Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Επικίνδυνο κτίσμα στην οδό Αδαμάντιου Κοραή. Προσοχή!


Στο Βύρωνα κανείς πρέπει να περπατά αφενός με ταπεινότητα, κοιτάζοντας κάτω, για να μην σκοντάφτει στα χαλασμένα πεζοδρόμια ή για να μην πατάει ακαθαρσίες ζώων και αφετέρου με έπαρση αρκετή, κοιτώντας ψηλά, μην του πέσει ο ουρανός στο κεφάλι*. Γιατί, κάποια στιγμή θα συμβεί και αυτό. 

Είτε από κεκλιμένους, σαν τον πύργο της Πίζας, στύλους φωτισμού, όπως για παράδειγμα αυτοί της οδού Αγίας Σοφίας, είτε από κάποιο ασυντήρητο ή εγκαταλελειμμένο οικοδόμημα (κτήριο ή απλή κατοικία), όπως αυτό της οδού Ολυμπιάδος αρ. 51 και Αδαμάντιου Κοραή γωνία.



Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στη διοίκηση του Δήμου λέγοντας ότι, επιβάλλεται, Άμεσα, η Τεχνική Υπηρεσία να προχωρήσει στη λήψη μέτρων ασφαλείας περιμετρικά των όψεων του κτίσματος για την αποφυγή ατυχήματος των διερχομένων και με πινακίδες σήμανσης - αναγραφής - προειδοποίησης περί του κινδύνου πτώσης σοβάδων, όπως και να αιτηθεί (αυτή τη φορά εκείνη, και όχι εμείς οι απλοί πολίτες) στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, στο Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών, τη διενέργεια αυτοψίας λόγω Επικινδυνότητας.

Και της εφιστούμε την προσοχή να μην καθυστερήσει, για ακόμη μία φορά, όπως συνέβη με την υπόθεση του ετοιμόρροπου κτηρίου της οδού Χρ. Σμύρνης και Παν. Τσαλδάρη (δείτε το άρθρο "Εντάξει, "το σπρώξαμε λιγάκι" κι έπεσε ... αλλά τώρα τι;"

ή μην αδιαφορήσει, όπως αδιαφορεί τώρα με τα μέτρα ασφαλείας στο κτίσμα της οδού Κωνσταντιλιέρη αρ. 76-80 (βλέπε σχετικό ένθετο απόσπασμα του Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα). 



Στην ίδια περιοχή, για κλάματα, και όχι για γέλια, είναι βέβαια και τα ακόλουθα φαινόμενα που αποδεικνύουν ότι, στα σοβαρά, διαχρονικά, κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν δίνει σημασία για τα καθημερινά προβλήματα της πόλης, έστω και για τα πιο απλά:

α) Λίγα μέτρα πιο κάτω από το επικίνδυνο κτίσμα, και ακριβώς απέναντι, στο πεζοδρόμιο της οδού Αδ. Κοραή, το φύλλωμα από τις νεραντζιές φτάνει πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται κανείς είτε να σκύβει αρκετά, είτε να περπατά από το δρόμο.
Χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια απόφαση και μια εντολή για να γίνει το σωστό, σε ολόκληρη την περιοχή του Βύρωνα;    


β) Λίγο πιο πάνω από το επικίνδυνο κτίσμα, ακολουθώντας το ανοδικό ρεύμα κυκλοφορίας της οδού Ολυμπιάδος, το δεξιό πεζοδρόμιο, υπάρχει και δεν υπάρχει ταυτοχρόνως, είτε γιατί έχουν τοποθετηθεί όπως λάχει ζαρντινιέρες, είτε γιατί αυτό λειτουργεί και ως χώρος στάθμευσης μοτοσυκλετών (δείτε φωτογραφία).
Χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια απόφαση και μια εντολή για να γίνουν τα νόμιμα στην πόλη μας;  


Δυστυχώς ο "ωχαδερφισμός" καλά κρατεί!
 
* Το "να μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τους" είναι ο μοναδικός φόβος των κατοίκων του Γαλατικού χωριού του δημοφιλούς γαλλικού κόμικ "Αστερίξ" που δημιούργησε ο Ρενέ Γκοσινί.

 

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Κίνδυνος πυρκαγιάς στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου Βύρωνα στον Υμηττό.

Δελτίο τύπου εξέδωσε η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα σχετικά με τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου Βύρωνα στον Υμηττό.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Βύρωνα  (πάνω από το στρατόπεδο Σακέτα) στον Υμηττό,  αποτελεί εδώ και χρόνια μια ανοιχτή πληγή για το βουνό και την πόλη μας, μια παράνομη εγκατάσταση μέσα στη ζώνη προστασίας που ποτέ δεν έπρεπε να είχε δημιουργηθεί.

Τον τελευταίο καιρό όμως η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους, ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Η συσσώρευση βουνών από μπάζα και ογκωδών αντικειμένων, μεταξύ των οποίων στρώματα και άλλα εύφλεκτα υλικά, προκαλεί την ανησυχία μας. Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν, τη γνωστή υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών και την έλλειψη υλικοτεχνικών μέσων πυρόσβεσης ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς από πρόθεση ή αμέλεια είναι ιδιαίτερα ορατός.
  • Καλούμε τη δημοτική αρχή να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να καθαρίσει τον χώρο προτού κινδυνέψει για άλλη μια φορά το βουνό και οι κατοικημένες περιοχές. 
  • Διεκδικούμε την απομάκρυνση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων από τον Υμηττό και την μετεγκατάστασή του σε νέο κατάλληλο χώρο. 
  • Ζητάμε τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης στην πηγή ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στη χωματερή.

Φωτό από το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων Δήμου Βύρωνα στον Υμηττό.





Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα 

28 Ιουνίου 2019

Κλείνει το Κλειστό Βιοκλιματικό Κολυμβητήριο (λόγω βλάβης στις κεντρικές ψυκτικές μονάδες)



Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα (28/06/2019) το μεσημέρι ο Δήμος Βύρωνα που αναφέρει ότι, το Κλειστό Βιοκλιματικό Κολυμβητήριο κλείνει προσωρινά λόγω εκτάκτων εργασιών.

"Κλειστό θα παραμείνει το Δημοτικό Κολυμβητήριο «Χρήστος Ταμπαξής» από τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, λόγω εκτάκτων εργασιών αποκατάστασης των Κεντρικών Ψυκτικών Μονάδων.
Η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του κολυμβητηρίου κρίνεται απαραίτητη ώστε να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις και να αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη.
Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του κολυμβητηρίου ώστε πολύ σύντομα να είναι στη διάθεση των χιλιάδων μελών του.
Οι συνδρομές του Ιουλίου μετατίθενται για τον μήνα Σεπτέμβριο (τον Αύγουστο το Κολυμβητήριο είναι κλειστό κάθε χρόνο).
Ζητούμε συγγνώμη για την προσωρινή αναστάτωση".

Το πρόβλημα είχε γίνει γνωστό από τις 8 Ιουνίου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων είχε διαμαρτυρηθεί για το γεγονός αυτό.

Πληροφορίες πάντως από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι, οι Κεντρικές Ψυκτικές Μονάδες ήταν εξαρχής προβληματικές... Άραγε ισχύουν;

Για την ιστορία να αναφέρουμε επίσης ότι, στις 6 Φεβρουαρίου 2019 μεταξύ των προς συζήτηση θεμάτων της Ημερησίας Διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν και τα εξής:
  1. Προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού με σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου χρονικής διάρκειας έως (12) μηνών για το Δημοτικό Κολυμβητήριο Βύρωνα “ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΜΠΑΞΗΣ”, με κάλυψη της δαπάνης υπό μορφή αντιτίμου 
  2. Προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού Ι.Δ.Ο.Χ. διάρκειας (8) μηνών για το Δημοτικό Κολυμβητήριο Βύρωνα “ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΜΠΑΞΗΣ” με κάλυψη της δαπάνης υπό μορφή αντιτίμου


Όλα τα είχε η Μαριορή... 




Αποτελέσματα εκλογών για την ανάδειξη του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα.




Την Τετάρτη 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα.
Πρώτη δύναμη και ενισχυμένη συγκριτικά με το 2017 αναδείχθηκε, για ακόμη μία φορά, η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα.
 
Εγγεγραμμένοι: 504
ΨΗΦΙΣΑΝ: 405
Άκυρα: 5
Λευκά: 7
Έγκυρα: 393

Ψήφοι και Έδρες (Σε παρένθεση οι αριθμοί της εκλογικής αναμέτρησης του 2017) 
  1. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ψήφοι: 208 (176) - Έδρες: 5 (4)
  2. ΕΣΑΚ/ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) Ψήφοι: 139 (133) - Έδρες: 3 (3)
  3. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ:ΕΣΠΕ – ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Ψήφοι: 46 (67) - Έδρα:1 (2)
  4. ΜΕΤΑ    -    -    (25)    -

Ο εμβολιασμός λεμονιάς πάνω σε νερατζιά αντενδείκνυται...



Στις 14 Μαρτίου 2019 ο Δήμος Βύρωνα έβγαλε ανακοίνωση για πρόσκληση ανάθεσης για την «παροχή της υπηρεσίας για τον εμβολιασμό δέντρων νεραντζιάς με λεμονιά». Η συγκεκριμένη δράση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην ικανοποίηση εκφρασμένων αιτημάτων πολιτών του Δήμου, σε 200 δέντρα νεραντζιάς επί συνόλου 6.500 δέντρων του Δήμου ( ήτοι ποσοστό 3%). Η παροχή της υπηρεσίας θα διενεργηθεί στα πλαίσια της συντήρησης, εξωραϊσμού και καθαριότητας των δημοτικών κήπων, αλσών και δενδροστοιχιών και κατ΄επέκταση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών (βάσει του άρθρου 75 Ν. 3463/2006). 
Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 8.000,00€ πλέον Φ.Π.Α. 24% ήτοι συνολικού προϋπολογισμού 9.929,00 €.

Εντάξει, δεν ήξεραν! Δεν ρώταγαν; 

Εντύπωση όμως προκαλεί η ανάθεση αυτή όταν, από τις 19 Σεπτεμβρίου 2016, στην ιστοσελίδα της Αυτοδιοίκησης υπάρχει ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πάρκων και Κηποτεχνίας του Δήμου Κορυδαλλού που εξηγεί γιατί οι νεραντζιές δεν πρέπει να μετατρέπονται σε λεμονιές, και γιατί "ο εμβολιασμός λεμονιάς πάνω σε νερατζιά αντενδείκνυται", μια είδηση την οποία έφερε ξανά στην επικαιρότητα η Δημοκρατική Ενότητα Βύρωνα.

O Δ. Κορυδαλλού εξηγεί γιατί οι νεραντζιές δεν γίνονται λεμονιές (19 Σεπτεμβρίου 2016)


"Η κίνηση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής να μπολιάσει τις νεραντζιές στους δρόμους για να δώσουν δωρεάν λεμόνια στον κόσμο έγινε «viral» και οι υπηρεσίες πολλών δήμων δέχτηκαν ανάλογες προτάσεις και «πιέσεις» από κατοίκους.

Ωστόσο, η Διεύθυνση Πάρκων και Κηποτεχνίας του Δήμου Κορυδαλλού σε ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του Δήμου στο facebook, έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους λέγοντας τα εξής: Ο δήμος Κορυδαλλού με ανακοίνωσή του εξηγεί στους δημότες του, που ζητούσαν να μπολιάσει τις νερατζιές του δρόμου, ώστε να δώσουν λεμόνια, γιατί δεν το κάνει. "Ο εμβολιασμός λεμονιάς πάνω σε νερατζιά αντενδείκνυται". 
Η ανακοίνωση του δήμου Κορυδαλλού:

"Σχετικά με τον εμβολιασμό δέντρων επί των πεζοδρομίων και συγκεκριμένα για την αλλαγή του είδους από νεραντζιά σε λεμονιά, οι γεωπόνοι και το επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Πάρκων και Κηποτεχνίας του Δήμου Κορυδαλλού ενημερώνουν τους δημότες τα εξής:

Σκοπός των αστικών δεντροστοιχιών είναι να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των κατοίκων, προσφέροντας οξυγόνο, που τόσο έχουμε ανάγκη οι κάτοικοι της Αττικής. Ο εμβολιασμός λεμονιάς πάνω σε νεραντζιά αντενδείκνυται διότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας, με αποτέλεσμα το δέντρο να ξεραίνεται. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση μαζικών εμβολιασμών, η πόλη μας κινδυνεύει να μείνει χωρίς πράσινο. Εξάλλου, πριν από λίγα χρόνια, ο Δήμος μας προχώρησε σε πιλοτικό εμβολιασμό νεραντζιών σε πάρκο, χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ο Κορυδαλλός έχει την τύχη να στολίζεται από 13.250 νεραντζιές, που σκορπίζουν το άρωμα τους σε δρόμους και παρτέρια, βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής μας στο επιβαρυμένο περιβάλλον της μεγαλούπολης.

Η νεραντζιά ενδείκνυται για δεντροστοιχίες πόλης. Ζει περισσότερο από όλα τα εσπεριδοειδή. Το πλούσιο φύλλωμα της απορροφά τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Είναι το πιο ανθεκτικό σε ασθένειες ανθεκτικό εσπεριδοειδές δέντρο. Αντέχει σε δυσμενείς συνθήκες, στην έλλειψη νερού και δεν χρειάζεται λίπασμα. Έχει μαλακά αγκάθια, ενώ η κόμη της είναι σχετικά μορφοποιημένη και δεν παρουσιάζει την άναρχη ανάπτυξη των άλλων εσπεριδοειδών και ειδικά της λεμονιάς.

Η λεμονιά δεν είναι κατάλληλη για τα πεζοδρόμια της πόλης μας, που συνήθως έχουν περιορισμένο πλάτος. Δεν αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα σε περίπτωση πάγου να ξεραίνεται. Έχει σκληρά και επικίνδυνα αγκάθια, γεγονός που την καθιστά επικίνδυνη για τους πεζούς. Απαιτεί συγκεκριμένες λιπάνσεις και αρκετό νερό για να αποδώσει.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κανονισμού Πρασίνου του Δήμου μας, οι αυθαίρετες ενέργειες που ζημιώνουν δέντρα σε κοινόχρηστους χώρους και πεζοδρόμια, όπως είναι ο εμβολιασμός, αρακτηρίζονται παράνομες και οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με πρόστιμο. Οι απόψεις και οι προτάσεις της Διεύθυνσης Πάρκων και Κηποτεχνίας του Δήμου Κορυδαλλού για το συγκεκριμένο θέμα, έχουν αποσταλεί και επιβεβαιωθεί από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας."



Παρακάτω δημοσιοποιούμε την Τεχνική Έκθεση του Δήμου. 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Τεχνικές προδιαγραφές παρακαλούμε πατήστε το επισυναπτόμενο αρχείο:

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ:
Η μελέτη αφορά στην προετοιμασία, εμβολιασμό υφ:ιστάμενων δέντρων νεραντζιάς με λεμονιά και παρακολούθηση – συντήρηση των εμβολιασμένων δένδρων. Η δράση έχει πιλοτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην ικανοποίηση εκφρασμένων αιτημάτων πολιτών του Δήμου μας, σε 200 δέντρα νεραντζιάς επί συνόλου 6.500 δέντρων του Δήμου μας (ποσοστό 3%). Η παροχή της υπηρεσίας διενεργείται στα πλαίσια της συντήρησης, εξωραϊσμού και καθαριότητας των δημοτικών κήπων, αλσών και δενδροστοιχιών και κατ΄επέκταση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών (άρθρο 75 Ν. 3463/2006).
Οι εργασίες εμβολιασμού περιλαμβάνουν τα κάτωθι στάδια:
1) Σήμανση χώρου εργασιών.
1) Κλάδεμα – προετοιμασία δέντρου να υποδεχθεί το εμβόλιο.
2) Συγκέντρωση, απομάκρυνση, καθαρισμός του χώρου από τα προϊόντα κλάδευσης.
2) Εμβολιασμός του δέντρου.
3) Παρακολούθηση – συντήρηση των εμβολιασμένων δέντρων .
4) Επανεμβολιασμός , σε περίπτωση αποτυχίας.
5)Συνοπτική έκθεση με τον αριθμό και τη θέση των δέντρων , ημερομηνίες εργασιών και ποσοστά επιτυχίας.
Η εργασία θα γίνει από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό το οποίο ο Δήμος μας δεν διαθέτει και την κατάλληλη εποχή του έτους, προκειμένου να να υπάρχουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας εμβολιασμού και παράλληλα, προστασία του υφιστάμενου δέντρου .
Η παρούσα παροχή υπηρεσίας θα ανατεθεί με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/16 και ιδίως του άρθρου 118. Κριτήριο ανάθεσης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής.
Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 8.000,00€ πλέον Φ.Π.Α. 24% ήτοι
συνολικού προϋπολογισμού 9.929,00 € και θα βαρύνει τον ΚΑ 35.6262.0020 με τίτλο ΄΄Εμβολιασμός δένδρων νερατζιάς με λεμονιά΄΄ του προϋπολογισμού εξόδων οικονομικού έτους 2019.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό 213/2008 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περί κοινού λεξιλογίου για τις δημόσιες συμβάσεις (CPV), η ανωτέρω υπηρεσία ταξινομείται με CPV77211500-7 με τίτλο ‘’Υπηρεσίες φροντίδας δένδρων ‘’.
Για την πραγματοποίηση της παρούσας υπηρεσίας υπάρχει επαρκής, διαθέσιμη και εξειδικευμένη πίστωση στον προϋπολογισμό του Δήμου οικονομικού έτους 2019 και συγκεκριμένα στον κωδικό 35.6262.0020.
Η παρούσα δαπάνη θα πληρωθεί από ιδίους πόρους του Δήμου.


Σχολιασμός 
Λεφτά για πέταμα, πάντα θα υπάρχουν! 
Ειδικά όταν υπάρχουν αναθέσεις για παροχή υπηρεσιών!

Η είδηση από την Δημοκρατική Ενότητα Βύρωνα, εδώ: