Ήρθε ο καιρός να ξετυλίξουμε το κουβάρι της αποδόμησης του Δημάρχου Βύρωνα, Αλέξη Σωτηρόπουλου, πιάνοντας το νήμα (περίπου) από την αρχή της θητείας του. Και θα το κάνουμε αυτό στηριζόμενοι στη νομοθεσία, στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και στις δηλώσεις του.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΑΜΑΡΥΣΙΑ», ο Δήμαρχος Βύρωνα, δήλωσε για την κατασκευή μνημείου στην πόλη μας αναφορικά με την τραγωδία στα Τέμπη: «Η τραγωδία αυτή δεν πρέπει να ξεχαστεί. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, διότι για έγκλημα πρόκειται… Δεν πρέπει να ξεχνούν οι κοινωνίες, διότι όταν ξεχνούν δυστυχώς ξαναβιώνουν τραγωδίες».
Το σημερινό θέμα μας όμως δεν είναι η κατασκευή του μνημείου για το διαχρονικό έγκλημα στα Τέμπη, αλλά η (ανα)κατασκευή του μνημείου για τον Νίκο Νικηφορίδη και οι εκδηλώσεις απότισης φόρου τιμής προς αυτόν!
Στις 14 Φεβρουαρίου 2024 η Ένωση Πολιτών με την ονομασία «Ενάργεια» και η Κίνηση Πολιτών με την ονομασία «Βύρωνας και τριγύρω» κατέθεσαν προς τον Δήμο Αθηναίων και προς τον Δήμο Βύρωνα Αίτημα με θέμα: «Από κοινού (Δήμος Αθηναίων και Δήμος Βύρωνα): α) Εκδήλωση για απότιση φόρου τιμής στον Νίκο Νικηφορίδη και β) Κατασκευή μνημείου».
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 4 (Διεκπεραίωση υποθέσεων από τη Διοίκηση) του ν. 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας) όπου αναφέρεται: «α. Οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, όταν υποβάλλονται αιτήσεις, οφείλουν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις των ενδιαφερομένων και να αποφαίνονται για τα αιτήματά τους μέσα σε προθεσμία πενήντα (50) ημερών….»), οι Δήμοι (Αθηναίων και Βύρωνα) ήταν υποχρεωμένοι να απαντήσουν στους πολίτες.
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ, Ο ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ ΟΧΙ!
Ο Δήμος Αθηναίων (έστω και κακήν κακώς) Απάντησε, στο με Α.Π.: 40573/14-02-2024 αίτημα των πολιτών, την Τρίτη 2 Απριλίου 2024.
Αντιθέτως, για το θέμα αυτό (όπως και για όλα τα άλλα θέματα, καμιά 20σαριά ερωτήσεις-αιτήματα) ακόμη περιμένουμε την απάντηση του Δήμου Βύρωνα (Αρ. Πρωτοκόλλου: 3592 - Ημ/νια Πρωτοκόλλου: 14/02/2024)!!!
Αυτό είναι το λεγόμενο
–κατά την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ)- «φαινόμενο της
Κακοδιοίκησης», και αυτό, δυστυχώς, φαίνεται ότι είναι το πραγματικό
πρόσωπο της χειρότερης Δημοτικής Αρχής που πέρασε από την πόλη του Βύρωνα τα τελευταία 25 χρόνια!!!
Η Δημοτική Αρχή του Αλέξιου Σωτηρόπουλου θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική γιατί οι παραλείψεις της απαξιώνουν το αιρετό αξίωμα, και ο νομοθέτης δεν ανέχεται πράξεις, που κάλλιστα μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή διοικητικών μέτρων ή ακόμη και παύση από τα αιρετά καθήκοντα!!!
Ακολουθεί το Αίτημα των πολιτών της «Ενάργειας» και του «Βύρωνας και τριγύρω», η ΑΠΑΝΤΗΣΗ του Δήμου Αθηναίων στο αίτημα των πολιτών και η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ των πολιτών στην απάντηση του Δήμου Αθηναίων.
