Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ-ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ;; «ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ»!

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ-ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ;; «ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ»!

Η Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στην τακτική συνεδρίαση της 28ης Απριλίου 2015, με την 38/2015 απόφαση, ενέκρινε, ομόφωνα, την προτεινόμενη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου διαμόρφωση των χώρων πρασίνου στη συμβολή των οδών:

α) Ν. Νικηφορίδη-Πρωτεσιλάου και
β) Ν.Νικηφορίδη-Αρρήτης (όρια Δήμου Βύρωνα με Δήμο Αθηναίων).



Η εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, μετά από αυτοψία που διενήργησε στους αναφερόμενους χώρους, περιελάμβανε τα εξής:

·        Την τοπική διαπλάτυνση του πεζοδρομίου της οδού

Ν. Νικηφορίδη στη συμβολή με την οδό Πρωτεσιλάου, και σε βάρος της παρά την οδό στάθμευσης, ώστε να δημιουργηθεί πεζοδρόμιο πλάτους τουλάχιστον 1,50 μ. για την ασφαλή διέλευση πεζών και ΑΜΕΑ, την τοποθέτηση προστατευτικής χαμηλής περίφραξης του χώρου πρασίνου, καθώς και τον εμπλουτισμό της φύτευσής του.

·        Ομοίως, για τον χώρο πρασίνου στη συμβολή της οδού

Ν. Νικηφορίδη με την οδό Αρρήτης, την τοποθέτηση προστατευτικής περίφραξης του χώρου πρασίνου και τον εμπλουτισμό φύτευσής του.

·        Επίσης την κατασκευή διάβασης πεζών εγκάρσια επί της οδού
Ν. Νικηφορίδη -με την απαιτούμενη οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση-  για την ασφαλή διέλευση των πεζών.

Τις παρεμβάσεις αυτές, για Ανάπλαση-Ανακατασκευή και περίφραξη των χώρων πρασίνου, τις αιτηθήκαμε (και στην παρούσα Δημοτική Αρχή, έχει σημασία η συγκεκριμένη αναφορά, το γιατί, θα το διαπιστώσετε παρακάτω) κάτοικοι της εν λόγω περιοχής, με την υπ’ αρ. πρωτ.: 548/12-Ιανουαρίου-2015 αίτηση, η οποία συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 2 Μαρτίου 2015, όπου οι προτάσεις, έγιναν αποδεκτές και η απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 34/2015, ενώ, παράλληλα, στις 31 Μαρτίου 2015, ενημερωθήκαμε εγγράφως από την Τ/Υ του δήμου ότι,  προγραμματίζονται οι αναγκαίες διαδικασίες για την υλοποίηση – το ταχύτερο δυνατόν- των αναφερομένων παρεμβάσεων στην περιοχή.

Κι αυτό είναι το θέμα μας. Η έκφραση «το ταχύτερο δυνατόν»!
Παρήλθαν 14 ολόκληροι μήνες. Καμία παρέμβαση, καμία ενημέρωση.



Τα αιτήματά μας, για αναπλάσεις και ανακατασκευές των μικρών χώρων πρασίνου στην περιοχή, δεν έγιναν για λόγους αισθητικής.

Οι πεζοί, αναγκάζονται να βαδίζουν  παραλλήλως του πεζοδρομίου και των σταθμευμένων αυτοκινήτων, ΕΠΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, θέτοντας σε κίνδυνο, από τα ταχέως διερχόμενα αυτοκίνητα δρόμου διπλής κατευθύνσεως, όχι μόνον την σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και την ίδια τους την ζωή. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη, τα τροχαία συμβάντα είναι αρκετά.

[βλέπε ένθετο έγγραφο-απόσπασμα της αίτησης]

Και αυτό δεν παρατηρείται τους τελευταίους 14 μήνες που, απλώς περιμένουμε την υλοποίηση των παρεμβάσεων «το ταχύτερο δυνατόν».
 Όχι, αγαπητοί συμπολίτες.

Αυτή η «κολώνια» διαρκεί 7 έτη!
Πέρασαν επτά ολόκληρα χρόνια,

από την πρώτη μας αναφορά, τον Ιούλιο του 2009, στη διοίκηση Ν. Χαρδαλιά (Αντιδήμαρχος της Τ/Υ, Κων. Ζούμπος), και ακολούθησαν:

Η αίτηση με αρ. πρωτ.: 29571/13-10-2009.
Η αίτηση με αρ. πρωτ.: 33497/20-11-2009.

Η με αρ. πρωτ.: 12750/18-5-2010  αίτηση, με χαρακτηρισμό και προς τον τότε Πρόεδρο του Δ.Σ., και  θέμα: «Περί αδιαφορίας του Δήμου και των ευθυνών του», ύστερα από ένα σοβαρό- ευτυχώς, όχι μοιραίο- περιστατικό, στην οποία υπήρχε το εξής ερώτημα:  «Θα πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να ευαισθητοποιηθείτε; Εάν συμβεί κάτι παρόμοιο θα είναι πλέον αργά»,

Ενώ, δινόταν ιδιαίτερη βαρύτητα-έμφαση, στη φράση:

«Είστε ΑΠΛΑ ΤΥΧΕΡΟΙ μέσα στην προκλητική ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΑΣ»!
Όπως το ίδιο συμβαίνει και τώρα.

Ποιο επιτέλους μπορεί να το κόστος για τις εργασίες της απαραίτητης ανάπλασης-ανακατασκευής των αναφερομένων χώρων πρασίνου;

Ποιο επιτέλους είναι το χρονικό διάστημα που ορίζεται ως «το ταχύτερο δυνατόν»;   
Κανένα όραμα, κανένας σωστός προγραμματισμός, κανένας σεβασμός προς τους πολίτες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μονάχα αθετημένες υποσχέσεις, σαν αυτές του τέως Αντιδημάρχου της Τ/Υ, Κων. Ζούμπου, στο με αρ. πρωτ.: 22169/30-8-11 έγγραφο της Δ/νσης Διαχείρισης Κοινοχρήστων χώρων που παραθέτουμε:



Οι διαβεβαιώσεις και …  η εκτίμηση μας μάραναν. Οποίος εμπαιγμός!
Σκοπός μας, από αυτό το βήμα ελεύθερης έκφρασης, δεν είναι η πολιτική αντιπαράθεση, γιατί απλά, Δεν ασκούμε πολιτική.

Σκοπός είναι η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ των Δημοτικών Αρχών ΚΑΙ Η ΣΤΗΛΙΤΕΥΣΗ του φαινομένου.

Είναι αδύνατον όμως να μην σταθούμε στο απόσπασμα του εγγράφου, του πρώην Αντιδημάρχου Μ. Μπαντή, και να μήν κατακρίνουμε με δριμύτητα την διαχρονική αναξιοπιστία των ιθυνόντων.  

Μήπως τελικά, πρέπει να υιοθετήσουμε και να θεσπίσουμε ξανά τον Οστρακισμό;  Όχι σαν τρόπο απαλλαγής και εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, αλλά, ως μέσο προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος από παρόμοιες συμπεριφορές ¨ανδρών επιφανών¨.
Μα, παραφράζοντας και κάνοντας χρήση της δίσημης ειρωνείας του ποιήματος  «Στα 200 π.Χ» του Κ.Π. Καβάφη, 

¨Για αρχαίους να μιλούμε τώρα¨;

Κλείνω την αναφορά μου με τα εξής ερωτήματα:
Εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής που αναφέραμε, θα είμαστε, για μία ακόμη φορά, θεατές στο ίδιο πολυπαιγμένο έργο;
Εσείς συμπολίτες, στην περιοχή σας;
Και έως πότε;

ΥΓ:

Τα σύκα, σύκα, και τη σκάρφη, σκάρφη.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή, έκανε δεκτό το αίτημά μας για συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ., μας άκουσε, αποδέχτηκε και τις προτάσεις μας, σε αντιδιαστολή με τη διοίκηση Χαρδαλιά, αλλά, ….

«το ταχύτερο δυνατόν»;


Ν. Βούρτσης (δημότης Βύρωνα), Ιούνιος 2016.


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ


ΘΕΜΑ: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ-ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ,
            ΣΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ Ν.ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ-ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΥ/ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ-ΑΡΡΗΤΗΣ (ΟΡΙΑ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ)»

Κ. Δήμαρχε,

Κυρία πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου

Στον δημιουργηθέντα από τον δήμο, μικρό χώρο πρασίνου, στην συμβολή των οδών Ν.Νικηφορίδη και Πρωτεσιλάου, η διέλευση των πεζών από το πεζοδρόμιο αυτού, καθίσταται απαγορευτική, αφενός μεν, εξαιτίας της στενότητας της μονής σειράς των τσιμεντένιων πλακών, πλάτους σαράντα εκατοστών, αφετέρου δε, λόγω της ανύψωσης αρκετών από αυτών, από τις ρίζες εύρωστου δένδρου κατάλπης, ύψους 12 μ. που φύεται εντός του παρτεριού.

 Ως αποτέλεσμα των αιτιών αυτών, οι πεζοί αναγκάζονται-υποχρεούνται  να βαδίζουν  παραλλήλως του πεζοδρομίου και των σταθμευμένων αυτοκινήτων, ΕΠΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, θέτοντας σε κίνδυνο, από τα ταχέως διερχόμενα αυτοκίνητα δρόμου διπλής κατευθύνσεως, όχι μόνον την σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και την ίδια τους την ζωή.

 Το ζητούμενο πρωτίστως  δεν είναι η ποιότητα ζωής, μα η υφιστάμενη  καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή, υπερήλικες, μικρά παιδιά, ΑΜΕΑ, μητέρες με καροτσάκια (βλέπε συνημμένη φωτογραφία  ν.1),  που έρχεται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία και τις συστάσεις του ΟΟΣΑ.

 Στην με αρ. πρωτ. 12750 της 18ης Μαΐου 2010 αίτησή μου προς τον Δ. Βύρωνα και με θέμα «Περί αδιαφορίας του Δήμου και των ευθυνών του», έγραφα:

 "Την Παρασκευή 14 Μαΐου 2010 και ώρα 1410, στην άνοδο της οδού Νικηφορίδη, στο ύψος του δημιουργηθέντος από τον Δήμο χώρο πρασίνου, που ορίζεται από την συμβολή των οδών Πρωτεσιλάου με την οδό Νικηφορίδη, ένα ευτυχώς όχι μοιραίο τροχαίο περιστατικό, όπου μια μοτοσυκλέτα ‘έπεσε’ σε πεζό, είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του ηλικιωμένου κ. Αργύρη (πατέρα του Δημητρίου Αργύρη ‘Τέντες Τζίμης’) (βλέπε συνημμένη φωτογραφία ν.2) ….. Σας ερωτώ. Θα πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να ευαισθητοποιηθείτε; Εάν συμβεί κάτι παρόμοιο θα είναι πλέον αργά".

 Και έγραφα περί αδιαφορίας του Δήμου, γιατί είχε  προηγηθεί,  για το ίδιο θέμα, αίτηση με αρ. πρωτ. 33497 της 20ης Νοεμβρίου 2009 που ανέφερε: «καθιστούν επιτακτική την ανάγκη άμεσης παρέμβασης, διόρθωσης, ανακατασκευής …. Καθιστούν απαγορευτική την διέλευση πεζών» κλπ.
Στην Αρ. Απόφασης 269/2010 του Δημ. Συμβ.  της 30ης Αυγούστου 2010, υπήρχε η εισήγηση της Προϊσταμένης του Τμήματος Μελετών και Έργων κ. Ιωάννας Αλεξιάδου που ανέφερε: "θεωρούμε ότι αποτελούν χώρο απροσπέλαστο για τους πεζούς.".

 Στην συνεδρίαση εκείνη, από την απελθούσα Δημοτική Αρχή,  αλλά και από τους παρευρισκομένους τότε δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων, κανείς δεν έδωσε σημασία στο "απροσπέλαστο"!!

Κι όσες παρεμβάσεις έγιναν έκτοτε, έγιναν,  ύστερα από συνεχείς οχλήσεις προς τον Αντιδήμαρχο κ. Ζούμπο, μέσω επαφών, μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μέσω αιτήσεων. Αρχικά αφαιρέθηκαν τα κάγκελα που παρεμπόδιζαν τους πεζούς, μετά δημιουργήθηκε μια τσιμεντένια ράμπα, αλλά, δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά. Γιατί οι πεζοί, εξακολουθούν να βαδίζουν στο δρόμο, λόγω του μικρού πλάτους των τσιμεντένιων πλακών του πεζοδρομίου και της ανύψωσής των, ενώ η ράμπα χρησιμοποιείται ως χώρος διευκόλυνσης της στάθμευσης των  αυτοκινήτων (βλέπε συνημμένες φωτογραφίες ν.3).

Επίσης, τα τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν, ακριβώς σ’ εκείνον το χώρο, είναι σύνηθες φαινόμενο. Κι αυτό, εξαιτίας της καμπής που παρουσιάζει στο ύψος αυτό η οδ. Νικηφορίδη, της μη καλής ορατότητας του δρόμου διπλής κατεύθυνσης από τους οδηγούς, την ταχύτητα που αναπτύσσουν,  και τους, λόγω διπλοπαρκαρισμένων αυτοκινήτων, ελιγμούς.

 Αυτή είναι και η αιτία της επαναφοράς του θέματος, γιατί αρχές Δεκεμβρίου    παραλίγο να θρηνήσουμε μια μητέρα με καροτσάκι μωρού.

 "Είστε ΑΠΛΑ ΤΥΧΕΡΟΙ μέσα στην προκλητική ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΑΣ" έγραψα το 2010.
 Σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής, με την παρούσα δημοτική αρχή, θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές;  Οιωνοσκοπία κακή.

 Ο Αντιδήμαρχος  κ. Μ. Καραγιάννης, όπως με ενημέρωσε, επεσκέφθη τον χώρο.
Δεν παρατήρησε, δεν διαπίστωσε κανένα πρόβλημα;  Παραθέτω απόσπασμα από πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη:

 «.. πέραν της αυτονόητης υποχρέωσης τηρήσεως από τη Δημοτική Αρχή των νόμιμων προδιαγραφών κατά την εκτέλεση έργων κατασκευής ή ανακατασκευής της πεζοδρομίων και υποχρεώσεως επίβλεψης υπό των αρμοδίων οργάνων της καλής κατάστασης των πεζοδρομίων προκειμένου να διεξάγεται ομαλώς και με κάθε ασφάλεια η συνεχής διάβαση των πεζών και να αντιμετωπίζονται άμεσα και εγκαίρως προβλήματα που ανακύπτουν από την τυχόν κακή κατάσταση αυτών».


