Tην Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν αιτήματος πολιτών, (ΑΠ: 21759/01-09-2016) το θέμα της επικινδυνότητας, της εγκατάλειψης και εξαθλίωσης, των μη πιστοποιημένων παιδικών χαρών του Δήμου Βύρωνα.
Η προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε την υπόθεση η Δημοτική Αρχή -δια του υπευθύνου για τις παιδικές χαρές, Αντιδημάρχου της Τ/Υ κ. Καραγιάννη- ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.
Παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ΔΕΚΑ (10) ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΡΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ, Δίχως συγκεκριμένη μελέτη καταγραφής των αναγκών για κάθε παιδική χαρά ξεχωριστά, αλλά, και μη γνωρίζοντας ούτε το κόστος που απαιτείται για την επισκευή του συνόλου των παιδικών χαρών του Δήμου. Αρκέστηκε μόνο στο να προσδιορίσει τη δαπάνη για κάθε παιδική χαρά, «χονδρικά», και κατά την προσωπική του εκτίμηση, περίπου, στις 80.000 έως 100.000 Ευρώ !
Αιτηθήκαμε την επισκευή και πιστοποίηση όλων των παιδικών χαρών του Δήμου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του τροποποιημένου Νόμου 28492/09, και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των παιδιών, ώστε να παίζουν σε σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές.
Δεν αιτηθήκαμε για Νεροτσουλήθρες, ούτε για γήπεδα Γκόλφ.
Αποταθήκαμε στις Τεχνικές Υπηρεσίες όμορων Δήμων, αλλά και της Νέας Σμύρνης, ρωτήσαμε, και μας ενημέρωσαν ότι, τέτοια ποσά Δεν υφίστανται, Δεν μπορεί να ισχύουν.
Οι παιδικές χαρές στο δήμο Βύρωνα, Υπάρχουν ήδη. Δεν κατασκευάζονται εξαρχής!
Ο Νόμος 28492/2009.
Ο βασικός στόχος του Νόμου, και του προγράμματος, ήταν ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός απόλυτα ασφαλούς, λειτουργικού και καλαίσθητου περιβάλλοντος που να αποσκοπεί στη βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση του παιδιού, αλλά και στην αύξηση ασφαλών, δημόσιων χώρων ξεκούρασης και αναψυχής.
Στο Άρθρο 12, του Νόμου 28492/2009 (Υπουργός Εσωτερικών: Π. Παυλόπουλος) και συγκεκριμένα στις Μεταβατικές Διατάξεις, αναγραφόταν:
«Μέχρι τις 31-12-2012 οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές οφείλουν, να προσαρμόσουν τις παιδικές χαρές, που λειτουργούν ήδη στην περιφέρειά τους, στις διατάξεις της παρούσας. Η προσαρμογή πιστοποιείται από την Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών με την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας και χορήγησης του ειδικού σήματος. Μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής ή σε περίπτωση που μετά από τον έλεγχο της Επιτροπής διαπιστωθεί ότι δεν είναι δυνατή η προσαρμογή, διακόπτεται η λειτουργία τους κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 10 της παρούσας».
Όμως, η πολιτική εξουσία (το υπουργείο Εσωτερικών) αντί να προειδοποιήσει, και να πιέσει τους δήμους με την επιβολή προστίμων, ώστε να υποχρεωθούν να φτιάξουν άμεσα τις παιδικές χαρές, για να πληρούν τα μέτρα και τις προϋποθέσεις ασφαλείας, έκρινε πως το πρόβλημα, ήταν ο ίδιος ο Νόμος!
Έτσι, τροποποίησε ελαφρά τον Νόμο 28492/2009, και μάλιστα με απόλυτη σιωπή, όσον αφορά την νέα καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου του 2014, που είχε επιβάλλει με εντολή του προς τους δήμους, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μιχελάκης.
Αντί να φτιαχτούν οι παιδικές χαρές, επικράτησε ο Νόμος της Σιωπής (omerta).
Κάπως έτσι ενήργησε η προηγούμενη δημοτική Αρχή Χαρδαλιά.
