Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Η 7ετής αδράνεια της Δημοτικής Αρχής για το οδικό δίκτυο του Κοιμητηρίου Βύρωνα

Η 7ετής αδράνεια της Δημοτικής Αρχής για το οδικό δίκτυο του Κοιμητηρίου Βύρωνα

 

Την κακή κατάσταση του οδοστρώματος του οδικού δικτύου του Κοιμητηρίου Βύρωνα, που παρουσιάζει διαβρώσεις και λακκούβες, η Δημοτική Αρχή του κ. Γρ. Κατωπόδη μπορεί να την “κληρονόμησε”, αλλά επί επτά χρόνια που διοικεί το Δήμο δεν έκανε καμία ενέργεια για τη συντήρηση ή ανακατασκευή του, παρά το γεγονός ότι από τον Σεπτέμβριο του 2014 στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου επανειλημμένα είχαν καταλήξει αιτήματα (10/9/2014, 06/11/14, Α.Π.: 3242/13/02/2015, Α.Π.: 15636/23/06/2015).

 
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8ης Νοεμβρίου 2021, σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης (ΡΕΚ) Βύρωνα κ. Τάσου Μαυρόπουλου, ο Αντιδήμαρχος Τ/Y κ.  Μ. Καραγιάννης απάντησε ως εξής:  «Είναι γεγονός, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι έχουμε μια καθυστέρηση! Το έχουμε βάλει 2-3 φορές στο πρόγραμμα, αλλά δεν το υλοποιήσαμε. Θα το βάλουμε ξανά το 2022 και ελπίζω ότι μέσα στο ’22 θα κάνουμε τις παρεμβάσεις… υπάρχει μια καθυστέρηση». 
 
Η πλήρης αδιαφορία και η αναπολόγητος αδράνεια δικαιολογήθηκαν από τον Αντιδήμαρχο με το «υπάρχει μια καθυστέρηση», έτσι απλά!
 
Κανένας σεβασμός από τον Αντιδήμαρχο για τη σχέση του λαού μας με τους νεκρούς του, τους κεκοιμημένους (στο βιβλίο "Ομιλία εις το Κοιμητήριον" του Χρυσόστομου υπάρχει η εξής φράση: "οτι οι τετελευτηκότες και ενταύθα κείμενοι ου τεθνήκασιν, αλλά κοιμώνται και καθεύδουσι". Εξ' ου και οι νεκροί ονομάζονται κεκοιμημένοι και ο θάνατος κοίμησις), που από τα αρχαία χρόνια είναι ξεχωριστή. Θυμίζουμε την κορυφαία στιγμή της Ομηρικής Ιλιάδος, το αίτημα του πατέρα Πριάμου, να του δοθεί η σορός του νεκρού του γιου, Έκτορα, για να τον θάψει μ' όλες τις πρέπουσες τιμές, και τις σημαντικές Αρχαίες τραγωδίες όπως, "Χοηφόροι" (εκ του φέρω "χοές" δηλαδή, τιμές στον τάφο του νεκρού) του Αισχύλου ή την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή, που έχουν ως κύριο τους θέμα την ταφή και τιμή προς τον νεκρό.
 
Όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στο οδικό δίκτυο του Κοιμητηρίου, που η διέλευση γίνεται ως επί το πλείστον πεζή, από τις ακολουθίες κηδειών, μνημόσυνων, εκκλησιαστικών τελετουργιών κ.λπ., και που, ανά πάσα στιγμή, ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος και πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης (κυρίως των ηλικιωμένων ατόμων) είτε από παραπάτημα (π.χ. διαστρέμματα, συνδεσμικές κακώσεις, κακώσεις της άρθρωσης του γόνατος) είτε από πτώση (π.χ. κατάγματα λεκάνης, ισχίου), τα περιστατικά των ατόμων-πεζών που έχουν χάσει την ισορροπία τους, εντός του κοιμητηρίου, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ!
 