==============================
ΑΙΤΗΜΑ
της Ένωσης Πολιτών με την ονομασία «Ενάργεια»
και
της Κίνησης Πολιτών με την ονομασία «Βύρωνας και τριγύρω»
ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ
Κοινοποίηση: Γραφείο Πολιτισμού Δημάρχου Αθηναίων
Παρακαλούμε όπως το αίτημά μας Πρωτοκολληθεί
ΘΕΜΑ: «Από κοινού (Δήμος Αθηναίων και Δήμος Βύρωνα): α) Εκδήλωση για απότιση φόρου τιμής στον Νίκο Νικηφορίδη και β) Κατασκευή μνημείου»
Αξιότιμε Δήμαρχε Αθηναίων, κύριε Χάρη Δούκα,
Αξιότιμε Δήμαρχε Βύρωνα, κύριε Αλέξη Σωτηρόπουλε,
Ο Νίκος Νικηφορίδης γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου του 1928 στην Αθήνα, στην περιοχή Παγκράτι, στα όρια με τον σημερινό Δήμο Βύρωνα. Το 1943, μαθητής του 7ου Γυμνασίου Αθηνών, εντάχθηκε στην Αντίσταση: «Αετόπουλο» αρχικά και στη συνέχεια ΕΠΟΝίτης. Παρά τη μικρή ηλικία του έγινε γραμματέας της Ε.Π.Ο.Ν. Παγκρατίου.
Εκτελέστηκε το πρωί της 5ης Μαρτίου 1951, κοντά στις φυλακές του Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη, σε ηλικία μόλις είκοσι τριών ετών, με την αιτιολογία της «απόπειρας διάδοσης ιδεών».
Προς τιμήν του και με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννησή του, την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018, ο δήμος Βύρωνα (επί δημαρχίας Γρηγόρη Κατωπόδη) προχώρησε στην αποκάλυψη αναμνηστικής πλάκας-μνημείου, στη συμβολή των οδών Αρήτης και Ν. Νικηφορίδη (πρώην οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου, της οποίας η μετονομασία είχε γίνει το 1984 επί δημαρχίας Δημήτρη Νικολαίδη).
Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το θάνατο του Νίκου Νικηφορίδη μπορείτε να αντλήσετε από το άρθρο: Νίκος
Νικηφορίδης, 5 Μαρτίου 1951: Στο εκτελεστικό απόσπασμα… για απόπειρα διάδοσης
ιδεών!
-Επειδή θεωρούμε ότι η τέλεση της επετειακής εκδήλωσης προς τιμή του Νίκου Νικηφορίδη δεν πρέπει να αφορά μόνον τον Δήμο Βύρωνα αλλά και τον Δήμο Αθηναίων,
-Επειδή σε ότι αφορά το μνημείο που έχει τοποθετηθεί στον κοινόχρηστο χώρο πρασίνου της συμβολής των οδών Αρήτης και Ν. Νικηφορίδη αυτό είναι ακαλαίσθητο και ομοιάζει με οστεοφυλάκιο -βλέπε συνημμένες φωτογραφίες- και για το οποίο υπάρχουν δηλώσεις και δεσμεύσεις:
Α) Πατήστε πάνω στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=Y03IuUsNhcc, και παρακολουθήστε στην 4η ώρα, 58 λεπτά και 40 δεύτερα, το απόσπασμα της ομιλίας του Δημοτικού Συμβούλου Βύρωνα κ. Πάνου Τριγάζη, που έγινε, στις 15 Δεκεμβρίου 2021, στην Τακτική και ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα, που αναφέρει:
«Εγώ βέβαια, επειδή μιλάμε για συγκεκριμένα πράγματα, θα ήθελα, σύμφωνα και με τις δικές μου ευαισθησίες, να ακούσω από τον Αντιδήμαρχο (Τεχνικών Υπηρεσιών) κ. Καραγιάννη, να μου λέει αν στη θέση του μνημείου αυτού που είναι σαν… … εικονοστάσι, αν θα υπάρξει μια προτομή για τον Νίκο Νικηφορίδη και, εάν αυτό θα είναι μέρος του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, εντός του 2022»,
Β)
Στις 9 Δεκεμβρίου 2019 στο Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα (Συζήτηση του με αριθμ. Πρωτ.: 22596/17-09-2019 Αιτήματος πολιτών) ο πρώην Δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης ανέφερε:
«Σε ότι αφορά το μνημείο Νικηφορίδη… να ορίσουμε μία καλλιτεχνική Επιτροπή. Κυρία Κλωνάρη, να ορίσετε μία καλλιτεχνική Επιτροπή, η οποία να μας πει πως θα μπορούσε να φτιαχτεί καλύτερα ένα τέτοιο μνημείο, να δούμε και τι οικονομικά υπάρχουν και να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι περισσότερο και καλύτερο στην τιμή που αξίζει στον Νικηφορίδη»
-Επειδή η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ, ΠΟΤΕ, στην, με Αρ. Πρωτοκόλλου: 17591, Ημ/νια Πρωτοκόλλου: 13/07/2023, ΕΡΩΤΗΣΗ των πολιτών με Θέμα: Α) Καμία τιμή στον ήρωα Βαγγέλη Μαρτάκη - Β) Καμία εξέλιξη σχετικά με το μνημείο του Νίκου Νικηφορίδη, ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ των διατάξεων της παρ. 1, του άρθρου 4 (Διεκπεραίωση υποθέσεων από τη Διοίκηση) του Νόμου 2690/1999 (βλέπε σχετικά την 2η σελίδα του συνημμένου Εγγράφου του Συνηγόρου του Πολίτη)
Κατόπιν όλων αυτών,
Αιτούμεθα:
1. Στις 5 Μαρτίου κάθε έτους την από κοινού εκδήλωση προς τιμή του Νίκου Νικηφορίδη, με ταυτόχρονη ανάδειξη της δράσης του υπέρ της Ειρήνης, και,
2. Το συντομότερο δυνατόν, την από κοινού κατασκευή μνημείου που θα αξίζει στον Νίκο Νικηφορίδη, και που θα παρορμεί τους περαστικούς να σταθούν και όχι να προσπεράσουν!!!
Με τιμή
Ένωση Πολιτών «Ενάργεια»
enargeia.vironiotes@gmail.com
Κίνηση Πολιτών «Βύρωνας και τριγύρω»
vironastrigiro@gmail.com
14 Φεβρουαρίου 2024
==============================
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
40573 ΕΝΑΡΓΕΙΑ ΒΥΡΩΝΙΩΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Καλησπέρα σας,
σας αποστέλλουμε την απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία σχετικά με αίτημα σας, της ένωσης πολιτών "Ενάργεια" :
Είναι πολύ ωραία η κίνηση απόδοσης τιμής και πράγματι το εν λόγω μνημείο / τιμητική πλάκα είναι εξαιρετικά ακαλαίσθητο.
Όμως, ο συγκεκριμένος χώρος (Αρήτης και Νικηφορίδη) είναι εντός των ορίων του Δήμου Βύρωνα, επομένως η υπηρεσία μας δεν έχει αρμοδιότητα.
Στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.
Γραφείο Αντιδημάρχου Μ. Ευαγγελίδου
Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας
Δήμος Αθηναίων
Σωκράτους 57
Με εκτίμηση,
Αναστασία Δουρούμη
Προϊσταμένη Διοικητικής Υποστήριξης Γραφείου Δημάρχου Αθηναίων
==============================
Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Θα περιμένουμε την οριστική απάντηση, επί του συνόλου του Αιτήματός μας, από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Δούκα!
Αξιότιμη Προϊσταμένη Διοικητικής Υποστήριξης του Δήμου Αθηναίων, κυρία Αναστασία Δουρούμη,
Ονομάζομαι Βούρτσης Δ. Νικόλαος και είμαι ο ιδρυτής και ο (προσωρινός) εκπρόσωπος της Ένωσης Πολιτών «Ενάργεια».
Σας απαντώ με αφορμή την φράση «Στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις» για να διευκρινίσω με τη σειρά μου κάποιες λεπτομέρειες γραπτώς:
Α] Ο Νίκος Νικηφορίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Εάν δεν κάνω λάθος η οικία του ήταν στην οδό Στέντορος (φαίνεται άνω δεξιά στην συνημμένη φωτογραφία της Google-maps).
Ως μαθητής πήγαινε στο 7ο Γυμνάσιο Παγκρατίου. Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι ο Δήμος Αθηναίων εκείνος που πρώτος πρέπει να τον τιμά!
Β] Η οδός Νίκου Νικηφορίδη (πρώην Βασιλέως Κωνσταντίνου), στο 1/3 του μήκους της, από την οδό Ιφικράτους έως την οδό Χρεμωνίδου, θεωρείται το όριο μεταξύ των δυο Δήμων, Βύρωνα και Αθηναίων.
Γ] Παλαιότερα, πριν καθορισθούν τα νέα όρια των δυο Δήμων, αυτή η περιοχή ονομαζόταν Νέο Παγκράτι, δηλαδή ήταν συνέχεια του Δήμου Αθηναίων.
Δ] Το σημείο όπου είναι τοποθετημένο το ακαλαίσθητο μνημείο (στη συμβολή των οδών Αρήτης και Νίκου Νικηφορίδη) ουσιαστικά απέχει ελάχιστα μέτρα από το όριο των δυο Δήμων… όπως και από την οδό Ιφικράτους (βλέπε τη συνημμένη φωτογραφία).
Και ερωτώ:
-Γιατί πρέπει να βάζουμε όρια και να υψώνουμε εμπόδια στο να τιμηθεί από κοινού ο αδικοχαμένος νέος;
-Γιατί θα πρέπει να γίνεται εκδήλωση μόνον από το Δήμο Βύρωνα, αφού ο ίδιος ο Νίκος Νικηφορίδης ήταν Αθηναίος;
-Γιατί το μήνυμα της ΕΙΡΗΝΗΣ που πλέον είναι επίκαιρο και ως παγκόσμια αξίωση θα πρέπει να περνά στη λήθη από τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας;
Πόση αξία έχει τέλος πάντων ένα απλό μνημείο ώστε να θεωρείτε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Υπηρεσίας σας επειδή το συγκεκριμένο βρίσκεται τοποθετημένο σε απόσταση λιγότερη των τριών (3) μέτρων από την μεσότητα της οδού Αρήτης, ορίου μεταξύ Βύρωνα και Αθήνας;
Κατόπιν όλων αυτών,
Παρακαλώ όπως επανεξετάσετε το θέμα! Συζητήστε το με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Δούκα αλλά και τον Δήμαρχο Βύρωνα κ. Σωτηρόπουλο. Λύσεις πάντα υπάρχουν. Αρκεί να το προτιμά κανείς να τις δίνει, από το να βάζει φραγμούς.
Θα περιμένουμε την οριστική απάντηση, επί του συνόλου του Αιτήματός μας, από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Δούκα!
Με τιμή
Βούρτσης Νικόλαος
Τηλ. Επικοινωνίας: 697…….
Για την Ένωση Πολιτών «Ενάργεια»
Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, και ώρα: 11:54 π.μ.
==============================
Δεν δόθηκε καμία συνέχεια από τον Δήμο Αθηναίων... και όπως γράψαμε ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το Δήμο Βύρωνα.
Ρωτάνε κάποιοι συμπολίτες μας: «Γιατί περιμένατε κάτι διαφορετικό από την δημοτική παράταξη "Δύναμη Ελπίδας"; Αμέτοχη δεν ήταν όλα αυτά τα χρόνια στα επανειλημμένα αιτήματα των πολιτών για το μνημείο του Νίκου Νικηφορίδη ή του Βαγγέλη Μαρτάκη;»... Και συνεχίζουν σχολιάζοντας: «Δεν ήταν έγκλημα η εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη; Που είναι η ιστορική δικαίωση του θανάτου του Βαγγέλη Μαρτάκη;»... ... «κατά τα άλλα μόνο λόγια ότι δήθεν "δεν πρέπει να ξεχνούν οι κοινωνίες", όταν αυτοί οι ίδιοι είναι οι πρώτοι διδάξαντες!!!!»
Απαντάμε: περιμέναμε ότι η Δημοτική Αρχή του Αλέξιου Σωτηρόπουλου δεν θα παρουσίαζε, όπως οι προηγούμενες διοικήσεις, το φαινόμενο της Κακοδιοίκησης, και ότι θα απαντούσε στις ερωτήσεις και τα αιτήματα των πολιτών. Δυστυχώς, διαψευστήκαμε, τουλάχιστον ως προς αυτό!
Η Δημοτική Αρχή του Βύρωνα θα κριθεί για τις ενέργειες και τις πράξεις της από τον Βυρωνιώτικο λαό, γιατί "οι κοινωνίες δεν πρέπει να ξεχνούν", θα ελεγχθεί όμως από τις ανεξάρτητες Αρχές.
Βύρωνας, η πόλη μας / Ένωση Πολιτών «Ενάργεια»
23 Ιουλίου 2024