Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Από δω και μπρος τα δένδρα και τα μάτια σας... κύριοι της Δημοτικής Αρχής και κυρίες/κύριοι αιρετοί

Πριν τρεις περίπου εβδομάδες υπήρξε μια δημοσίευση που αφορούσε στην κοπή του δένδρου (είδος πεύκου) του τριγωνικού κοινόχρηστου χώρου της συμβολής των οδών Κύπρου (στο τέλος της οδού Φρύνης) και Μορκεντάου και η οποία είχε καταλογισθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, δείτε εδώ:


Σύμφωνα όμως με ενημέρωση που είχαμε (χθες) αρχικά από τον δημοσιογράφο της τοπικής εφημερίδας «Επικοινωνία» κ. Φλοράν Σελάϊ και μετέπειτα από τον Αντιδήμαρχο κ. Κώστα Αγγέλη, το πεύκο κόπηκε, γύρω στον μήνα Απρίλιο του 2020, δίχως απόφαση της Επιτροπής, επειδή αυτό είχε «ξεραθεί»…
 
Βέβαια μια τέτοια δήλωση μπορεί επίσης να γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης, όπως, ποια ήταν η αιτία που ξεράθηκε του πεύκο; Έλλειψη φροντίδας (για παράδειγμα κλάδεμα, καθαρισμός, προστασία ριζικού συστήματος) από την υπηρεσία του δήμου; Κάποια ασθένεια; Επιβαρυμένη φυτοϋγειονομική κατάσταση εξαιτίας του περιορισμένου ζωτικού υπέργειου ή και υπόγειου χώρου; ή μήπως υπήρξε «κάποια ανθρώπινη παρέμβαση»; Γιατί ενίοτε συμβαίνουν και αυτά τα περιστατικά.

Δεν θα σταθούμε σε αυτό. Εξάλλου είναι πλέον αργά. Δυστυχώς διέλαθε την προσοχή όλων μας! Από δω και μπρος όμως τα δένδρα και τα μάτια μας... ή σαν τα μάτια σας κύριοι της Δημοτικής Αρχής και κυρίες/κύριοι αιρετοί!
 
Σταθήκαμε όμως και επισημάναμε στον Αντιδήμαρχο την κατάσταση των πεύκων στα αλσύλλια της Αγίας Τριάδας και του Πρότυπου (sic!) Κέντρου Αναψυχής της Ανάληψης, για την οποία μάλιστα προ καιρού είχαμε καταθέσει και ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (Αριθμός Πρωτοκόλλου: 27407/04-11-2019) η οποία όπως αναμενόταν δεν απαντήθηκε ποτέ.

Ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα των αλσυλλίων σύντομα θα επανέλθουμε (δριμύτεροι).


Όπως αξίζει να επανέλθουμε και να σταθούμε στην είδηση που είχαν δημοσιοποιήσει την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020 οι «Πολίτες του Βύρωνα» και που αφορούσε τον προαναφερόμενο τριγωνικό κοινόχρηστο χώρο της συμβολής των οδών Κύπρου και Μορκεντάου και που αξίζει να αναδημοσιεύσουμε και εμείς, αφού πρώτα ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αντιδήμαρχος κ. Κ. Αγγέλης, κάποια στιγμή από τον κοινόχρηστο χώρο θα αφαιρεθούν και οι πέντε (5) μεταλλικοί στύλοι που (κακώς) εξακολουθούν να υπάρχουν μέσα σ' αυτόν.


Ο τίτλος του άρθρου ήταν «Έβαλαν τα γυαλιά στη Δημοτική Αρχή» ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν και: «Στο Δήμο Βύρωνα, κάντε το μόνοι σας». Δείτε το άρθρο:


Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020
ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ - "ΕΒΑΛΑΝ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ"

"Πολίτες έβαλαν τα γυαλιά στην δημοτική και αυτοσχεδίασαν παρεμβαίνοντας δημιουργικά στην γειτονιά τους.

Πρόκειται για τη γειτονιά  στη Γέφυρα στην είσοδο της πόλης, στην συμβολή των οδών Κύπρου και Μορκεντάου. Εκεί όπου όλοι μπαίνοντας στην είσοδο του Βύρωνα αντικρίζουμε με έκπληξη το τριγωνάκι, καθαρό, ασπρισμένο, κλαδεμένο και περιφραγμένο έτσι ώστε να μην μπαίνουν σκυλιά και γάτες.


Μην βιαστείτε να θεωρήσετε ότι το δημιούργησε ο Δήμος Βύρωνα. Οι πολίτες της γειτονιάς πήραν την κατάσταση στα χέρια τους καθάρισαν, και αναβάθμισαν το τριγωνάκι, αφού έβλεπαν ότι κανένας- λέγεμε  δημοτική αρχή- δεν ενδιαφέρεται.

Η παρέμβαση των πολιτών δεν περιορίστηκε μόνο στο τριγωνάκι αλλά απαίτησε από τους αρμόδιους να ανοίξει και ο δρόμος δίπλα στο τριγωνάκι  στην αρχή της Κύπρου, όπου διάφοροι ασυνείδητοι περίοικοι πάρκαραν το αυτοκίνητο τους, κλείνοντας το δρόμο, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που προκαλούσαν.

Μπράβο παιδιά!!
Στο δημαρχιακό μέγαρο ακούει,  βλέπει κανείς;"


Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι δανεικές από τα ένθετα άρθρα    

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Το πεζοδρόμιο της οδού Κύπρου, έξω από το Παλαιό Δημαρχείο, δεν το είδε κανείς;

Τον προηγούμενο μήνα (Ιούλιος του 2020) την πόλη μας απασχόλησε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κοπή όλων των δένδρων του αύλειου χώρου του Παλαιού Δημαρχείου, μια απόφαση που ξεσήκωσε σωρεία διαμαρτυριών και αντιδράσεων που κατέληξαν στην ανάκληση της απόφασης, δείτε το άρθρο: «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα»: "Ανακαλείται η απόφαση κοπής των δέντρων" https://vironasipolimas.blogspot.com/2020/07/blog-post_93.html

Όλοι λοιπόν (δημοτικές παρατάξεις - δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες) ασχολήθηκαν με το σοβαρό αυτό πρόβλημα, εστίασαν στα δένδρα του αύλειου χώρου, αλλά δυστυχώς δεν πρόσεξαν ολόκληρη την εικόνα.


Γιατί έξω από το χώρο του Παλαιού Δημαρχείου, τα εύρωστα δένδρα που φύονται στο πεζοδρόμιο της οδού Κύπρου, έχουν ανασηκώσει τους κυβόλιθους του πεζοδρομίου καθιστώντας το ουσιαστικά μη προσβάσιμο σε μια μεγάλη ομάδα συμπολιτών μας (ηλικιωμένα άτομα, Αμεα, μητέρες με καρότσια).



Ταυτόχρονα όμως από ότι διαπιστώσαμε υπάρχει κίνδυνος πτώσης κλάδων ή και ολόκληρου του δένδρου που φαίνεται στη φωτογραφία να γέρνει, ειδικά «κατά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων με απρόβλεπτες συνέπειες για την σωματική ακεραιότητα των πεζών» ή ακόμη και πρόκληση σοβαρής ζημιάς-βλάβης στα εναέρια καλώδια των τρόλεϊ...


Εμείς (ως συλλογικότητα) δεν θα κάνουμε απολύτως καμία ενέργεια, δεν θα καταθέσουμε κάποια αναφορά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Θα μείνουμε στην δημοσίευση της "είδησης" και στην παρακάτω αναδημοσίευση του άρθρου του Πολιτικού Μηχανικού κ. Ματσούνη Μιλτιάδη (από το Παλαιό Φάληρο), περιμένοντας να δούμε πως θα αντιδράσει η Δημοτική Αρχή και η αντιπολίτευση:

"Από την αυθαίρετη δόμηση στην «αυθαίρετη φύτευση»!" 

Τα τελευταία λοιπόν 100 χρόνια, όλοι ασχολούνται με την αυθαίρετη δόμηση. Δεν έχει ασχοληθεί κανένας με την «αυθαίρετη φύτευση». Θα αναρωτηθεί κανένας πως μπορεί ένα δέντρο να είναι αυθαίρετο. Η λέξη αυθαίρετο με βάση το λεξικό σημαίνει «οτιδήποτε έχει κτιστεί χωρίς σχετική νόμιμη άδεια». Δεν μπορούμε να κτίσουμε τα δέντρα, αλλά μπορούμε να τα φυτέψουμε. Να τα φυτέψουμε όπου θέλουμε εμείς και όπου μας βολεύει. Κανείς δεν θα μας πει που θα φυτέψουμε μέσα στο οικόπεδο μας, αλλά μήπως πρέπει κάποιος να μας πει που θα τα φυτέψουμε στο πεζοδρόμιο; Και αν τα φυτέψουμε στο πεζοδρόμιο εμείς θα τα φροντίζουμε ή ο δήμος; Και αν από τις ρίζες τους σπάσουν οι πλάκες, ποιος θα τις επισκευάσει;

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που σύμφωνα με τους νομικούς, έχει τα ισχυρότερα νομοθετικά πλαίσια σε όλους τους τομείς. Απλά αυτοί οι νόμοι ή ξεχνιούνται ή αγνοούνται ή συνήθως δεν εφαρμόζονται.

Ο πρώτος ισχυρός νόμος, ο Κτιριοδομικός (ΦΕΚ 59Δ/1989),στη παράγραφο 1 του άρθρου 24 αναφέρει: «Τα πεζοδρόμια των κοινόχρηστων χώρων κατασκευάζονται, ανακατασκευάζονται, επισκευάζονται και συντηρούνται με σκοπό να διασφαλίζεται η συνεχής, ασφαλής και χωρίς εμπόδια κυκλοφορία των πεζών σε όλη την επιφάνειά τους και η χρήση τους από άτομα με ειδικές ανάγκες, εφόσον επιτρέπεται από τη μορφολογία του εδάφους.»

Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου αναφέρει: «Σε κάθε περίπτωση στις προδιαγραφές των πεζοδρομίων καθορίζονται οι διαστάσεις, το είδος κατασκευής και το είδος των υλικών των κρασπέδων, των ρείθρων, του υποστρώματος και της επίστρωσης ή της επικάλυψής τους. Επίσης καθορίζονται το είδος της φυτείας, οι διαστάσεις και τα άλλα στοιχεία των τμημάτων των πεζοδρομίων που διατίθενται για φύτευσή τους. Τα πεζοδρόμια κατασκευάζονται σύμφωνα με προδιαγραφές που καθορίζονται με απόφαση του οικείου Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου.»

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 2 της Αποφ. Υπ. ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 52488/2002 (ΦΕΚ 18Β’/02), το οποίο αναφέρει: «Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών (πεζόδρομοι), επιβάλλεται ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ ΟΔΕΥΣΗΣ ΠΕΖΩΝ με απαραίτητο ελάχιστο πλάτος 1,50 μέτρα ελεύθερο από κάθε είδους εμπόδιο, που χρησιμοποιείται για τη συνεχή, ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία κάθε κατηγορίας χρηστών. Οποιαδήποτε εξυπηρέτηση (σήμανση, φύτευση, αστικός εξοπλισμός κλπ) τοποθετείται υποχρεωτικά εκτός της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΖΩΝΗΣ ΟΔΕΥΣΗΣ. Κατ’ εξαίρεση για περιπτώσεις υφιστάμενων αστικών πεζοδρομίων το πλάτος της ζώνης αυτής είναι δυνατόν να μειωθεί στα 0,90 μέτρα ή στην περίπτωση υφιστάμενων πεζοδρομίων πλάτους <0,90 μέτρα να καταλάβει όλο το πλάτος του πεζοδρομίου.»

Επιπροσθέτως, στο τεύχος του ΥΠΕΧΩΔΕ με τίτλο «Σχεδιάζοντας για όλους», αναφέρεται ότι : «Φύτευση θα προβλέπεται σε ζώνες ελάχιστου πλάτος 0.50-0.70μ, το οποίο θα προστίθεται στο ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίου, κατά μήκος του πεζοδρομίου. Εφόσον προβλέπονται μεμονωμένα δένδρα θα διατίθεται χώρος διαστάσεων 1.00 Χ 1.00μ ανά δένδρο.

Εκτός από τους νόμους και τα τεύχη που αναφέρθηκαν υπάρχουν και άλλοι. Επίσης, ο εκάστοτε δήμος έχει βγάλει και αποφάσεις για τις προδιαγραφές των πεζοδρομίων, βασιζόμενος πάντα στην νομοθεσία. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική.

Με βάση τον ΟΗΕ στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ένα ποσοστό 8-10% του πληθυσμού έχει κάποιας μορφής αναπηρία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό αυτών των ατόμων είναι μεγαλύτερο και κυμαίνεται μεταξύ 10-15%. Την τελευταία δεκαετία οι ρυθμοί έχουν αυξηθεί (+2 με 7%), γεγονός που οφείλεται, μεταξύ άλλων και στην αυξητική τάση που υπάρχει στα τροχαία ατυχήματα. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία υπολογίζεται γύρω στο ένα εκατομμύριο, καθώς επίσημη απογραφή δεν έχει γίνει. Η εκτίμηση για τον αριθμό τους έχει προκύψει από ποσοστά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και άλλων κρατικών φορέων.

Ένα εκατομμύριο συνάνθρωποι μας δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν λόγο της έλλειψης πεζοδρομίων, της έλλειψης ραμπών και λόγο της «αυθαίρετης φύτευσης» στα πεζοδρόμια. Τα υπόλοιπα 9 εκατομμύρια, έχουμε φυτέψει τα δέντρα μας όπου θέλαμε στα πεζοδρόμια. Έχουμε βάλει θάμνους, έχουμε κάνει παρτέρια ακόμα και πάρκινγκ στα πεζοδρόμια. Με αυτό τον τρόπο όχι απλώς έχουμε «φυλακίσει» στο σπίτι τους περισσότερα άτομα από τον καλύτερο δικαστή, αλλά ουσιαστικά τα έχουμε «σκοτώσει» απομονώνοντας τα από κοινωνικό ιστό.

Οι μελλοντικοί Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι αυτοί της χώρας, θα πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν τον δήμο τους όπως είναι οι υπόλοιποι δήμοι του εξωτερικού. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα ταμειακά αποθέματα του δήμου τους για την κατασκευή όχι υπερπολυτελών πεζοδρομίων αλλά αυτών που αναφέρονται στη νομοθεσία-ενδεχομένως καλό θα ήταν η ανακατασκευή πεζοδρομίων φιλικά προς το περιβάλλον όπως της πόλης του Σικάγου.


Τα δέντρα και τα φυτά δεν φταίνε σε τίποτα. Είναι εκεί για να ομορφαίνουν τον αστικό ιστό και όχι για να περιορίζουν ανθρώπους στα σπίτια τους. Τα δέντρα και τα φυτά δεν φταίνε για την έλλειψη παιδείας και την άγνοια νόμου που είχε αυτός που τα φύτεψε. Ας τα φυτέψουμε εκεί που μπορούμε να τα χαιρόμαστε όλοι.

Αναδημοσίευση του άρθρου "Από την αυθαίρετη δόμηση στην «αυθαίρετη φύτευση»!" από εδώ: https://ecopress.gr/apo-tin-afthereti-domisi-stin-afther/