Κ. Δήμαρχε,
Κατόπιν όλων αυτών, οι υπογράφοντες την αίτηση αυτήν Αιτούμεθα:
·        Την Ανάπλαση του χώρου πρασίνου της οδού Νικηφορίδη-Πρωτεσιλάου, με Διαπλάτυνση τμήματος του πεζοδρομίου.
·    Την περίφραξη του χώρου πρασίνου με σιδερένια κάγκελα (Συνημμένη  έγγραφη διαβεβαίωση-δέσμευση του κ. Ζούμπου, σε επιστολή του κ .Μ. Μπαντή, για πραγματοποίηση της περίφραξης εντός του Σεπτεμβρίου 2011  ν.6)
·         Την εκ νέου φύτευση αυτού.
·    Καθώς επίσης την περίφραξη του χώρου πρασίνου στην συμβολή των οδών Νικηφορίδη-Αρρήτης, (όρια δήμου Βύρωνα) και καλλωπισμό αυτού.

·         Διαγράμμιση διάβασης πεζών, μεταξύ των δύο χώρων πρασίνου.  


ΑΠΑΝΤΗΣΗ - ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ ΒΑΣΕΙ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Α.Κ

κ. Δήμαρχε,

Από την στιγμή που ο Δήμος Βύρωνα αποφάσισε να συμπεριλάβει στα έργα ασφαλτόστρωσης, ανακατασκευής & ανάπλασης, εκείνα τα τμήματα των οδών που έγιναν το 2010, αποδεχόμενη, η παρούσα Δημοτική Αρχή, ΑΜΕΣΑ, ότι υπήρξαν κακοτεχνίες, ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΤΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΈΝΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΏΜΟΝΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΟΥΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΝΘΕΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ Σ.Ε.Δ.Ε. και το οποίο σας έχει κοινοποιηθεί. ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ!

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΚΑΙ ΚΑΛΕΙΣΘΕ  ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΤΕ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ (ΑΡΘΡΟ 75 παρ. 4 του Ν. 3669/08).










Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΡΤΑΚΗ - Υπό κατάρρευση τα τοιχία, απογοητευτική η εικόνα της πλατείας.



Όπως συνέβη με την περιοχή των Εξαρχείων, η οποία ¨βαπτίστηκε¨, αρχικά προφορικά, και εν συνεχεία επίσημα, από το επώνυμο του Ηπειρώτη εμπόρου Έξαρχου που, στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, είχε στην Αθήνα, κατάστημα-μπακάλικο στη γωνία των οδών Σολωμού και Θεμιστοκλέους, έτσι, σε μια ανάλογη περίπτωση, την πλατεία της πόλης μας, που περιβάλλεται από τις οδούς Χρυσοστόμου Σμύρνης, Κύπρου, Ηλιάδος και Εκφαντίδου, στη περιοχή Γέφυρα, οι περισσό­τεροι την γνωρίζουν ως «Πλατεία Δεληολάνη, εξαιτίας της επωνυμίας του καταστήματος ζαχαροπλαστείου-καφφετέρια, που από χρόνια υπάρχει εκεί.

Όμως, επίσημα από τον Δήμο Βύρωνα, στη συγκεκριμένη πλατεία, έχει δοθεί το όνομα, ¨ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΤΑΚΗ¨, προς τιμήν του Βυρωνιώτη, αγωνιστή και ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, Βαγγέλη Μαρτάκη, ο οποίος ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ σε μάχη με Γερμανούς (και ταγματασφαλίτες), στις 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 1944.
Σ’ αυτήν δε, υπάρχει και τιμητικό μνημείο-στήλη (βλέπε φωτογραφία).


Ποιός ήταν ο Βαγγέλης Μαρτάκης;  Οι μαρτυρίες των γηραιοτέρων, όσων τον γνώρισαν, συνοψίζονται σε δύο λέξεις: Παλληκάρι και ατρόμητος (άφοβος).
Εάν κάποιος κάνει αναζήτηση  στο διαδίκτυο, θα διαβάσει ότι ήταν φοιτητής της Νομικής, ομαδάρχης της ΟΠΛΑ Βύρωνα κι ότι, έπεσε μαχόμενος σε συμπλοκή με ταγματασφαλίτες ή Γερμανούς στο τέρμα Παγκρατίου, στις 4 Ιουλίου του 1944.

Ας δούμε τώρα, μέσα από το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί, σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η πλατεία Μαρτάκη.
Τα τοιχία που συγκρατούν τα χώματα, περιμετρικά της πλατείας, είναι υπό κατάρρευση.
Η πινακίδα, καρφωμένη στο δένδρο.



Μόνιμες, παράνομες και αυθαίρετες κατασκευές, από τα καταστήματα υγ. ενδιαφέροντος, παρά την απόφαση 3447/2007 του ΣτΕ και την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που αναφέρει ότι, οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να απομακρύνουν τέτοιες κατασκευές, ή να ανακαλέσουν σχετικές άδειες, ενώ οι αρμόδιες αρχές που ανέχονται τέτοιες παρανομίες σε κοινόχρηστους χώρους, μπορεί να υπέχουν ποινικές και αστικές ευθύνες.





 Τα μαρμάρινα σκαλοπάτια σπασμένα.
Το χώμα, στο εσωτερικό των παρτεριών … ¨πετρωμένο¨. 





Το μεγαλύτερο τμήμα της πλατείας, ένας περιστερώνας, και σε συνδυασμό, με τις ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ και αυθαίρετες κατασκευές από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, την άναρχη, παράνομη και αυθαίρετη επέκταση, πέραν του χώρου που δικαιούνται, από τα περίπτερα, που δεν επιτρέπουν, ούτε την διέλευση πεζών από τα πεζοδρόμια, όλα αυτά μαζί, προσδίδουν στην πλατεία μιαν εικόνα απογοητευτική.
Και είναι επιεικής η λέξη Απογοητευτική,  γιατί η  παντελής έλλειψη αισθητικής, και κατ’ επέκταση, η έλλειψη σεβασμού προς το τιμώμενο πρόσωπο, που για χάρη του ονοματοδοτήθηκε η πλατεία, μόνον με μία λέξη μπορεί να αποδοθεί: ΑΙΣΧΟΣ!



ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (scripta manent).

Ας δούμε, μέσα από τα πρακτικά, στη σελίδα 13, τι είχε δηλώσει ο Αντιδήμαρχος της Τ/Υ κ. Καραγιάννης, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, στη συζήτηση σχετικά με τη ¨καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πεζών¨, θέμα που είχαμε αιτηθεί με την υπ. Αρ. Πρωτ: 16352/30-6-2015 αίτηση.

Μ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

«Στην πλατεία κάτω, του ¨Δεληολάνη¨, τη Μαρτάκη, το τι γίνεται εκεί. Εμείς μετά από 4-5 μήνες, τους καλέσαμε εγγράφως εδώ και τους είπαμε, θα κατεδαφιστούν. Έχουμε τη βούληση να κατεδαφιστούν, τους το είπαμε: ¨Κοιτάξτε, σας δίνουμε μία προθεσμία¨. Δεν τους είπαμε πότε. Θέλουμε να κατεδαφιστούν».  …. …
«Το πρόβλημά μας λοιπόν, για να μην μακρηγορώ, είναι τα εξής δύο πράγματα: Η Δημοτική Αστυνομία. Γιατί το καταλαβαίνετε, εγώ δεν μπορώ να κάνω τον αστυνόμο, παρ’ όλα αυτά το κάνω. Και το δεύτερο είναι – εκεί μπορείτε να μας πείτε ότι καθυστερήσαμε- να πάρουμε μία απόφαση για τα τραπεζοκαθίσματα, για να βάλουμε τον Κανονισμό, να μπορέσουμε να βάζουμε πρόστιμα. Αυτό ναι, θα το δεχθώ. Το καθυστερήσαμε. Πιστεύω, μέχρι 15-20 Οκτώβρη (2015), να έχουμε τελειώσει τις αποφάσεις και να μπορέσουμε κι’ εμείς να προβούμε σε πρόστιμα»

Είναι αλήθεια ότι, η παρούσα Δημοτική Αρχή, κληρονόμησε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλατεία, από τη διοίκηση Ν. Χαρδαλιά (αλλά και Μ. Μπαντή, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος ήταν), όμως, 22 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, με διαπιστωμένο το πρόβλημα, και αρκετούς μήνες μετά την ψήφιση του Νέου Κανονισμού, γιατί δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια;

Ακονίζουμε τον γραπτό μας λόγο, στο ακόνι της αλήθειας:

Που είναι η βούληση για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών;;

Γιατί δεν εφαρμόζεται (ποτέ) η Νομοθεσία; Η λέξη πλατεία,  είναι συνώνυμη με την πελατεία; Οι πλατείες δεν σας ανήκουν. Ανήκουν στον Ελληνικό λαό. Απελευθερώστε τες από τις παράνομες κατασκευές.   

Ο ψηφισθείς για πρώτη φορά Κανονισμός για τα περίπτερα (μετά από δική μας παρέμβαση, αίτηση ΑΠ:339/8-1-15), γιατί δεν εφαρμόζεται;;

Δεν χρήζουν φύτευσης τα παρτέρια;

Δεν χρήζει ανάπλασης η πλατεία;; Εάν γκρεμιστούν τα τοιχία, θα είναι αργά.    
«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», για τον δημοτικό σύμβουλο και Αντιδήμαρχο της Τ/Υ κ. Καραγιάννη, Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αλλά και, Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων επί των καταστημάτων υγ. ενδιαφέροντος, βάσει της με αρ. 306/2014 απόφασης του Δ.Σ., της 21ης Νοεμβρίου 2014.

«Η αλήθεια, είναι πάντοτε σωστή», κατά τον Σοφοκλή.
Πχ. στην κεντρική πλατεία της Ν. Σμύρνης, γιατί (πλέον) δεν υπάρχουν παρόμοια φαινόμενα ασυδοσίας και αυθαιρεσίας από τα καταστήματα; 

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 72 χρόνια από την ημερομηνία θανάτου του ήρωα Βαγγέλη Μαρτάκη. Ήταν 4 Ιουλίου 1944

Ας αναγραφεί η ακριβής ημερομηνία στην τιμητική στήλη.

Ν.Β. (δημότης Βύρωνα), Ιούνιος 2016.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΣΕΔΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ                                           ΠΡΟΣ  ΣΕΔΕ
ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΒΥΡΩΝΑ                                                          


ΑΘΗΝΑ: 22/ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ/2016




ΘΕΜΑ: «ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ»
Κ. Επιθεωρητά,
Οι υπογράφοντες την παρούσα καταγγελία, αιτούμεθα όπως εξετάσετε τα στοιχεία που παραθέτουμε και αφορούν κακοτεχνίες κατά την εκτέλεση έργων οδόστρωσης στο Δήμο Βύρωνα τα οποία ξεκίνησαν το έτος 2010,  και που ταυτόχρονα υποκρύπτουν διασπάθιση χρηματικών κονδυλίων, θεωρώντας  ως κύριους υπεύθυνους, τον πρώην Δήμαρχο Βύρωνα Νίκο Χαρδαλιά και τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας Αναστάσιο Βαλλιανάτο.
Συγκεκριμένα, το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και λίγο πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, ξεκίνησε στο Βύρωνα ένα έργο οδοποιίας-ασφαλτόστρωσης των περισσοτέρων δρόμων του δήμου. Σε κάποια τμήματα οδών που παρουσίαζαν  ανηφορική ή κατηφορική κλίση, ανάλογα με την κατεύθυνση των αυτοκινήτων, τοποθετήθηκαν πλάκες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις οδούς, Παν. Τσαλδάρη, Βρυούλων, Νεοπτολέμου, Αρρύβου.

Όμως σε λιγότερο από 2 χρόνια, ήδη κατά την διάρκεια της θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, τα τμήματα αυτά, άρχισαν να εμφανίζουν διαβρώσεις και φθορές. Ξεκίνησε τότε, από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, κατόπιν αναφορών μας, μια διαδικασία μπαλωμάτων με πίσσα στα διαβρωθέντα σημεία. Επειδή όμως οι φθορές μεγεθύνονταν και επεκτείνονταν, οι κάτοικοι της περιοχής, με την συνδρομή μηχανικών, διενεργήσαμε δειγματοληπτική ΑΥΤΟΨΙΑ στα πλακόστρωτα τμήματα των οδών Παν. Τσαλδάρη, Βρυούλων κι άλλων, και με τα συμπεράσματα, διαμαρτυρόμενοι, φέραμε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα με την υπ’ αριθμό Πρωτοκόλλου: 13632/05-06-2015 αίτηση-καταγγελία και το οποίο συζητήθηκε στην τακτική συνεδρίαση αυτού, στις 22/7/2015 ημέρα Τετάρτη, ως: «Συζήτηση για την κατάσταση των πλακόστρωτων οδοστρωμάτων των οδών Π. Τσαλδάρη, Βρυούλων, Δηλβόης, Ευμένους κ.α., κατόπιν αιτήματος δημοτών». (βλέπε ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟ Ν.1)

Από τα συνημμένα πρακτικά της συνεδρίασης, ακολουθεί ενδεικτικό απόσπασμα της ομιλίας του Δημοτικού Συμβούλου Σ. Τζιορτζιώτη (αρχηγού της ‘’Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα’’):
Σ.ΤΖΙΟΡΤΖΙΩΤΗΣ:  «Το συγκεκριμένο έργο είναι μια μεγάλη αμαρτία στον Δήμο Βύρωνα. Επειδή το παρακολούθησα από την αρχή και μάλιστα πολύ επισταμένα, ο τίτλος του έργου ήταν «Διευθέτηση ομβρίων και πρόσβαση ΑΜΕΑ». Είναι τα έργα και τα χρήματα που άλλες φορές λέγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν μπορούν να αλλάξουν ρόλο και να γίνουν για άλλα πράγματα. Και γίνανε ασφαλτοστρώσεις. Και οι ασφαλτοστρώσεις γίνανε το καλοκαίρι του 2010, προεκλογική χρονιά. …. Σ.ΤΖΙΟΡΤΖΙΩΤΗΣ:  το συγκεκριμένο έργο ήταν ένα έργο βιτρίνας και προεκλογικό. Ήταν ένα έργο το οποίο είχε άλλους στόχους και δεν είχε αυτό που έπρεπε, δηλαδή τη διευθέτηση ομβρίων και την πρόσβαση των ΑΜΕΑ».

Ας εστιάσουμε όμως στο τι ειπώθηκε από τον πρώην Αντιδήμαρχο της Τεχνικής Υπηρεσίας (και νυν Δημοτικό Σύμβουλο της Παράταξης ‘’Νέα Εποχή Βύρωνα’’)
κ. Ζούμπο  κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο (βλέπε συνημμένο έγγραφο των πρακτικών), που ουσιαστικά, δικαιώνει την καταγγελία μας:
K. ΖΟΥΜΠΟΣ:  «Θέλω να αναφέρω τα εξής: Ότι υπήρχαν αρκετοί δρόμοι στον Δήμο Βύρωνα που είχαν γίνει με πλάκες, οι οποίες, κατά τη δική μου επιστημονική άποψη ως μηχανικός, δεν έπρεπε να είχαν γίνει με πλάκες, γιατί δεν είχαν απαγορευτική κλίση. Όταν σχεδιαζόταν αυτή η εργολαβία, η οποία ήταν και επείγουσα, εσπευσμένη, γιατί είχαν αρχίσει τότε οι περικοπές λόγω κρίσης κλπ. Και ο Νίκος ο Χαρδαλιάς ήθελε να την προχωρήσει και να την ολοκληρώσει μέσα στο 2010, εγώ είχα εγείρει σοβαρές αντιρρήσεις στο θέμα των δρόμων που δεν είχαν απαγορευτική κλίση και είχα υποστηρίξει ότι έπρεπε να γίνουν με άσφαλτο αντιολισθηρή ορισμένοι απ’ αυτούς τους δρόμους. Δεν εισακούστηκα ούτε από τον πρώην Δήμαρχο, ούτε από την ηγεσία της Τεχνικής Υπηρεσίας σ’ αυτό το θέμα. Και έπρεπε να κάνω πίσω. Δημοπρατήθηκε, ότι οι δρόμοι που ήταν με πλάκες, έπρεπε όλοι να γίνουν ξανά με πλάκες.
…. Επίσης το έργο δεν περιλάμβανε ολική ανακατασκευή των οδών, παρά μόνον αφαίρεση των παλαιών πλακών και επίστρωση με νέες. Σε κάποιες απ’ αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, προφανώς δεν έγινε σωστή δουλειά. Διότι το να τοποθετηθούν νέες πλάκες σε οδόστρωμα, θέλει πλήρη καθαρισμό, θέλει εξυγίανση του υπόβαθρου το οποίο πρέπει να είναι από μπετό οπλισμένο κανονικά για να μην έχει καμία φθορά. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε μπετό αλλά είχε προβλήματα και ο παλαιό υπόστρωμα και είχαν φθαρεί και οι προηγούμενες πλακοστρώσεις. Εκεί, λοιπόν, η εργολαβία και οι όροι της δεν περιλάμβαναν εξυγίανση του υποστρώματος και του μπετόν αρμέ».


Όμως, μέσα από τα έγγραφα που ζητήσαμε και παραλάβαμε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, με την βοήθεια του Αντιδημάρχου Τ/Υ κ. Μιχαήλ Καραγιάννη, δηλαδή,
α) το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής και
β) απόσπασμα από το πρακτικό της 11ης/27-5-2013 τακτικής συνεδρίασης του Δ.Σ,
προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
η επιτροπή οριστικής παραλαβής του έργου, αποτελούμενη από τους:
1)      Αλευρά Ηλία, Πολιτικό Μηχανικό, υπάλληλο του Δήμου Ζωγράφου, ως Πρόεδρο της επιτροπής
2)      Τζανέτο Φώτιο, Πολιτικό Μηχανικό, υπάλληλο του Δήμου Ηλιούπολης
3)      Βλήσμα Ουρανία, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, υπάλληλο του Δήμου Π. Φαλήρου
που πήγε κατόπιν της υπ’ αριθμόν 2678/20-3-2013 προσκλήσεως του Προέδρου της επιτροπής, την 27-03-2013 επί  τόπου του έργου, ΠΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ τα προβλήματα των φθορών και διαβρώσεων, μαζί με τα μπαλώματα πίσσας στα συγκεκριμένα πλακόστρωτα τμήματα των οδών που αναφέρουμε και κυρίως, ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΔΕ τα 300-500 φρεάτια που η ανάδοχος εταιρεία ΧΩΡΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Τ.Ε.  ισοπέδωσε-σκέπασε, και έκρινε (η επιτροπή) ότι οι εργασίες ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις σχετικές προδιαγραφές και υπέγραψε για την παραλαβή του έργου;;

Ας δούμε τι δήλωσε ο νυν Αντιδήμαρχος της Τ/Υ κ. Καραγιάννης στις 22/Ιουλίου 2015, κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Δ.Σ. ως απάντηση προς τον πολίτη κ. Δημήτριο Σουλιώτη που έκανε την παρέμβαση (υπάρχει στα πρακτικά):
Μ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: «Συνεχίζω, κ. συνάδελφοι. Μια εργολαβία που ξέρω από ασφαλτοστρώσεις, ο εργολάβος λοιπόν έκανε τις ασφαλτοστρώσεις και ισοπέδωσε και τα φρεάτια, με την προοπτική να τα ανοίξει σε δεύτερο χρόνο, αυτό ήταν, και να τα φέρει επάνω. Γιατί ξέρετε, με την ασφαλτόστρωση που γίνεται … ο εργολάβος λοιπόν έφυγε, τα παράτησε, με αποτέλεσμα τώρα εμείς να κάνουμε αυτή τη δουλειά, είναι γεγονός. Να σηκώσουμε τα φρεάτια. Και δεν τα έχουμε σηκώσει. Είναι 500. Δεν προλαβαίνουμε. Θέλει μια διαδικασία. Και εκεί βρίσκεται το θέμα».

