Οι Δήμαρχοι, κάποια στιγμή, θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι ελέω θεού μονάρχες ή αυτοκράτορες για να αγνοούν παντελώς το Σύνταγμα, την νομοθεσία και τα δικαιώματα των πολιτών!
Για τις πράξεις τους ελέγχονται από τις Ανεξάρτητες Αρχές, που καλώς υπάρχουν.
Η αντισυνταγματική και ενάντια στον Κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και τη νομοθεσία αλλοπρόσαλλη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Δημάρχου Βύρωνα, Αλέξιου Σωτηρόπουλου, οδήγησε τα πράγματα σε αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω.
Έχουμε γράψει δεκάδες άρθρα για τα ακόλουθα δυο θέματα, τα οποία κατά τον Συνήγορο του Πολίτη συνιστούν το λεγόμενο «φαινόμενο της κακοδιοίκησης!», δηλαδή:
α) Όταν οι Υπηρεσίες του Δήμου δεν απαντάνε στα ερωτήματα-αιτήματα των πολιτών,
και,
β) Όταν τα θέματα που υπογράφονται από τουλάχιστον 25 άτομα δεν συζητούνται μέσα στη προθεσμία που ορίζει ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου ή δεν συζητούνται καθόλου.
Οι διοικητικές αβελτηρίες ή αλλιώς βλακείες ή κουτοπονηριές
Α] Όταν ο Δήμος δεν απαντά στα ερωτήματα – αιτήματα των πολιτών:
Αφήνοντας στην άκρη (προς το παρόν) το άρθρο 10, παρ. 3, του Συντάγματος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 4 (Διεκπεραίωση υποθέσεων από τη Διοίκηση) του ν. 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας): «α. Οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, όταν υποβάλλονται αιτήσεις, οφείλουν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις των ενδιαφερομένων και να αποφαίνονται για τα αιτήματά τους μέσα σε προθεσμία πενήντα (50) ημερών….»).
Ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) σε Έκθεσή του για το θέμα αναφέρει ότι, "η έγγραφη απάντηση της διοίκησης στα γραπτά αιτήματα που υποβάλουν οι πολίτες προς αυτή, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, αποδεικνύει έμπρακτα τον οφειλόμενο σεβασμό που οφείλει η διοίκηση προς την αρχή της νομιμότητας, συνιστά εκπλήρωση για τους πολίτες του σχετικού συνταγματικού τους δικαιώματος, αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο ορθής διοικητικής συμπεριφοράς και ενισχύει καθοριστικά την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ κράτους και πολιτών".
Έφθασε μάλιστα στο σημείο να χρησιμοποιήσει σε έγγραφό του την έκφραση "διοικητικές αβελτηρίες" (=βλακείες ή κουτοπονηριές)
Για την ιστορία να αναφέρουμε μερικά ΠΑΘΗΜΑΤΑ=ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ:
1. Ο Δήμαρχος Νίκος Χαρδαλιάς, την περίοδο 2006-2010, αγνόησε τις διατάξεις του ν. 2690/1999, αλλά και το άρθρο 10, παρ. 3, του Συντάγματος που κάνει λόγο περί «τυχόν κυρώσεων και έννομων συνεπειών, πάντα σύμφωνα με το Σύνταγμα καταβάλλεται και ειδική χρηματική ικανοποίηση στον αιτούντα όπως νόμος ορίζει», και τον Μάρτιο του 2010 βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπος με επτά (7) υποβολές αιτήσεων αποζημίωσης στην Ειδική Επιτροπή του δευτέρου άρθρου του Ν.2690/1999, και τις οποίες παρουσιάζουμε:
Αρ. Πρωτ: 7906/2994/04-03-2010
Αρ. Πρωτ: 7907/2995/04-03-2010
Αρ. Πρωτ: 7908/2996/04-03-2010
Αρ. Πρωτ: 7909/2997/04-03-2010
Αρ. Πρωτ: 7910/2998/04-03-2010
Αρ. Πρωτ: 7911/2999/04-03-2010
Αρ. Πρωτ: 7912/3000/04-03-2010
Εντάξει, οι συγκεκριμένες αιτήσεις κατατέθηκαν από τον Δικηγόρο σκοπίμως εκπρόθεσμα για να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι Βυρωνιώτες/ισσες την διοικητική αβελτηρία της Δημοτικής Αρχής.
Έκτοτε, όμως, τρομοκρατημένη η Δημοτική Αρχή φρόντιζε εμπρόθεσμα να απαντά σε όλα (μας) τα αιτήματα.
2. Το μνημονιακό έτος 2013 έπαψε να ισχύει το δεύτερο άρθρο του Ν.2690/1999 και η διοίκηση του κ. Γρηγόρη Κατωπόδη, άρχισε να κάνει "κατάχρηση της αβελτηρίας", η οποία, με την Αρ. Πρωτ: 15279/10-09-2019 Καταγγελία, εξετάστηκε από τον θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης… η οποία συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την 17η Τακτική Συνεδρίαση του Δ.Σ. της 7ης Οκτωβρίου 2019.
Ανοίξτε τον σύνδεσμο: Κακοδιοίκηση,
αυτοκριτική... και λόγοι εγκωμικοί.
Έκτοτε η Δημοτική Αρχή του κ. Κατωπόδη, και λόγω της συχνής διαμεσολάβησης του Συνηγόρου του Πολίτη, φρόντιζε και εκείνη να απαντά εμπρόθεσμα σχεδόν σε όλα (μας) τα αιτήματα…
Πρώτη (ή μήπως δεύτερη;) κίτρινη κάρτα στον Δήμαρχο Βύρωνα,
από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής
Ο Δήμαρχος Αλέξης Σωτηρόπουλος γιατί θα έπρεπε να αποτελεί εξαίρεση;
Η δική του περίπτωση διοικητικής αβελτηρίας εξετάστηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, τόσο το έτος 2024, όσο και φέτος το 2025.
Στις δε 25 Απριλίου 2025 η Αποκεντρωμένη Δ.Α. του απέστειλε το παρακάτω έγγραφο συμμόρφωσης όπου, εκτός από τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 4 (Διεκπεραίωση υποθέσεων από τη Διοίκηση) του ν. 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας), αναφέρονται τα εξής:
α) "... να εξηγήσετε επαρκώς και τεκμηριωμένα τα διαλαμβανόμενα, να προβείτε στις ενέργειες της αρμοδιότητάς σας και να ενημερώσετε πλήρως τον εκπρόσωπο της Ένωσης και την Υπηρεσία μας για την εξέλιξη της υπόθεσης".
Και
"διότι ο δημοκράτης δήμαρχος δεν συνεμορφώθην και προς τας περσινάς υποδείξεις":
β) "Σας υπενθυμίζουμε επίσης", του λέει του Δημάρχου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, "το ανωτέρω 1 σχετικό έγγραφο (υπ' αριθ. 53912/18-07-2024 έγγραφο της Υπηρεσίας μας) της Ένωσης Πολιτών "Ενάργεια" και την υποχρέωση για αποστολή στην Υπηρεσία μας των σχετικών στοιχείων και απόψεων που ζητήθηκαν και σας καλούμε εκ νέου να τα αποστείλετε"!!!
Οταν η μνήμη είναι κοντή…
Ο νυν Δήμαρχος Βύρωνα κ. Αλέξιος Σωτηρόπουλος προφανώς ΞΕΧΑΣΕ τι έλεγε όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, πριν από πεντέμισι (5,5) χρόνια, στις 7 Οκτωβρίου 2019, κατά την 17η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα, στη συζήτηση του θέματος «Κακοδιοίκηση και αντισυνταγματική συμπεριφορά των Διοικήσεων του Δήμου»! Να του το θυμίσουμε, λοιπόν!
Πατήστε πάνω τον σύνδεσμο και διαβάστε τις προ πενταετίας δηλώσεις του εδώ: Κακοδιοίκηση,
αυτοκριτική... και λόγοι εγκωμικοί... ή δείτε τες στις ένθετες εικόνες:
Β] Όταν τα θέματα που υπογράφονται από τουλάχιστον 25 άτομα δεν συζητούνται μέσα στη προθεσμία που ορίζει ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου ή δεν συζητούνται καθόλου:
Θα σας δώσουμε μόνον δυο παραδείγματα:
1ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2024, οι πολίτες υποβάλλουν το με Αρ. Πρωτοκόλλου: 21273 και Ημ/νια Πρωτοκόλλου: 19/09/2024 Αίτημα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος: «ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ, ΤΕΣΣΕΡΑ (4) ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ».
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Δήμαρχος εισάγουν το θέμα για συζήτηση στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 26ης Νοεμβρίου 2024, ως 12ο και τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης… (Να σημειωθεί ότι τα θέματα των πολιτών επί δημαρχίας Γρηγόρη Κατωπόδη ποτέ δεν είχαν τέτοια αντιμετώπιση. Συνήθως ήταν πρώτα στην ημερήσια διάταξη!)
Όμως, την ημέρα εκείνη, λόγω αδυναμίας προσελεύσεως των εκπροσώπων των συλλογικοτήτων της «Ενάργειας» και της «Κίνησης Πολιτών Βύρωνα», η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε… παρά το γεγονός ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε με τον Πρόεδρο κ. Αποστολάκη ειπώθηκε ξεκάθαρα: «το θέμα να συζητηθεί!!!»
Αυτή άλλωστε ήταν και η εκφρασμένη θέση του Αλέξη Σωτηρόπουλου, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 7ης Οκτωβρίου 2019:
«Εμείς οφείλουμε να συζητήσουμε τα θέματα που θέτουν 25 πολίτες ακόμα και αν δεν είναι παρόντες εδώ».
Μπορείτε να την δείτε στην δεύτερη φωτογραφία των Πρακτικών.
Από τότε, παρά και την συνεννόηση που υπήρξε (ξανά) με τον Πρόεδρο Νεκτάριο Αποστολάκη, για εισδοχή του θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου 2025, μέχρι σήμερα το θέμα δεν έχει συζητηθεί... (Άραγε γιατί;;; Πόσες φορές μπορεί να ξεχάσει κάποιος το ίδιο θέμα;;;).
2ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
Στις 24 Ιουλίου 2024, οι πολίτες υποβάλλουν το με Αρ. Πρωτοκόλλου: 16081 και Ημ/νια Πρωτοκόλλου: 24/07/2024 Αίτημα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος: "ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ “ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ” ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΙΖΩΣΗ ΤΟΥ".
Το θέμα αυτό που συνόψιζε όλα τα παραπάνω αναφερθέντα η Δημοτική Αρχή του Αλέξιου Σωτηρόπουλου δεν τόλμησε να το φέρει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Με ποια δικαιολογία; Μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει απαντήσει!
==================================================
Αξίζει να παρακολουθήσετε στο ακόλουθο βίντεο του Youtube, διάρκειας μόνο 2,5 λεπτών, τί έλεγε πέρσι, στις 20 Μαΐου 2024, στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Αλέξιος Σωτηρόπουλος, σαν άλλος Ιανός, «κουνώντας το δάκτυλο» προς τον τέως Πρόεδρο της Δημόσιας Επιχείρησης του Δήμου, δίνοντας μαθήματα δημοκρατίας:
«Καλό θα ήταν κ. Πάγκαλε να έχετε να διαβάσει τη νομοθεσία και τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου... είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε τα θέματα που καταθέτουν οι πολίτες με 25 υπογραφές...».
Οι εκ της νομοθεσίας τουλάχιστον 25 υπογραφές
-Ερώτηση τέως Δημάρχου: "Τις έχουν;"
{σ.σ.: Απορίας άξιο η ερώτηση του τέως Δημάρχου (και πλέον Δημοκρατικού), κ. Γρηγόρη Κατωπόδη, γιατί κατά τη διάρκεια της 9ετούς θητείας του, υπήρξαν τρεις (3) Πρόεδροι του Δημοτικού Συμβουλίου (κα Σάρολα, κ. Αγγέλης, κ. Πλακίδας)… Πως έφερναν οι πολίτες τα θέματα για συζήτηση;
Να του υπενθυμίσει όμως κάποιος την περίπτωση του, με Αρ. Πρωτ.: 21790/09-09-2019, Αιτήματος για συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ. της υπόθεσης του οικοπέδου της Νεράιδας, το οποίο παρότι είχε 75 υπογραφές πολιτών (μεταξύ των οποίων και των πρώην Αντιδημάρχων κ. Ανδρίτσου και κ. Προμπονά), αυτό δεν συζητήθηκε ΠΟΤΕ!!}.
-Απάντηση νυν Δημάρχου και νυν Προέδρου Δ.Σ.: "Τις έχουν!"
{σ.σ.: και με το παραπάνω από ότι ορίζει η νομοθεσία, και όπως ενημέρωσε του πολίτες το Υπουργείο Εσωτερικών: "η ενέργεια της κατάθεσης του Καταστατικού της συλλογικότητάς, προς τον Δήμαρχο Βύρωνα, κ. Αλέξιο Σωτηρόπουλο και προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Νεκτάριο Αποστολάκη, με τμήμα των ονομάτων των μελών της συλλογικότητας, με τις αντίστοιχες υπογραφές των, που υπερκαλύπτει την απαιτούμενη προϋπόθεση, των «τουλάχιστον 25 υπογραφών» κατοίκων-πολιτών, για να έρθει ένα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να συζητηθεί υποχρεωτικά, ΗΤΑΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΣΥΝΝΟΜΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΙΣΔΟΧΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει και τις απαραίτητες προϋποθέσεις περί συγκατάθεσης ή μη των προσωπικών δεδομένων εκάστου μέλους"}.
Άρα; που είναι το πρόβλημα και τα θέματα των πολιτών έπαψαν αντιδημοκρατικά και αντικαταστατικά να συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο;
=======================================================
Η Δημοτική Αρχή Βύρωνα, μετά το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα-αιτήματα των πολιτών που έχουν μέχρι σήμερα κατατεθεί; θα συζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τα δυο προαναφερθέντα θέματα αλλά και όλα όσα έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής (βασικές εκκρεμότητες από το 2024) από τους πολίτες;
Για να δούμε, ο Δήμαρχος Βύρωνα "έλαβε το μήνυμα;"
Εν κατακλείδι, επειδή το παιχνίδι αυτό των διοικήσεων του Δήμου Βύρωνα το έχουμε παίξει δεκάδες φορές, θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους διοικούντες ότι υπάρχουν δυο κατηγορίες πολιτών:
α) εκείνοι που η λεγόμενη διοικητική κουτοπονηριά τους αποθαρρύνει, και αυτοί είναι οι περισσότεροι, και,
β) εκείνοι που η λεγόμενη διοικητική κουτοπονηριά τους αναδάκνει (=εξοργίζει), και με πείσμα πλέον διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, και έτσι τελικά, η συμπεριφορά των διοικούντων, έχει αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, και στρέφεται σε βάρος των ιδίων που εφαρμόζουν την τακτική αυτή.
Στην β) περίπτωση αυτή, ρωτάμε:
ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ, κατά καιρούς, τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη ή ΚΑΤΑΓΓΈΛΛΟΥΝ προς τις Ανεξάρτητες Αρχές (Γενικό Επιθεωρητή, Εθνική Αρχή Διαφάνειας και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής) την εκάστοτε Δημοτική Αρχή Βύρωνα για την καταστρατήγηση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας ή και του Κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου;
Κατηγορηματικά ΌΧΙ!
Το φταίξιμο είναι της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, δηλαδή του ΔΗΜΑΡΧΟΥ, και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, για την έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες και την μη εκπλήρωση των εκ του Νόμου και του Κανονισμού υποχρεώσεών τους.
Είναι τόσο απλό, όσο 1+1 κάνουν δυό!
Οι αντιδημοκρατικές τακτικές (και) της Δημοτικής Αρχής Σωτηρόπουλου «no pasarán»!
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί, για όσους δεν το γνωρίζουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ότι η «συλλογικότητα» (μεταφραστικό δάνειο από την Γαλλική γλώσσα collectivité) της Ένωσης Πολιτών με την ονομασία «Ενάργεια» (όπως άλλωστε και κάθε συλλογικότητα, για παράδειγμα η «Κίνηση Πολιτών Βύρωνα») δεν είναι Σωματείο, δεν έχει έδρα, δεν έχει πόρους ή εισφορές των μελών του, δεν έχει διοίκηση ή διοικητικό συμβούλιο και άρα δεν χρειάζεται επικύρωση από το αρμόδιο Ειρηνοδικείο ή κατάθεση του Καταστατικού της στο αρχείο του Πρωτοδικείου.
Διαθέτει όμως Καταστατικό, το οποίο σέβεται, και λειτουργεί με υψηλό επίπεδο οργάνωσης και υπευθυνότητας σύμφωνα με τις αρχές, τις ιδέες, τους σκοπούς και τις διατάξεις οι οποίες διατυπώνονται σε αυτό, με ανακλητή εκπροσώπηση.
Ένωση Πολιτών «Ενάργεια» και Βύρωνας, η πόλη μας (1η Μάη 2025)