Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Extra! Extra! Read all about it .. / Η Αποκάλυψη ενός σκανδάλου


 Διαβάστε και Διαδώστε


Επειδή σε λίγες ημέρες πρόκειται να μας κοινοποιηθεί το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης που είχε διενεργηθεί, σύμφωνα με το αριθ. πρωτ. ΕΜΠ.οικ.60/29-6-2016 έγγραφο-έκθεση ελέγχου καταγγελίας του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017, και αφορούσε τέσσερις (4) πλακόστρωτους δρόμους του δήμου Βύρωνα, συγκεκριμένα τις οδούς: Αρύββου, Βρυούλων, Νεοπτολέμου & Παναγή Τσαλδάρη,  προκειμένου να ελεγχθούν οι αιτίες που προκάλεσαν, σε ένα έργο πλακόστρωσης του β΄εξαμήνου του 2010, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο μεγάλες ζημιές, ανοίγουμε σήμερα τον "Φάκελο της ... Νομιμοφάνειας", και αποκαλύπτουμε, με ντοκουμέντα-έγγραφα, ένα ΜέγαΣκάνδαλο!

Ένα Νομιμοφανές Έγγραφο

Εάν διαβάσει κανείς την 3η σελίδα του εγγράφου του Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου στο οποίο αναφερθήκαμε, με τίτλο "Επιφανειακή Διευθέτηση ομβρίων υδάτων - Αποκατάσταση βατότητας πεζοδρομίων για χρήση από Αμεα", στην παράγραφο 14, θα διαπιστώσει το εξής παράξενο:
«14. Στις 12-7-2012 (αρ. πρωτ. ΣΕΕΔΔ/Φ.1Δ/6967/211/Α/2012) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΣΕΕΔΔ, σύμφωνα με την οποία δεν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα στο έργο, ούτε ποσοτικά, ούτε ποιοτικά».

Από το ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ του έργου
Από αυτό το "ούτε ποιοτικά" προέκυψε το Ερώτημα:
Πως ήταν δυνατόν το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης να γνωστοποιεί έκθεση στην οποία αναφέρει ότι, Ποιοτικά, δεν είχε διαπιστωθεί  πρόβλημα στο έργο, όταν, Αποστολή του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. είναι η διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, με την επισήμανση φαινομένων κακοδιοίκησης, διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών, αναποτελεσματικότητας, χαμηλής παραγωγικότητας και κακής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών και όταν οι Βασικοί άξονες - στόχοι του (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) είναι:
-Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και η αύξηση της αποδοτικότητας της διοικητικής δράσης.
-Η βελτίωση της ποιότητας και επάρκειας των παρεχόμενων από τη Δημόσια Διοίκηση υπηρεσιών.
-Η οικονομικότητα της διοικητικής λειτουργίας και ο περιορισμός της σπατάλης.
-Η προστασία των αρχών της νομιμότητας και η κατοχύρωση της διαφάνειας στις διοικητικές πράξεις.


Ο έλεγχος, ήταν ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ του Σ.Ε.Δ.Ε 
και όχι του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.

Ο έλεγχος, ήταν ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ του Σ.Ε.Δ.Ε και όχι του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. γιατί, Αποστολή του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων (ΣΕΔΕ), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 1418/1984 όπως ισχύει, είναι η επιθεώρηση (τακτική και έκτακτη) των έργων που εκτελούνται από τους φορείς του Δημοσίου σύμφωνα με τη νομοθεσία των Δημοσίων Έργων, σε όλη την Επικράτεια, ενώ, η επιθεώρησή του (ΣΕΔΕ) εκτείνεται σε όλες τις φάσεις παραγωγής των έργων, και συγκεκριμένα από τη μελέτη, μέχρι την οριστική παραλαβή αυτών, και έχει διττό χαρακτήρα: προληπτικό υπό την έννοια της ενημέρωσης των φορέων υλοποίησης των έργων για παραλείψεις και σφάλματα που παρατηρούνται στη διαχείριση και ποιότητα των έργων, και κατασταλτικό με την επισήμανση των παραβάσεων που επισύρουν διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις των αρμόδιων οργάνων.

Πως λοιπόν έγινε ποιοτικός έλεγχος ενός έργου οδοποιίας από αναρμόδια υπηρεσία;
Στο ερώτημα: "γιατί υπήρξε εμπλοκή του ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΥ Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ Σ.Ε.Δ.Ε;" το οποίο τέθηκε κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, δεν υπήρξε καμία απάντηση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

 
Εμείς, επειδή "οσμιστήκαμε" την ευωδιαστή δυσωδία που αναδύει σε όλους τους τομείς το σάπιο γραφειοκρατικό σύστημα της χώρας, όπου, ως συνήθως, "βγαίνουν όλοι λάδι", θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας την εμπειρία αυτή, αφήνοντας τα συμπεράσματα σε Εσάς, με μόνο μία παράκληση προς εσάς, τη μετάδοση, τη διάδοση, την κοινοποίηση των πληροφοριών αυτών, επειδή πιστεύουμε ότι, οι πολίτες θέλουν, δικαιούνται, και πρέπει να γνωρίζουν!
 
ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ !

 Η παράλληλη καταγγελία που ανέτρεψε τα πάντα
Το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. αρνείται το έλεγχο, όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης δρομολογεί τις εξελίξεις!

Την ίδια ημέρα που υπήρξε η με αριθ. Πρωτ: 748/22-1-2016 καταγγελία της υπόθεσης προς το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.), με διαφορά ωρών, κατετέθη, από 11 πολίτες, η ίδια καταγγελία και προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού και έλαβε αρ. πρωτ. Εισερχομένου: 560/22-1-2016.


Και τη στιγμή που το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. με την παρακάτω  επιστολή (Αρ.Πρωτ: ΣΕΕΔΔ/Φ4/4112/24-3-2016) ανακοίνωνε στους 11 πολίτες ότι δεν εξέδωσε εντολή επιθεώρησης-ελέγχου της καταγγελίας (πως θα μπορούσε άλλωστε το Σώμα να ελέγξει τον εαυτό του, αφού εμπλεκόταν  όπως αναφέραμε παραπάνω στο Πρωτόκολλο Παραλαβής του έργου),



το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαβίβαζε την αναφορά προς το Σώμα Ελεγκτών Δημοσίων Έργων (ΣΕΔΕ) και τον Γενικό Επιθεωρητή Δημοσίας Διοίκησης, και παρακαλούσε για τις κατά νόμο ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και την ενημέρωση του για τα αποτελέσματα του σχετικού ελέγχου!


Ανατροπή Σχεδίων!

Εάν οι πολίτες δεν είχαν ενεργήσει με τον τρόπο αυτό, δηλαδή, με την διπλή, ταυτόχρονη, καταγγελία της υπόθεσης και είχαν αποταθεί, μόνον, στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.), κάθε περαιτέρω αναφορά στο θέμα αυτό, θα είχε δυστυχώς ως απάντηση την λέξη ... παρείλκε!

 Κι όμως ήταν υποχρέωση της Διοίκησης Γ. Κατωπόδη

Και όλα αυτά έγιναν εν αγνοία της Δημοτικής Αρχής του κ. Κατωπόδη, η οποία ενώ, είχε την υποχρέωση να προχωρήσει, αυτή η ίδια, σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνταν για τη διερεύνηση της υπόθεσης, βάσει των όσων είχε αναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο**, της 22 Ιουλίου 2015, ο δημ. σύμβουλος και αρχηγός της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Βύρωνα κ. Α. Σωτηρόπουλος, (του οποίου, απόσπασμα των λόγων του από τα πρακτικά της συζήτησης, παραθέτουμε εδώ: «Εγώ θα πρότεινα να ζητήσει ο Δήμος από την αρμόδια Ελεγκτική Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών να ελέγξει το έργο και ταυτοχρόνως να ελεγχθεί από τη Νομική μας Υπηρεσία η σύμβαση και ο Νόμος περί Δημοσίων Έργων, να δούμε τι δυνατότητες έχουμε, είτε να διεκδικήσουμε κάποια αποζημίωση, είτε τουλάχιστον αποκατάσταση του έργου από την εταιρεία. Δηλαδή καλά το διαπιστώσαμε. Από τη στιγμή που το διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και είναι και πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μ’ αυτό») αντί γι' αυτό λοιπόν, η Διοίκηση Κατωπόδη προτίμησε να προχωρήσει σε διαγωνισμό για νέες ανασφαλτώσεις, που συμπεριλάμβαναν και τους δρόμους με τις υπό εξέταση κατεστραμμένες πλακοστρώσεις της εργολαβίας του 2010-2011, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν, με την ενέργεια αυτή ενδεχομένως θα κουκούλωνε την όποια κακοτεχνία, και ουσιαστικά θα συγκάλυπτε την υπόθεση.

Ευτυχώς, "το σχέδιο δεν τους βγήκε", αφού τους πρόλαβε το ΣΕΔΕ, με τη γνωμοδότησή του για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.


** Σημείωση:
Η συζήτηση του θέματος είχε γίνει κατόπιν αιτήματος πολιτών. Διαβάστε δύο αποσπάσματα:
 
"Εμείς οι κάτοικοι του Βύρωνα, έχουμε απαυδήσει να είμαστε οι θεατές της διαρκώς  ζημιογόνου, κλαυσιγέλωτης κατάστασης των αναθέσεων έργων οδοποιίας, όπου οι  δρόμοι καταστρέφονται μετά από κάποιους μήνες ή μέσα σε ελάχιστα χρόνια, δηλαδή, των έργων αμφιβόλου ποιότητας, όπου υπάρχει πλουτισμός των εργολάβων, ένεκα της ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗΣ (μας), αλλά, ουδέποτε τιμωρία των υπευθύνων"

"Κ. Δήμαρχε, κυρία Πρόεδρε,
Έχετε υποχρέωση να αναδείξετε τούτο το ζήτημα γιατί, ως νέα Δημοτική Αρχή,
μη εμπεπλεγμένη στην ανάθεση και εκτέλεση  των  αναφερθέντων έργων, δεν έχετε τίποτα να αποκρύψετε, άρα, ούτε λόγο να αρνηθείτε το αίτημα αυτό, περί του ελέγχου των συγκεκριμένων ανατεθέντων εργολαβιών προς διαλεύκανση των.
Σας καλούμε επίσης, στην προσπάθεια αυτή, να σταθείτε αρωγός κι όχι εμπόδιο με διαμόρφωση πολιτικής {Η πολιτική είναι η τέχνη να εμποδίζεις τους ανθρώπους να ανακατεύονται σε όσα τους αφορούν: Πωλ Βάλερυ}, για να βρεθεί, από κοινού, λύση ώστε:
να εξαλειφθεί επιτέλους η μάστιγα των κακοτεχνιών, της αδιαφάνειας και της καταστροφικής διασπάθισης των χρημάτων των κατοίκων του δήμου Βύρωνα, ενός Δήμου  Υπερχρεωμένου, με  χρέος που ξεπερνά τα 22.000.000 Ευρώ."
  


Σκάνδαλο = συμπεριφορά, πράξη ή γεγονός που αντίκειται ή αντιτίθεται στα γενικώς παραδεκτά και προκαλεί στο κοινωνικό σύνολο αγανάκτηση, αναστάτωση ή αντιδράσεις (Βικιλεξικό)


Συνεχίζεται .... με το Πόρισμα της Πραγματογνωμοσύνης,
αλλά και με την συμπεριφορά ορισμένων δημοτικών συμβούλων




Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Αναβολή της συζήτησης του Υπομνήματος πολιτών για το επόμενο Δ.Σ.

Αναβολή της συζήτησης για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο παίρνει το Υπόμνημα Πολιτών που κατετέθη στις 12 Απριλίου 2018 (με ΑΠ:7867) και το οποίο μέχρι στιγμής έχουν προσυπογράψει οι:
Α. Σωτηρόπουλος (ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ, ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ),  
Π. Κόνσουλας (ΒΥΡΩΝΑΣ ΚΑΘΑΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ), 
Σ. Τζιορτζιώτης (ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ), 
καθώς και οι κκ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ.


Κοινός παρανομαστής και των τεσσάρων (4) θεμάτων που υπάρχουν στο Υπόμνημα είναι η αδράνεια, αυτή η ανεξήγητη καθυστέρηση εκ μέρους της διοίκησης Γ. Κατωπόδη, στο να επιλυθούν ζητήματα τα οποία ταλανίζουν χρόνια τους πολίτες. Και το αστείο της υπόθεσης είναι ότι, και τα 4 αυτά θέματα έχουν την ρίζα τους, στην προηγούμενη διοίκηση, του Ν. Χαρδαλιά.     

Ποιά είναι αυτά;

1. Η καθυστέρηση αξιοποίησης της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου της περιοχής Νεράιδα, αφού, πέρασαν 18 και πλέον μήνες από την τελευταία φορά που το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ., δηλαδή, την 27η Σεπτεμβρίου 2016, και την πρόταση του Αντιδημάρχου της Τ/Υ κ. Καραγγιάννη για απευθείας διαπραγμάτευση του τιμήματος της απαλλοτρίωσης με την ιδιοκτήτρια του οικοπέδου, καθώς και την διάθεση συνεργασίας ορισμένων δημοτικών συμβούλων που προσφέρθηκαν ώστε να μην χαθεί – όπως είχε λεχθεί - η υπόθεση, αλλά παρόλα αυτά δεν υπήρξε καμία εξέλιξη
2. Η Έκθεση Επικινδύνου Ετοιμορρόπου Οικοδομής, η οποία κρατήθηκε μυστική, και που αφορά τα ετοιμόρροπα ακίνητα του Ο.Τ. – 407, επί των οδών Βουτζά, Κωνσταντιλιέρη και Μικράς Ασίας και τι μέλλει γενέσθαι.
Θυμίζουμε ότι, στις 21 Νοεμβρίου 2008 η Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε λάβει την απόφαση (Αρ. 436/2008) αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των ακινήτων για την κατασκευή σταθμού αυτοκινήτων (;;) 

3. Η άμεση εξόφληση, από το Δήμο, προς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), του ποσού των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ της δαπάνης της πραγματογνωμοσύνης, για τη διερεύνηση ύπαρξης κακοτεχνιών ή μη,  στους πλακόστρωτους δρόμους Βρυούλων,  Παν. Τσαλδάρη, Αρρύβου, Νεοπτολέμου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017, ώστε, αφενός μεν να πληροφορηθούμε το ταχύτερο δυνατόν το πόρισμα αυτής, αφετέρου δε, στην περίπτωση εκείνη που αποδειχτεί κακοτεχνία στην εργολαβία του 2010, να υπάρξει δέσμευση της Δημοτικής Αρχής περί αιτήματος αποζημίωσης από την κατασκευαστική εταιρεία ή και άλλων ενεργειών. 
(Δείτε το έγγραφο 1)



4. Η διενεργηθείσα, κατόπιν του με ΑΠ: Ο76678/21-03-2018 αιτήματος πολιτών, Αυτοψία από το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών της Υπηρεσίας Δόμησης Αθηνών στο εναπομείναν, μετά την κατεδάφιση του Α’ ορόφου, ετοιμόρροπο κτίσμα της συμβολής των οδών Χρ. Σμύρνης & Παν. Τσαλδάρη, του οποίου η οροφή κατέρρευσε στις αρχές του Φεβρουαρίου 2018. 
(Δείτε το έγγραφο 2)




Για το εάν προσυπόγραψε το Υπόμνημα και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΥΡΩΝΑ θα το πληροφορηθούμε στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης 26/4/2018.



Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Ο Ελληνάρας γενικά ...


Μια φωτογραφία με λόγια


Ένας κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, ο οποίος, (12) δώδεκα χρόνια από την τοποθέτηση της ενδεικτικής πινακίδας, εξακολουθεί στη φαντασία μόνον να υπάρχει.
Μια πινακίδα τηλεματικής που λειτουργεί και δεν λειτουργεί και μια πινακίδα οδοσήμανσης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), που μεταφέρει το νόημα ότι, στον συγκεκριμένο χώρο, στην περιοχή στάση Νεράϊδα, "Απαγορεύεται η Στάση και η Στάθμευση αυτοκινήτων"

Και μια φωτογραφία από τον χώρο που "Απαγορεύεται η Στάση και η Στάθμευση", όπου τα λόγια είναι περιττά, 
αλλά τα "ζώα" αρκετά!


Μήπως να πληρώνουμε και διόδια για να χρησιμοποιούμε τα πεζοδρόμια;


Όταν, στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, κατόπιν αιτήματος δημοτών, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των πεζών, έγινε λόγος και για τις καταλήψεις των κοινοχρήστων χώρων από τα περίπτερα. 
Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής, δια του Αντιδημάρχου της Τ/Υ κ. Καραγιάννη ήταν ότι, οι πολίτες, ναι μεν είχαν δίκιο, αλλά μέχρι την ημέρα εκείνη, δεν υπήρχε Κανονισμός κοινοχρήστων χώρων για τα περίπτερα.

Ένα χρόνο μετά, ο Κανονισμός ετοιμάστηκε και ψηφίστηκε. Και τί άλλαξε; Απολύτως τίποτα!

Ας πάρουμε για παράδειγμα το περίπτερο των φωτογραφιών που ενθέτουμε, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Καραολή & Δημητρίου, στη διασταύρωση με την οδό Φλέμινγκ, λίγο πιό κάτω από το Δημαρχείο Βύρωνα, και το οποίο έχει τοποθετήσει την από νάιλον τέντα του για προφύλαξη από το κρύο ή τον ήλιο, καθώς και διάφορα στάντ προϊόντων και περιοδικά, περιμετρικά, πάνω στον διάδρομο όδευσης τυφλών, διαχωρίζοντας με τον τρόπο αυτό το πεζοδρόμιο σε (2) δύο τμήματα, και ευγενικά παραχωρώντας στους πεζούς το μεγαλύτερο τμήμα του πεζοδρομίου για ασφαλή διέλευση. 
Πάλι καλά που δεν αναγκάζονται οι πεζοί να πληρώνουν και διόδια. Ή μήπως δεν το σκέφτηκαν ακόμη;

Τι είχε δηλώσει το 2015 για το συγκεκριμένο περίπτερο ο κ. Καραγιάννης;; 
Ότι είναι παράνομο, γιατί απαγορεύεται να υπάρχει περίπτερο στην αριστερή πλευρά (ρεύμα ανόδου) της οδού Καραολή & Δημητρίου και ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί απέναντι. 
Τι έτος έχουμε τώρα; 2018! Βρίσκεται ακόμη εκεί, στην ίδια θέση!   
 "Τι το λες και δεν το κάνεις, την υπόληψή σου χάνεις!"

Και τι συνέβη με την περιβόητη απαντητική επιστολή, της 4ης Απριλίου 2015, του Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα, στην από 10ης Μαρτίου 2015 έγγραφη καταγγελία για παραβάσεις πταισματικού χαρακτήρα, που ανέφερε ότι, και για το συγκεκριμένο περίπτερο "υπεβλήθησαν σχετικές τακτικές μηνύσεις προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές", όταν η κατάσταση, 3 χρόνια μετά, παραμένει ως είχε;  



Ρητορικό μοιάζει το ερώτημα όταν είναι γνωστό ότι "όλα τα ίδια μένουν", κυρίως όταν, αφού δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, στην κοινωνία επικρατεί η αντίληψη: "είναι πολλά τα λεφτά Άρη" ...

Παρόμοια εικόνα παντού στο Βύρωνα, όπως παρατηρούμε και από τις παρακάτω ενδεικτικές φωτογραφίες των 2 περιπτέρων της πλατείας Μαρτάκη. 





Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Καμένη γη αφήνει πίσω της η δημοτική αρχή.


Με θλίψη είδαμε τα θέματα που θα συζητηθούν στην επιτροπή ποιότητας ζωής στις 23-04-2018

http://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=7966

Συγκεκριμένα τα θέματα 9 έως και 15 αφορούν την κοπή δένδρων!

9.     Κοπή δένδρων (2 πεύκων) που φύονται σε αδιαμόρφωτο και υπερυψωμένο χώρο της οδού Αρτέμιδος και συγκεκριμένα στο τμήμα της οδού που γειτνιάζει με το 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα, κατόπιν αυτοψίας της Υπηρεσίας  Πρασίνου του Δήμου

Σε αυτή την περίπτωση γιατί δεν γίνεται απλά κούρεμα στα δένδρα και πρέπει να κοπούν;



10.                        Κοπή η μη δένδρου (πεύκου) που φύεται σε πλακόστρωτο πεζοδρόμιο στη συμβολή των οδών Αλικαρνασσού και Ωλένης και συγκεκριμένα επί της οδού Αλικαρνασσού 12, κατόπιν αιτήματος του κ. Κουτσοκώστα Φώτιου
11.                        Κοπή η μη δένδρου (κουκουναριά) που φύεται σε πλακόστρωτο πεζοδρόμιο επί της οδού Έρμου 70, κατόπιν αιτήματος της κας Καρτελιά Πανωραίας
12.                        Κοπή η μη δένδρου (αείλανθου) που φύεται σε τσιμεντένιο πεζοδρόμιο επί της οδού Γρανικού 25, κατόπιν αιτήματος του κ. Γκίκα Αθανάσιου
13.                        Κοπή η μη δένδρων (2 βραχυχίτωνες) που φύονται σε πεζοδρόμιο επί της οδού Ούλωφ Πάλμε 1, στον Καρέα, κατόπιν αιτήματος του κ. Χαλικιά Νικόλαου
14.                        Κοπή η μη δένδρου (βραχυχίτωνα) που φύεται σε πεζοδρόμιο επί της οδού Αλικαρνασσού 92, κατόπιν αιτήματος του κ. Φρυγανά Αναστάσιου
15.                        Επανεξέταση του θέματος σχετικά με την κοπή η μη δένδρου (ακακία) που φύεται σε πλακόστρωτο πεζοδρόμιο επί της οδού Κολοκοτρώνη 133, κατόπιν αιτήματος της Κατσιμίγγου Άννας

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, κάνοντας αυτοψία μέσω του google maps, βλέπουμε οτι τα δένδρα δεν δημιουργούν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Δημιουργείται δε απορία γιατί συμπολίτες μας να θέλουν το κόψιμο τους. Ξαφνικά έγινε Κηφισιά, Εκάλη, Διόνυσος ο Βύρωνας και τα δέντρα μας περισσεύουν;

Ελπίζουμε ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα αρνηθεί τα αιτήματα και δεν θα αφήσει πίσω της καμένη γη.

Αντίθετα για το θέμα της εξέδρας με τα τραπεζοκαθίσματα που κλείνουν το πεζοδρόμιο, όπως έχουμε δημοσιεύσει στον σύνδεσμο παρακάτω, δεν βλέπουμε καμία κίνηση από την επιτροπή.

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Παράνομες διαφημιστικές αφίσες. Θα επιβάλει επιτέλους πρόστιμα ο δήμος;

*Το Άρθρο 11. παρ. 7, του Κ.Ο.Κ αναφέρει ότι, Απαγορεύεται κάθε διαφήμιση, εκτός των καθορισμένων πλαισίων, ή οποιαδήποτε αναγραφή λέξεων, εικόνων ή συμβόλων σε στύλους ηλεκτροφωτισμού.

Στο δήμο Βύρωνα όμως προφανώς όλοι γράφουν το νόμο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.
Δεν εξηγείται αλλιώς πως είναι δυνατόν οι κολώνες και οι στύλοι ηλεκτροφωτισμού να γεμίζουν αφίσες για διαφήμιση συναυλιών, τραγουδιστών, μάγων ταχυδακτυλουργών, παραστάσεων καραγκιόζη και δασκάλων τζεντάι και να μην ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες για την καθαίρεση τους και την επιβολή προστίμου.

'Ένα παράδειγμα είναι οι αφίσες γυμναστηρίου που τις τελευταίες μέρες έχουν γεμίσει την πόλη μας.

Αναρωτιώμαστε, εάν, για το θέμα της αφισορύπανσης, θα εφαρμοστεί ποτέ η νομοθεσία στον δήμο μας ..







Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα - Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και κατακυριεύσατε τον δήμον


Σωρεία εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων βρίσκονται στους δρόμους του Βύρωνα δίχως η δημοτική αρχή να κάνει την οποιαδήποτε ενέργεια για την απομάκρυνση τους.

Ας δούμε δύο φωτογραφίες από την οδό Κολοκοτρώνη, μπροστά από το πολύπαθο 4ο Δημοτικό Σχολείο.
Η πρώτη, στην κυριολεξία, παίρνει βραβείο όσκαρ. Από το αυτοκίνητο λείπουν οι τροχοί, είτε γιατί ο ιδιοκτήτης έβγαλε τις ρόδες για να μην μπορέσει να του το σηκώσει ο γερανός και το παράτησε, είτε γιατί εκλάπησαν! 
Ακριβώς από πίσω, για τουλάχιστον 2 χρόνια, βρίσκεται ένα επαγγελματικό βανάκι, στο οποίο ο δήμος είχε κολλήσει το κλασικό αυτοκόλλητο, αλλά το θέμα έμεινε εκεί. 
Ίσως η αρμόδια υπηρεσία να θεωρεί ότι τα αυτοκόλλητα, με την σήμανση "Εγκαταλελειμμένο", είναι μαγικά και ότι απλά κολλώντας τα πάνω στα αυτοκίνητα, αυτά θα εξαφανιστούν.



Στην δεύτερη φωτογραφία, βλέπουμε την πιο πρόσφατη προσθήκη στην συλλογή, ένα βανάκι με αγγλικές πινακίδες. Έξι μήνες κι αυτό έξω από το σχολείο και κανείς δεν ενδιαφέρεται.


Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Μιλώντας αιρετικά για τον Λόρδο (Μπάυρον) Βύρωνα



Σαν σήμερα 19 Απριλίου του 1824 πέθανε στο Μεσολόγγι ο Λόρδος Μπάυρον (George Gordon Byron) τον θάνατο του οποίου, ως γνωστόν, θρήνησε όλη η Ελλάδα, ενώ ο ίδιος έγινε σύμβολο του ανιδιοτελούς πατριωτισμού και ανακηρύχθηκε εθνικός ήρωας. 
 
Ας ρίξουμε όμως και μία "αιρετική ματιά" στην Ιστορία, ίσως πιο αληθινή όσον αφορά τον Λόρδο Μπάυρον, μέσα από το εξαίρετο βιβλίο του Θεοδώρου Δημοσθ. Παναγόπουλου "Τα Ψιλά γράμματα της Ιστορίας (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ).
   
Λόρδος Μπάυρον

   Η περίπτωση του λόρδου Βύρωνα είναι μία άλλη απόδειξη της ομαδικής παράνοιας που χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει ακόμη τους Νεοέλληνες από την Επανάσταση μέχρι τις ημέρες μας. Πρόκειται για μια ομαδική αυθυποβολή σε ότι εκάστοτε «γυαλίζει», που το λατρεύουν, το μυθοποιούν, το αναγάγουν σε ένα είδος φετίχ και το προσκυνούν. Μόνο με καθαρά ψυχιατρικούς και ψυχολογικούς όρους μπορεί να ερμηνευθεί η στάση αυτή του πλήθους, ή σωστότερα της πλειοψηφίας του πλήθους. Πάντως δεν μπορεί να είναι άσχετη η αρχέγονη  αντίληψη του ανθρώπου να θεοποιεί ό,τι δεν μπορεί να εξηγήσει, να θαυμάζει και να υποτάσσεται σε ό,τι διαφοροποιείται από αυτόν. Πρόκειται για ειδική εκδήλωση της γενικότερης δεισιδαιμονίας, που έχει να κάνει με το φόβο απέναντι στο Υπερφυσικό ή στον Ισχυρό, τα οποία καλύτερα, καλού-κακού να τα λατρεύουμε παρά να τα αγνοούμε. Αρρώστια που μόνο με τη γνώση θεραπεύεται. Η άγνοια είναι η γενεσιουργός αιτία της και η τροφός της.

   Δεν χρειάστηκαν να περάσουν περισσότερο από τρείς μήνες και δέκα ημέρες παραμονής του Βύρωνα στο Μεσολόγγι, για να δημιουργηθεί ο αστερισμός του. Όσο όμως και αν έψαξα δεν μπόρεσα να βρω, γιατί ο Άγγλος αυτός ευπατρίδης που ήρθε στην Ελλάδα και έμεινε μόνο τρεις μήνες, ηρωοποιήθηκε και μυθοποιήθηκε τόσο πολύ, ώστε να θεωρείται ως ένας από τους εθνικούς μας ήρωες, του οποίου την  (ανύπαρκτη) δράση  διδασκόμαστε από την πρώτη Δημοτικού, του έχουμε στήσει παντού προτομές και αφιερώσει πλατείες και δρόμους στο όνομά του! Ο Άγγλος λόρδος, δεν πέθανε μαχόμενος για την ελευθερία των Ελλήνων. Απλώς πέθανε, όπως τόσος κόσμος καθημερινά, από αρρώστια, κάποιος  μάλιστα γιατρός  είπε ότι πέθανε από σύφιλη. Δεν τραυματίστηκε, ούτε καν συμμετείχε σε κάποια μάχη με του Τούρκους, δεν εμπόδισε έστω κάποια εθνική καταστροφή, ούτε ουσιαστικά βοήθησε τον αγώνα με κάποιον άλλο τρόπο. Εκτός αν θεωρηθεί βοήθεια προς το αγωνιζόμενο έθνος, ότι δάνεισε στον Μαυροκορδάτο, με τόκο, τέσσερεις χιλιάδες λίρες, που ο τελευταίος χρησιμοποίησε στον εμφύλιο πόλεμο, για να καταστείλει την «ανταρσία» του Μοριά.

   Τότε, λοιπόν πώς εξηγείται αυτή η ηρωοποίηση; Ίσως μία πιθανή εξήγηση του φαινομένου αυτού- και μου φαίνεται εύλογη- είναι, πρώτον, γιατί ο Βύρωνας ήταν ο μοναδικός λόρδος που ήρθε στην επαναστατημένη Ελλάδα, δεύτερον γιατί ήταν πολύ πλούσιος και είχε μαζί του πολλά λεφτά, τρίτον γιατί ήταν ποιητής γνωστός στην Ευρώπη, και τέταρτον γιατί πέθανε στην Ελλάδα ακριβώς τον καιρό του ξεσηκωμού. Το τελευταίο γεγονός φαίνεται ότι επηρέασε περισσότερο από όλα τα άλλα, με δεδομένο ότι την εποχή εκείνη κυριαρχούσε στην Ευρώπη, ένα κλίμα φιλελληνισμού και μίας γενικότερης συμπάθειας για τους επαναστατημένους Έλληνες.

   Έτσι λοιπόν ο θάνατος του, έδωσε την αφορμή στους Ευρωπαίους ρομαντικούς να θρηνήσουν τη θυσία ενός  νέου, όμορφου, ιδεαλιστή αριστοκράτη που θυσίασε τη ζωή του στο πανανθρώπινο ιδανικό της ελευθερίας. Η ρομαντική αυτή αντίληψη πέρασε στις ευρύτερες λαϊκές τάξεις και μέσα από διεργασίες  κοινωνικής ψυχοπαθογένειας ενσωματώθηκε στο λαϊκό υποσυνείδητο και δημιούργησε το μύθο του εθνικού ήρωα, που θυσιάστηκε για την ελευθερία των Ελλήνων.
   
  Όλες πάντως οι περιγραφές που δίδονται γι’ αυτόν συμφωνούν στο ότι επρόκειτο για έναν κακομαθημένο, εγωιστή, επιπόλαιο, ευφάνταστο, μεγαλομανή, πεισματάρη, αλκοολικό και εκκεντρικό αριστοκράτη, που κάθε του πράξη χαρακτηριζόταν από μία ιδιόρρυθμη  αντισυμβατικότητα και αντίθεση προς τα καθιερωμένα πρότυπα. Κυριολεκτικά τυχοδιώκτης, ζούσε χάρις στον μεγάλο του πλούτο, μεταξύ σκανδάλων, ανίας, επαναστατικών εξάρσεων και ρομαντικών παρορμήσεων. Έλεγε ότι ήθελε να αγοράσει ένα ελληνικό νησί, να πάει στην Αμερική και στη Χιλή, να βοηθήσει την Ισπανική επανάσταση ή να εγκατασταθεί στη Βενεζουέλα ή στη Συρία. Εγκατέλειψε την Αγγλία, όπου λόγω των σκανδάλων του δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός, έχοντας στο ενεργητικό του μία θυελλώδη ερωτική περιπέτεια με μία συμπατριώτισσά του, ένα διαζύγιο και έναν ερωτικό δεσμό με την ετεροθαλή αδελφή του και εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, από την οποία έφυγε επίσης, εξαιτίας πάλι ενός ερωτικού καυγά.

Ας δούμε πάλι μέσα από το βιβλίο του κ. Θ. Παναγόπουλου "Τα Ψιλά γράμματα της Ιστορίας (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ) ποιά ήταν η γνώμη του Μπάυρον για τους Έλληνες.
   
   Απ΄ ότι φαίνεται, για τους Έλληνες δεν έτρεφε και τα καλύτερα των αισθημάτων. Μάλλον φιλότουρκος ήταν, παρά φιλέλληνας. "Οι Έλληνες", έγραψε σε φίλο του, "είναι ίσως ο πιο διεφθαρμένος, ο πιο εκφυλισμένος λαός του κόσμου. Με την επανάστασή τους αποκάλυψαν τον πραγματικό τους χαρακτήρα. Είναι η πιο ματαιόδοξη και η πιο ανειλικρινής φυλή της γης, μία χημική ένωση από όλα τα ελαττώματα των προγόνων τους. Σε αυτά πρέπει να προσθέσεις και τα ελαττώματα των Τούρκων και των Εβραίων. Και όλα αυτά ανακατεμένα σε ένα τσουβάλι δουλείας".

   Σε κάποιον άλλο είχε πεί: "Μ' αρέσουν οι Έλληνες. Είναι γοητευτικοί κατεργαρέοι με όλα τα ελαττώματα των Τούρκων, αλλά χωρίς το θάρρος τους. Μου αρέσει η υπόθεση της ελευθερίας του ελληνικού έθνους, μόνο που περιφρονώ τη σημερινή φυλή των Ελλήνων. Τους λυπάμαι, αλλά δεν πιστεύω πως είναι καλύτεροι από τους Τούρκους. Πιστεύω μάλιστα ότι σε πολλά τους ξεπερνούν οι Τούρκοι"(* J. Kennedy, Conversation on Religion with Lord Byron, London 1830, σ. 471)

   Ένας συγγενής του γράφει: "Ο λόρδος Μπάυρον ούτε έδειξε ούτε  ένιωσε ποτέ μεγάλο ενθουσιασμό για τους Έλληνες. Ήταν έτοιμος να θυσιάσει χρήματα, ασχολίες και απολαύσεις στο βωμό της ελευθερίας, αλλά σ' αυτό μπορεί κανείς να διακρίνει δίψα για δύναμη και δόξα και όχι προσήλωση στις αρχές της ελευθερίας" (** Astarte, A fragment of truth concerning George Gordon Bayron, London 1921, σ. 121)  


Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Λέμε ΟΧΙ στα τραπεζοκαθίσματα στους δρόμους του Βύρωνα, τα οποία καταστρατηγούν τα δικαιώματα των πεζών

Σε επιβαρυμένους δρόμους με μεγάλη κίνηση, όπως η Εμπεδοκλέους ήρθε και ο εν λόγω ιδιοκτήτης καφετέριας να βάλει τραπεζοκαθίσματα και να καταλάβει το πεζοδρόμιο. Σου λέει τυχαίνει να είναι μεγάλο, ας βγάλω έξω τραπεζοκαθίσματα, χωρούν οι πεζοί να περάσουν.

Επειδή πλέον έχει  παραγίνει το κακό με την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πεζών, προχωρήσαμε άμεσα σε καταγγελία στην Υγειονομική Υπηρεσία για έλεγχο της νομιμότητας και της επιχείρησης (καφετέρια στην οδό Εμπεδοκλέους 111 και Βρυούλων), στην Πολεοδομία, αλλά και στην Τεχνική Υπηρεσία (ΑΠ: 7991/16-04-2018) για να πληροφορηθούμε για το εάν υπάρχει έγκριση για την κατασκευή της ξύλινης εξέδρας (την οποία βλέπετε  στις φωτογραφίες) για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, και για ποια δυναμικότητα.


Το 1,5 μέτρο Ελεύθερης και Ανεμπόδιστης όδευσης καταργήθηκε! Η διέλευση των πεζών γίνεται πάνω στον οδηγό όδευσης πεζών, ο οποίος, τις βροχερές ημέρες, σε κατηφορικό έδαφος, μετατρέπεται σε "νεροτσουλήθρα". 
 

12 Απριλίου ενημερώσαμε με e-mail τον Αντιδήμαρχο κ. Καραγιάννη και την Τεχνική Υπηρεσία, αλλά απάντηση δεν λάβαμε.
Για το λόγο αυτό και για τελευταία φορά, παραθέτουμε το Νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου πρέπει να γίνεται η παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων από την (εκάστοτε) Δημοτική Αρχή, το οποίο όμως η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου διαχρονικά παραβλέπει! 

Το Άρθρο 2, της Απόφασης του Υπ. ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 52488/2002 (ΦΕΚ 18Β’/02)
[Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ] αναφέρει ότι:
 
"Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών (πεζόδρομοι), επιβάλλεται ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ ΟΔΕΥΣΗΣ ΠΕΖΩΝ με απαραίτητο ελάχιστο πλάτος 1,50 μέτρα ελεύθερο από κάθε είδους εμπόδιο, που χρησιμοποιείται για τη συνεχή, ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία κάθε κατηγορίας χρηστών. 
Οποιαδήποτε εξυπηρέτηση (σήμανση, φύτευση, αστικός εξοπλισμός κλπ) τοποθετείται υποχρεωτικά εκτός της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΖΩΝΗΣ ΟΔΕΥΣΗΣ". 

Η διάταξη 970 του ΑΚ κανόνα περί του ανεμπόδιστου της κοινής χρήσης, έχει ως εξής: 
"Τα κοινόχρηστα πράγματα δεν μπορούν να παραχωρηθούν προς ιδιαίτερη χρήση, παρά μόνο εφόσον από την παραχώρηση δεν παρεμποδίζεται, κατά οποιοδήποτε τρόπο η κοινή χρήση του πράγματος, ή άλλως, η παραχώρηση από τη διοίκηση, επί τη βάσει των κατ’ ιδίαν διατάξεων, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιαίτερων δικαιωμάτων επί κοινοχρήστων, καθώς και η χορήγηση των αδειών που απαιτούνται από τον νόμο για την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών, είναι νόμιμη, μόνον εφόσον, μετά την παραχώρηση των ιδιαίτερων αυτών δικαιωμάτων, εξακολουθεί να εξυπηρετείται ή τουλάχιστον να μην αναιρείται, η κατά τον προορισμό του πράγματος κοινή αυτού χρήση".

Σε αυτά τα άρθρα και τις διατάξεις προσθέτουμε και το Ευρωπαϊκό Ψήφισμα της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου 1998 σχετικά με την προστασία των πεζών (Ευρωπαϊκός χάρτης δικαιωμάτων του πεζού) το οποίο στην παράγραφο 5, αναφέρει:
"Ο πεζός δικαιούται να έχει στην αποκλειστική του χρήση αφενός μεν αστικές ζώνες, κατά το δυνατόν εκτεταμένες, οι οποίες δεν θα αποτελούν απλώς "νησίδες πεζών" αλλά θα εντάσσονται αρμονικά στη γενική συγκρότηση της πόλης, αφετέρου δε διασυνδεόμενες σύντομες, λογικές και ασφαλείς διαδρομές".

Εμείς δεν κλείνουμε τα μάτια, ούτε σφυρίζουμε αδιάφορα. "Θα τους ταράξουμε στην Νομιμότητα" (Ηλίας Ηλιού) ... 

Διαβάστε τι γράφαμε την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 στο άρθρο:
"ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ! ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ;"
https://vironasipolimas.blogspot.gr/2016/10/blog-post_12.html



Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Αυτοψία στο 4ο Δημοτικό και στο εκπαιδευτήριο "Βυζάντιον"





Η απομάκρυνση των σκαλωσιών από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα, ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, προφανώς για να δείξει η δημοτική αρχή ότι το σχολείο θα ήταν έτοιμο προς χρήση πρώτη μέρα λειτουργίας μετά το Πάσχα. 

Φυσικά μιλάμε ως προς το να μην μας πέσει κανένα μάρμαρο στο κεφάλι, αφού στατικά και δομικά το σχολείο παραμένει προβληματικό.

Ενώ τα παιδιά μας κατέληξαν πρόσφυγες όπως μαθαίνουμε από γονείς (γιατί στην ιστοσελίδα του δήμου κλασικά δεν αναρτήθηκε τίποτα, ήξεραν όμως να αναρτήσουν τότε ότι σε τρεις μέρες το σχολείο θα επαναλειτουργούσε) Συγκεκριμένα κάποια πήγαν στο 7ο, κάποια στο 12ο και κάποια στις αίθουσες επάνω από το νηπιαγωγείο επί τις Ρόδωνος πίσω από το 4ο. Αίθουσες που παρεπιπτόντως είχε ανακαινίσει με δικά του έξοδα ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων για να γίνονται εκεί εκδηλώσεις. (δείτε παρακάτω)





Ακόμα και έτσι όμως είναι τα πράγματα ως λέγονται; Για να δούμε...




Από την πλευρά της Κολοκοτρώνη βλέπουμε τις κάτω πλάκες μεν να έχουν αφαιρεθεί αλλά αυτές τις οροφής είναι στην θέση τους ενώ παρουσιάζουν και κενά μεταξύ τους, είναι διακριτή εμφανώς και η τσαπατσούλικη δουλειά που έχει γίνει




Από την πλευρά της Ρόδωνος βλέπουμε επίσης τσιμέντα προχείρως και ατέχνως "πεταμένα" στους τοίχους ενώ από την οροφή να έχουν αφαιρεθεί 2 πλάκες στην γωνία που προφανώς θεωρούνταν επικίνδυνες.




Σε κάποια άλλα σημεία όπως η μάντρα δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση, το γεγονός οτι περνάει κόσμος από το πεζοδρόμιο και φυσικά μικρά παιδιά (παρένθεση εδώ για να βρεθούν μετά στο δρόμο μια και το περίπτερο κλείνει όλο τον χώρο που θα έπρεπε να υπάρχει πεζοδρόμιο) δεν ενδιέφερε προφανώς κανέναν γιατί δεν θα θεωρήθηκε ότι είναι επικίνδυνη.

Βλέπουμε δηλαδή επί της ουσίας πασαλείμματα με τη φιλοσοφία "Μπάζει νερά η βάρκα: Πέτα της ένα βάψιμο και πούλα την για καινούργια"

Βέβαια με 30000 ευρώ όταν μιλάμε για ένα κτίριο 80 ετών τι εργασίες θα μπορούσαν να γίνουν; σαν το παλιό ανέκδοτο "Γυναίκα βρήκα στην σούπα μου ένα κουμπί! - Με ένα κατοστάρικο που μου έδωσες τι περίμενες να βρεις ολόκληρο παλτό;"


Εν ολίγοις σπαταλήθηκαν 30000 χωρίς αντίκρισμα και - εννοείται - με το γκρέμισμα και την κατασκευή νέου σχολείου να είναι μονόδρομος.


Πολλοί γονείς και φορείς είχαν παρουσιάσει την πρόταση να μεταστεγαστεί το 4ο Δημοτικό στο κλειστό κτίριο του εκπαιδευτηρίου "Βυζάντιον" σε τι κατάσταση είναι όμως; Ας δούμε παρακάτω.




Το κτίριο έχει εμφανώς τα σημάδια του χρόνου επάνω του. Πρόκειται για κατασκευή αρχές δεκαετίας του 1970. Παλαιωμένο, Απαρχαιωμένο και ενεργειακά ασύμφορο. 




Σε μια κοντινή λήψη μπορείτε να δείτε και μερικές από τις αβαρίες του κτιρίου που λόγω και του μεγαλύτερου μεγέθους θα απαιτούσαν παραπάνω από 30000 ευρώ για να "καλυφθούν"

Οπότε μία επίταξη του θα σήμαινε τουλάχιστον μία δαπάνη επισκευών 80 με 100 χιλιάδων ευρώ για να μπορέσει να φιλοξενήσει παιδιά χωρίς να υπολογίσουμε το ενοίκιο.

Μια αγορά του δε, όπως επίσης είχε προταθεί και ανακατασκευή του θα είχε κόστος όσο δύο καινούργια σχολεία!

Μόνη ρεαλιστική λύση είναι η κατεδάφιση του Χαραλαμπόπουλου και η κατασκευή στην θέση του σύγχρονου σχολείου και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συμπορευθούμε όλοι.