Για το ίδιο θέμα, ακολουθεί η άποψη Δημοτικού Συμβούλου: 
Σ. ΤΖΙΟΡΤΖΙΩΤΗΣ: «Τα φρεάτια που σκεπάστηκαν ήταν εκτός εργολαβίας. Σκεφτείτε μια Τεχνική Υπηρεσία, που δεν είναι ότι δεν γνωρίζει, όταν ανεβαίνει ο δρόμος 10 εκατοστά, ότι θα έχει πρόβλημα στο φρεάτιο. Και τα φρεάτια τα άνοιξε ο Δήμος μετά, αμέσως τα άνοιξε. Και ήταν επικίνδυνα και μάλιστα βάζανε οι άνθρωποι τους κυβόλιθους. Θα τα έχετε δει πολλές φορές αυτά, και ατυχήματα έχουν γίνει. Και αυτοκίνητα έχουν σπάσει. Και καλείται ο Δήμος να πληρώσει και γι’ αυτά σε κάποια. Έχει καταδικαστεί δηλαδή για βλάβες αυτοκινήτων. Αυτά δεν είναι προβλήματα; Δεν είναι δηλαδή ότι κανείς δεν έχει ευθύνη;»

Μετά από τις ανωτέρω αναφορές,  πώς είναι δυνατόν στο συνημμένο έγγραφο του Πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής να αναγράφεται: «14. Στις 12-7-2012 (αρ. πρωτ. ΣΕΕΔΔ/Φ.1Δ/6967/211/Α/2012) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΈΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΣΕΕΔΔ, σύμφωνα με την οποία δεν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα στο έργο, ούτε ποσοτικά, ούτε ποιοτικά». Πως είναι δυνατόν; Τι συμβαίνει με τις αναθέσεις έργων; 

Όπως  ερωτήματα προκύπτουν και στο γιατί, ο πρώην Αντιδήμαρχος της Τ/Υ κ. Ζούμπος (που προς τιμήν του, αν και με πενταετή καθυστέρηση, επιβεβαίωσε την κακοτεχνία της εργολαβίας), δεν τόλμησε να Αναφέρει δημόσια τις αντιρρήσεις του, ή έστω να παραιτηθεί, όταν το θέμα, από ότι προκύπτει μέσα από το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής, ερχόταν επανειλημμένως στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την διάρκεια της θητείας του πρώην Δημάρχου Νίκου Χαρδαλιά, για χορήγηση παρατάσεων;  

κ. Επιθεωρητά, 
επειδή πέρασαν έξι (6) μήνες από την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν υπήρξε, μέχρι στιγμής, καμία ενέργεια από την παρούσα Δημοτική Αρχή, προς την κατεύθυνση που εξέφρασε ο Δημοτικός Σύμβουλος και Δικηγόρος κ. Α. Σωτηρόπουλος (αρχηγός της Παράταξης ‘’Δημοτική Κίνηση Πολιτών Βύρωνα’’),
[Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Εγώ θα πρότεινα να ζητήσει ο Δήμος από την αρμόδια Ελεγκτική Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών να ελέγξει το έργο και ταυτοχρόνως να ελεγχθεί από τη Νομική μας Υπηρεσία η σύμβαση και ο Νόμος περί Δημοσίων Έργων,  να δούμε τι δυνατότητες έχουμε, είτε να διεκδικήσουμε κάποια αποζημίωση, είτε τουλάχιστον αποκατάσταση του έργου από την εταιρεία. Δηλαδή καλά το διαπιστώσαμε. Από τη στιγμή που το διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και είναι και πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μ’ αυτό»],
δηλαδή,  στο να ελεγχθεί η συγκεκριμένη εργολαβία,
Εμείς οι κάτοικοι του Βύρωνα, που έχουμε απαυδήσει με την επικρατούσα κατάσταση των οδοστρωμάτων, τον εμπαιγμό με τις κακοτεχνίες, ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ,
Αιτούμεθα, την διερεύνηση της συγκεκριμένης καταγγελίας, όσον αφορά την ποιότητα των αναφερθέντων έργων, και την επισήμανση των παραβάσεων που προκύπτουν μέσα από τα έγγραφα που προσκομίζουμε για τους υπευθύνους, οι οποίες επισύρουν διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις, καθώς και την επιβολή αυτών, όταν μάλιστα έγινε προσπάθεια απόκρυψης-συγκάλυψης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου της σωστής ημερομηνίας υλοποίησης της εργολαβίας, που ήταν το έτος 2010, αφήνοντας έκθετο τον Αντιδήμαρχο κ. Καραγιάννη κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ενημερώνοντάς τον ότι τα έργα είχαν τελεσθεί το 1998.  

 Συνημμένως υποβάλλουμε:
1.       Την Αίτηση-Καταγγελία μας (ΑΠ: 13632, 05-06-2015).
2.       Φωτογραφικό υλικό.
3.       Την ανακοίνωση του Δημοτικού  Συμβουλίου.
4.       Τα Πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 22/07/2015
5.       Το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής  του έργου και
6.       Την απόφαση 157/2013 του Δημοτικού Συμβουλίου περί έγκρισης του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής.



Οι υπογράφοντες