και ποιότητας ζωής, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς και με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, αποτελεί συλλογικό στόχο, που απαιτεί -πέραν του ελέγχου- από όλους ανεξαιρέτως, αφοσίωση και επίδειξη αισθήματος ατομικής, κοινωνικής, επαγγελματικής ευθύνης»,

κι όταν το κάπνισμα σε δημόσια κτήρια στην Ελλάδα έχει απαγορευτεί από το 1856…

τότε Δήμαρχε και κ. Πρόεδρε του Δ.Σ.:

1. γιατί εμείς οι πολίτες εξακολουθούμε να βλέπουμε (πιθανώς και το Προεδρείο) τους "θεριακλήδες" δημοτικούς συμβούλους να καπνίζουν, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, στις πρώτες γωνίες (δεξιά και αριστερά) της κεντρικής αίθουσας του Δημοτικού Καταστήματος, αδιαφορώντας για εμάς, Εσάς και τους νόμους; Και
2. γιατί δεν ακολουθείτε το παράδειγμα άλλων πόλεων (ή ακόμη και ολόκληρων νομών στην Ελλάδα, κυρίως σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Κρήτη)  οι οποίες έχουν κάνει σημαντικά βήματα για την τήρηση του Νόμου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος;
 
Ως λύση Σας παραθέτουμε ένα απλό σχέδιο του Καθηγητή κ. Π. Μπεχράκη το οποίο υπάρχει στο άρθρο του: "Οι πολίτες πρέπει να πιέζουν για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου" (δείτε εδώ:)


και που βασίζεται στην ακόλουθη σειρά τριών φάσεων:
-Φάση πρώτη διάρκειας ενός μηνός: επίσημη εξαγγελία, από όσο το δυνατόν υψηλότερη βαθμίδα, της κυβερνητικής απόφασης για την εφαρμογή του νόμου, με ταυτόχρονο καθορισμό ημερομηνίας έναρξης και ενημέρωση του κοινού και των καταστηματαρχών για τις βασικές αρχές του νόμου.
-Φάση δεύτερη διάρκειας τριών μηνών: αποσύρονται τα σταχτοδοχεία από τους χώρους, όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και αναρτώνται τα σχετικά απαγορευτικά σήματα, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ενεργοποιούνται, επιθεωρούν και επιβάλλουν ό,τι προβλέπει η νομοθεσία σε κάθε κατάστημα που τυχόν διαθέτει σταχτοδοχεία ή αμελεί ως προς τη σήμανση.
-Φάση τρίτη μόνιμης διάρκειας: ο κάθε καταστηματάρχης ή υπάλληλος καταστήματος πολύ απλά και ευγενικά παρατηρεί και ενημερώνει τον οποιονδήποτε τυχόν παραβάτη της νομοθεσίας και φυσικά καλεί τις αρχές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Δήμαρχε,
κ. Πρόεδρε του Δ.Σ.
επειδή η εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου στην πόλη μας (και κατ' επέκταση στο Δημοτικό Κατάστημα) εκτός από καθήκον σας για το μέγιστο αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι και ζήτημα σεβασμού στο πλαίσιο της συνύπαρξης, ζήτημα δηλαδή ηθικό, κοινωνικό και πολιτιστικό, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις προθέσεις σας και τις ενέργειές σας!


ΥΓ: Στο Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα υπάρχουν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι με την ιδιότητα του Ιατρού!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου