Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Η “σχολάζουσα κληρονομιά” της δημοκρατικής αντίληψης της Διοίκησης του Βύρωνα

Το διαχρονικό έλλειμμα δημοκρατικότητας
Ποιος ευθύνεται για την μεγάλη καθυστέρηση της σύγκλησης της Επιτροπής;
Άδικα ερίζουν ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι…

Εάν όπως λένε η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού, τότε, η δημοκρατική Δημοτική Αρχή του Βύρωνα θα έπρεπε να θεωρείται απλώς ένας υπηρέτης —ένας προσωρινός υπηρέτης, όπως θα έλεγε και ο Μάρκ Τουάιην- του λαού του Βύρωνα, και καλά…

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; 

Αφήνουμε στην άκρη τους αποτυχημένους χειρισμούς της Διοίκησης Γρηγόρη Κατωπόδη όσον αφορά τις υποθέσεις του λόφου Κοπανά και της Νεράιδας (και όχι μόνο) που χαρακτηρίστηκαν από την απόκρυψη γεγονότων ή εξελίξεων από το φως της δημοσιότητας και του Δημοτικού Συμβουλίου, για να πάμε στην άλλη “πονεμένη” υπόθεση του δήμου, όπου σε αυτήν έχει αποτύχει καλύτερα*, εκείνης της σχολάζουσας κληρονομιάς Μανούσου, του οικοπέδου εμβαδού 2.000 τμ., των οδών Ν. Νικηφορίδη-Ν. Αρώνη-Τιμοθέου. 

*Θα έλεγε κανείς ότι σλόγκαν της διοίκησης είναι η ρήση του Σάμουελ Μπέκετ: «Πάντα αποτυχία. Δεν πειράζει. Προσπάθησε ξανά. Απότυχε ξανά. Απότυχε καλύτερα» (Samuel Beckett 1906-1989 Ιρλανδός συγγραφέας, Βραβείο Νόμπελ 1969).

Έλλειμμα ενημέρωσης και δημοκρατικότητας 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Δεκεμβρίου 2019 ελήφθη η υπ’ αριθμ. 279/2019 Απόφαση που όριζε τη δημιουργία ενός γνωμοδοτικού οργάνου, μιας πενταμελούς Επιτροπής, η οποία, δήθεν, «θα έτρεχε το θέμα» της προαναφερθείσας υπόθεσης.

Και πότε συνεδρίασε αυτή για πρώτη και τελευταία φορά; Κατόπιν υπενθύμισης και πιέσεως, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, δηλαδή, δεκατρείς (13) ολόκληρους μήνες μετά τη σύστασή της!

Και που κατέληξε η συνεδρίαση; Έμαθε κάτι κάποιος πολίτης του Βύρωνα; 

Πέντε (5+) μήνες μετά από εκείνη την “μυστικοπαθή” συνεδρίαση ένα πέπλο σιωπής εξακολουθεί να σκεπάζει την υπόθεση. Άραγε για ποιους έγινε η εν λόγω συνεδρίαση; Μόνο για τους συμμετέχοντες σε αυτήν; Πως προέκυψε η Επιτροπή; Δεν προήλθε μετά την απαίτηση των πολιτών για συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και ως αποτέλεσμα για μια διαρκή ενημέρωσή τους (και κατά συνέπεια του λαού του Βύρωνα) περί της εξέλιξης της υπόθεσης;

Τα όσα ειπώθηκαν σε εκείνη τη συνεδρίαση μήπως είναι Δημοτικά απόρρητα; Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου;

 Όπως γράψαμε πέρασαν πέντε μήνες από τότε... και εάν κάποιος δημοτικός σύμβουλος ή δημοτική παράταξη δεν κινήσει ξανά τη διαδικασία εισδοχής του θέματος στην ημερήσια διάταξη, με την παρελκυστική τακτική που διακρίνει τη διοίκηση, το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Βυρωνιώτικος λαός δεν πρόκειται να ενημερωθούν ποτέ! 

Ας ρίξουμε όμως και λίγο φως στο παρασκήνιο της υπόθεσης...

Α) Άδικα ερίζουν ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι!

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Δεμπόνος, στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφορικά με τη σχολάζουσα κληρονομιά της οδού Νίκου Νικηφορίδη (Ν. Αρώνη και Τιμοθέου), και τις όποιες ανακρίβειες "ακούστηκαν" στη σύσκεψη της 21ης Ιανουαρίου 2021 έγραψε:

6. Αναφέρθηκε ότι στη συνεδρίαση της επιτροπής της 21.1.2021, κατατέθηκε πρόταση μίσθωσης από έτερο πρόσωπο πλην εμού, και μάλιστα κοστολογημένη, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΣ.
7. ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΑΧΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΝ 21/1/2021, ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΤΗΝ ΜΙΣΘΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ !!!, τους οποίους ανέφερα ενδελεχώς στην επιτροπή και επιθυμώ να επεξηγήσω στο Δημοτικό Συμβούλιο, και τους οποίους για λόγους συμφέροντος του Δήμου μας, δεν χρήζουν προγενέστερης δημοσίευσης και επεξήγησης στο παρόν.
Δείτε εδώ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΕΜΠΟΝΟΣ : Δελτίο Τύπου αναφορικά με τη σχολάζουσα κληρονομιά της οδού Νικηφορίδη και τις όποιες ανακρίβειες "ακούστηκαν"

https://vironasipolimas.blogspot.com/2021/01/blog-post_23.html


Αδίκως ερίζουν μεταξύ τους οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι, γιατί δυστυχώς “ήρθαν δεύτεροι”! 
Και πως προέκυψε αυτό; Αφενός μεν γιατί ο κ. Βασίλης Δεμπόνος, πριν το 2019 δεν ήταν δημοτικός σύμβουλος, αφετέρου δε γιατί όντως “λόγω των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων” οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα όσα συμβαίνουν στη πόλη μας, παρότι κάποια πράγματα δημοσιεύονται… όπως για παράδειγμα το ότι πριν τριάμισι (3,5) χρόνια, την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από την κυρία Ε.Π. και τους κ. Δ.Λ. και Ν.Β. είχαν επισκεφτεί τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κατωπόδη στο γραφείο του, και μεταξύ άλλων του προτάθηκε η επισκευή/ανακατασκευή, με ίδια κεφάλαια (δηλαδή από ένα μέλος της 3μελούς επιτροπής), του χώρου του παλαιού Συμβολαιογραφείου της σχολάζουσας κληρονομιάς, με σκοπό τη δημιουργία Παιδικού Σταθμού, με μίσθωση 50 ετών, και επιστροφή του χώρου ως κοινόχρηστου πλέον στο Δήμο, μετά τη λήξη της μίσθωσης. Βέβαια, «από την πλευρά της διοίκησης, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, παρότι συμφωνήθηκε το αντίθετο!» όπως ανέφερε το άρθρο «ΚΩΔΙΚΟΣ 7322.0023, εν αδήλω!» (Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018), δείτε εδώ: https://vironasipolimas.blogspot.com/2018/11/73220023.html

Β) Ποιος ευθύνεται για την μεγάλη καθυστέρηση σύγκληση της Επιτροπής;

Έγραψε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Β. Δεμπόνος στο δικό του Δελτίο Τύπου: 4. "Η Επιτροπή αυτή, επιχείρησε ανεπιτυχώς στο παρελθόν να συνεδριάσει κατόπιν σχετικών ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων των μελών της"…

Είναι όμως έτσι ακριβώς τα πράγματα; Ή μήπως όχι; 

Όπως αναφέρθηκε, η Επιτροπή συστάθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2019. Στις 20 Δεκεμβρίου 2019, ο τότε εκπρόσωπος της «Ενάργειας», και μέλος της Επιτροπής, αφού πρώτα συνεννοήθηκε με ορισμένα μέλη αυτής, έστειλε με κοινοποίηση προς όλα τα μέλη ηλεκτρονικό μήνυμα προς τον Αντιδήμαρχο των Τεχνικών Υπηρεσιών που έλεγε:  «καλό θα ήταν να μας καλέσετε από το νέο έτος, μεταξύ των ημερομηνιών 8, 9 και 10 Ιανουαρίου 2020 που τα δικαστήρια είναι κλειστά. Μην ξεχνάτε ότι οι συμμετέχοντες στην επιτροπή κ.κ. Σάρολα, Δεμπόνος και Σωτηρόπουλος είναι δικηγόροι, για αυτό άλλωστε επιλέχθηκαν».

Στις 3 Ιανουαρίου 2020 πάλι από τον τότε εκπρόσωπο της «Ενάργειας» στάλθηκε νέο η/μήνυμα προς τα μέλη της Επιτροπής που ανέφερε: «Καλησπέρα, σας ενημερώνω ότι προσωπικά δεν έχω λάβει καμιά απάντηση από τον Αντιδήμαρχο Καραγιάννη σχετικά με την Επιτροπή, παρότι το μήνυμα είχε σταλεί από τις 20 Δεκεμβρίου. Σήμερα μάλιστα τον κάλεσα στο κινητό αλλά δεν απάντησε... Μήπως κάποιος από εσάς γνωρίζει κάτι;»

Η σιωπή θα σπάσει, αίφνης, μετά 50 ημέρες, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 12.08 μ.μ., όταν τα μέλη της Επιτροπής λαμβάνουν από τον Αντιδήμαρχο Τ/Υ και Πρόεδρο της Επιτροπής το ακόλουθο η/μήνυμα:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να σας ενημερώσω, ότι η επικοινωνία με την κηδεμόνα της σχολάζουσας ειναι αδύνατη. Προσπαθώ δύο μήνες να κάνω μια συνάντηση μαζί της, για να έχουμε την πρώτη ενημέρωση, αλλά δεν είναι κατορθωτό. Για ότι δηποτε νεότερο  θα σας ενημερώσω».

ΔΙΑΣΑΦΗΝΙΣΗ: «Προσπαθώ δύο μήνες να κάνω μια συνάντηση μαζί της»;;;; Δεν είχε συμφωνηθεί κάτι τέτοιο! Άλλα γράφουν τα Πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 2019… του κεφαλιού του έκανε ο Αντιδήμαρχος!

Παίζοντας την «κολοκυθιά!»

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι μηνυμάτων για να καταλήξουμε στις 22 Φεβρουαρίου 2020 στο μήνυμα της κυρίας Σάρολα (επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βύρωνα): «Αγαπητοί συνάδελφοι, Προτείνω να ορίσει ο κ. Καραγιάννης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής, συνεδρίαση αυτής εντός της εβδομάδας».

Και τι έκανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιδήμαρχος των τεχνικών υπηρεσιών Μιχάλης Καραγιάννης; Όρισε δυο ημερομηνίες, με ώρες κυρίως μεσημβρινές, δηλαδή, απαγορευτικές για τα μέλη της Επιτροπής (Σάρολα, Δεμπόνο, Σωτηρόπουλο) που ως γνωστόν είναι δικηγόροι, και άρα είχαν όντως ανειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, γι’ αυτό και καταλήξαμε, στις 13 Απριλίου 2020, στην παραίτηση μέλους της Επιτροπής, και στη συνεδρίαση αυτής, για πρώτη φορά, εννέα (9) μήνες μετά ή άλλως, δεκατρείς (13) ολόκληρους μήνες μετά την σύστασή της!!!   

Και το ερώτημα (ολίγον ρητορικό) που τίθεται είναι: Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στα επόμενα δύο (2) χρόνια;
"Όσο πιο πολύ πίσω πάμε στο παρελθόν, τόσο πιο μακριά στο μέλλον μπορούμε να δούμε" είχε πει ο Τσώρτσιλ, και πραγματικά το 7ετές παρελθόν της Δημοτικής Αρχής (στις περισσότερες των περιπτώσεων όπως αυτές που αναφέραμε) είναι ο οδηγός μας για το προσεχές μέλλον!

Διαβάστε επίσης το άρθρο (με την προσθήκη της επίσκεψης στο χώρο του κ. Βασίλη Δεμπόνου):

Επικίνδυνο (και) το κτίσμα του Συμβολαιογραφείου της σχολάζουσας κληρονομίας των οδών Ν. Νικηφορίδη - Ν. Αρώνη

https://vironasipolimas.blogspot.com/2021/05/blog-post_29.html

ΥΓ: Η φωτογραφία του κειμένου προέρχεται από την εφημερίδα "Επικοινωνία" του 2015.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου