Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Τοποθέτηση - απαντήσεις σε ερωτήματα - απόψεις - προτάσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της Ειδικής Δημόσιας Συνεδρίασης της 19ης Φεβρουαρίου 2017, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Παιδείας και Νέας Γενιάς Ελένης Βασιλοπούλου

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του Δήμου Βύρωνα την απάντηση της πρώην Αντιδημάρχου παιδείας κας Βασιλοπούλου σχετικά με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη που περιέχεται στον απολογισμό της δράσης της, κατά τη διάρκεια των 2,5 ετών θητείας της.
Εμείς να προσθέσουμε σε αυτήν, την Αναβίωση (για πρώτη φορά στο δήμο μας) του Εθίμου του Αι Γιάννη του Κλήδονα ή Λαμπαδάρη, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016.   


Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, 
Αξιότιμε Δήμαρχε και Αντιδήμαρχοι – Πρόεδρε του Δ.Σ., 
Αγαπητές συνδημότισσες και συνδημότες, 
Θα καταθέσω στη σημερινή Ειδική Συνεδρίαση μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία της δράσης μας στον τομέα του Πολιτισμού και σε σχέση με την Παιδεία και τα Σχολεία μας και τη Νέα Γενιά. 

Όμως θα ήθελα πριν, να περιγράψω εν συντομία τους βασικούς μας στόχους και τα κρίσιμα θέματα που οφείλαμε αναλαμβάνοντας την διοίκηση του Δήμου να αντιμετωπίσουμε. 
Η οικονομική κατάσταση του Δήμου, του Νομικού Προσώπου του Πολιτισμού, οι υποδομές και σωρεία εκκρεμοτήτων με προμήθειες, χρέη κ.λπ. μας υποχρέωσαν στην αναστολή λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ως χώρου που βρισκόταν σε νοικιασμένο χώρο στην οδό Καισαρείας και υπολειτουργούσε χωρίς ειδικευμένο προσωπικό, πλαίσιο και στόχους. 

Αυτή είναι η κακή είδηση η καλή είναι ότι η ομάδα φίλων που συστάθηκε πριν την επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, ενεργοποίησε την πρώτη χρονιά μια μεγάλη ομάδα βιβλιόφιλων, καθηγητών, εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, συγγραφέων κ.λπ. που συναντήθηκαν σε παρουσιάσεις βιβλίων, λέσχες ανάγνωσης και έβαλαν τα θεμέλια του 1ου διαγωνισμού λογοτεχνικής έκφρασης για εφήβους και νέους «στο βλέμμα του Byron». 

Μέσα στο 2016 διενεργήθηκε ο 2ος διαγωνισμός με θέμα το προσφυγικό και οργανώθηκε με μεράκι και αγάπη η πρώτη νεανική λογοτεχνική συντροφιά από τα παιδιά του 1ου διαγωνισμού με συντονίστρια τη Δήμητρα Νούση. Αυτό το Δ.Σ. μπορεί να παίρνει ομόφωνες αποφάσεις και μια απ’ αυτές είναι ότι αφορά τη δημοτική βιβλιοθήκη και τη δράση της μέχρι στιγμής!!! 
Αυτή τη στιγμή σε όλους τους δήμους της χώρας και στις δημοτικές βιβλιοθήκες βρίσκονται οι δύο εκδόσεις 2015 και 2016 και δεχόμαστε καθημερινά πολλά θετικά σχόλια για αυτή τη δράση και δίνουμε τα «φώτα» μας για να προχωρήσουν κι άλλοι δήμοι σε ανάλογες πρωτοβουλίες. 
Τα κέρδη μιας μόνο δράσης, πρωτότυπα από «τα κάτω» με έμπνευση και πάθος, με εθελοντική προσφορά, χωρίς προηγούμενο στην πόλη είναι τεράστια. 
Δώσαμε βήμα σε νέα παιδιά να εκφραστούν, προβάλαμε με ότι μέσα διαθέτουμε μια νέα γενιά που προβληματίζεται, δημιουργεί, ονειρεύεται, ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας τόσο μέσα στη χώρα μας όσο και έξω απ’ αυτή.

Ήδη προχωρά και μετά την παρουσία του α΄ γραμματέα της Ρωσικής Πρεσβείας, στην απονομή του Δεκέμβρη, ένα φιλόδοξο σχέδιο αδελφοποιήσεων και μορφωτικών – πολιτιστικών ανταλλαγών. 

Η έκθεση φωτογραφίας της Ντίνας Κουμπούλη που συνόδευσε την απονομή των παιδιών προσφύγων θα συνεχίσει το ταξίδι της στην πόλη μια και κάθε σχολείο θ’ αποκτήσει ένα έργο στο πλαίσιο του 32ου Παιδικού Φεστιβάλ που έχει θέμα «Προσφυγιά – ξενιτιά – μετανάστευση». 
Κάποιες φωτογραφίες βρίσκονται και την έκδοση του λογοτεχνικού διαγωνισμού. 
Σε σχέση με το βιβλίο να αναφέρω την πολύ ενδιαφέρουσα καθιέρωση των βιβλιοπαρουσιάσεων που δίνει την ευκαιρία για επαφή και συζήτηση με τους συγγραφείς και ειδικά τους δημότες μας όπως ο Γεράσιμος Έρτσος και η Ιωάννα Περατινού –Καλογιάννη, ο εισαγγελέας Πάρις Αδάμης, ο Δημήτρης Θεοφάνης , η Σοφία Θωμοπούλου, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Πάνος Τριγάζης, ηΣούλα Παπαϊώνννου, ο Απόστολος Κοκόλιας.

Χάρη στη συνεργασία μας με τον διακεκριμένο σκηνοθέτη Στέλιο Χαραλαμπόπουλο οργανώσαμε Κινηματογραφική Λέσχη με αφιέρωμα στον «Σκοτεινό Αιώνα» και τις δικτατορίες του στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 
Ο θεσμός των προβολών παρά τις πολλές τεχνικές αδυναμίες έχει αγκαλιαστεί από τους κινηματογραφόφιλους, πολλές σημαντικές προσωπικότητες βρέθηκαν κοντά μας στις συζητήσεις όπως ο ποιητής Γιώργος Χρονάς, ο ποιητής Χρήστος Ρουμελιωτάκης, ο ψυχίατρος Δημήτρης Οικονομίδης, ο Χρήστος Μήτσης κριτικός, ο Αλέξανδρος Ίσαρης, ο Κώστας Τερζής, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο συγγραφές Δημήτρης Παλαιογόπουλος. 
Θέλω και από εδώ να ευχαριστήσω τον Στέλιο Χαραλαμπόπουλο για την ανιδιοτελή προσφορά του στην πόλη μας. 
Να πούμε εδώ ότι οι κινηματογραφικές αναζητήσεις είχαν άλλο ένα σοβαρό κέρδος τη συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου με εκπαιδευτικές προβολές για τα σχολεία μας και με την πολύτιμη παρουσία των επιστημόνων.

Πραγματοποιήθηκε το Α΄ Φεστιβάλ στον Καρέα σε συνεργασία με τους δεκαέξι (16) φορείς, μια ιδιαίτερη γειτονιά, πολυπολιτισμική και δημιουργική. 
Η πολύ θετική εμπειρία της πρώτης διοργάνωσης με μεγάλο πλούτο δραστηριοτήτων μας οδηγεί στο Β’ Φεστιβάλ φέτος με θέμα το περιβάλλον και τον Υμηττό.

Η προσπάθεια για το άνοιγμα του Σταθοπούλειου είχε σαν αποτέλεσμα την οργάνωση δράσεων στο χώρο κυρίως για τους τοπικούς φορείς αλλά και στη διάρκεια του Παιδικού Φεστιβάλ με έκθεση των σχολείων, ενώ ήδη είναι σε εξέλιξη σειρά εικαστικών εκθέσεων με έναρξη της ατομικής έκθεσης της Φλώρας Διαμαντή.

Εδώ να πούμε ότι το άνοιγμα χώρων που παρέμειναν εγκαταλειμμένοι από την προηγούμενη διοίκηση έδωσε τη δυνατότητα όχι μόνο στο Δήμο αλλά και σε όλους τους φορείς της πόλης για σειρά εκδηλώσεων και το λέω αυτό ειδικά για τα «Άστρα».
Στον τομέα των καλλιτεχνικών εργαστηρίων, θεσμού πολύ αγαπημένου από μικρούς και μεγάλους δημότες και δημότισσες, να επισημάνουμε ότι η οκτάωρη απασχόληση των δασκάλων αποφέρει καρπούς τόσο στο συνολικό σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτιστικών προγραμμάτων αλλά και σε νέα τμήματα.
Δύο λοιπόν νέα τμήματα ενηλίκων, το ένα αποτελούμενο από εκπαιδευτικούς, ετοιμάζει την πρώτη του εμφάνιση. 
Θεωρώ πολύ σημαντική τη συνεργασία Δήμου και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων ακριβώς γιατί σχετίζονται με τη νέα γενιά αλλά και με τους γονείς που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία. Έχουν ενδιαφέρον για το σχολείο, ενεργοποιούνται στους συλλόγους, ποικιλότροπα. Τα σχολεία είναι οι πλέον μαζικοί χώροι της πόλης. 

Η πόλη μας, ανήκει με πολλούς τρόπους σ’ όλο τον κόσμο. 
Πρώτη η Ντάνκαν με το σπίτι του χορού μοναδικό στην Ελλάδα κτίριο γι’ αυτό το σκοπό από το 1903. 
Το όνομα που δόθηκε στο συνοικισμό προς τιμή των 100 χρόνων από το θάνατο του Byron. 
Το «Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων» όπου συρρέουν χιλιάδες θεατές κάθε χρόνο. 
Ο διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για νέους, ένας θεσμός με υψηλούς στόχους.

Ας γίνουμε αντάξιοι των μεγάλων οραμάτων, ας παλέψουμε ενωμένοι και πάνω από τις όποιες πολιτικές αντιλήψεις μας για ευγενείς στόχους , πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου