Παρασκευή 19 Απριλίου 2019
Παρουσίαση των θέσεων του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα στις υποψήφιες δημοτικές παρατάξεις
Συνάντηση, συζήτηση με τις δημοτικές παρατάξεις που παίρνουν μέρος στις δημοτικές εκλογές πραγματοποίησε το Σωματείο των εργαζομένων στο Δήμο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 16 Απριλίου.
Σκοπός της πρωτοβουλίας του Σωματείου ήταν να παρουσιαστούν οι θέσεις του για την κατάσταση του Δήμου, τα προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών και τα προβλήματα των εργαζομένων και να ενημερωθούν όλες οι δημοτικές παρατάξεις.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, από την "Νέα Εποχή" η κ. Ιουλία Κιούπη, εκπροσωπώντας τον επικεφαλή κ. Γώγο, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Από την παράταξη "Δύναμη Ελπίδας" ο κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος, την παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση" ο κ. Γείτονας, την παράταξη "Μαζί για το Βύρωνα" οι κύριοι Μπαντής, Βάλμας, Σιδέρης, Γούλας. Από την παράταξη "Αριστερή Παρέμβαση" ο κ. Τζορτζιώτης, από την Πρωτοβουλία Πολιτών οι κ.κ. Σάρολα Βασιλική, Παπαμιχαήλ, Τσιάκαλος, Υφαντή και από την "Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση" οι Μαυρόπουλος, Παναγιωτόπουλος.
Στη συνάντηση δεν παραβρέθηκε ο Δήμαρχος και η παράταξη του Στάση Βύρωνα. Στη διάρκεια της συζήτησης ο Δήμαρχος κ. Κατωπόδης τηλεφώνησε για να δικαιολογήσει την απουσία του ιδίου και της παράταξης του.
Την παρουσίαση των θέσεων του σωματείου παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ και προεδρεύων του σωματείου Παναγιωτόπουλος Χρήστος.
Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις και έγιναν τοποθετήσεις από τις δημοτικές παρατάξεις που παρευρέθησαν πάνω στα ζητήματα που ενημερώθηκαν από το σωματείο. Ενώ η κα Κιούπη αρκέστηκε να αναφέρει ότι θα μελετήσουν την εισήγηση το σωματείου και θα υπάρξει συνάντηση της παράταξης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Η παρουσίαση των θέσεων του σωματείου στις υποψήφιες δημοτικές παρατάξεις στο Δήμο Βύρωνα.
Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας συνάντηση και ευχαριστούμε όλους και όλες για την ανταπόκριση σας στο κάλεσμα του σωματείου μας.
Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος αυτή την περίοδο, πιστεύουμε όμως ότι η συνάντηση και η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα είναι χρήσιμοι για όλους τους παρευρισκομένους.
Είναι γνώστες σε όλους σας, οι απόψεις και οι θέσεις του σωματείου μας πάνω στα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο, την λειτουργία των υπηρεσιών του και τα προβλήματα των εργαζομένων.
Για αυτό δεν θα γίνω αναλυτικός για κάθε ένα θέμα αλλά επιγραμματικά θα σταθώ σε ορισμένα ζητήματα και στη συνέχεια να υπάρξει χρόνος στον καθένα από εσάς να τοποθετηθεί πάνω σε αυτά.
Για εμάς, ο Δήμος είναι ένας δημόσιος οργανισμός ο οποίος πρέπει να λειτουργεί και να προσπαθεί συνέχεια για αυτό, να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων. Στην λειτουργία του πρέπει να έχει δημόσιο κοινωνικό πρόσημο και να μην λειτουργεί με όρους αγοράς και επιχείρησης.
Ασφαλώς υπάρχει ένα νομοθετικό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο που του καθορίζει τα όρια στα οποία θα κινηθεί. Η εκάστοτε κυβέρνηση διαμορφώνει και νομοθετεί αυτό το πλαίσιο, ακόμα και η Ε. Ένωση μέσα από τα διάφορα προγράμματα καθορίζει και προσανατολίζει ως ένα βαθμό την πολιτική που θα ασκηθεί και θα επιβληθεί στις τοπικές κοινωνίες. Από αυτή την άποψη είναι σχετικό το τι μπορεί να κάνει ένας Δήμος και εάν τελικά μπορεί να ακολουθήσει μια αυτοτελή πολιτική με βάση το πρόγραμμα της δημοτικής αρχής και την πολιτική βούληση του δημοτικού συμβουλίου.
Όταν το πλαίσιο αυτό, οικονομικό και πολιτικό υπόκειται στις αποφάσεις των κυβερνήσεων, στις χρηματοδοτήσεις που πρέπει να είναι στα πλαίσια των δημοσιονομικών δεδομένων και των αυστηρών έλεγχων της επιτροπείας, των ισοσκελισμένων και μειωμένων προϋπολογισμών, της απαγόρευσης των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.
Όταν θα πρέπει να εφαρμοστούν αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές, όταν μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση, όταν μεταφέρονται στους δήμους αρμοδιότητες χωρίς χρήματα και το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τότε ο Δήμος σπρώχνεται ώστε να λειτουργεί ως επιχείρηση με τους κατοίκους σε πελάτες που βάζουν διαρκώς το χέρι στην τσέπη. Οι δήμαρχοι καλούνται να λειτουργήσουν ως Μάνατζερ και όχι ως πολική εκφραστές των προγραμμάτων και των διακηρύξεων τους.
1
Η κατάσταση αυτή που περιγράφουμε οξύνθηκε και εντείνεται τα τελευταία δέκα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των μνημονίων και δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να ανατραπεί, παρόλο που υπήρξαν φωνές διαμαρτυρίας και αγώνα.
Ποια είναι τα σημεία που θέλουμε να εστιάσουμε στη συζήτηση.
Οι υπηρεσίες του Δήμου είναι υποστελεχωμένες, το μόνιμο προσωπικό έχει μειωθεί σημαντικά από το 2010, δεν επαρκεί να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες ικανοποιητικά για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, ενώ ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι συμβασιούχοι και η εκ περιτροπής απασχόληση. Το 2010, 712 εργαζόμενοι με μόνιμοι σχέση εργασίας και ΙΔΑΧ αόριστου χρόνου. Σήμερα 405 μόνιμοι και ΙΔΑΧ. 266 εργαζόμενοι με διάφορες συμβάσεις και ημερομηνία απόλυσης. Πάνω από το 50 τις εκατό των εργαζομένων στο Δήμο απασχολούνται με συμβάσεις και ημερομηνία απόλυσης. Σε ορισμένες υπηρεσίες οι συμβασιούχοι είναι περισσότεροι, όπως Κολυμβητήριο, Εργατοτεχνίτες στην Τεχνική, στο πράσινο, σχολικές καθαρίστριες. Στους Π. Σταθμοί συμβασιούχοι του ΕΣΠΑ και κοινωφελή 43, μόνιμοι 60. Στη καθαριότητα 91 μόνιμοι 66 συμβασιούχοι. Στις κοινωνικές δομές όπως κέντρο κοινότητας, συσσίτιο, παντοπωλείο, φαρμακείο όλοι είναι συμβασιούχοι. Σε όλες τις διοικητικές υπηρεσίες, στο κοιμητήριο, στο ΚΕΠ, υπολείπεται προσωπικό.
Για πρώτη φορά με τις μνημονικές αντεργατικές πολιτικές επιβλήθηκε στο Δήμο την τελευταία πενταετία μια απόλυτη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και πάνω από το 50 τις εκατό έχουμε εργαζόμενους με συμβάσεις και ημερομηνία απόλυσης.
Αυτή η πολιτική δημιουργεί προβλήματα πρώτα απ όλα στην λειτουργία των υπηρεσιών, δεν υπάρχει συνέχεια, πολύτιμη εμπειρία εργασιακή χάνεται κ.λ.π. Η σημερινή δημοτική αρχή έφτασε στο σημείο να απασχολεί παράνομα συνταξιούχο ηλεκτρολόγο και εθελοντή για να παρέχουν ηλεκτρολογικές εργασίες. Επιχείρησε μέσα από τους δήθεν εθελοντές να υποκαταστήσει την μισθωτή εργασία, βάζοντας πλάτη να εφαρμοστούν και να επιβληθούν πολιτικές σε βάρος της μόνιμης σταθερής εργασίας.
Αυτή η πολιτική προσωπικού πρέπει να ανατραπεί να αλλάξει.
Ο Δήμος χρειάζεται μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όχι στα λόγια, στην πράξη ΤΩΡΑ, και όχι σε βάθος τετραετίας. Ζητάμε από τις παρατάξεις να τοποθετηθούν πάνω σε αυτό το ζήτημα. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να σταματήσει ο Δήμος να κάνει προσλήψεις συμβασιούχων. Συμβάσεις ορισμένου χρόνου αυστηρά περιορισμένες σε πραγματικές εποχιακές και έκτακτες ανάγκες και αυτές πρέπει να γίνονται με διαφάνεια και αξιοκρατικά, και Όχι με απόφαση του Δήμαρχου.
Η καθαριότητα στη πόλη είναι ελλιπής και πλημμελής, κυρίως λόγο έλλειψης προσωπικού. Απασχολούνται 97 μόνιμοι και Αόριστου χρόνου εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων. Το τελευταίο οκτάμηνο απασχολούνται ακόμη 41 εργαζόμενοι με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που λήγει, τυχαία; λίγες ημέρες μετά το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. 16 Εργαζόμενοι συμβασιούχοι που παραμένουν ακόμη με δικαστικές αποφάσεις, ενώ 9 εργαζόμενοι είναι με τα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ.
Η καθαριότητα στη πόλη είναι ελλιπής και πλημμελής, κυρίως λόγο έλλειψης προσωπικού. Απασχολούνται 97 μόνιμοι και Αόριστου χρόνου εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων. Το τελευταίο οκτάμηνο απασχολούνται ακόμη 41 εργαζόμενοι με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που λήγει, τυχαία; λίγες ημέρες μετά το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. 16 Εργαζόμενοι συμβασιούχοι που παραμένουν ακόμη με δικαστικές αποφάσεις, ενώ 9 εργαζόμενοι είναι με τα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ.
2α
Καθαριότητα στην πόλη δεν είναι μόνο η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους. Είναι και πολλά άλλα.
Ο αριθμός των εργαζομένων δεν μπορεί, παρά τις προσπάθειες που καταβάλει να καλύψει τις ανάγκες για μια καθαρή ανθρώπινη πόλη, με ανθρώπινες συνθήκες για τους εργαζόμενους.
Ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι γερασμένος. Οι νταλίκες που μεταφέρουν τα απορρίμματα στη χωματερή είναι πλέον 19 χρονών οχήματα, όπως και ορισμένα απορριμματοφόρα. Το Σάρωθρο το μεγάλο είναι πεπαλαιωμένο. Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει αγοραστεί ούτε ένα όχημα ή μηχάνημα.
Στο συνεργείο το οποίο έχει την τεχνογνωσία να μην πηγαίνει κανένα αυτοκίνητο σε εξωτερικό συνεργείο, έχουν μειωθεί οι εργαζόμενοι κατά πέντε, ενώ ειδικότητες ηλεκτρολόγος, λαστιχάς, φρενάς, έχουν περιοριστεί στον αριθμό ένας, ανά ειδικότητα. Σιδεράς δεν υπάρχει, οι ανάγκες καλύπτονται από έναν εργαζόμενο της Δ. Επιχείρησης. Ενώ εδώ και χρόνια ζητάμε να εξοπλιστεί το συνεργείο με ηλεκτρονικό εγκέφαλο, έτσι ώστε να μην πηγαίνουν τα αυτοκίνητα σε εξωτερικό συνεργείο, και δεν έχει γίνει.
Πολλές φορές υπάρχουν προβλήματα σε ανταλλακτικά, ελαστικά ή καθυστερεί η προμήθεια τους.
Η ανακύκλωση είναι σε παρά πολύ χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα υλικά που περισυλλέγομαι το 2018. Αυτό οφείλεται κυρίως γιατί δεν επαρκεί ο αριθμός των κάδων. Ενώ δεν προχώρησε η τοποθέτηση των καφέ κάδων για τα οικιακά απορρίμματα και τα καταστήματα εστίασης. Η δημοτική αρχή επιδίωξε να συνεργαστεί με την ιδιωτική εταιρεία με τους μπλε κάδους αντί από την πρώτη στιγμή να σχεδιάσει την ενίσχυση της ανακύκλωσης, με κάδους, αυτοκίνητο, προσωπικό.
Με το λιτό Βίο που επιβλήθηκε τα απορρίμματα μειώθηκαν, το κόστος μισθολογικό και μη μισθολογικό μειώθηκε, δεν είχαμε όμως και μείωση των δημοτικών τελών. Συνεχίζει ο Δήμος να εισπράττει 4.5-5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Τα χρήματα αυτά έχουμε και στο παρελθόν επισημάνει ότι πρέπει να διατίθενται στο σύνολο τους για την καθαριότητα και τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό.
Η υπηρεσία καθαριότητας χρειάζεται επανασχεδιασμό, με κέντρο την ενίσχυση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περισσοτέρων υλικών. Ο Σταθμός συγκέντρωσης των ανακυκλώσιμων υλικών μέσα στο αμαξοστάσιο γίνεται σε ακατάλληλο χώρο που έχει προκαλέσει επανειλημμένα εργατικούς τραυματισμούς. Ενώ η συνέχιση της λειτουργίας του ΣΜΑ στο Υμηττό είναι προβληματική. Το συνεργείο επισκευής των αυτοκίνητων δεν έχει άδεια λειτουργίας όπως και όλες οι εγκαταστάσεις της καθαριότητας.
Πιστεύουμε ότι μπορεί να σχεδιαστεί διαφορετικά η καθαριότητα στην πόλη -έχουμε καταθέσει επανειλημμένα τις προτάσεις μας- έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη καθαριότητα, με φτηνότερα δημοτικά τέλη και καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους. Στα απορρίμματα κρύβεται χρυσός ο οποίος πρέπει να μην πηγαίνει για θάψιμο στη χωματερή.
2β
Χρειάζεται να σχεδιαστεί άλλο μοντέλο έτσι ώστε για την χωματερή να πηγαίνουν τα υπολείμματα και όχι απορρίμματα. Όπως και τα ογκώδη απορρίμματα χρειάζονται διαφορετικό σχεδιασμό και αντιμετώπιση.
Στόχος πρέπει να είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων, μέσα από την ανακύκλωση, την αξιοποίηση. Χρειάζεται ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης και όχι ιδιωτικά συστήματα ανακυκλώσιμων υλικών. Μόνο έτσι μπορεί ο χρυσός που κρύβουν τα απορρίμματα να αξιοποιηθεί προς όφελος του Δήμου, των δημοτών, των εργαζομένων, του περιβάλλοντος και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων. Μόνο έτσι μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις σταθερής εργασίας και να μειωθούν τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι της πόλης. Οποιαδήποτε σκέψη για συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση των απορριμμάτων και στην περισυλλογή ανακυκλώσιμων υλικών θα μας βρει κάθετα απέναντι.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι πολλά και λόγω της ιδιαιτερότητας της εργασίας. Πρόκειται για μια βαριά, ανθυγιεινή εργασία που αφήνει το αποτύπωμα της στην υγεία των εργαζομένων.
Να πω ένα μόνο παράδειγμα αλλά ουσιαστικό, βρισκόμαστε στον Απρίλιο του 2019 και δεν έχουν δοθεί στους εργαζόμενους τα Μέσα Ατομικής Προστασίας ούτε για το 2018, εμβολιασμοί δεν γίνονται, πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα και ούτε λόγος για φωριαμούς των εργαζομένων.
Στόχος πρέπει να είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων, μέσα από την ανακύκλωση, την αξιοποίηση. Χρειάζεται ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης και όχι ιδιωτικά συστήματα ανακυκλώσιμων υλικών. Μόνο έτσι μπορεί ο χρυσός που κρύβουν τα απορρίμματα να αξιοποιηθεί προς όφελος του Δήμου, των δημοτών, των εργαζομένων, του περιβάλλοντος και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων. Μόνο έτσι μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις σταθερής εργασίας και να μειωθούν τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι της πόλης. Οποιαδήποτε σκέψη για συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση των απορριμμάτων και στην περισυλλογή ανακυκλώσιμων υλικών θα μας βρει κάθετα απέναντι.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι πολλά και λόγω της ιδιαιτερότητας της εργασίας. Πρόκειται για μια βαριά, ανθυγιεινή εργασία που αφήνει το αποτύπωμα της στην υγεία των εργαζομένων.
Να πω ένα μόνο παράδειγμα αλλά ουσιαστικό, βρισκόμαστε στον Απρίλιο του 2019 και δεν έχουν δοθεί στους εργαζόμενους τα Μέσα Ατομικής Προστασίας ούτε για το 2018, εμβολιασμοί δεν γίνονται, πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα και ούτε λόγος για φωριαμούς των εργαζομένων.
3
Δημοτική συγκοινωνία. Πρόκειται για μια πονεμένη ιστορία. Ο Δήμος ξεκίνησε με δυο γραμμές, αγοράστηκαν (12) δώδεκα λεωφορεία. Σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί μόνο μια γραμμή με τρία λεωφορεία, ενώ η υποσχέσεις για σύνδεση με το Μετρό και την Πανεπιστημιούπολη δεν έγιναν πράξη. Είχαν προσβληθεί 18 μόνιμοι εργαζόμενοι σήμερα εργάζονται 10.
4α
Οι Παιδικοί σταθμοί: εργάζονται 60 μόνιμοι και ΙΔΑΧ, 41 συμβασιούχοι ΕΣΠΑ που λήγουν οι συμβάσεις τον Ιούλιο του 2020 και είναι αβέβαιο εάν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος, και 2 εργαζόμενοι με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, που απολύονται τον Ιούνιο.
Οι παιδικοί σταθμοί παρόλο που μεταφέρθηκαν στο Δήμο από το 2001-2003 δεν καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών και κυρίως των βρεφών που ζουν στη πόλη. Αρκετοί σταθμοί στεγάζονται σε προβληματικά και σε ακατάλληλα κτήρια και χρειάζονται μεταστέγαση.
Οι παιδικοί σταθμοί παρόλο που μεταφέρθηκαν στο Δήμο από το 2001-2003 δεν καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών και κυρίως των βρεφών που ζουν στη πόλη. Αρκετοί σταθμοί στεγάζονται σε προβληματικά και σε ακατάλληλα κτήρια και χρειάζονται μεταστέγαση.
Το Π. Διάταγμα αναφέρει τους τεχνικούς όρους και τις προδιαγραφές για να θεωρείται ένας σταθμός κατάλληλος και να έχει άδεια λειτουργίας, κάτι που όμως σε πολλούς σταθμούς δεν εφαρμόζεται.
Οι αναλογίες παιδιών και κυρίως βρεφών-παιδαγωγών δεν τηρούνται. Ενώ δεν λείπουν καθημερινά προβλήματα που δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται άμεσα. Οι γονείς συνεχίζουν να πληρώνουν τροφεία παρά το γεγονός ότι ο Δήμος εισπράττει από το 2010 μέχρι και σήμερα από το ΕΣΠΑ περίπου 3000 ευρώ για κάθε ένα παιδί που είναι από το πρόγραμμα Τα χρήματα του ΕΣΠΑ καθώς και η κρατική χρηματοδότηση πρέπει να διατίθενται για τους Π. Σταθμούς. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2018 η χρηματοδότηση του Δήμου για τα παιδιά των παιδικών σταθμών ήταν 669.000 ευρώ!
Οι αναλογίες παιδιών και κυρίως βρεφών-παιδαγωγών δεν τηρούνται. Ενώ δεν λείπουν καθημερινά προβλήματα που δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται άμεσα. Οι γονείς συνεχίζουν να πληρώνουν τροφεία παρά το γεγονός ότι ο Δήμος εισπράττει από το 2010 μέχρι και σήμερα από το ΕΣΠΑ περίπου 3000 ευρώ για κάθε ένα παιδί που είναι από το πρόγραμμα Τα χρήματα του ΕΣΠΑ καθώς και η κρατική χρηματοδότηση πρέπει να διατίθενται για τους Π. Σταθμούς. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2018 η χρηματοδότηση του Δήμου για τα παιδιά των παιδικών σταθμών ήταν 669.000 ευρώ!
Οι γονείς συνεχίζουν να καταβάλουν τροφεία, ενώ αρκετές φορές καλούνται να φέρνουν από το σπίτι υλικό καθαριότητας κ.λ.π. Ενώ δεν λείπουν προβλήματα στην καθημερινότητα των σταθμών, ακόμα και στην τήρηση του διατροφολογείου.
Διαφωνούμε να γίνουν βήματα πίσω και να δημιουργηθεί Νομικό Πρόσωπο για τους Π. Σταθμούς. Θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο γιατί δεν εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία των σταθμών αντίθετα, το μόνο που εξυπηρετεί είναι προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες και έμμισθες θέσεις αιρετών.
Άμεσα χρειάζεται να μεταστεγαστούν ο 2ος βρεφικός Π. Σταθμός γιατί είναι άκρος ακατάλληλος και κακός άνοιξε στο συγκεκριμένο χώρο και ο 4ος σταθμός. Ενώ χρειάζεται να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις στο σταθμό του Καρέα που το κτήριο ανήκει στο Δήμο και θα μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερα παιδιά.
Για το σωματείο μας οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι χώροι πάρκινγκ παιδιών αλλά χώροι κοινωνικής και παιδαγωγικής φροντίδας. Για αυτό πρέπει να γίνεται συνεχής επιμόρφωση των παιδαγωγών, να τηρούνται οι αναλογίες παιδιών-βρεφών και παιδαγωγών. Να είναι κατάλληλα και ασφαλή τα κτήρια, ώστε να καλύπτονται όλα τα παιδιά που ζουν στη πόλη. Δωρεάν χωρίς τροφεία και επιβάρυνση των γονιών. Να υπάρχει μόνιμο προσωπικό. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να δημιουργηθούν νέοι σταθμοί στις γειτονιές της πόλης και να δημιουργηθεί τμήμα ένταξης παιδιών με ιδιαιτερότητες.
Διαφωνούμε να γίνουν βήματα πίσω και να δημιουργηθεί Νομικό Πρόσωπο για τους Π. Σταθμούς. Θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο γιατί δεν εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία των σταθμών αντίθετα, το μόνο που εξυπηρετεί είναι προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες και έμμισθες θέσεις αιρετών.
Άμεσα χρειάζεται να μεταστεγαστούν ο 2ος βρεφικός Π. Σταθμός γιατί είναι άκρος ακατάλληλος και κακός άνοιξε στο συγκεκριμένο χώρο και ο 4ος σταθμός. Ενώ χρειάζεται να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις στο σταθμό του Καρέα που το κτήριο ανήκει στο Δήμο και θα μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερα παιδιά.
Για το σωματείο μας οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι χώροι πάρκινγκ παιδιών αλλά χώροι κοινωνικής και παιδαγωγικής φροντίδας. Για αυτό πρέπει να γίνεται συνεχής επιμόρφωση των παιδαγωγών, να τηρούνται οι αναλογίες παιδιών-βρεφών και παιδαγωγών. Να είναι κατάλληλα και ασφαλή τα κτήρια, ώστε να καλύπτονται όλα τα παιδιά που ζουν στη πόλη. Δωρεάν χωρίς τροφεία και επιβάρυνση των γονιών. Να υπάρχει μόνιμο προσωπικό. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να δημιουργηθούν νέοι σταθμοί στις γειτονιές της πόλης και να δημιουργηθεί τμήμα ένταξης παιδιών με ιδιαιτερότητες.
4β
Κοινωνικές δομές
Κοινωνικές δομές
Υπολείπονται των αναγκών των κατοίκων. Δεν επαρκούν, ούτε οι δομές, ούτε το προσωπικό, ώστε να έχουμε μια κοινωνική υπηρεσία που να παρέχει κοινωνική πολιτική και στήριξη σε όσους την έχουν ανάγκη. Ειδικότητες επιστημονικού προσωπικού έχουν περιοριστεί, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, καθαρίστριες κ.λ.π.
Ενώ οι δομές Κέντρο κοινότητας, συσσίτιο, παντοπωλείο, φαρμακείο αποτελούνται από συμβασιούχους εργαζόμενους του ΕΣΠΑ που το πρόγραμμα σταματά τον Μάρτιο του 2020.
Χρειάζεται να εξευρεθεί ή να ανεγερθεί χώρος για να στεγάσει μέρος των κοινωνικών δομών του Δήμου. Το Πολυδύναμο Κέντρο δεν επαρκεί να στεγάσει τις ανάγκες των υπηρεσιών, ενώ ο χώρος για το Παντοπωλείο και το συσσίτιο δεν είναι κατάλληλος.
Βοήθεια στο σπίτι: Είμαστε από τους ελάχιστους δήμους που δεν χρηματοδοτούνται για το πρόγραμμα, γιατί δεν εγκρίθηκε ποτέ η λειτουργία του από το 2010. Η όποια λειτουργία του γίνεται χωρίς το σχεδιασμό της κοινωνικής υπηρεσίας. Οι τρεις εργαζόμενοι πληρώνονται από την Δ. Επιχείρηση και είναι στον αέρα αφού δεν υπάρχουν συμβάσεις. Πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε καμία περίπτωση σε βάρος των εργαζομένων.
Τεχνική υπηρεσία: Το προσωπικό και κυρίως το εργατοτεχνικό δεν επαρκεί. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι. Τα όποια έργα γίνονται, παραδίδονται με καθυστέρηση και ορισμένες φορές αμφίβολης ποιότητας π.χ η ασφαλτόστρωση στη Χρ. Σμύρνης. Μια σειρά από έργα κυρίως συντήρησης ΔΕΝ πρέπει να ανατίθενται σε ιδιώτες.
Χρειάζεται να εξευρεθεί ή να ανεγερθεί χώρος για να στεγάσει μέρος των κοινωνικών δομών του Δήμου. Το Πολυδύναμο Κέντρο δεν επαρκεί να στεγάσει τις ανάγκες των υπηρεσιών, ενώ ο χώρος για το Παντοπωλείο και το συσσίτιο δεν είναι κατάλληλος.
Βοήθεια στο σπίτι: Είμαστε από τους ελάχιστους δήμους που δεν χρηματοδοτούνται για το πρόγραμμα, γιατί δεν εγκρίθηκε ποτέ η λειτουργία του από το 2010. Η όποια λειτουργία του γίνεται χωρίς το σχεδιασμό της κοινωνικής υπηρεσίας. Οι τρεις εργαζόμενοι πληρώνονται από την Δ. Επιχείρηση και είναι στον αέρα αφού δεν υπάρχουν συμβάσεις. Πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε καμία περίπτωση σε βάρος των εργαζομένων.
Τεχνική υπηρεσία: Το προσωπικό και κυρίως το εργατοτεχνικό δεν επαρκεί. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι. Τα όποια έργα γίνονται, παραδίδονται με καθυστέρηση και ορισμένες φορές αμφίβολης ποιότητας π.χ η ασφαλτόστρωση στη Χρ. Σμύρνης. Μια σειρά από έργα κυρίως συντήρησης ΔΕΝ πρέπει να ανατίθενται σε ιδιώτες.
Η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού κυρίως εργατοτεχνικού σε συνδυασμό με έργα που μπορούν να γίνουν με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας, μπορούν και πρέπει να σταματήσουν να γίνονται αναθέσεις σε εργολάβους. Έργα ηλεκτροφωτισμού κλπ, δεν πρέπει να δίνονται σε εργολάβους–ιδιώτες αλλά να γίνονται με ευθύνη και προσωπικό του Δήμου σε συνεργασία και με τον ΟΑΕΔ.
5
Οι διοικητικές υπηρεσίες έχουν ανάγκη από ειδικευμένο προσωπικό και στοχευμένες προσλήψεις, για να μπορεί να λειτουργεί ο Δήμος αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες. Θα πρέπει να εκπαιδευτεί και επιμορφώνεται το προσωπικό και να στελεχωθούν αποτελεσματικά οι υπηρεσίες. ΔΕΝ είναι δυνατό να γίνονται λάθη υπηρεσιακά, που να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην απονομή της σύνταξης των εργαζομένων.
Υπηρεσία Πρασίνου
Είναι αποψιλωμένη από εργαζόμενους, όλων των ειδικοτήτων και κυρίως εργατών κήπων και κηπουρών. Δεν συντηρούνται με επάρκεια τα πάρκα, τα παρτέρια, οι παιδικές χαρές, το κλάδεμα των δέντρων μέσα στην πόλη, ενώ δεν λείπουν και οι αναθέσεις σε ιδιωτική εταιρεία για να συνδράμει στο έργο της υπηρεσίας. Χρειάζεται προσωπικό και σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός με νέα μέσα τεχνολογίας.
Η Δημοτική Επιχείρηση Α.Ε.
Πρόκειται για μια αμαρτωλή από το παρελθόν λειτουργία. Οι δραστηριότητες της, κατασκευή μνημείων, ανθοπωλείο, κυλικείο, είναι συμπληρωματικές της υπηρεσίας του δημοτικού κοιμητηρίου, το οποίο είναι υπηρεσία του Δήμου. Ο σκοπός του κοιμητηρίου είναι κοινωνικός και όχι κερδοσκοπικός. Οι λειτουργίες της επιχειρήσεις έχουν κοινωνικό και όχι επιχειρηματικό χαρακτήρα. Το συμφέρον του Δήμου και των κατοίκων μπορεί να εξυπηρετηθεί καλύτερα από το Δήμο και όχι την επιχείρηση.
Χρειάζεται οι υπηρεσίες της και το προσωπικό της να ενσωματωθούν στο Δήμο και η επιχείρηση να κλείσει. Περίπου 10 εργαζόμενοι αμείβονται από το Δήμο και προσφέρουν υπηρεσίες σε αυτή.
Θέατρο Βράχων: Να επιστρέψει ως υπηρεσία του Δήμου και να μην είναι διαδημοτικό δίκτυο που λειτουργεί ως επιχειρησιακή δραστηριότητα.
Θέατρο Βράχων: Να επιστρέψει ως υπηρεσία του Δήμου και να μην είναι διαδημοτικό δίκτυο που λειτουργεί ως επιχειρησιακή δραστηριότητα.
6
Τα οικονομικά του Δήμου.
Τα χρόνια των μνημονίων έγιναν μεγάλες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης. Ενισχύθηκε η λογική της ανταποδοτικότητας και επιβαρύνθηκαν οικονομικά οι πολίτες χρήστες υπηρεσιών του Δήμου, αφού μεταφέρονται οικονομικά βάρη σε αυτούς. Είναι ενδεικτική η οικονομική λειτουργία του κολυμβητήριου και όχι μόνο, με την λογική της κερδοφορίας και της επιχείρησης.
Η πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών οδήγησε στη συρρίκνωση των κοινωνικών δράσεων του δήμου. Ο διεκδικητικός προϋπολογισμός είναι αυτός που μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων και όχι η λογική των περικοπών, απαιτώντας από το κεντρικό κράτος τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες και προορίζονται για τους ΟΤΑ.
Τα οικονομικά του Δήμου.
Τα χρόνια των μνημονίων έγιναν μεγάλες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης. Ενισχύθηκε η λογική της ανταποδοτικότητας και επιβαρύνθηκαν οικονομικά οι πολίτες χρήστες υπηρεσιών του Δήμου, αφού μεταφέρονται οικονομικά βάρη σε αυτούς. Είναι ενδεικτική η οικονομική λειτουργία του κολυμβητήριου και όχι μόνο, με την λογική της κερδοφορίας και της επιχείρησης.
Η πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών οδήγησε στη συρρίκνωση των κοινωνικών δράσεων του δήμου. Ο διεκδικητικός προϋπολογισμός είναι αυτός που μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων και όχι η λογική των περικοπών, απαιτώντας από το κεντρικό κράτος τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες και προορίζονται για τους ΟΤΑ.
Ακούμε ότι ο Δήμος έχει οικονομικό πλεόνασμα ή ταμειακό υπόλοιπο που φτάνει και τα (3.000.000) τρία εκατομμύρια ευρώ. Αυτό που εμείς γνωρίζουμε είναι ότι πολλές φορές στη διάρκεια της πενταετίας υπήρξαν ελλείψεις στη λειτουργία όλων των υπηρεσιών ακόμη και των παιδικών σταθμών, παρόλο χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Δομές του Δήμου, παιδικές χαρές, γήπεδα κ.λ.π. αφέθηκαν στην τύχη τους.
Ότι το κράτος έδωσε χρήματα για να εξοφληθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ιδιώτες, ότι έγινε νέος διακανονισμός με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δάνειων με περίοδο χάριτος τριών χρόνων που λήγει το 2019 και επιμηκύνθηκε η εξόφληση για το 2032. Ότι μειώθηκε το μισθολογικό κόστος. Ο Δήμος εξ αιτίας της αντεργατικής πολιτικής που επιβάλλεται έχει μειώσει σημαντικά το μισθολογικό κόστος μέσω της μειώσης των μισθών και του αριθμού των εργαζομένων που υπερβαίνει το 40 τις εκατό. Ενώ για 166 εργαζόμενους του ΟΑΕΔ δεν έχει καμία μισθολογική επιβάρυνση. Η δημοτική αρχή ευθυγραμμίστηκε και επέβαλε αυτές τις μνημονικές αντεργατικές πολιτικές, στο δήμο και τους εργαζόμενους σε αυτόν.
Σεβαστοί εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, γνωρίζουμε ότι τα ζητήματα που θέτουμε έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τις κυρίαρχες πολιτικές που επιβάλλονται και με μια λέξη τις χαρακτηρίζουμε αντιλαϊκές και αντεργατικές. Προωθούνται ΜΕΤΡΑ στα πλαίσια ενός στρατηγικού πολιτικού και οικονομικού σχεδιασμού των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχουν ως στόχο, ένα μικρό ευέλικτο κράτος, στρατηγείο, απαλλαγμένο από υποχρεώσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό, με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και εκ περιτροπής φτηνή εργασία. Ότι συμφέρει την κερδοφορία των επιχειρήσεων επιδιώκουν να μεταφερθεί στους ιδιώτες. Αυτή τη πολιτική εξυπηρετεί και η δήθεν αξιολόγηση του προσωπικού που επιδιώκεται και προωθείται και αυτές τις ημέρες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως Σωματείο πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα ευρύτερο μέτωπο για να αποκρουστούν και να ανατραπούν αυτές οι αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε την ανεξάρτητη ταξική μας δράση υπερασπιζόμενοι το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα του Δήμου και την ενίσχυση των υπηρεσιών του. Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση και να αποδίδονται όλα τα χρήματα που παρακρατά το κράτος στους δήμους. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να μην γίνουν απολύσεις να καταργηθεί ο θεσμός των συμβασιούχων.
Ενάντια στην είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στο Δήμο. Να αναβαθμιστούν οι υποδομές του και να μην λειτουργεί ως επιχείρηση, αλλά ως δημόσιος κοινωνικός οργανισμός για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων. Να ασκηθούν πολιτικές ενάντια στη λογική του Δήμου-επιχείρηση, με τους κατοίκους πελάτες που επιβαρύνονται διαρκώς, στην λογική της ανταποδοτικότητας. Να σταματήσει η ιδιωτική εταιρεία να περισυλλέγει τα εγκαταλειμμένα οχήματα γιατί αυτό δεν είναι προς όφελος του Δήμου. Να διεκδικηθεί αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και να μειωθεί η οικονομική συμμετοχή των κατοίκων.
7
Τέλος να επισημάνουμε τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει ο Δήμος απέναντι στους εργαζόμενους, όπως Χρήματα για την παροχή γάλατος για τα 2011, 2012. Καταβολή υπερωριακής αμοιβής στις σχολικές καθαρίστριες από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, μετά την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Θα πρέπει να πούμε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούμε την επαναφορά του 13-14ου μισθού και την αναδρομική καταβολή του. Δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε και να ζητάμε νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση για αυτό το δικαίωμα μας. Έχουμε καταφυγή στα δικαστήρια, αναμένουμε τις δικαστικές αποφάσεις και θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποια είναι η θέση των παρατάξεων.
Οι εργαζόμενοι στο δήμο έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις δεν είμαστε ούτε τέλειοι, ούτε τεμπέληδες. Τα όποια φαινόμενα οχαδερφισμού υπάρχουν, τις περισσότερες φορές, καλύπτονται ή ανέχονται από τις διοικήσεις. Η εκάστοτε δημοτική αρχή θα πρέπει να μην ξεχνά ότι ο Δήμος δεν είναι φέουδο της και οφείλει να λειτουργεί προς όφελος του κοινού συμφέροντος των κάτοικων. Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να βρεθούμε στο κέντρο της προσοχής της δημοτικής αρχής για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τους δημότες.
Με αυτές τις σκέψεις ανοίγουμε τη σημερινή συζήτηση. Είναι ζητήματα που έχουμε και με αγωνιστικές παρεμβάσεις αναδείξει και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όποια και αν είναι η δημοτική αρχή μετά τις εκλογές. θέλουμε να ακούσουμε τις δίκες σας θέσεις, συγκεκριμένα για αυτά τα ζητήματα, και να αποτελέσουν ουσιαστικές δεσμεύσεις για μετά τις εκλογές και όχι λόγια χωρίς αντίκρισμα.
Σας ευχαριστώ και ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους.
Θα πρέπει να πούμε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούμε την επαναφορά του 13-14ου μισθού και την αναδρομική καταβολή του. Δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε και να ζητάμε νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση για αυτό το δικαίωμα μας. Έχουμε καταφυγή στα δικαστήρια, αναμένουμε τις δικαστικές αποφάσεις και θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποια είναι η θέση των παρατάξεων.
Οι εργαζόμενοι στο δήμο έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις δεν είμαστε ούτε τέλειοι, ούτε τεμπέληδες. Τα όποια φαινόμενα οχαδερφισμού υπάρχουν, τις περισσότερες φορές, καλύπτονται ή ανέχονται από τις διοικήσεις. Η εκάστοτε δημοτική αρχή θα πρέπει να μην ξεχνά ότι ο Δήμος δεν είναι φέουδο της και οφείλει να λειτουργεί προς όφελος του κοινού συμφέροντος των κάτοικων. Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να βρεθούμε στο κέντρο της προσοχής της δημοτικής αρχής για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τους δημότες.
Με αυτές τις σκέψεις ανοίγουμε τη σημερινή συζήτηση. Είναι ζητήματα που έχουμε και με αγωνιστικές παρεμβάσεις αναδείξει και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όποια και αν είναι η δημοτική αρχή μετά τις εκλογές. θέλουμε να ακούσουμε τις δίκες σας θέσεις, συγκεκριμένα για αυτά τα ζητήματα, και να αποτελέσουν ουσιαστικές δεσμεύσεις για μετά τις εκλογές και όχι λόγια χωρίς αντίκρισμα.
Σας ευχαριστώ και ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την παρουσίαση
Οι φωτογραφίες είναι του δημοσιογράφου της εφημερίδας "Επικοινωνία" κ. Φλοράν Σελάι
Εν Αρχή ην ο Νόμος
Με την παρούσα ανάρτηση (με τη δανεισμένη φωτογραφία από το Google-εικόνες) ενημερώνουμε και ταυτόχρονα προειδοποιούμε τον Δήμαρχο Άκη Κατωπόδη και τη διοίκηση του δήμου ότι έληξαν ή οσονούπω (αρχές Μαΐου) πρόκειται να λήξουν οι προθεσμίες που έπρεπε ή πρέπει να απαντηθούν εγγράφως τα αιτήματα της συλλογικότητάς μας.
Δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχτούμε άλλο την, κατά τον Συνήγορο του Πολίτη, "διοικητική αβελτηρία" και το φαινόμενο της Κακοδιοίκησης. Γιατί, 4,5 χρόνια ανοχής, επιείκειας, και στο απυρόβλητο, είναι υπεραρκετά!
Δείτε ένα (δεν πρόκειται για το μοναδικό) παράδειγμα:
Σε αναζήτηση (για το αρχείο μας και μόνο) της απάντησης της διοίκησης Άκη Κατωπόδη σε έγγραφο της 28ης Νοεμβρίου 2014 του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, η τηλεφωνική ενημέρωση μας από υπάλληλο του δήμου ήταν ότι, αυτή, "δεν βρέθηκε"...
Δείτε ένα (δεν πρόκειται για το μοναδικό) παράδειγμα:
Σε αναζήτηση (για το αρχείο μας και μόνο) της απάντησης της διοίκησης Άκη Κατωπόδη σε έγγραφο της 28ης Νοεμβρίου 2014 του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, η τηλεφωνική ενημέρωση μας από υπάλληλο του δήμου ήταν ότι, αυτή, "δεν βρέθηκε"...
Από σήμερα, το λόγο για την εφαρμογή της νομοθεσίας, σε όλα μας τα αιτήματα που υποβλήθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2019, θα έχουν πλέον ο Συνήγορος του Πολίτη, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.), η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης και ο Εισαγγελέας.
Ενάργεια
19 Απριλίου 2019
Τετάρτη 17 Απριλίου 2019
Εσένα, ψηφοφόρε του Βύρωνα, δεν σ' ενδιαφέρει η διαφάνεια;
'Επηλυ ή γηγενή πολίτη του Βύρωνα, εσύ που σε λίγες μέρες καλείσαι να ψηφίσεις, γνωρίζεις (ή μήπως θυμάσαι) ότι, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, υποχρεώθηκες, τη χρονική περίοδο 2007-2009, να πληρώσεις δημοτικά τέλη αυξημένα κατά 76% ;
Δηλαδή, με λόγια απλά, εκεί που ενώ κανονικά για την οικία σου θα έδινες, για παράδειγμα, 100 ευρώ ετησίως, σε ανάγκασαν να πληρώσεις 176 ευρώ. Και μέσα στην προαναφερομένη τριετία, αντί για 300 ευρώ, τελικά σε ανάγκασαν να πληρώσεις 528 ευρώ, δηλαδή, συνολικά 228 ευρώ επιπλέον !
Σου είπαν ότι επρόκειτο για ένα νόμιμο τέλος ειδικού σκοπού, παρά το γεγονός ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, σε πόρισμά του έκανε αναφορά για ενσυνείδητη παραβίαση της νομοθεσίας, των εγκυκλίων και των νομολογιακών αρχών. Δείτε το πόρισμα, με λήψη αρχείου, εδώ:
Ανταποδοτικά Τέλη Δήμου Βύρωνα-Πόρισμα
Σου είπαν επίσης ότι, τα χρήματα που θα συγκεντρώνονταν με τον τρόπο αυτό θα πήγαιναν σε απαλλοτριώσεις χώρων. Έτσι συγκεντρώθηκαν στα Ταμεία του Δήμου περίπου 9.000.000.
Απαλλοτριώσεις χώρων όμως δεν έγιναν. Και τελικά τα χρήματα αυτά -όπως εκείνοι είπαν- κατέληξαν στον κορβανά ! Πληρώθηκαν, έγραψαν και είπαν, η Δημοτική Αστυνομία κλπ.
Πολίτη, εσύ που στην καθημερινή σου ζωή συναλλάσσεσαι με χρήματα, ζητάς αποδείξεις, και έχεις την απαίτηση να γνωρίζεις τι πληρώνεις, που, και γιατί, στην περίπτωση αυτή, δεν έχεις την περιέργεια -όχι από αυτή που σκότωσε τη γάτα, αλλά αυτή που είναι κόρη και μητέρα της γνώσης- να μάθεις, να ενημερωθείς, που κατέληξαν τα χρήματα αυτά; Για παράδειγμα, τί πλήρωσες στη Δημοτική Αστυνομία; εξοπλισμό ή προσωπικό; Άρα,
- όταν το 2012 κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών διενεργείται οικονομική πραγματογνωμοσύνη στη διαχείριση των εσόδων και των δαπανών του δυνητικού τέλους, της χρονικής περιόδου 2007-2009, σε σχέση με τον σκοπό για τον οποίο αυτό είχε επιβληθεί (σημειωτέον δεν προέκυψαν ευρήματα),
Δηλαδή, με λόγια απλά, εκεί που ενώ κανονικά για την οικία σου θα έδινες, για παράδειγμα, 100 ευρώ ετησίως, σε ανάγκασαν να πληρώσεις 176 ευρώ. Και μέσα στην προαναφερομένη τριετία, αντί για 300 ευρώ, τελικά σε ανάγκασαν να πληρώσεις 528 ευρώ, δηλαδή, συνολικά 228 ευρώ επιπλέον !
Σου είπαν ότι επρόκειτο για ένα νόμιμο τέλος ειδικού σκοπού, παρά το γεγονός ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, σε πόρισμά του έκανε αναφορά για ενσυνείδητη παραβίαση της νομοθεσίας, των εγκυκλίων και των νομολογιακών αρχών. Δείτε το πόρισμα, με λήψη αρχείου, εδώ:
Ανταποδοτικά Τέλη Δήμου Βύρωνα-Πόρισμα
Σου είπαν επίσης ότι, τα χρήματα που θα συγκεντρώνονταν με τον τρόπο αυτό θα πήγαιναν σε απαλλοτριώσεις χώρων. Έτσι συγκεντρώθηκαν στα Ταμεία του Δήμου περίπου 9.000.000.
Απαλλοτριώσεις χώρων όμως δεν έγιναν. Και τελικά τα χρήματα αυτά -όπως εκείνοι είπαν- κατέληξαν στον κορβανά ! Πληρώθηκαν, έγραψαν και είπαν, η Δημοτική Αστυνομία κλπ.
Πολίτη, εσύ που στην καθημερινή σου ζωή συναλλάσσεσαι με χρήματα, ζητάς αποδείξεις, και έχεις την απαίτηση να γνωρίζεις τι πληρώνεις, που, και γιατί, στην περίπτωση αυτή, δεν έχεις την περιέργεια -όχι από αυτή που σκότωσε τη γάτα, αλλά αυτή που είναι κόρη και μητέρα της γνώσης- να μάθεις, να ενημερωθείς, που κατέληξαν τα χρήματα αυτά; Για παράδειγμα, τί πλήρωσες στη Δημοτική Αστυνομία; εξοπλισμό ή προσωπικό; Άρα,
- όταν το 2012 κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών διενεργείται οικονομική πραγματογνωμοσύνη στη διαχείριση των εσόδων και των δαπανών του δυνητικού τέλους, της χρονικής περιόδου 2007-2009, σε σχέση με τον σκοπό για τον οποίο αυτό είχε επιβληθεί (σημειωτέον δεν προέκυψαν ευρήματα),
- όταν στη συζήτηση της 15ης Ιουνίου 2015 του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος κ. Α. Κατωπόδης δηλώνει ότι, για ποσό 3.000.000 ευρώ δεν έχει λάβει γραπτό απολογισμό από την προηγούμενη διοίκηση Ν. Χαρδαλιά, δείτε το παρακάτω σχετικό απόσπασμα από τα πρακτικά της συζήτησης του θέματος της 3ης Ιουνίου 2015, ΣΕΛΙΔΑ 64, τελευταία παράγραφος:
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εγώ θυμάμαι ότι πήραμε για τα 6.000.000 γραπτό απολογισμό. Για τα υπόλοιπα 3.000.000 μέχρι τα 9.000.000 δεν πήραμε απολογισμό.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Τι απολογισμό; Ζητήσατε από κάπου απολογισμό;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δυο λεπτά περιμένετε. Για τα 6.000.000 πήραμε γραπτό απολογισμό ότι πήγαν στα ΚΕΠ τόσα χρήματα, πήγαν στη Δημοτική Συγκοινωνία κλπ. Τα θυμάμαι αυτά. Για τα υπόλοιπα 3.000.000 είπα και το είπα και εδώ σήμερα και όντως δεν έχω πάρει γραπτό απολογισμό. Αυτό είπα. Και είπα ότι σε ερώτηση που έκανα στο Συμβούλιο, σε εσάς, μου απαντήσατε «ότι αυτά έχουν μπει στο συνολικό ταμείο», στον κορβανά δηλαδή. Αυτό είπα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εγώ θυμάμαι ότι πήραμε για τα 6.000.000 γραπτό απολογισμό. Για τα υπόλοιπα 3.000.000 μέχρι τα 9.000.000 δεν πήραμε απολογισμό.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Τι απολογισμό; Ζητήσατε από κάπου απολογισμό;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δυο λεπτά περιμένετε. Για τα 6.000.000 πήραμε γραπτό απολογισμό ότι πήγαν στα ΚΕΠ τόσα χρήματα, πήγαν στη Δημοτική Συγκοινωνία κλπ. Τα θυμάμαι αυτά. Για τα υπόλοιπα 3.000.000 είπα και το είπα και εδώ σήμερα και όντως δεν έχω πάρει γραπτό απολογισμό. Αυτό είπα. Και είπα ότι σε ερώτηση που έκανα στο Συμβούλιο, σε εσάς, μου απαντήσατε «ότι αυτά έχουν μπει στο συνολικό ταμείο», στον κορβανά δηλαδή. Αυτό είπα.
- όταν η μόνη πληροφόρηση που υπάρχει για την κατάληξη των χρημάτων του ποσού των 9.000.000 ευρώ του δυνητικού τέλους είναι του στυλ ότι πήγαν για την υποστήριξη δράσεων του Δήμου που δεν επιχορηγούνται από το κράτος, όπως η Δημοτική Συγκοινωνία, η Δημοτική Αστυνομία, τα ΚΕΠ, οι Σχολικοί Φύλακες και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου,
- όταν στις 30 Ιουνίου 2016 ζητείται από τον Αξιότιμο κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητηθεί το όλο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο... και δεν υπάρχει, στο αίτημα αυτό, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση,
(σ.σ: Το ζήτημα είχε προκύψει επειδή -αρχικά- το αίτημά μας για συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ., είχε κατατεθεί με την υπ’ αρ. πρωτ.: 34532 αίτηση την 12η Δεκεμβρίου 2014, και είχαν περάσει πέντε (5) μήνες, δίχως ανταπόκριση, για το λόγο αυτό, υπήρξε αναφορά προς το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, με την ΑΠ:6335/12-Μαίου-2015 καταγγελία. και επειδή μετά ένα χρόνο, και συγκεκριμένα τέλη Απριλίου του 2016, εστάλη έγγραφο από το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., προς το Δήμο Βύρωνα, με το οποίο καλούσε τη Δημοτική Αρχή, να αποστείλει άμεσα, εντός πέντε (5) ημερών, στο Σώμα Επιθεωρητών όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την καταγγελλόμενη υπόθεση, σχετικές αποφάσεις Δ.Σ., τα αναλυτικά καθολικά των ΚΑΕ είσπραξης του δυνητικού τέλους και της απόδοσης αυτού, τυχόν δικαστικές αποφάσεις και κάθε άλλη απόφαση ή έγγραφο που μπορεί να συμβάλλει στη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ αργότερα, 18 Ιουλίου 2016, ακολούθησε το με ΑΠ:Σ.Ε.Ε.Δ.Δ./Φ.4/ΕΜΠ 970 Έγγραφο (βλέπε συνημμένο 1) που ανέφερε τα εξής: «Σας γνωρίζουμε ότι, κατόπιν διερεύνησης της ανωτέρω καταγγελίας που υποβάλλατε στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, διαπιστώθηκε ότι η υπόθεση έχει αποτελέσει αντικείμενο της ΕΓ 25/2011/263 μηνυτήριας αναφοράς για την οποία διενεργήθηκαν προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και οικονομική πραγματογνωμοσύνη στη διαχείριση των εσόδων και των δαπανών του δυνητικού τέλους σε σχέση με τον σκοπό για τον οποίο επιβλήθηκε κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών….»
(σ.σ: Το ζήτημα είχε προκύψει επειδή -αρχικά- το αίτημά μας για συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ., είχε κατατεθεί με την υπ’ αρ. πρωτ.: 34532 αίτηση την 12η Δεκεμβρίου 2014, και είχαν περάσει πέντε (5) μήνες, δίχως ανταπόκριση, για το λόγο αυτό, υπήρξε αναφορά προς το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, με την ΑΠ:6335/12-Μαίου-2015 καταγγελία. και επειδή μετά ένα χρόνο, και συγκεκριμένα τέλη Απριλίου του 2016, εστάλη έγγραφο από το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., προς το Δήμο Βύρωνα, με το οποίο καλούσε τη Δημοτική Αρχή, να αποστείλει άμεσα, εντός πέντε (5) ημερών, στο Σώμα Επιθεωρητών όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την καταγγελλόμενη υπόθεση, σχετικές αποφάσεις Δ.Σ., τα αναλυτικά καθολικά των ΚΑΕ είσπραξης του δυνητικού τέλους και της απόδοσης αυτού, τυχόν δικαστικές αποφάσεις και κάθε άλλη απόφαση ή έγγραφο που μπορεί να συμβάλλει στη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ αργότερα, 18 Ιουλίου 2016, ακολούθησε το με ΑΠ:Σ.Ε.Ε.Δ.Δ./Φ.4/ΕΜΠ 970 Έγγραφο (βλέπε συνημμένο 1) που ανέφερε τα εξής: «Σας γνωρίζουμε ότι, κατόπιν διερεύνησης της ανωτέρω καταγγελίας που υποβάλλατε στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, διαπιστώθηκε ότι η υπόθεση έχει αποτελέσει αντικείμενο της ΕΓ 25/2011/263 μηνυτήριας αναφοράς για την οποία διενεργήθηκαν προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και οικονομική πραγματογνωμοσύνη στη διαχείριση των εσόδων και των δαπανών του δυνητικού τέλους σε σχέση με τον σκοπό για τον οποίο επιβλήθηκε κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών….»
συνέχεια
-και όταν οι δημοτικές παρατάξεις...
τότε, εάν εσύ δεν θέλεις να σε θεωρούν "κορόιδο", είσαι αναγκασμένος, όχι από ιδεοληψία ή πολιτική σκοπιμότητα, όπως ευκόλως θα μας κατηγορήσουν, αλλά ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, να επανέλθεις (Αρ. Πρωτ: 9898/11-04-2019) λίγο πριν αυτοδιοικητικές εκλογές, και την πιθανή αλλαγή διοίκησης, και να ζητήσεις:
α) αντίγραφο της οικονομικής πραγματογνωμοσύνης της διαχείρισης των εσόδων και των δαπανών του δυνητικού τέλους για την οποία έκανε λόγο το έγγραφο του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.
β) γραπτό απολογισμό (δηλαδή, με το Ν και με το Σ) για το που κατέληξαν τα 3.000.000 ευρώ, για τα οποία, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Α. Κατωπόδης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 3ης Ιουνίου 2015, δεν είχε, μέχρι τότε, λάβει απολογισμό από τον πρώην δήμαρχο Ν. Χαρδαλιά
γ) γραπτό απολογισμό (δηλαδή, με το Ν και με το Σ) για το που πήγαν ή δαπανήθηκαν τα υπόλοιπα 6.000.000 του δυνητικού τέλους και όχι ως μια απλή αναφορά (Δημοτική Συγκοινωνία, Δημοτική Αστυνομία, ΚΕΠ, Σχολικοί Φύλακες Νομικά Πρόσωπα του Δήμου) όπως ανέφερε το διανεμηθέν το 2010 έντυπο του πρώην δημάρχου Ν. Χαρδαλιά, βλέπε:
και τέλος
δ) τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων της περιόδου εκείνης με τις οποίες τροποποιήθηκε ο αρχικός σκοπός για τον οποίο είχε επιβληθεί το δυνητικό τέλος 2007-2009, δηλαδή, για απαλλοτριώσεις χώρων.
Ο Δήμαρχος Άκης Κατωπόδης έχει θεσμική και ηθική υποχρέωση να ενημερώσει τους πολίτες, η δε διοίκηση έχει, εκ του Συντάγματος της Ελλάδας (Άρθρο 10, παρ. 1-3), την υποχρέωση να απαντήσει εγγράφως στα αιτήματά μας-των πολιτών μέσα στη προβλεπόμενη προθεσμία.
Στην αντίθετη περίπτωση, για τις περαιτέρω ενέργειες, θα ζητήσουμε τη συμμαχία που εξαγγέλλουν υποψήφιοι δήμαρχοι, εννοείται από τις μη εμπλεκόμενες με την υπόθεση δημοτικές παρατάξεις...
Δείτε παρακάτω: 31 Δεκεμβρίου 2009, 50 κάτοικοι του Βύρωνα, ζητήσαμε με την υπ' αριθ. πρωτ: 37590 αίτηση την επιστροφή των χρημάτων μας, αλλά ουδέποτε λάβαμε απάντηση από την τότε διοίκηση του δημάρχου Ν. Χαρδαλιά. Ακόμη μία κραυγαλέα περίπτωση Κακοδιοίκησης!
Στην αντίθετη περίπτωση, για τις περαιτέρω ενέργειες, θα ζητήσουμε τη συμμαχία που εξαγγέλλουν υποψήφιοι δήμαρχοι, εννοείται από τις μη εμπλεκόμενες με την υπόθεση δημοτικές παρατάξεις...
Δείτε παρακάτω: 31 Δεκεμβρίου 2009, 50 κάτοικοι του Βύρωνα, ζητήσαμε με την υπ' αριθ. πρωτ: 37590 αίτηση την επιστροφή των χρημάτων μας, αλλά ουδέποτε λάβαμε απάντηση από την τότε διοίκηση του δημάρχου Ν. Χαρδαλιά. Ακόμη μία κραυγαλέα περίπτωση Κακοδιοίκησης!
ΥΓ: Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, 6 Ιανουαρίου 2019, ζητήσαμε κοινή δράση από κάποιες επώνυμες συλλογικότητες...
Ενάργεια
Δευτέρα 15 Απριλίου 2019
Η εξαθλιωμένη κατάσταση του Κοιμητηρίου Βύρωνα και η κοιμισμένη διοίκηση
Πέρασαν τόσοι μήνες από τότε που εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο χώρο του πάρκινγκ του Δημοτικού Κοιμητηρίου του Βύρωνα και η διοίκηση Άκη Κατωπόδη, που δεν μερίμνησε και δεν έκανε απολύτως τίποτα για την επισκευή του και για την αναβάθμισή του, εξακολουθεί να κατεξευτελίζει την πόλη μας, γιατί το Κοιμητήριο που το επισκέπτονται καθημερινά και πολίτες άλλων περιοχών, γίνεται αντικείμενο χλεύης.
Το πάρκινγκ έπρεπε να ήταν κλειστό μέχρι την επισκευή και την αναβάθμισή του!
Αυτό ανέφερε την Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018, άρθρο της ιστοσελίδας μας με τίτλο "Ένα αίσχος: Δημοτικό πάρκινγκ νεκροταφείου Βύρωνα", δείτε:
"Στο πάρκινγκ φυσικά δεν υπάρχουν μέσα πυρόσβεσης, ούτε κατιονιστές που δια νόμου πρέπει να υπάρχουν στα πάρκινγκ, ούτε πυροσβεστήρες.
Ο φωτισμός είναι ελλιπέστατος, μπορεί να υπήρχε και να κάηκε στην πυρκαγιά, και το μόνο φως προερχόταν από 5-6 λάμπες απλές από αυτές που έχουμε στα σπίτια μας. Ούτε προβολείς, ούτε κάμερες, ούτε τίποτα.
Ασφάλεια όχι μόνο το σούρουπο αλλά και οποιαδήποτε ώρα φυσικά δεν υπάρχει υπό αυτές τις συνθήκες σε περίπτωση επίθεσης σε κάποιο οδηγό, αλλά το πάρκινγκ εν δυνάμει θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμα και παγίδα θανάτου σε περίπτωση άλλης πυρκαγιάς.
Συνεπώς είναι επικίνδυνο και θα πρέπει να κλείσει άμεσα για το κοινό μέχρι να πραγματοποιηθούν εργασίες επισκευής και αναβάθμιση του".
Ο φωτισμός είναι ελλιπέστατος, μπορεί να υπήρχε και να κάηκε στην πυρκαγιά, και το μόνο φως προερχόταν από 5-6 λάμπες απλές από αυτές που έχουμε στα σπίτια μας. Ούτε προβολείς, ούτε κάμερες, ούτε τίποτα.
Ασφάλεια όχι μόνο το σούρουπο αλλά και οποιαδήποτε ώρα φυσικά δεν υπάρχει υπό αυτές τις συνθήκες σε περίπτωση επίθεσης σε κάποιο οδηγό, αλλά το πάρκινγκ εν δυνάμει θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμα και παγίδα θανάτου σε περίπτωση άλλης πυρκαγιάς.
Συνεπώς είναι επικίνδυνο και θα πρέπει να κλείσει άμεσα για το κοινό μέχρι να πραγματοποιηθούν εργασίες επισκευής και αναβάθμιση του".
Από τη στιγμή που η διοίκηση Α. Κατωπόδη διαλαλεί ότι τα οικονομικά του Δήμου πλέον είναι μια χαρά, ελέγχεται, γιατί δεν έκανε χρήση των ιδίων πόρων για την επισκευή του Δημοτικού πάρκινγκ. Ή εάν τα χρήματα των ιδίων πόρων δεν επαρκούν, ελέγχεται, γιατί δεν μερίμνησε ώστε να ζητήσει κονδύλιο από την Περιφέρεια Αττικής.
Το οδόστρωμα του Κοιμητηρίου
Από τον Σεπτέμβριο του 2014 φωνάζουμε ότι το οδόστρωμα εντός του κοιμητηρίου του δήμου, παρουσιάζει διαβρώσεις και λακκούβες και σε αποστολές Η/μηνυμάτων προς την Τεχνική Υπηρεσία αναφέραμε σχετικά
"Και
είναι γνωστό σε όλους ότι, στα δρομάκια αυτά, η διέλευση γίνεται (ως
επί το πλείστον) πεζή, από τις ακολουθίες κηδειών, μνημόσυνων,
εκκλησιαστικών τελετουργιών κ.λπ. και ελλοχεύει κίνδυνος ατυχημάτων
καθώς και προκλήσεως σοβαρών σωματικών βλαβών (κυρίως των ηλικιωμένων
ατόμων), είτε από πτώση (π.χ. κατάγματα λεκάνης, ισχίου), είτε από
παραπάτημα (π.χ. διαστρέμματα, συνδεσμικές κακώσεις, κακώσεις της
άρθρωσης του γόνατος).
Πληροφορίες που μας έχουν μεταφερθεί από τους υπαλλήλους υποστηρίζουν ότι, τα περιστατικά των ατόμων-πεζών που έχουν χάσει την ισορροπία τους, εντός του κοιμητηρίου, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ.
Τα είχαμε γράψει και στο άρθρο "Η κατάσταση του οδοστρώματος εντός του κοιμητηρίου Βύρωνα" (Σάββατο, 21 Μαΐου 2016)
https://vironasipolimas.blogspot.com/2016/05/blog-post_21.html
Πληροφορίες που μας έχουν μεταφερθεί από τους υπαλλήλους υποστηρίζουν ότι, τα περιστατικά των ατόμων-πεζών που έχουν χάσει την ισορροπία τους, εντός του κοιμητηρίου, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ.
Τα είχαμε γράψει και στο άρθρο "Η κατάσταση του οδοστρώματος εντός του κοιμητηρίου Βύρωνα" (Σάββατο, 21 Μαΐου 2016)
https://vironasipolimas.blogspot.com/2016/05/blog-post_21.html
Πλήρης αδιαφορία, τόσο από τη διοίκηση, όσο και από τις δημοτικές παρατάξεις!
Εάν ποτέ φτιαχτεί το σύνολο του οδοστρώματος του Κοιμητηρίου καλό θα ήταν να δοθεί ιδιαίτερη φροντίδα στα ρείθρα-αυλάκια για να ρέει το νερό, δίχως να διαβρώνεται το κυρίως οδόστρωμα.
Δοκιμασία οι σπονδές
Στο βιβλίο "Ομιλία εις το Κοιμητήριον" του Χρυσόστομου υπάρχει η εξής φράση: "οτι οι τετελευτηκότες και ενταύθα κείμενοι ου τεθνήκασιν, αλλά κοιμώνται και καθεύδουσι". Εξ' ου και οι νεκροί ονομάζονται κεκοιμημένοι και ο θάνατος κοίμησις.
Η σχέση του λαού μας με τους κεκοιμημένους (νεκρούς) είναι από τα αρχαία χρόνια ξεχωριστή.
Θυμηθείτε την κορυφαία στιγμή στην Ομηρική Ιλιάδα, το αίτημα του πατέρα Πριάμου, να του δοθεί η σορός του νεκρού του γιου, Έκτορα, για να τον θάψει μ' όλες τις πρέπουσες τιμές, και τις σημαντικές Αρχαίες τραγωδίες όπως, "Χοηφόροι" (εκ του φέρω "χοές" δηλαδή, τιμές στον τάφο του νεκρού) του Αισχύλου ή την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή, που έχουν ως κύριο τους θέμα την ταφή και τιμή προς τον νεκρό.
Παρατηρείστε τώρα την παρακάτω φωτογραφία από ένα από τα πιο ευρύχωρα και καλλίτερα διατηρημένα δρομάκια του Κοιμητηρίου του Βύρωνα και αναρωτηθείτε αν, οι ηλικιωμένοι (και όχι μόνο), που αισθάνονται την καθημερινή εσωτερική επιθυμία να επικοινωνούν με τους δικούς τους κεκοιμημένους, μπορούν να υποβάλλονται σε τέτοια δοκιμασία ισορροπίας.
Για ποιο πολιτισμό μιλάμε...
και για ποια διοίκηση ή δημοτικό συμβούλιο. Πότε ασχολήθηκαν οι δημοτικές παρατάξεις ή οι δημοτικοί σύμβουλοι με τα προβλήματα των πολιτών και της πόλης;
Αφήστε δε που η Δημοτική Επιχείρηση Κοιμητήριο-μπίζνες Βύρωνα θεωρείται ακριβή σε σύγκριση με πολλούς άλλους δήμους. Από τέτοια έσοδα πάμε καλά...
Κυριακή 14 Απριλίου 2019
2ο Αθλητικό Κέντρο: "Τα ζώα μου αργά", αλλά γίνεται σωστή δουλειά;
Έξι (6) μήνες πέρασαν από την τελευταία μας αναφορά στις εργασίες που γίνονται στο 2ο Αθλητικό Κέντρο Βύρωνα [Άρθρο: "Αυτή τη στιγμή στο Βύρωνα δεν μπορείς να παίξεις σχεδόν πουθενά!" Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018] και η λεγόμενη ανακατασκευή ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί!
"Γλήγοροι εις το χουλιάρι κι αργοί εις τη δουλειά;"
Άντε να δούμε πότε θα τελειώσουν!
Οι παρακάτω επισημάνσεις περιλαμβάνονται στην ανακατασκευή;
Η ανακατασκευή δίχως την επίλυση του τι νόημα έχει;
Το πλαστικό δάπεδο του νότιου (κάτω) γηπέδου καλαθοσφαίρισης παρουσιάζει σημεία έντονης φθοράς τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως παγίδες ατυχημάτων για τους αθλούμενους...
Οι δύο μπασκέτες του κάτω γηπέδου ήταν ανέκαθεν ανισοϋψείς, η δε νότια (και η πιο ψηλή) ήταν πάντα "λοξή" (δείτε τη φωτογραφία). Αυτό το χρόνιο πρόβλημα θα φτιαχτεί ποτέ;
Και κάτι ακόμη: Ούτε λόγος για προστατευτικό στρώμα για την κολόνα της μπασκέτας προς ασφάλεια των αθλουμένων ακόμη και τώρα που είναι εν χρήσει...
Στο θέμα θα επανέλθουμε στην περίπτωση εκείνη που αυτά που επισημάναμε -και με την αριθ. πρωτ: 10429/18-4-2019 αίτηση προς το Γραφείο Δημάρχου- παραμείνουν ως έχουν!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)