Ξεχνά φαίνεται ο Αντιδήμαρχος ότι, βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας, Άρθρο 24 παρ. 1 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (ΠΔ 410/1995, ΦΕΚ Α-231), και των δικαιωμάτων των πεζών (άρθρα 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα), ο Δήμος ευθύνεται από παραλείψεις συντήρησης οδών, σε αποζημιώσεις από τραυματισμούς λόγω πτώσης σε λακκούβες που υπάρχουν σε δημοτική οδό ή χώρο.
 

Όπως λησμόνησε και τον περιβάλλοντα χώρο του Κοιμητηρίου όπου το ριζικό σύστημα των δένδρων που φύονται στο πεζοδρόμιο το έχουν ανασηκώσει και καταστρέψει.
 

Υπάρχουν σημεία που οι πεζοί δεν μπορούν να τα προσπελάσουν και αναγκάζονται να κατέβουν από το πεζοδρόμιο και να  περπατήσουν στον ταχείας κυκλοφορίας δρόμο με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται!
 
Το μόνο θετικό είναι ότι εάν επιτέλους το οδικό δίκτυο του Κοιμητηρίου φτιαχτεί σωστά, με ρείθρα, αυτό θα διατηρηθεί. Γιατί εκεί δεν θα περάσουν οπτικές ίνες, φυσικό αέριο κλπ.
 
Βούρτσης Νικόλαος (μέλος της "Ενάργειας")
Το άρθρο μπορείτε να το βρείτε και στο 3ο φύλλο - Νοέμβριος 2021 της τοπικής εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ"

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Η πλατεία Βαγγέλη Μαρτάκη καθρέφτης της αδράνειας της Δημοτικής Αρχής

Στο μακρινό μέλλον παρέπεμψε για ακόμη μια φορά η Δημοτική Αρχή Γρηγόρη Κατωπόδη την πλήρη ανακατασκευή της πλατείας Βαγγέλη Μαρτάκη (και όχι πλατεία Δεληολάνη, όπως κακώς είναι ευρέως γνωστή) σύμφωνα με γραπτή απάντηση που έδωσε σε ερώτηση πολιτών, πριν έξι μήνες, στις 11 Μαΐου 2021.


Από το 2016 και τον έντυπο «Απολογισμό» της, που η ίδια η Διοίκηση είχε εκδώσει, και όπου ανέφερε: «Διεκδικούμε από την Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτήσεις για την ανακατασκευή ... ... καθώς επίσης της πλατείας Μαρτάκη», πέρασαν ήδη (5) πέντε χρόνια αδράνειας!

 

Αδιαφόρησε πλήρως για την συνολική κατάσταση της πλατείας, όπως είχε αδιαφορήσει και για την κακή κατάσταση των τοιχίων στήριξης των χωμάτων αυτής, αγνοώντας τις, προφητικές όπως αποδείχθηκε, προειδοποιήσεις (η/μήνυμα προς την Τεχνική Υπηρεσία, 27 Μαΐου 2016) και τις δημοσιεύσεις άρθρων (Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016) περί επικείμενης κατάρρευσής των, πράγμα που τελικά συνέβη στις αρχές του Δεκεμβρίου 2016, ύστερα από μια καταρρακτώδη βροχή. Έκτοτε η πρόχειρη υποστύλωση/στήριξη απλώς επιβεβαιώνει τον κανόνα του «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

 

Και μπορεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου του 2019 να έγινε αντικατάσταση των παλαιών πάγκων, και προ ολίγων μηνών να πραγματοποιήθηκαν κάποιες εργασίες επισκευής, αλλά έως την "υλοποίηση του έργου ανάπλασης του Κέντρου του Βύρωνα, προϋπολογισμού 9.000.000 που θα περιλαμβάνει όλες τις πλατείες (Μαρτάκη, Πλατεία Σμύρνης, Ελ. Βενιζέλου, την οδό Κύπρου και την περιοχή Νεράιδα) με σκοπό την πλήρη ανακατασκευή τους, και που βρίσκεται ακόμη σε φάση μελέτης", έχουμε μέλλον μπροστά μας…

Μέχρι τότε, εκείνο που χρειάζεται να πράξει άμεσα η Δημοτική Αρχή είναι:
α) Να προασπίσει τα Συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των πεζών που καταστρατηγούνται από τις αυθαιρεσίες των περιπτέρων της πλατείας, άλλωστε υπάρχει και ειδικός Κανονισμός γι’ αυτά.

 

β) Να προχωρήσει στις αποξηλώσεις των παράνομων κατασκευών των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ και των όσων είχε δηλώσει ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μ. Καραγιάννης στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2015: «Στην πλατεία κάτω, του «Δεληολάνη», τη Μαρτάκη, το τι γίνεται εκεί. Εμείς μετά από 4-5 μήνες, τους καλέσαμε εγγράφως εδώ, και τους είπαμε, θα κατεδαφιστούν. Έχουμε τη βούληση να κατεδαφιστούν, τους το είπαμε: «Κοιτάξτε, σας δίνουμε μία προθεσμία», είπε, και από τότε πέρασαν περισσότερο από έξι (6) χρόνια ή εβδομήντα τέσσερις (74) ολόκληροι μήνες (η "βούληση" της δημοτικής αρχής αλλάζει τα λεξικά της Ελληνικής γλώσσας)!!!!

 

γ) Να διενεργεί συχνό καθαρισμό της πλατείας, με λήψη κατάλληλων μέτρων για την αποφυγή προσέλκυσης των περιστεριών και εφαρμογή συστηματικής απεντόμωσης, για να μην αποτελεί ανθυγιεινή εστία εις βάρος της υγείας των επισκεπτών και της Δημόσιας Υγείας, ούτε να υποβαθμίζεται το περιβάλλον, όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι Υγειονολόγοι-Επόπτες Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής που διενήργησαν αυτοψία στις 31 Ιουλίου 2019.

 

Τι άλλο χρειάζεται η πλατεία Β. Μαρτάκη; 

  • Εμπλουτισμό της βλάστησης με φύτευση περισσότερων δένδρων, αφού η  ζώνη του ριζοστρώματος είναι πλούσια σε νερό. 
  • Υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης.
  • Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ώστε να απορροφάται μεγαλύτερος όγκος ομβρίων υδάτων. 
  • Ειδικές θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα και δίκυκλα/μοτοσυκλέτες, και πάνω από όλα,
  • Ουσιαστική διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής, για το πώς οι ίδιοι επιθυμούν τον κοινόχρηστο χώρο της πλατείας, ως πόλο πρασίνου, αναψυχής και ψυχαγωγίας.

 

Υ.Γ.: Ο Βυρωνιώτης ήρωας της Εθνικής αντίστασης Βαγγέλης Μαρτάκης, σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα, σκοτώθηκε στις 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 1944, σε μάχη που διεξήχθη στην οδό Υμηττού και Αγ. Φανουρίου με Γερμανούς και ταγματασφαλίτες. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή… θα υπάρξει αντικατάσταση της αναμνηστικής πλάκας που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας, με την αναγραφή της ημερομηνίας θανάτου του, όπως επανειλημμένως έχει ζητηθεί, και ότι επιτέλους θα καθιερωθεί τελετή μνήμης και απότισης φόρου τιμής την ημέρα εκείνη*. Διαφορετικά, ποιος είναι ο λόγος που ονοματοδοτήθηκε έτσι η πλατεία;



*Διαβάστε επίσης στο άρθρο της Κυριακής, 4 Ιουλίου 2021 με τίτλο «Ημέρα μνήμης! Σαν σήμερα, 4 Ιουλίου 1944 σκότωσαν τον Βαγγέλη Μαρτάκη» πως «μια ομάδα συμπολιτών μας, θέλοντας να τιμήσει τον Βαγγέλη Μαρτάκη προχώρησε, κόντρα στην λήθη, σε μια συμβολική πράξη τιμής. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Παύλος Αναστούλης και Τάσος Μαυρόπουλος, επικεφαλής των προοδευτικών παρατάξεων Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα (ΑΡ.ΠΑ) και Ριζοσπαστική Ενωτική  Κίνηση (ΡΕΚ) αντιστοίχως. Την ολιγόλεπτη ομιλία αναφορικά με την ζωή και το θάνατο του Βαγγέλη Μαρτάκη ανέλαβε ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος», δείτε εδώ: https://vironasipolimas.blogspot.com/2021/07/4-1944.html

Ενάργεια 

"1821- Υπάρχουν ήρωες εδώ" το νέο βιβλίο του Γιώργου Γιώτη


"1821- Υπάρχουν ήρωες εδώ"

Σύνοψη του βιβλίου 

Η αγάπη προς την ελευθερία είναι ένα έμφυτο συναίσθημα στις καρδιές των ανθρώπων και όσες φορές η κοινωνία δε δίνει αποχρώσες εγγυήσεις υπέρ αυτής, ο κοινωνικός βίος καταντά ζυγός βαρύς. Η ένταση, επομένως δεν μπορεί να μπει σε καλούπι και ούτε γίνεται να χωρέσει κάτω από σφραγίδες και υπογραφές. Η ανησυχία των οπλαρχηγών ήταν αυτή που αναίρεσε τελικά κάθε σχεδιασμό. Το συναίσθημα νίκησε. Η αγάπη προς την ελευθερία έγινε βροχή που έπεσε στα κεφάλια όλων. 

17 χρόνια μετά… 

Ο Όθων με τη φουστανέλα και η Αμαλία με την παραδοσιακή στολή κατεβαίνουν από τη βασιλική άμαξα και μπαίνουν στον ναό της Αγίας Ειρήνης. Πλήθος κόσμου μες τις κατάλευκες φουστανέλες τους, τις ασημένιες φέρμελες, τα σελάχια, τις καλογυαλισμένες πιστόλες, κουνάνε μικρές σημαίες, κρατούν κλωνάρια δάφνης και τραγουδούν πατριωτικά τραγούδια. Ακούγονται 21 νέοι κανονιοβολισμοί. Το πλήθος αναγνωρίζει τα πρόσωπα δίπλα από το βασιλικό ζεύγος. Μες στην απόλυτη ησυχία ακούγεται ένας να ψιθυρίζει:
«Υπάρχουν ήρωες εδώ». Κάποιοι όμως λείπουν… 

Αφηγήσεις, διάλογοι και περιγραφές για όσους αγαπούν την Ιστορία, αλλά και για όσους δεν την αγάπησαν ακόμα. Ιστορικές νουβέλες με τις ζωές των ηρώων να συναντιούνται και ν’ αλληλοσυμπληρώνονται, για να γίνουν μικρογραφία και ταυτόχρονα σύμβολο του ελληνικού δράματος. 

Ο κόσμος της Επανάστασης του 1821 ζωντανεύει ως μια μεγάλη περιπέτεια μέσα από γεγονότα και συμβάντα που διέσωσαν οι πρωταγωνιστές στα απομνημονεύματά τους και οι ιστορικοί του Αγώνα. Ο χάρτης των ιδεών και των συναισθημάτων από τον φόβο έως τη γενναιότητα, από τη λογική έως την αποκοτιά, από την προδοσία έως την αυτοθυσία. 

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Γιώτη
Ο Γιώργος Γιώτης είναι εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδακτορικό Δίπλωμα στην κατεύθυνση «Ιστορία και Διδακτική της Ιστορίας».
Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα («Το μυστήριο του κόκκινου Ford», «3 στο κόκκινο») και μια ιστορική μελέτη («Η ιστορία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση»).

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Παναγιώτατε, περάστε και από το πεζοδρόμιο της Αγίας Τριάδος...

Ήρθε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και σήμερα όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή του στον περιβάλλοντα χώρο της Αναλήψεως, αφού οι διοικούντες μέχρι και το χαλασμένο πεζοδρόμιο έφτιαξαν... 

Ας ελπίσουμε να μας ξανάρθει σύντομα ο Πατριάρχης και να περάσει από τον Μητροπολιτικό  Ιερό Ναό της Αγίας  Τριάδος. Ίσως έτσι η διοίκηση Γρηγόρη Κατωπόδη φτιάξει το ανύπαρκτο πεζοδρόμιο του περιβάλλοντος χώρου του,  στην οδό Κορυτσάς ή εκείνο της οδού Κωνσταντιλιέρη…






Πεζοδρόμιο οδού Κορυτσάς, περιβάλλων χώρος Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Τριάδος







21 Νοεμβρίου 2021

Υ.Γ.: Οι φωτογραφίες του προς επισκευή πεζοδρόμιο της Αναλήψεως ήταν προσφοράς της κίνησης πολιτών "Βύρωνας και τριγύρω".

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Επίτιμος Δημότης Βύρωνα

 

Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου στο Δημαρχείο Βύρωνα για την ανακήρυξη του σε Επίτιμο Δημότη της πόλης.

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 η Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης, Κύριος Βαρθολομαίος, θα επισκεφθεί το Δημαρχείο Βύρωνα όπου θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης της πόλης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 ετών στον Πατριαρχικό Θρόνο και τιμώντας το πολυεπίπεδο κοινωνικό, ανθρωπιστικό, περιβαλλοντικό και πνευματικό του έργο.

Η ανακήρυξη θα γίνει στο Δημαρχείο Βύρωνα, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 19.30.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη, Κυρίου Βαρθολομαίου στο Βύρωνα 

17.30

  • Άφιξη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη, Κυρίου Βαρθολομαίου στο Ιερό Μετόχι Αναλήψεως, Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους. 
  • Αποκαλυπτήρια οδοδείκτη για την μετονομασία παρακείμενου δρόμου σε οδό «Αγίου Ιερώνυμου Σιμωνοπετρίτου». 
  • Θα ακολουθήσει Εσπερινός.

19.30

  • Άφιξη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη, Κυρίου Βαρθολομαίου στο Δημαρχείο για την ανακήρυξή του σε επίτιμο Δημότη Βύρωνα.
  • Θα ακολουθήσει δείπνο, προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη, στο εστιατόριο «Οι πρόποδες του Υμηττού» στον Καρέα.

Ενημέρωση από το Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Κατακραυγή για το πως χειρίστηκε η Δημοτική Αρχή την υπόθεση του οικοπέδου στη Νεράϊδα

 Προεόρτιο του τί θα ακολουθήσει αν χαθεί η υπόθεση!

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20ης Σεπτεμβρίου 2021 ΕΣΚΑΣΕ ΜΙΑ ΒΟΜΒΑ! Βάσει του Νόμου 4759/2020, λόγω παρέλευσης 15ετίας, από τον Μάιο του 2021 είχε αυτοδικαίως αρθεί το δικαίωμα απαλλοτρίωσης ή αγοράς από τον Δήμο Βύρωνα του «δεσμευμένου» οικοπέδου των οδών Χρυσαθέμιδος και Παν. Τσαλδάρη, στη Νεράιδα, που προορίζονταν για κοινόχρηστο χώρο πρασίνου.

Θα περίμενε κανείς ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της πόλης, όχι μόνον των περίοικων, η Δημοτική Αρχή, κυρίως, αλλά και οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, θα ενημέρωναν τους κατοίκους. Αυτό όμως δεν έγινε!

Η ενημέρωση των πολιτών του Βύρωνα ξεκίνησε (και συνεχίζεται) από τα τοπικά ιστολογία και τις τοπικές εφημερίδες «Δήμος και Πολιτεία» και «Επικοινωνία».

Τα δε ιστολόγια (αλφαβητικά) «Βύρωνας, η πόλη μας», «Βύρωνας και Τριγύρω» και «Ρωγμή στην ενημέρωση», προχώρησαν παραπέρα, κάνοντας ουσιαστικά ένα ρηξικέλευθο βήμα. 

Απηύθυναν στους περίοικους του οικόπεδου (όπου, περίοικοι θεωρούνται εκείνοι που “βλέπουν” στον κοινόχρηστο χώρο ή που θα μπορούσαν να αποκτήσουν θέα ή αλλιώς μπορούν στο μέλλον να έχουν πρόσβαση στον κοινόχρηστο χώρο), στην Δημοτική Αρχή (με αίτημα Πρωτοκόλλησης) και όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ένα ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ, αφενός για να ενημερωθούν οι κάτοικοι και αφετέρου για να συζητήσουν με τους εκπρόσωπους του Δήμου:

ΠΡΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΥΡΩΝΑ
ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ» 

Αξιότιμε Δήμαρχε,

Αξιότιμοι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Βύρωνα,

Τα ιστολόγια της πόλη μας (αλφαβητικά) «Βύρωνας, η πόλη μας», «Βύρωνας και τριγύρω» και «Ρωγμή στην ενημέρωση»

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΕΙΤΕ
το ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ και ΩΡΑ 11.30 π.μ. ΑΚΡΙΒΩΣ,

στον «κοινόχρηστο χώρο» των οδών Χρυσαθέμιδος και Παν. Τσαλδάρη (τέρμα του λεωφορείου Αγ. Αρτέμιος - Νεράιδα), στο κάλεσμα ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής, που διοργανώνουν, αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης του «δεσμευμένου» οικοπέδου.

Με τιμή
4 Νοεμβρίου 2021

Υ.Γ.:
α) Προσκαλούνται όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
β) Παρακαλούμε όπως η πρόσκλησή μας αυτή λάβει Αριθμό Πρωτοκόλλου.

====================

Στη συνάντηση ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ: ο Δήμαρχος και κανένας από την δημοτική αρχή και την παράταξη του (ΣΤΑΣΗ Βύρωνα) συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβούλιου κ. Πλακίδα. 

Η δημοτική αρχή ενδεχομένως διστάζει να αντιμετωπίσει και να κοιτάξει στα μάτια τους κατοίκους-περίοικους, τους οποίους εμπαίζει στα 7 χρόνια που διοικεί το Δήμο. 

ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ ακόμη, από την παράταξη «Μαζί για τον Βύρωνα» του κ. Μίλτου Μπαντή, από την παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών» της κα. Σάρολα, και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Δεμπόνος (επικεφαλής της νεοσύστατης παράταξης «Έξυπνος Βύρωνας»), παρότι είχαν προσκληθεί! 

Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων (ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ, ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ, ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ) που είχαν την ευαισθησία και την πολιτική λογική να βρεθούν και να συνομιλήσουν με τους (έστω λιγοστούς) περίοικους που παραβρέθηκαν στο σημείο συνάντησης, άκουσαν τους κατοίκους και τα ερωτήματα τους!


Μίλησαν οι κ.κ. Χρήστος Γώγος («Νέα Εποχή Βύρωνα»), Βαγγέλης Γείτονας («Λαϊκή Συσπείρωση»), Μαρία Μπικάκη («Αριστερή Παρέμβαση»), Τάσος Μαυρόπουλος  («Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση»), αναπτύσσοντας ο καθένας από την μεριά του την λογική του και στηρίζοντας ότι ο χώρος πρέπει να διαμορφωθεί σε πλατεία, αναδείξαν δε τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για το ότι δεν έχει διαμορφωθεί 20 χρόνια τώρα ο χώρος σε πλατεία. Κοινή πεποίθηση όλων ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι πρέπει να πρωτοστατήσουν για να απαιτήσουν δυναμικά ο χώρος να διαμορφωθεί σε πλατεία και να μην εφησυχάζουν, να μην αδιαφορούν. Το παρών έδωσαν επίσης η κυρία Ιουλία Κιούπη, δημοτική σύμβουλος της «Νέας Εποχής», και ο κ. Νεκτάριος Αποστολάκης της «Δύναμης Ελπίδας» (αναπληρώνοντας τον κ. Αλέξη Σωτηρόπουλο που απουσίαζε). 


Το άνοιγμα της συζήτησης εκ μέρους των ιστολογίων το έκανε ο κ. Βούρτσης Νικόλαος (εκ μέρους του «Βύρωνας, η πόλη μας»), παρακολουθήστε το ακόλουθο βίντεο,


για να συνεχίσει ο κ. Παναγιωτόπουλος Χρήστος (εκ μέρους της «Ρωγμής στην ενημέρωση»), ενώ ανάμεσα σε αυτούς που παραβρέθηκαν στη συνάντηση ήταν και άνθρωποι που έχουν στο παρελθόν θητεύσει στο δήμο είτε ως δημοτικοί σύμβουλοι είτε ως αντιδήμαρχοι, όπως ο κ. Προμπονάς Ιάκωβος, ο οποίος εξέφρασε και την άποψή του για δυναμική παρέμβαση των κατοίκων, εάν θέλουν να γίνει ο χώρος πλατεία, οι κ.κ. Γ. Ανδρίτσος, Κ. Καλιμμέρης, και ο κ. Σταύρος Τζορτζιώτης, που θύμισε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των δημοτικών αρχών. Ο κ. Ζυγούρης Παναγιώτης (εκ μέρους του «Βύρωνας και τριγύρω») βιντεοσκοπούσε την συζήτηση. 

 

Όπως προαναφέρθηκε, Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, σύμβουλοι της δημοτικής αρχής Γρ. Κατωπόδη επέλεξαν να απουσιάσουν από την συνάντηση με τους κατοίκους της περιοχής της Νεραΐδας, που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο οικόπεδο που, από το 2012 και την Απόφαση 2054 του Συμβουλίου της Επικρατείας, καμία διοίκηση δεν κατάφερε να μετατρέψει σε χώρο πρασίνου, έναν προς απαλλοτρίωση χώρο! 

Αποτέλεσμα μηδέν, σε μια περιοχή που όλοι αναγνωρίζουν ότι υστερεί από ελεύθερους χώρους και πλατείες, που όλες οι δημοτικές παρατάξεις στα προεκλογικά τους φυλλάδια, στις προεκλογικές περιοδείες τους υπόσχονται ότι ο χώρος θα διαμορφωθεί σε πλατεία. 

Το παράδοξο είναι ότι, όλα αυτά τα χρόνια, λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν, είτε για απαλλοτρίωση είτε για απευθείας αγορά! Για το σκοπό αυτό, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από την δημοτική αρχή Ρογκάκου, 368.594,12 ευρώ! Πέρσι δε, το 2020, και χωρίς καμία ενημέρωση και απόφαση  του δημοτικού συμβούλιου, η δημοτική αρχή Γρ.  Κατωπόδη «σήκωσε» τα χρήματα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα έχει εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμού του Δήμου Βύρωνα έτους 2021, με τον κωδικό 7112.0001. 

Όλα αυτά τα επτά (7) χρόνια διοίκησης Κατωπόδη όπου συλλογικότητες και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, επανειλημμένα έφεραν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση πήγαν χαμένα; Όχι! Γιατί ανέδειξαν τον τρόπο που η παρούσα Δημοτική Αρχή διαχειρίστηκε την υπόθεση. Μην ξεχνάμε ότι από πέρσι, αλλά και στις αρχές του 2021, ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών διαβεβαίωναν ότι «οι συνεννοήσεις και η διαπραγμάτευση με την ιδιοκτήτρια και τον πληρεξούσιο προχωρούν και ότι η υπόθεση βρίσκεται σε καλό δρόμο», «δεν μπορούμε να σας πούμε περισσότερα, εμπιστευτείτε μας». 

Θα περίμενε κανείς ότι ένας θεσμικός δημοτικός άρχοντας αυτό που λέει, το εννοεί. Μάταια όμως! Φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του Δήμαρχου κ. Κατωπόδη. 

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ και η αδυναμία να καλύψει τις ευθύνες της ήταν προφανώς και ένας από τους λόγους που η διοίκηση Κατωπόδη επέλεξε την απουσία από την λογοδοσία (=δίνω εξηγήσεις) μπροστά στους κατοίκους για το θέμα αυτό. Με την πολιτική της ανέδειξε και την αλαζονεία που την διακρίνει που βασίζεται στο δημαρχιακό μοντέλο και στην λογική και πρακτική που την διαπνέει εδώ και μια τετραετία.
«Εγώ είμαι Δήμαρχος», μια λογική αντιδημοκρατική και αυταρχική που απογειώθηκε με την αντιδημοκρατική εκτροπή του Νόμου Θεοδωρικάκου, που ανέτρεψε τα εκλογικά αποτελέσματα και την βούληση των πολιτών και έδωσε την απόλυτη πλειοψηφία σε μειοψηφούσες δημοτικές αρχές, όπως στην περίπτωση του Δήμου Βύρωνα. 

Το κάλεσμα και η συζήτηση τάραξε τα λιμνάζοντα νερά! Από δω και πέρα η δυναμική παρέμβαση και κινητοποίηση των ίδιων των κατοίκων είναι αυτή που, εάν υπάρξει, θα αναγκάσει την τοπική δημοτική εξουσία να διαμορφωθεί άμεσα το «δεσμευμένο οικόπεδο» σε χώρο πρασίνου, και να αποδοθεί δωρεάν στην πόλη μας, δίχως οι περίοικοι να επιβαρυνθούν το κόστος της απαλλοτρίωσης. 

Μην ξεχνάμε ότι, με την άρση της απαλλοτρίωσης, και έχοντας ξαναγυρίσει σχεδόν στο μηδέν, η υπόθεση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το αρ. 89 του Ν 4759/2020 «Επανεπιβολή απαλλοτρίωσης», πρέπει να βρίσκεται στο γραφείο του αρμόδιου Περιφερειάρχη, ο οποίος πρέπει να λάβει απόφαση εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και να ακολουθήσει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (*βλέπε Σημείωση). 

Μέχρι τότε η δημοτική αρχή ας φροντίσει τουλάχιστον να καθαρίσει το χώρο, να στεγανοποιήσει τις υπόγειους εισόδους-πόρτες (ώστε να μην παρελαύνουν τα ποντίκια) και ορισμένοι ασυνείδητοι πολίτες να σταματήσουν να θεωρούν ότι ο χώρος είναι δημόσιο ουρητήριο. 

Τα  ιστολόγια που πήραμε την προαναφερόμενη πρωτοβουλία, αφού ευχαριστήσουμε  όσους και όσες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας, θα συνεχίσουμε το δρόμο της ενημέρωσης των πολιτών για τα δρώμενα στην πόλη μας, θέλοντας να συμβάλουμε στην ενεργοποίηση των πολιτών. Γιατί για εμάς ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ είναι ο Ενημερωμένος πολίτης! 

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Μετά από την έκδοση της απόφασης επανεπιβολής της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ο οικείος δήμος είτε παρακαταθέτει, εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών, την προσήκουσα αποζημίωση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ δικαιούχου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 8 του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων, είτε εκδίδει χρηματικό ένταλμα πληρωμής της προσήκουσας αποζημίωσης στον ιδιοκτήτη.
Παράβαση οποιασδήποτε από τις παραπάνω προθεσμίες, έχει ως συνέπεια την αυτοδίκαιη οριστική άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης. Η παράβαση αυτή μπορεί να διαπιστώνεται με πράξη του συντονιστή της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης, μετά από σχετικό αίτημα του ενδιαφερομένου. 

2. Ο δικαιούχος της αποζημίωσης, ακόμη και εάν εισπράξει την προσήκουσα αποζημίωση, δικαιούται, εντός έξι (6) μηνών από την παρακατάθεσή της ή την έκδοση του χρηματικού εντάλματος πληρωμής, να ασκήσει ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων αίτηση για τον προσδιορισμό προσωρινής ή οριστικής τιμής μονάδας απαλλοτρίωσης, στρεφόμενος κατά του οικείου δήμου σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Μετά από την παρέλευση της προθεσμίας αυτής συνάγεται αποδοχή της προσήκουσας αποζημίωσης από τον ιδιοκτήτη και η ρυμοτομική απαλλοτρίωση θεωρείται συντελεσθείσα». 

Τα ιστολόγια (αλφαβητικά)

«Βύρωνας η πόλη μας», «Βύρωνας και τριγύρω», «Ρωγμή στην ενημέρωση»

7 Νοεμβρίου 2021