Εγκατέλειψε τις παιδικές χαρές, περιφρόνησε τις ανάγκες της παιδικής ψυχαγωγίας στην στοιχειώδη μορφή της, και συνετέλεσε στην μετατροπή των παιδικών χαρών, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις, σε χώρους άθλιους, ρυπαρούς και επικίνδυνους. Και στην προσπάθεια να αποφύγει τις ενδεχόμενες ποινικές διώξεις εναντίον της, εξαιτίας της επικινδυνότητας των, ανήρτησε πινακίδες με τις οποίες ενημέρωνε τους γονείς ότι:
«Η χρήση των οργάνων και του χώρου γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των συνοδών των παιδιών».
Οποία Ανευθυνότητα!
[Αν δεν είναι ποτέ δικό μας το λάθος, τότε δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη γι’ αυτό (Ρίτσαρντ Μπάχ)].
Δημοτική Αρχή, δίχως αρχές (;).
Στον αντίποδα, άγνωστοι παραμένουν οι λόγοι που οδήγησαν την Δημοτική Αρχή Κατωπόδη, στις 10 Δεκεμβρίου 2015, να ανακοινώσει ότι:
«Με εντολή του Δημάρχου Γρηγόρη Κατωπόδη και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Μιχάλη Καραγιάννη, ξεκίνησαν οι επισκευές πιστοποίησης στις Παιδικές Χαρές του Δήμου μας. Η αρχή έγινε από την Παιδική Χαρά της Νέας Ελβετίας και του πάρκου της Καραολή & Δημητρίου.Οι εργασίες πρόκειται να συνεχισθούν και στις υπόλοιπες Παιδικές Χαρές του Δήμου στις αρχές του 2016»
Μια Ανακοίνωση που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.
Έτρεφε αυταπάτες η Δημοτική Αρχή, ή μήπως η ανακοίνωση είχε σκοπό τον αποπροσανατολισμό, την παραπλάνηση και εξαπάτηση των πολιτών;
Qui tacet consentit μτφρ: ο σιωπών συναινεί, και μείς δεν έχουμε διάθεση να αποσιωπήσουμε το θέμα.
Σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, δέκα μήνες μετά την ανακοίνωση, ιδού -με φωτογραφικό υλικό- πως έχει η κατάσταση της παιδικής χαράς της Νέας Ελβετίας, που υποτίθεται ότι θα πιστοποιείτο:
Η ανακοίνωση αποδείχθηκε ένα ΨΕΜΑ !
Και η αλήθεια είναι ότι, θα έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία σε όλες τις παιδικές χαρές του Δήμου Βύρωνα! Γιατί καμία δεν μπορεί να πιστοποιηθεί, αφού δεν πληροί τους όρους ασφαλούς και σύγχρονης λειτουργίας.
Η δε κατάστασή τους έχει ως εξής:
Δάπεδα χωμάτινα ή με χαλίκια, τάπητες κατεστραμμένοι, κούνιες οι οποίες δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας, όργανα πολλαπλών δραστηριοτήτων με φθαρμένους ή και σπασμένους, σε διάφορα σημεία οπλισμούς, τσουλήθρες και κάγκελα ή άλλα μέρη των οργάνων με επικίνδυνες φθορές ή εν μέρει κατεστραμμένα, φθαρμένα περιβλήματα σχοινιών, πρόχειρες και επικίνδυνες ψευτοεπισκευές (όπως πχ στην Παιδική Χαρά της περιοχής Ντάνκαν), παιχνίδια φθαρμένα από τη χρήση ή τον χρόνο και άλλα, που αντί να επισκευαστούν, ή να αντικατασταθούν με καινούργια, απλώς αποξηλώθηκαν δίχως αντικατάσταση και πετάχτηκαν στα άχρηστα, αφήνοντας σημεία κενά στα δάπεδα των παιδικών χαρών, ως ίχνη της πρότερης ύπαρξής των. Ελλιπής φωτισμός, τουαλέτες που δεν λειτουργούν, και τόσα άλλα προβλήματα …
Την εικόνα αυτή, των παιδικών χαρών του δήμου, κατέγραψε επιτροπή πολιτών που επισκέφθηκε την πλειοψηφία αυτών, και τις διαπιστώσεις από την διενεργηθείσα αυτοψία, έθεσε υπόψη του Αντιδημάρχου της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Καραγιάννη, σε συνάντηση τον Μάρτιο του 2016.
Ο κος Καραγιάννης παραδέχτηκε την κακή κατάσταση των παιδικών χαρών επικαλέσθηκε όμως ως αιτία την έλλειψη κονδυλίων.
Εν προκειμένω, η Δημοτική Αρχή Δεσμεύτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι, σύντομα θα συναντηθεί με την Περιφερειάρχη κ. Δούρου, και θα αιτηθεί την χρηματοδότηση του Δήμου, ούτως ώστε να επισκευαστούν –και πιστοποιηθούν- σε πρώτο στάδιο, μέσα στο 2017, οι μισές παιδικές χαρές, και σε δεύτερο χρόνο, οι υπόλοιπες.
Δεν εφησυχάζουμε.
Ζητάμε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να παρουσιάσει άμεσα, μελέτη καταγραφής των επισκευών που απαιτούνται για πιστοποίηση κάθε παιδικής χαράς ξεχωριστά, συνοδευόμενη από την δαπάνη εκάστης, και του συνόλου αυτών.
Επίσης ζητάμε, το αυτονόητο, με την ολοκλήρωση της Έκθεσης, την ενημέρωση των δημοτικών παρατάξεων και την ανάρτηση του πορίσματος στην Διαύγεια.
Κάθε άλλη ενέργεια, βασισμένη σε προσωπικές, κι αυθαίρετες εκτιμήσεις σχετικά με την δαπάνη επισκευής για πιστοποίηση των παιδικών χαρών, θα θεωρηθεί εκ του πονηρού.
Θέτουμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου, προ των ευθυνών τους:
Α) Για την μη αθέτηση των Δεσμεύσεων της Δημοτικής Αρχής.
Β) Για την τήρηση του ανακοινωθέντος χρονοδιαγράμματος των επισκευών.
Σε περίπτωση ατυχήματος (απευκταίο), θα θεωρηθούν συνυπεύθυνοι.
Γ) Για τον έλεγχο του κόστους των επισκευών. Οι υπερχρεώσεις, Τελείωσαν!
Εάν τελικά ευοδωθεί η προγραμματική σχεδίαση της Δημοτικής Αρχής, και χρηματοδοτηθεί η επισκευή προς πιστοποίηση των Παιδικών χαρών, αυτό θα γίνει, Άπαξ και εφάπαξ.
Επειδή όμως η συχνή χρήση των παιδικών οργάνων, απαιτεί και την διαρκή συντήρηση αυτών (και των παιδικών χαρών εν γένει), για να μην ξαναπαρουσιασθούν τα φαινόμενα επικινδυνότητας, εγκατάλειψης και εξαθλίωσης των Π.Χ. που βιώνουμε, και που χαρακτηρίζουν την τελευταία εξαετία, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η πρότασή μας, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πιο κάτω.
Προτείνουμε, η χρηματοδότηση των επισκευών να γίνεται, σε ετήσια βάση, από τα τέλη που εισπράττονται από την παραχώρηση των δημοτικών χώρων για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Γιατί, η χρηματική παροχή που καταβάλλεται από τους υπόχρεους, έχει την έννοια της αντιπαροχής, δηλαδή, πρόκειται για τέλος ανταποδοτικού χαρακτήρα, ανάλογο του οφέλους που αποκομίζει ο πολίτης από την χρήση του παραχωρούμενου χώρου (ΣτΕ 140/89).
"Βύρωνας, η πόλη Μας"
Σημειώσεις:
1. Αυτή τη στιγμή, πιστεύουμε ότι, μπορεί να πιστοποιηθεί άμεσα, η μικρή παιδική χαρά της οδού Νεάρχου (& Χαριδήμου). Το κόστος επισκευής της, σύμφωνα με τον τροποποιημένο Νόμο 28492/2009, πρέπει να είναι μηδαμινό.
2. Η πρώτη φωτογραφία του κειμένου είναι από την "κρυμμένη" και παρατημένη παιδική χαρά της οδού Ιγνατίου Άρτης.
3. Μικρό Τμήμα του άρθρου βασίζεται σε κείμενο του κ. Δ. Σουλιώτη (ΚΙΦΒ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου