Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Αύγουστος-Σεπτέμβρης 1922. Η τραγωδία των Βουρλών. Η μάχη και η πυρπόληση.

«Της τύχης ήτανε γραφτό κι αυτό να το περάσω
μεσ’ τα Βουρλά να γεννηθώ στη Νάξο να γεράσω».

 
Με αυτό το κοτσάκι οι Αξωτοβουρλιώτες, πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, διεκτραγωδούν τον πόνο και τη δυστυχία τους.

Στα τέλη του 18ου αιώνα στην Ιωνία της Μ. Ασίας ακμάζουν τα αστικά κέντρα των Βουρλών, των Αλάτσατων και του Τσεσμέ, περιστοιχισμένα από πλήθος χωριά με ελληνικής καταγωγής κατοίκους. Στην περιοχή αυτή και ιδιαίτερα σ’ εκείνη των Βουρλών οι Ναξιώτες μετανάστες αποτελούν την πλειοψηφία και είναι πολλές χιλιάδες.

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς θα γίνουν αμπελουργοί εργάτες αρχικά μεγαλοκτηματίες στη συνέχεια. Ένας απ’ αυτούς ήταν κι ο Δημήτρης Τσάφος, που βρέθηκε στα Βουρλά γύρω στα 1880, όπου δούλεψε σκληρά τη γη, φύτεψε αμπέλια, απέκτησε μεγάλη περιουσία κι έκαμε πολυμελή οικογένεια.

Χαρακτηριστική περίπτωση επίσης επιτυχημένου Ναξιώτη είναι ο Γ. Τενεκίδης ή Τενεκές, παππούς του ποιητή Γιώργου Σεφέρη από την μητέρα του. Όπως γράφει ο ίδιος ο Σεφέρης, ο Γ. Τενεκίδης ήταν πλούσιος κτηματίας που έζησε κυρίως στα Βουρλά και η Σκάλα των Βουρλών ήταν σχεδόν αποκλειστικό του δημιούργημα.

Τα Βουρλά εξελίχτηκαν σε «μια άλλη Νάξο μέσα στην Τουρκιά», τη Νάξο της Ανατολής. Οι πρώτοι χριστιανοί οικιστές των Βουρλών, σύμφωνα με ένα θρύλο, ήταν σαράντα περίπου εργάτες από τη Νάξο και τις Κλαζομενές, οι οποίοι εργάζονταν στα κτήματα του Αγά της περιοχής. Η ελληνική κοινότητα των Βρυούλλων (Βουρλών), ιδρύθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα.

Παρουσία Ναξιωτών μεταναστών στα Βουρλά και στην ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου της Ερυθραίας έχουμε πολύ πριν από το 1821, από τον 18ο αιώνα. Αλλά ο κύριος όγκος των Ναξιωτών μετανάστευσε εκεί την περίοδο από το 1830 μέχρι το 1897, οπότε η μετανάστευση ήταν μαζική και συμπίπτει με την ανάπτυξη της αμπελουργίας στα Βουρλά.

Στο τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα οι Ναξιώτες των Βουρλών αποτελούσαν την πλειοψηφία των Ελλήνων κατοίκων τους και θα μπορούσε να υποστηρίξει κανένας ότι ήταν σχεδόν όσοι και οι κάτοικοι της Νάξου τότε.

Η μετανάστευση στα παράλια της Μ. Ασίας σταμάτησε ολοκληρωτικά το 1897, λόγω κυρίως της καταστροφής των αμπελώνων από τη φυλλοξήρα, αλλά και της μετανάστευσης στην Αμερική, που άρχισε τότε και πήρε τεράστιες διαστάσεις.

Αρκετοί Ναξιώτες των Βουρλών ασχολήθηκαν και με το εμπόριο της σταφίδας και δημιούργησαν μεγάλους εμπορικούς οίκους (Αφοι Κορρέ, Γ. Τζαννετής, Γ. Τενεκίδης-Τενεκές, κ.α.).
Η Φιλιώ Σιδερή-Χαϊδεμένου στο βιβλίο της «τρεις αιώνες μια ζωή» περιγράφει τη ζωή στα Βουρλά, στις αρχές του 20ου αιώνα κι ως τη Μικρασιατική καταστροφή και μιλάει με θαυμασμό για την προκοπή των Ναξιωτών μεταναστών, τη ζωή και τη δράση του πατέρα της Δημήτρη Σιδερή από την Κόρωνο Νάξου. Οι Ναξιώτες των Βουρλών ανέπτυξαν και σημαντικές κοινωνικές δραστηριότητες, ίδρυσαν εκκλησιές, σχολεία, ορφανοτροφεία κ.λπ., ενώ ανέδειξαν επιστήμονες, εμπόρους, μεγαλοκτηματίες κ.λπ.

Τα ξακουστά παλληκάρια των Βουρλών 

Οι Έλληνες των Βουρλών φημίζονταν και για την παλληκαριά τους, στην οποία ξεπερνούσαν και αυτούς τους Αϊβαλιώτες. Ο Γ. Καψής στο βιβλίο του «Χαμένες Πατρίδες» γράφει: «…Εκείνος που γνωρίζει τι θα πει Βουρλιώτης, δεν μπορεί ν’ αμφιβάλλει. Είχαν τα όπλα ζωσμένα στα ζωνάρια τους, γιατί λάτρευαν τον πόλεμο… Ήταν το καμάρι της Ερυθραίας και πολλοί Σμυρνιοί κατέφευγαν στα Βουρλά για να ζήσουν, έστω και λίγο, ελεύθεροι-γιατί ήταν ένα κομμάτι ελεύθερης ελληνικής γης... Όπως και στ’ Αϊβαλή, έτσι και στα Βουρλά, οι Τούρκοι είχαν συνθηκολογήσει με τους Χριστιανούς. Τους άφηναν ανενόχλητους να ζουν στο χωριό τους»..

Η αγάπη των Βουρλιωτών στον Ελ. Βενιζέλο 

Οι Βουρλιώτες, λάτρευαν σαν ήρωα τον Ελ. Βενιζέλο, περισσότερο από όλους τους άλλους Μικρασιάτες και αυτό δεν άλλαξε όταν επικράτησε στην Ελλάδα η βασιλική παράταξη (Νοέμβριος 1920). Πέρασαν μήνες μετά την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου στην Ελλάδα, για να κρεμάσουν την εικόνα του στην επίσημη αίθουσα της μητρόπολης στα Βουρλά.

Η επιτροπή Μικρασιατικής Άμυνας Βουρλών 

Οι Βουρλιώτες πατριώτες έδωσαν δυναμικά το παρόν και στην πατριωτική κίνηση ίδρυσης στη Σμύρνη και σε άλλες πόλεις μυστικής οργάνωσης με την ονομασία «Μικρασιατική Άμυνα» περί τα τέλη Οκτωβρίου του 1921. Όταν πια κατέρρευσε πλήρως ο ελληνικός στρατός, η Επιτροπή Μικρασιατικής Άμυνας Βουρλών αποφάσισαν να μείνουν και να υπερασπιστούν την πόλη τους και άρχισαν να οργανώνουν την άμυνα της πόλης.

Τα Βουρλά τελικά κατελήφθησαν κι ο τουρκικός στρατός αναζήτησε τα μέλη της Επιτροπής Μικρασιατικής Άμυνας για να τους τιμωρήσει παραδειγματικά. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς βρήκαν τραγικό θάνατο στου «Μουσελέ τα τέλια» κι ανάμεσά τους και οι Αλέξανδρος, Αναξαγόρας και Σωκράτης Κορρές, σημαντικοί παράγοντες των Βουρλών και πολλοί άλλοι Ναξιώτες, όπως ο πατέρας της Φιλιώς Χαϊδεμένου Δημήτριος Σιδερής, ο πατέρας των Μανώλη και Στέφανου Τσάφου Δημήτρης Τσάφος με τον αδελφό του και άλλοι.

Οι Βουρλιώτες στάθηκαν όρθιοι και μετά την ήττα στον Σαγκάριο 

Όταν μετά τις 15 Αυγούστου 1922 άρχισαν να περνούν απ’ τα Βουρλά τα διαλυμένα τμήματα της μεγάλης στρατιάς, εξαθλιωμένοι και ρακένδυτοι Έλληνες στρατιώτες που κατευθύνονταν προς τα παράλια για να καταφύγουν στα πλοία, τα μαύρα σύννεφα της συμφοράς άρχισαν να ζώνουν και τα Βουρλά. Πολλοί Βουρλιώτες με τις οικογένειές τους κατέφυγαν στα απέναντι νησάκια. Ο ίδιος ο Χρυσόστομος Σμύρνης τους παρότρυνε να φύγουν, γιατί τα Βουρλά «ήσαν κάρφος εις τους οφθαλμούς των Τούρκων». Οι Προεστοί όμως αποφάσισαν να μείνουν και άρχισαν να οργανώνουν ένοπλες ομάδες για να ελέγχουν τις εισόδους και εξόδους της.

Μεταξύ των χριστιανών και των Τούρκων προκρίτων των Βουρλών υπήρξε γραπτή συμφωνία, που προέβλεπε την από κοινού προστασία και των δύο πλευρών σε περίπτωση βιαιοπραγιών από οποιοδήποτε Τούρκο ή Έλληνα. Οργανώθηκαν ένοπλες περιπολίες, οι οποίες ανέλαβαν την προστασία των τούρκικων συνοικιών από τους υποχωρούντες Έλληνες στρατιώτες. Ακόμη και εκείνοι που είχαν καταφύγει στα νησάκια της Ερυθραίας, επέστρεψαν στα σπίτια τους και όπως γράφει ο Ρενέ Πυώ: «επέστρεψαν όμως διά να παραστούν εις την φρικωδεστέραν τραγωδίαν, διά να ίδουν την πόλιν των πυρπολημένην και σφαγμένους και κακοποιημένους τους εαυτούς των, τας γυναίκας των να ρίπτωνται εις τα πηγάδια και διά να χαθούν και οι ίδιοι διά πυρός και σιδήρου».

Η αρχή του τέλους των Βουρλών 

Το Σάββατο 27 Αυγούστου 1922 στις 10.30 το πρωί οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη. Εκείνο το πρωινό περνούσαν από τα Βουρλά τα τελευταία τμήματα του διαλυμένου ελληνικού στρατού με κατεύθυνση τις ακτές. Οι Βουρλιώτες κοίταζαν τους εξαθλιωμένους και ρακένδυτος στρατιώτες περίεργα και το μόνο που τους ζητούσαν ήταν να τους δώσουν τα όπλα τους: «…Τα θέλουμε. Εσείς φεύγετε και μας αφήνετε. Μα εμείς θα μείνουμε. Έχουμε τα σπίτια μας εδώ και δεν θ’ αφήσουμε να τα πατήσουν οι Τούρκοι. Θα πολεμήσουμε, θα πεθάνουμε, μα οι Τούρκοι δεν θα περάσουν. Ο επικεφαλής του τμήματος θέλησε να τους πείσει, ότι άδικα θα χανόντουσαν. Ποιος όμως να πείσει την ατίθαση εκείνη ράτσα; Ήταν οι Κρήτες της Ανατολής, έτοιμοι να προσφέρουν ένα ακόμη Αρκάδι στην ιστορία της φυλής».

Το απόγευμα της Κυριακής 28 Αυγούστου 1922 πέρασε από τα Βουρλά το ηρωικό και αήττητο 5/42 Σύνταγμα του Ν. Πλαστήρα. Αντί για τρομοκρατημένους χωριάτες οι εύζωνοι αντίκρισαν πάνοπλα παλληκάρια να τους χειροκροτούν. Ο Ν. Πλαστήρας, που κατάλαβε τι επρόκειτο να συμβεί, προσπάθησε να τους αποτρέψει. Κάποιους τους ήξερε απ΄τους Βαλκανικούς πολέμους. Τους παρότρυνε να φύγουν για να μη σφαγούν απ’ τους Τσέτες. Κοίταξε στα μάτια τον Αναστάση τον Μπουτζαλή.

Τον ήξερε καλά. Τον είχε Λοχία στη Μακεδονία.
«Ο πόλεμος δεν τελείωσε, του είπε, η πατρίδα σάς χρειάζεται. Δεν έχετε το δικαίωμα να πεθάνετε άσκοπα».
Εκείνοι όμως δεν τον άκουσαν.
«Πήγαινε στο καλό, καπετάνιο. Εσείς πολεμήσατε, κάνατε το καθήκον σας. Αφήστε κι εμάς να πολεμήσουμε. Πως να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας και τα γυναικόπαιδα;».

Ο Πλαστήρας κατάλαβε ότι ήταν άσκοπο να επιμένει. Έσφιξε το χέρι του Μπουτζαλή κι έφυγε κρύβοντας ένα δάκρυ συγκίνησης, θαυμασμού και πόνου.
Έφυγε, αλλά δε μπόρεσε να κρατήσει το παράπονό του.
«Δεν ήταν, μωρέ, να τους είχα μαζί μου εκεί πάνω στο Τουμλού Μπουνάρ;», ακούστηκε να ψιθυρίζει.

 

ΤΑ ΒΟΥΡΛΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ

 

Η τραγωδία των Βουρλών, η μάχη και η πυρπόληση 

Στις 29 Αυγούστου 1922 μπήκαν οι πρώτοι Τσέτες στα Βουρλά κι άρχισαν τις σφαγές και τις βιαιοπραγίες. Οι Βουρλιώτες υπερασπίστηκαν με αυτοθυσία την πόλη τους μέχρι που έπεσε και το τελευταίο παλληκάρι. Παρόντες στον μυθικό εκείνο αγώνα κι όλοι οι Ναξιώτες των Βουρλών. Οι απώλειες κι απ’ τις δυο πλευρές ήταν τρομακτικές, όπως τρομακτικά και δραματικά ήταν κι όσα ακολούθησαν. ‘Όταν τέλειωσε η μάχη έπεσαν στα χέρια των Τούρκων αβοήθητοι κι άοπλοι οι γέροντες και τα γυναικόπαιδα των Βουρλών, για να βιώσουν τον τρόμο, τις δολοφονίες, τους βιασμούς, τον όλεθρο και την ολοκληρωτική καταστροφή.

Ξημερώματα του Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου 1922 τα Βουρλά παραδόθηκαν στις φλόγες. Με την επέκταση της πυρκαγιάς οι Βουρλιώτες βγήκαν απ’ τα σπίτια τους, που τα είχαν μετατρέψει σε φρούρια, για να μην καούν και έτσι έγιναν εύκολη βορά στα χέρια των βαρβάρων. Όσοι πρόλαβαν να ξεφύγουν κατευθύνονται προς την Σμύρνη. Την Τρίτη μέρα από την εισβολή οι Τούρκοι στρατιώτες συγκέντρωσαν στα «τέλια του Μουσελέ» όλους τους άντρες από 18-60 ετών. Άφησαν ελεύθερους μόνο τους πιο γέρους και τα παιδιά κάτω των 14 ετών.

Στα «τέλια του Μουσελέ» στη νότια ανατολική έξοδο της τουρκικής συνοικίας των Βουρλών, σ’ ένα τεράστιο χωράφι, το οποίο ο τουρκικός στρατός μετέτρεψε σε πρόχειρο στρατόπεδο συγκέντρωσης, συγκέντρωσαν τον χριστιανικό ανδρικό πληθυσμό των Βουρλών με στόχο την εξόντωσή του. Ήταν περίπου 11.000 ψυχές, από τους οποίους ελάχιστοι σώθηκαν. Ο ακριβής αριθμός όσων μαρτύρησαν εκείνες τις μέρες στο κολαστήριο αυτό είναι άγνωστος, πρόκειται όμως για πολλές χιλιάδες ψυχές. Τους έσφαζαν κυριολεκτικά «σαν αρνιά», αφού προηγούμενα τους βασάνιζαν άγρια, τους έβγαζαν τα δόντια, τα μάτια, τους ακρωτηρίαζαν τα μέλη και τους άφηναν να πνιγούν στο αίμα τους. Πολλούς απ’ αυτούς τους οδήγησαν προς στο εσωτερικό της Μ. Ασίας για να τους εξοντώσουν με τις κακουχίες.

Απ’ το άγριο εκείνο στρατόπεδο και από την εξορία στην Ανατολή σώθηκαν μόλις 1.000 περίπου Βουρλιώτες, οι οποίοι δραπέτευσαν στη διάρκεια της πορείας και κατέφυγαν στη Σμύρνη και από εκεί στην Ελλάδα. Από τους υπόλοιπους που οδηγήθηκαν στο εσωτερικό της Τουρκίας (10.000) σώθηκαν περίπου 2.000 που αργότερα μεταφέρθηκαν και αυτοί στην Ελλάδα.

Αφού Τσέτες και Τούρκοι στρατιώτες χόρτασαν τη μανία τους με λεηλασίες, βιασμούς, άγριες δολοφονίες γυναικών, παιδιών, νηπίων, γερόντων, συγκέντρωσαν τα γυναικόπαιδα στο δημόσιο δρόμο των Βουρλών, για να τα οδηγήσουν υποτίθεται στην παραλία, προκειμένου να μπουν στα πλοία για την Ελλάδα. Οι ληστείες και οι βιασμοί όμως συνεχίζονταν έστω και σποραδικά, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες. Άρπαζαν τις νεαρές κοπέλες και τις βίαζαν μπροστά στις μανάδες τους, πολλές απ’ τις οποίες παραφρόνησαν, όντας ανήμπορες να σώσουν τα κορίτσια τους. Οι γέροι, οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά, όσοι σώθηκαν από το μαρτύριο αυτό βρέθηκαν κάτω από δραματικές συνθήκες στα πλοία και εξαθλιωμένοι και απελπισμένοι έφθασαν στην Ελλάδα.
«…Ήταν μια φορά κι έναν καιρό μια τρανή πολιτεία που είχε στείλει 3.000 στρατεύσιμους στο μέτωπο του Σαγγάριου. Κανείς τους δεν εγύρισε. Ο υπόλοιπος αντρικός πληθυσμός πέρασε απ’ τα «τέλια» του Μουσελέ. Ήταν 11.000 ψυχές. Τα κόκκαλά τους είναι σπαρμένα στη γη της Μικρασίας, από τα πυρπολημένα Βουρλά ως τις όχθες του Ευφράτη» .
 

Αναδημοσίευση από την Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας http://enosivourlioton.gr/?p=542 

Βύρωνας, η πόλη μας

Σεπτέμβριος 2022 

«Τα Ηρωικά Βουρλά Της Μικράς Ασίας». Πρώτη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ

 

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης-Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ» σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) και στο πλαίσιο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης, αύριο Σάββατο 1η Οκτωβρίου στις 19:30, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης. 

Στην εκδήλωση θα προβληθεί σε πρώτη προβολή το νέο ιστορικό ντοκιμαντέρ “Τα ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας”, που εξετάζει την ιστορία των Βουρλών μέσα από ποικίλες μαρτυρίες και εμπλουτίζεται με μαρτυρίες ιστορικών και πλούσιο αρχειακό υλικό.

Τα Βουρλά ή ο Βουρλάς, Ούρλα στα τουρκικά, ήταν, μετά από τη Σμύρνη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των μικρασιατικών παραλίων, χτισμένη κοντά στην αρχαία ελληνική πόλη των Κλαζομενών, ανατολικά της Ερυθραίας, της οποίας ήταν και πρωτεύουσα. Τα Βουρλά υπήρξαν μια από τις σημαντικότερες πόλεις του ελληνικού κόσμου στις αρχές του 20ού αιώνα, ένα οικονομικό, πνευματικό και διοικητικό κέντρο μιας εύπορης περιοχής με έντονη εμπορική και βιοτεχνική δράση και πλούσια πνευματική ζωή. Ο Σμυρνιός νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σμύρνη, στη μνήμη του μόνο τα Βουρλά έμειναν ανεξίτηλα να εκφράζουν την έννοια «της γλυκιάς πατρίδας…».

 

Το ντοκιμαντέρ εξετάζει την ιστορία των Βουρλών μέσα από ποικίλες μαρτυρίες, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται με πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.
Το σενάριο και τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπογράφει η Ειρήνη Σαρίογλου, γ.γ. του ΙΔΙΣΜΕ και επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πόλης, η οποία είναι και ομιλήτρια στην εκδήλωση. Την έρευνα έχει πραγματοποιήσει ο Κώστας Καουνάς, η μουσική είναι του Γιώργου Παπαχριστούδη ενώ στην αφήγηση είναι η Αγγελική Καρυστινού και ο Γιώργος Κέντρος.

• Είσοδος ελεύθερη.
• Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο info@idisme.gr και στα τηλέφωνα 2106669131-2106669140.
 
Αναδημοσίευση από εδώ: 

https://www.naftemporiki.gr/story/1909881/ta-iroika-bourla-tis-mikras-asias

Βύρωνας, η πόλη μας

30 Σεπτεμβρίου 2022

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Χάρισμά σας αυτή η Δημοτική Αρχή, με την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ που "μας επιτρέπει" να έχουμε!

Σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου 2022, συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτω από την κάλυψη του τίτλου «ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ», το, από 12/04/22, αίτημα της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα», και το, με Αριθ. Πρωτ.: 14467/22-07-2022, δικό μας αίτημα, δηλαδή, της Ένωσης Πολιτών «Ενάργεια», που είχε τα εξής θέματα: «α) ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ME ΤΗN ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ “ΠΡΑΣΙΑΣ” και β) ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ».


Ο Αντιδήμαρχος που με τη Στάση του αλλάζει προς το χειρότερο τον Βύρωνα!

Στις 23 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιώργος Πλακίδας, ως όφειλε, μας προσκάλεσε να παραβρεθούμε στη συνεδρίαση, αλλά μετά την ανάγνωση του σχετικού εισηγητικού σημειώματος του Αντιδημάρχου Τ.Υ.Δ.Β. Μιχάλη Καραγιάννη, και ειδικά του σημείου που αναφέρει: «Γ. Τέλος, επιδίωξή μας είναι, η όποια απόφαση ληφθεί στο Δ/Σ να είναι ομόφωνη ώστε να έχουμε την στήριξη όλων, στην αντιμετώπιση της παράνομης επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων και των αυθαίρετων κατασκευών». θεωρήσαμε ότι η παρουσία μας στο Δημοτικό Κατάστημα δεν θα έχει κανένα νόημα…!

Αφήσαμε λοιπόν το θέμα στις Δημοτικές Παρατάξεις!

Οφείλουμε όμως να ΔΩΣΟΥΜΕ ΓΡΑΠΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ στις ανακρίβειες και στα ψέματα του εισηγητικού σημειώματος του Αντιδημάρχου των Τεχνικών Υπηρεσιών.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ:
«Αγαπητοί συνάδελφοι όλα αυτά σίγουρα συμβάλλουν στην βελτίωση της ζωής των Δημοτών μας, όμως σκοπίμως δεν γίνεται αναφορά αλλά επικεντρώνονται μόνο στις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων και πεζοδρομίων. Βεβαίως και εμείς το θεωρούμε ένα σοβαρό και δύσκολο θέμα. Σοβαρό γιατί αφορά μια σημαντική και δυναμική επαγγελματική τάξη στον δήμο μας που προσφέρει στον τόπο και οικονομικά και κοινωνικά (θέσεις εργασίας), δύσκολο δε γιατί αρκετές φορές οι επαγγελματίες καταστρατηγούν τα δικαιώματα των πολιτών με τις παράνομες καταλήψεις χώρων».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ της ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ:
Πέρασαν σχεδόν τέσσερα (4) χρόνια από τότε που η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κυρία Μαρία Παπασπύρου με το από 30 Οκτωβρίου 2018 Έγγραφο ζητούσε από τη Δημοτική Αρχή Βύρωνα, των Γρηγόρη Κατωπόδη και Μιχάλη Καραγιάννη, να απελευθερώσει τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, που είχαν (και εξακολουθούν να έχουν) παρανόμως καταληφθεί από τα τραπεζοκαθίσματα και τις αυθαίρετες κατασκευές των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα σταντς των περιπτέρων, «ώστε να αποδοθούν στους δημότες και στους πεζούς γενικότερα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και όμως, ΑΥΤΟΙ, ΔΕΝ ΕΠΡΑΞΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!
Παρά το γεγονός ότι, οι προαναφερόμενοι αιρετοί, προσχηματικά, και κατόπιν 2ου Εγγράφου του Γενικού Επιθεωρητή, απέστειλαν έγγραφο που καλούσε τους καταστηματάρχες να απομακρύνουν τις παράνομες και αυθαίρετες κατασκευές μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2020! Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ!

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ:
«Ας αναλογιστούμε όμως ότι περάσαμε δύο χρόνια πανδημίας που τους έπληξε οικονομικά. Εκδόθηκαν ειδικές διατάξεις για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, για διευκόλυνση τους. Οι ειδικές διατάξεις παύουν να ισχύουν από 30/9/22 οπότε, εάν δεν δοθεί παράταση πρέπει όχι μόνο να επανέλθουμε στην κατάσταση πριν την πανδημία αλλά και να διορθώσουμε τις παρανομίες του παρελθόντος.»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ της ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ στο ΨΕΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ:
Οι ειδικές διατάξεις που αναφέρει ο Αντιδήμαρχος είχαν πάντα ως γνώμονα την Νομοθεσία και συγκεκριμένα το 2ο Άρθρο της Απόφασης του Υπ. ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 52488/2002 (ΦΕΚ 18Β’/02) και το Άρθρο 65 παρ. 2 του Νόμου 4688/2020, που αναφέρουν ότι: «… σε κάθε περίπτωση, κατά την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, πρέπει να εξασφαλίζεται η λωρίδα ελεύθερης όδευσης πεζών τουλάχιστον ενός μέτρου και πενήντα εκατοστών (1,50 μ.)». Κάτι που ο Αντιδήμαρχος σκοπίμως παραβλέπει.


ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ:
«Ο Δήμος όπως όλοι γνωρίζουμε δεν έχει μηχανισμό ελέγχου (Δημοτική Αστυνομία) και το γραφείο καταστημάτων δεν έχει την αρμοδιότητα και την κατάρτιση, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας τέτοιας αρμοδιότητας. Ακόμα και ο κανονισμός λειτουργίας σε ορισμένα σημεία θέλει αλλαγές.» 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ της ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΨΕΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ:
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η αυθαίρετη χρήση των κοινόχρηστων χώρων διαπιστώνεται από τη Δημοτική Αρχή ή την Αστυνομική Αρχή της περιοχής, οι οποίες οφείλουν να προβαίνουν σε κάθε ενέργεια για την οριστική διευθέτηση παρόμοιων ζητημάτων.
Ο Αντιδήμαρχος που, τον Σεπτέμβριο του 2016, έλεγε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι γυρίζει σε όλη την πόλη, θα μπορούσε με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας να πηγαίνει έστω και σε ένα κατάστημα και ένα περίπτερο κάθε μέρα… Υπάρχουν 365 καταστήματα και περίπτερα που αυθαιρετούν; Όχι, βέβαια. Βούληση δεν υπάρχει! Και μην ξεχνάμε, πέρασαν 4 χρόνια από το Έγγραφο του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης!

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ:
«Το φαινόμενο της χρήσης πρασιάς από τα καταστήματα έχει συζητηθεί αρκετές φορές στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι θέμα κατ’ εξοχήν πολεοδομικό και αφορά τον Δήμο Αθηναίων που ανήκουμε πολεοδομικά. Η πρασιά αποτελεί τμήμα του όλου οικοπέδου της πολυκατοικίας και είναι ιδιοκτησία αυτών που έχουν τα διαμερίσματα. Η άδεια δίνεται είτε βάσει καταστατικού, είτε με απόφαση της συνέλευσης της πολυκατοικίας.
Σαν δήμος δεν υπάρχει μέχρι τώρα καταγγελία μη παραχώρησης της πρασιάς σε κατάστημα. Η κατάληψη της πρασιάς και η παραχώρηση του κοινόχρηστου χώρου είναι δύο διαφορετικά θέματα. Όταν κάποιος αιτείται χώρο κοινόχρηστο, ο Δήμος με προϋποθέσεις, οι οποίες αναφέρονται στον κανονισμό, παραχωρεί τον χώρο.
»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ της ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ:
Η πρασιά στις πολυκατοικίες είναι μεν ιδιόκτητος χώρος μιας οικοδομής, αλλά, θεωρείται κοινόχρηστος χώρος, στην κοινή χρήση όλων των ιδιοκτητών ορόφων και διαμερισμάτων αυτής και δεν μπορεί να αποτελέσει αποκλειστική ιδιοκτησία κανενός! 

 

Για να αλλάξει χρήση ο συγκεκριμένος χώρος, δεν αρκεί μια απλή, τυπική διαδικασία, "είτε βάσει καταστατικού, είτε με απόφαση της συνέλευσης της πολυκατοικίας" όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος (;), ούτε βέβαια και η δήθεν νομότυπη τακτοποίηση του (όπως συμβαίνει) με τις άλλες ευλογίες της Πολεοδομίας.
Θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, δηλαδή 1000 χιλιοστά του οικοπέδου, και να υπάρξει τροποποιητική πράξη της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας και του κανονισμού της πολυκατοικίας, η οποία εν συνεχεία νόμιμα θα μεταγραφεί στα βιβλία μεταγραφών του Δήμου Βύρωνα. Τα έξοδα είναι πολλά! Ποιος θα δεχόταν κάτι τέτοιο; 

Όμως και πάλι, η απόφαση δεν θα είναι νόμιμη!!!! Η νομοθεσία επιβάλλει το 30% ενός οικοπέδου στο οποίο ανεγείρεται μια οικοδομή να μένει ακάλυπτο και να φυτεύεται.
Και τι ορίζει ο νόμος στις περιπτώσεις καταστρατήγησής του;
Στο Ν.4178/2013,  Άρθρο 9 Γ. κατηγορία 3.Β. αναφέρεται ρητά ότι, εξαιρούνται της ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ, με την καταβολή παραβόλου,  ΜΟΝΟΝ μικρές παραβάσεις, δηλαδή,  η «Μείωση του ποσοστού της υποχρεωτικής φύτευσης του ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου ΕΩΣ 5%». Γιατί κάνει πως δεν τα ξέρει αυτά ο Αντιδήμαρχος (να σου πετύχει);

Υπενθυμίζουμε τι αναφέραμε για το θέμα της πρασιάς στο Αίτημά μας: «.... Έτσι, με το κλείσιμο των χώρων αυτών, της πρασιάς, με αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές από τους καταστηματάρχες, η Διοίκησή σας είναι συνένοχος στην παρανομία, γιατί καλύπτεται πίσω από το αστικό δίκαιο, δηλώνοντας ότι η πρασιά «αποτελεί ιδιωτικό χώρο» και ισχυριζόμενη ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να είχε ανακαλέσει, άμεσα, όλες τις άδειες, όλων εκείνων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που κάνουν παράνομη και αυθαίρετη χρήση της πρασιάς. Η νομοθεσία είναι σαφής. Η δε Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως & Δόμησης του Δήμου Αθηναίων που στηρίζει διοικητικά τον Δήμο Βύρωνα, είχε αναφέρει σε Έγγραφό της, ως Απάντηση στην με Αρ. Πρωτ.: 310262/29-09-2015 Αναφορά, ότι, για τις ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ Η ΝΟΜΙΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ! Δηλαδή, ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ!  (Βλέπε άρθρο Τετάρτης 18 Μαΐου 2016: ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ https://vironasipolimas.blogspot.com/2016/05/blog-post_18.html)
Αντιθέτως, Εσείς, κάθε φορά, επιβραβεύετε εκείνους τους καταστηματάρχες που κάνουν παράνομη και αυθαίρετη χρήση της πρασιάς με το να τους χορηγείτε και άδειες παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων στα πεζοδρόμια ή στις πλατείες, απέναντι από τα καταστήματά των».

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ:
«Το έργο της πλατείας Φατσέα συνεχίζεται με τα γνωστά προβλήματα της προμήθειας των υλικών και ανατιμήσεων. Οι περιμετρικές σκληρές επιφάνειες έχουν ολοκληρωθεί. Θεωρήσαμε σωστό να επιτραπεί στους χώρους αυτούς η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, για να δουλέψουν τα καταστήματα το καλοκαίρι και η πλατεία να αποκτήσει ζωή. Τα καταστήματα χρησιμοποιούν την άδεια που τους είχε δοθεί πριν τις εργασίες.»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ της ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ:
Δείτε την παρακάτω φωτογραφία: Με ποιο δικαίωμα θεώρησε σωστό η Δημοτική Αρχή να καταλαμβάνεται ολόκληρο πεζοδρόμιο της πλατείας Φατσέα; Που είναι ο σεβασμός στους πολίτες και τα δικαιώματά των; Για αυτή και μόνο τη γραπτή του δήλωση-ομολογία ο Αντιδήμαρχος, σήμερα, στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να υποβάλλει την παραίτησή του! Εάν δεν το πράξει από μόνος του, θα πρέπει να το ζητήσουν οι Δημοτικές Παρατάξεις!

 

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ:
«Γ. Τέλος, επιδίωξή μας είναι, η όποια απόφαση ληφθεί στο Δ/Σ να είναι ομόφωνη ώστε να έχουμε την στήριξη όλων, στην αντιμετώπιση της παράνομης επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων και των αυθαίρετων κατασκευών».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ της ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ:
Θα πρέπει να είναι κανείς ηλίθιος για να μην καταλάβει τι κρύβεται πίσω από αυτή την πρόταση. Η Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να βγάλει από την τρύπα το φίδι που εκείνη εξέθρεψε μόνη της και, θα πρέπει να σταματήσει να ψάχνει «συμμάχους» για να μοιραστεί το πολιτικό κόστος. Το πέτυχε, μία φορά,  στις 15 Ιανουαρίου 2020 με την περιβόητη πρόταση του Μίλτου Μπαντή και έτσι υπόλογοι είναι πλέον ΜΑΖΙ... όχι όλο το Δημοτικό Συμβούλιο όπως έξυπνα προσπάθησε να το περάσει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Ιουλίου 2022 ο κύριος Αντιδήμαρχος... που με τη Στάση του αλλάζει προς το χειρότερο τον Βύρωνα!

Κλείνουμε με την προτροπή να διαβάσετε το άρθρο, της  Πέμπτης 16 Ιουνίου 2022, που είχε τίτλο: «Η μόνη λύση πλέον είναι μια ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών!» https://vironasipolimas.blogspot.com/2022/06/blog-post_16.html και όποιος κατάλαβε... κατάλαβε!


Ενάργεια

Σεπτέμβριος 2022

 

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Εισήγηση 3 δημοτικών παρατάξεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της Υπουργούπολης στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ

Συζητείται αύριο (28/09/2022) στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση των δημοτικών παρατάξεων "Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα" "Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα" και "Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα" αναφορικά με την προωθούμενη από την Κυβέρνηση μεταφορά 9 Υπουργείων και 4 Ανεξάρτητων Αρχών στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ.

 

Παραθέτουμε το κείμενο της κοινής εισήγησης και των προτάσεων για απόφαση.

Σχετικά με το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης της Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα την 28/9/2022 με τίτλο: «Συζήτηση αναφορικά με την προωθούμενη από την Κυβέρνηση μεταφορά 9 Υπουργείων και 4 Ανεξάρτητων Αρχών στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ».

Με την υπ’ αριθμόν 45/2021 απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα αποφάσισε κατά πλειοψηφία μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«…. Το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα δηλώνει, επομένως, την αντίθεσή του στο σχεδιασμό και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την τσιμεντοποίηση του χώρου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΠΥΡΚΑΛ), την μεταφορά σ` αυτόν υπουργείων, υπηρεσιών του πρωθυπουργικού γραφείου και εποπτευόμενων φορέων και ζητά : - Να μην τσιμεντοποιηθεί η έκταση των 180 στρεμμάτων και να παραχωρηθεί στον Δήμο ΔάφνηςΥμηττού για να δημιουργηθεί σ` αυτήν πάρκο αναψυχής για την κάλυψη των πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών αναγκών των πολιτών. - Να μετατραπεί ο χώρος που σήμερα καταλαμβάνουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αποκλειστικά σε πάρκο ζωής και ανάσα για ολόκληρη την περιοχή. - Να ληφθούν υπόψη οι απόψεις και οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής και - Να προστατευθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία και οι εργαζόμενοι της με συγκεκριμένο σχέδιο για την μεταφορά των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, από τον χώρο που σήμερα καταλαμβάνουν».

Σε συνέχεια της παραπάνω απόφασης και με δεδομένο ότι δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από την κυβέρνηση, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) για το χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, κρίνουμε απαραίτητο να επανέλθει το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα για να αναδείξει τις αβλεψίες, αστοχίες και ελλείψεις της εκπονηθείσας ΣΜΠΕ, που, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν τα όσα είχαμε εγκαίρως επισημάνει με την 45/2021 απόφαση μας και, κυρίως, να λάβει απόφαση με την οποία θα εξειδικεύει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων - υπό την αιγίδα του Δήμου Βύρωνα – για την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών και για τη μετατροπή του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ αποκλειστικά σε πάρκο ζωής και ανάσα για ολόκληρη την περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα:
1. Η μεταφορά σε αυτόν το χώρο των Υπουργείων που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και δέχονται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες, θα δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή και τους κατοίκους της.
2. Σύμφωνα με το άρθρο 92 του Ν. 4864 (ΦΕΚ A’ 237/02.12.2021) ορίζεται ότι στην έκταση των 154,8 στρεμμάτων της ΠΥΡΚΑΛ θα υπάρχει δόμηση με ποσοστό κάλυψης στο 60%, ότι τα κτίρια μπορεί να φτάνουν και τα 28 μέτρα ύψος, ενώ προβλέπεται ότι τα κτίσματα θα φτάσουν στα 278.635 τετραγωνικά μέτρα εμβαδόν. Για να το καταφέρουν αυτό αλλάζουν το συντελεστή δόμησης στην περιοχή από το 0,8 στο 1,8 και το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος που ήταν 12 μέτρα, ενώ προβλέπουν να καταρτιστεί Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή καθώς και να επιβληθούν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που «εξυπηρετούν σκοπό δημόσιας ωφέλειας».
3. Η ΣΜΠΕ για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο δρομολογεί μιας μεγάλης κλίμακας αλλαγή στη χωροταξία και πολεοδόμηση της περιοχής με την αλλοίωση του περιβάλλοντος, τη συρρίκνωση των ελεύθερων χώρων, την επιβάρυνση στις συνθήκες ζωής και κυκλοφορίας μας.
Η αναφορά του νόμου και της ΣΜΠΕ (σελ. 26) «ότι από το σύνολο της έκτασης του ακινήτου, ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) διατίθεται για τη χρήση «Ελεύθεροι Χώροι - Αστικό Πράσινο» και ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) για τη χρήση Πολεοδομικού Κέντρο», διαψεύδεται αμέσως παρακάτω στην ίδια σελίδα όπου αναφέρεται ότι ανέρχεται «το μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε εξήντα τοις εκατό (60%)». Το εναπομείναν 40% είναι οι κοινόχρηστοι χώροι που περιλαμβάνουν δρόμους, πεζοδρόμια, χώρους στάθμευσης, που θα σκιάζονται από τα πανύψηλα κτίρια και μέσα σε αυτό επικαλούνται ότι θα δημιουργηθούν και χώροι πρασίνου.
4. Η τσιμεντοποίηση, η κυκλοφοριακή επιβάρυνση θα αλλάξουν όχι μόνο την περιοχή του Υμηττού αλλά και το Βύρωνα που παρεμβάλλεται για την πρόσβαση μέσω της Περιφερειακής Υμηττού σε αυτήν. Δεδομένου ότι ο δήμος Βύρωνα είναι αυτός που διασχίζεται από την Περιφερειακή Υμηττού, αν υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο θα δέχεται στους εσωτερικούς του δρόμους την κίνηση των οχημάτων που από τις βόρειες περιοχές της Αττικής κατευθύνονται προς την το χώρο των Υπουργείων, φόρτος που θα επιβαρύνει την ρύπανση του αέρα στην περιοχή, θα δημιουργήσει κυκλοφοριακά προβλήματα και θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στις συνθήκες ζωής με την τσιμεντοποίηση μιας μεγάλης έκτασης στην ευρύτερη γειτονιά μας. Η εκπονηθείσα ΣΜΠΕ δεν λαμβάνει υπ’ όψιν, ούτε κατ’ εκτίμηση, τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο οδικό δίκτυο του Βύρωνα, αν υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες. Πιο συγκεκριμένα: Η καθημερινή μετακίνηση χιλιάδων εργαζομένων και επισκεπτών – από και προς τον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ – θα γίνεται μέσω των οδικών αξόνων της πόλης μας (Καραολή & Δημητρίου, Κωνσταντινουπόλεως, Ελλησπόντου, Χειμάρρας, Κερκύρας, Αγίας Σοφίας κλπ) με συνέπεια την δημιουργία τεράστιου κυκλοφοριακού προβλήματος, ρύπανσης και την υποβάθμιση των γειτονιών της πόλης μας.
5. Η μεταστέγαση Υπουργείων και λοιπών δημοσίων υπηρεσιών στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ συνεπάγεται την απώλεια για τον Βύρωνα και τους όμορους Δήμους του τελευταίου εναπομείναντα χώρου για τη δημιουργία ενός αστικού πάρκου αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού, αντίστοιχου με τα υπάρχοντα πάρκα στις λοιπές περιοχές του λεκανοπεδίου (λ.χ. Πάρκο «Αντώνη Τρίτση», Γουδί, Κτήμα Συγγρού κ.ά).

Προς καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των συναδέλφων δημοτικών συμβούλων, παραθέτουμε τους σχετικούς συνδέσμους:
Α. Η δημοσίευση της διαβούλευσης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
εδώ.. Επισημαίνουμε ότι αναρτήθηκε στις 3/8 και έδινε περιθώριο μόνο 30 ημερών, δηλαδή έληγε στις 3/9/2022 χωρίς να έχουν ενημερωθεί αρμοδίως οι ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα, και να δίνετε επαρκές περιθώριο για την κατάθεση της γνώμης τους.
Β. Οι ενστάσεις των επιστημονικών φορέων
εδώ. Οι φορείς είναι ο ΣΕΠΟΧ (Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών), ο ΣΕΜΠΧΠΑ (Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης) και η ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού).
Γ. Η κοινή συνέντευξη τύπου των επιστημονικών φορέων
εδώ.
Δ. Η αρνητική θέση του ΣΑΔΑΣ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Τμήμα Αττικής)
εδώ.
Ε. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται πατώντας στη φράση Πληροφορικό Υλικό στο σύνδεσμο της διαβούλευσης που βρίσκεται παραπάνω.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, προτείνουμε:
1. Το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση ότι απορρίπτει τη ΣΜΠΕ. Να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη νομική προσβολή της.
2. Να ζητήσει τη ματαίωση-απόσυρση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την κατασκευή κυβερνητικού πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ και τη διάθεση του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ αποκλειστικά για τη δημιουργία πάρκου πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού για την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων.
3. Για αυτό το σκοπό να προβεί σε παραστάσεις προς τους συναρμόδιους κυβερνητικούς φορείς. Για τις παραστάσεις αυτές να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή.
4. Το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων ενημέρωσης και κινητοποίησης των κατοίκων της πόλης μας για την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών δημιουργίας Κυβερνητικού Πάρκου στο χώρο της «ΠΥΡΚΑΛ».

28/9/2022

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΥΡΩΝΑ