Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

"ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ!"

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΝΑ ΜΗΝ  ΠΕΡΑΣΕΙ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ & ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ 

 

Άρθρο του Θεόδωρου Παναγιωτόπουλου

Στις 12 Μάη ο υπουργός εργασίας Χατζηδάκης παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Έπειτα από τις σαρωτικές αλλαγές των μνημονίων με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, την μείωση του κατώτατου μισθού, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων, πρόκειται για το πιο αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά που έχει έρθει. Έρχεται και αξιοποιείται ένα χρόνο τώρα η κρίση της πανδημίας, ως ευκαιρία από κυβέρνηση και εργοδοσία για να επιβάλουν ανατροπές στα όποια εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα  έχουν απομείνει, για να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων και να κτυπήσουν ακόμη περισσότερο την ήδη εξασθενημένη εργατική συνδικαλιστική δράση.. Το κράτος βρίσκει την ευκαιρία του covid να περάσει  νομοσχέδια που ανατρέπουν όσες εργατικές κατακτήσεις έχουν απομείνει.

Η απορύθμιση της εργασίας και ο περιορισμός - κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του 90, από όλες τις κυβερνήσεις.

Το αντεργατικό σίριαλ συνεχίζεται, και έρχεται να το ολοκληρώσει ο νυν επαγγελματίας υπουργός «κύριος» Χατζηδάκης με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που αναμένεται να ψηφιστεί σε λίγες μέρες. Η βασική πλευρά του αφορά την κατάργηση του 8ωρου και την περαιτέρω απορύθμιση της εργασίας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό, θυσιαστικά δίνεται δυνατότητα στο κάθε αφεντικό να μπορεί πλέον να επιβάλει και νόμιμα μέχρι 10 ώρες δουλειά την ημέρα, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, μέσα από μια δήθεν  “ελεύθερη” ατομική συμφωνία εργαζόμενου-εργοδότη, υπό τον όρο ότι μέσα στο ίδιο εξάμηνο ή έτος θα προβλέπεται αντίστοιχη μείωση ωρών, ή ρεπό, ή ημέρες άδειας. Θεσμοθετείται, έτσι, και με τη βούλα του νόμου ένα ωράριο-λάστιχο ανάλογα με τα κέφια του κάθε εργοδότη. Αυξάνουν στις 150 τις ώρες των νόμιμων υπερωριών, ενώ επεκτείνεται η χορήγηση μειωμένης προσαύξησης, με συνέπεια καθαρή μείωση των αποδοχών για τον εργαζόμενο. 

Επίσης καταργούν την κυριακάτικη αργία για μια σειρά από κλάδους ακόμα και εκτός του εμπορίου. Παράλληλα μετά την απελευθέρωση των απολύσεων το 2019 με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, θεσπίζουν νέα διάταξη που άρει το δικαίωμα του εργαζομένου να καταγγείλει ως παράνομη την απόλυσή του και να διεκδικήσει επαναπρόσληψη. Ακόμα και αν στα δικαστήρια θεωρηθεί παράνομη η απόλυση εργαζόμενου, ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να τον επαναπροσλάβει, αλλά να του καταβάλει προσαυξημένη αποζημίωση,  αν το επιτρέπουν τα οικονομικά της επιχείρησης. 

Με το νομοσχέδιο έρχονται και πάλι να παρέμβουν για το συμφέρον των εργοδοτών μέσα στη λειτουργία των συνδικάτων. Με στόχο να τα  φιμώσουν, βάζοντας νέα εμπόδια στην ήδη εξασθενημένη οργανωμένη  συνδικαλιστική δράση.

Συγκεκριμένα εισάγεται εκ νέου το υποχρεωτικό ηλεκτρονικό μητρώο των μελών κάθε συνδικάτου, μητρώο που δε θα ελέγχεται αποκλειστικά από τους εργαζομένους αλλά θα μπορεί να γίνει εργαλείο εκφοβισμού στα χέρια των αφεντικών. Επιβάλλουν την ηλεκτρονική κι εξ αποστάσεως συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις που θα αποφασίζουν απεργία. Επιβάλλουν ακόμα και σε αποφασισμένη καθολική απεργία για να μη σταματά ένα κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας και της λειτουργίας τους, προς όφελος δήθεν της κοινωνίας, αυξάνοντας το ποσοστό του προσωπικού ασφαλείας,  καταργώντας ουσιαστικά με το νόμο την ουσιαστική δύναμη της απεργίας.

Όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση μαζί με τα πλήρως ελεγχόμενα από αυτήν ΜΜΕ έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι ψεμάτων και στρεβλώσεων γιατί θέλει να κρύψει τον αντιδραστικό πυρήνα του νομοσχεδίου. Κρύβουν ότι καταργούν το ωράριο, μιλούν για δύναμη στον εργαζόμενο να ορίζει το πρόγραμμα του και να σηκώνει ανάστημα στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Μιλούν για άνοιγμα της αγοράς προς όφελος δήθεν των εργαζομένων. Πως όμως θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας όταν ο εργοδότης θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο για 10 και 12 ώρες και μάλιστα με μισθούς πείνας; Αυτά δήλωσε προ ημερών ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής, αυτά διατρανώνουν τα παπαγαλάκια τους στα καλοταϊσμένα ΜΜΕ. Μιλάνε για ξεκαθάρισμα και διαφάνεια στο συνδικαλιστικό πεδίο, αυτοί που εξευτέλισαν την έννοια του συνδικαλισμού, που έθρεψαν τους συνδικαλοπατέρες - προνομιούχους, που έχτισαν καριέρες πάνω στα ρουσφέτια. Που διαμορφώνουν εκλογικούς νόμους και εκλέγονται μειοψηφίες στο λαό, σε θέσεις κυβερνήσεων, δημάρχων και περιφερειαρχών.

ΝΟΜΟΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ! 

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί συνειδητό σχέδιο μίας κυβέρνησης που υπηρετεί ακέραια τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Δεν ενδιαφέρονται διόλου για τους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους. Άλλωστε όλο το νομοσχέδιο αποτελεί συμπύκνωση των προτάσεων του Συλλόγου  Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) τα τελευταία χρόνια. Είναι γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δανειστών. Και δεν είναι τυχαίο ότι κι η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ασθενική και περιορισμένη, διότι  όταν ήταν κυβέρνηση δεν κατάργησε τους αντεργατικούς νόμους που προέβλεπαν την διευθέτηση του χρόνου εργασίας...

Απέναντι στο νόμο που τα δίνει όλα στην εργοδοσία, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να σωπάσουμε, να συναινέσουμε. Να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και  να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, για να ζήσουμε και να δουλέψουμε με αξιοπρέπεια. Ο πλούτος που παράγουμε από την εργασίας μας είναι τεράστιος, οι δυνατότητες της εποχής μας επίσης.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία δε μπορεί και δε θέλει να οργανώσει αυτό τον αγώνα. Η ηγεσία της έχει από καιρό δώσει τα χέρια με τους βιομηχάνους, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους εφοπλιστές. Οι τελευταίες εξελίξεις με τη μετάθεση της απεργίας που είχαν προκηρύξει ήδη ΑΔΕΔΥ, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και συνδικάτα για τις 3 Ιούνη στις 10 Ιούνη, εν μία νυκτί, κι από τα πάνω, είναι σύμπτωμα της βαθιάς κρίσης που βιώνει για χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα, σύμπτωμα των αρνητικών συσχετισμών που επικρατούν στους χώρους δουλειάς, της απογοήτευσης και της απονομιμοποίησης του συνδικαλισμού στις συνειδήσεις των εργαζομένων.

Οι κομματικοί σχεδιασμοί, η στείρα παραταξιοποίηση που κυριαρχούν μέχρι και σήμερα  στα συνδικάτα, όχι μόνο δεν βοηθούν, αντίθετα απωθούν τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους-νέες και δεν συμμετέχουν. 

Οι αρνητικοί συσχετισμοί που υπάρχουν στο σ.κ.  δεν λύνονται με σόου σε συνέδρια και κραυγές ανατροπής, αλλά με ταξική ενότητα στη βάση. Το ΠΑΜΕ έχει μεγάλες ευθύνες που δεν έχει συμβάλει στο να συγκροτηθεί ένας ενωτικός ανεξάρτητος ταξικός πόλος συνδικάτων, και υποτάσσει τις όποιες προσπάθειες στην κομματική σκοπιμότητα.

Η μη συμμετοχή και  η αποχή  από τα συνδικάτα δεν μας βοηθά ως εργαζόμενους. 

Δυνατοί είμαστε όταν είμαστε ενωμένοι απέναντι στους εργοδότες, απέναντι στις αντεργατικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης. Όταν οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς, όταν ενεργά συμμετέχουμε στα σωματεία μας και συμβάλουμε ώστε να είναι πραγματικά όργανα αποτελεσματικής παρέμβασης,  ταξικής ενότητας και διαπαιδαγώγησης.  Όταν εμείς οι ίδιοι ενδιαφερόμαστε για τα συλλογικά και ατομικά μας δικαιώματα. 

Να φωνάξουμε όλοι μαζί. Στις 10 Ιουνίου να γίνει ξεσηκωμός να συμμετέχουμε μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ! 

Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει έξω από τον αγώνα. Με ενεργή συμμετοχή όλων μας, να οικοδομηθεί μία νέα ταξική ενότητα που έχει ανάγκη η εποχή μας και να υπερβούμε τους ανούσιους κομματικούς διαχωρισμούς. Να προχωρήσουμε εμπρός. Για να πάνε αυτή τη φορά τα πράγματα αλλιώς. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε την οργανωμένη επίθεση που δεχόμαστε. Γιατί μόνο έτσι θα πάρουμε πίσω όσα μας πήραν με τα μνημόνια και θα επιβάλλουμε τις  σύγχρονες ανάγκες της εποχής μας.

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο! Και την πενθήμερη εργασία!

Σήμερα είναι δίκαιο, είναι αναγκαίο, είναι και  εφικτό να μειωθούν οι ώρες εργασίας: 30ωρο-5μερο-6ωρο για όλους και όλες χωρίς μείωση των αποδοχών. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τώρα! Γιατί μόνο μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουμε πραγματική δύναμη οι εργαζόμενοι.

Αύξηση στο μισθό και το μεροκάματο για να ζούμε με αξιοπρέπεια! 900 ευρώ κατώτερος μισθός για όλους.

Απαγόρευση τον απολύσεων-Επίδομα ανεργίας για όλους τώρα- Κανένας χωρίς εισόδημα.

Μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης.

Μισθωτοί σκλάβοι στον 21 αιώνα δεν θα γίνουμε!

Παναγιωτόπουλος Θεόδωρος, εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα

Σημείωση: Η φωτογραφία του κειμένου προέρχεται από εδώ: 
http://ergasianet.gr/2021/05/14/%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%BA-%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%89-%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-8%CF%89%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου