Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Οι Δημοτικοί-Δημόσιοι ελεύθεροι χώροι κοινά αγαθά για όλους // Να δοθούν λύσεις εδώ και τώρα!


Ελάχιστες μέρες πριν τον Α' γύρο των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου 2019, λάβαμε τις προτάσεις της "Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα" (ΡΕΚ) σχετικά με τους Δημόσιους-Δημοτικούς ελεύθερους χώρους (κοινόχρηστοι χώροι), αλλά επειδή, ως συλλογικότητα, δεν παρείχαμε στήριξη σε καμιά δημοτική παράταξη (ούτε και κανένα μέλος μας συμμετείχε σε κάποια από αυτές) για να μην φανεί ως προώθηση της συγκεκριμένης κίνησης, δεν τις δημοσιοποιήσαμε τις μέρες εκείνες, παρότι οι θέσεις της συμπίπτουν με τις δικές μας, για τις οποίες, εμείς, αγωνιζόμαστε χρόνια.

Θυμίζουμε ότι, και προσφάτως, με την Αριθ. Πρωτ: 10862 αίτηση της 23ης Απριλίου 2019, ως συλλογικότητα,
1. ΑΠΑΙΤΗΣΑΜΕ από τον δήμαρχο Άκη Κατωπόδη,
α) την εντός ενός μηνός απελευθέρωση όλων των κοινοχρήστων χώρων από τις αυθαίρετες καταλήψεις των περιπτέρων του Βύρωνα και
β) την ΑΠΟΠΟΜΠΗ  του Αντιδημάρχου Τ.Υ.Δ.Β. για την ΨΕΥΔΗ έγγραφη απάντησή του ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετες καταλήψεις από Κ.Υ.Ε και περίπτερα
2. Ζητήσαμε επίσης (και από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου)
α) την εκ νέου –μετά το 2015- συζήτηση στο Δ.Σ. τον μήνα Ιούνιο (του 2019) του θέματος της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των πεζών και
β) τη σύγκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης με θέμα τις πλατείες του δήμου.

Ακολουθούν οι θέσεις και οι προτάσεις της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΒΥΡΩΝΑ: 




Οι Δημοτικοί-Δημόσιοι ελεύθεροι χώροι κοινά αγαθά για όλους

Οι κοινόχρηστοι χώροι της γειτονιάς μας, οι δρόμοι μας, οι πεζόδρομοι, οι πλατείες, τα άλση, οι παιδικές χαρές, τα υπαίθρια θέατρα είναι οι δίαυλοι αλληλεπίδρασής μας, η εικόνα της πόλης μας που σφραγίζει την αισθητική της και το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων της.

Ο Βύρωνας σήμερα είναι μια πυκνοδομημένη γειτονιά που χαρακτηρίζεται κυρίως από πολυκατοικίες στοιβαγμένες μεταξύ τους μπροστά από στενά πεζοδρόμια και στενούς δρόμους. Οικοδομήθηκε με την μέθοδο της αντιπαροχής και την εκμετάλλευση των μικρών προσφυγικών οικοπέδων από εργολάβους  που σκοπός τους ήταν η μέγιστη κερδοφορία.

Η έλλειψη υπαίθριων χώρων κυκλοφορίας, συνάντησης και αναψυχής των κατοίκων είναι δραματική. Αλλά πιο δραματική είναι η εγκατάλειψη και απαξίωση των χώρων που υπάρχουν από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, της παρούσας συμπεριλαμβανόμενης.

Θα μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
  • Για την απαξίωση των αλσυλλίων της Αγίας Τριάδας και της Ανάληψης, που είναι πολύτιμοι και μοναδικοί πνεύμονες πρασίνου για την περιοχή και έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς χωρίς γεωπονία, συντήρηση, φωτισμό, φύλαξη, καθαριότητα και φροντίδα.
  • Για τις παιδικές χαρές, όπως της Αγίας Τριάδας, που δεν έχουν ανακαινισθεί ή συντηρηθεί, δεν έχει αντικατασταθεί ο εξοπλισμός τους που είναι κατεστραμμένος και παλαιωμένος, με ακατάλληλα δάπεδα τσιμεντένια η πλαστικά ώστε τελικά να είναι επισφαλής η παραμονή των παιδιών και η χρήση του εξοπλισμού. Επί τέσσερα χρόνια, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις τις οποίες μνημονεύουν συνέχεια, όπως στην Καραολή - Δημητρίου, έκαναν μεμονωμένες παρεμβάσεις με το σταγονόμετρο. Χρειάστηκε να φτάσουν οι εκλογές για να υλοποιηθεί μια στοιχειώδης συντήρηση και ανακατασκευή.
  • Για την κατάληψη των πλατειών και των πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα, περίπτερα και άλλες εμπορικές χρήσεις έτσι ώστε γίνεται αδύνατη η κυκλοφορία των πεζών,  των παιδικών αμαξιδίων και των ΑΜΕΑ.
  • Για το Θέατρο Βράχων που λειτουργεί ουσιαστικά μόνο για εμπορικούς, εισπρακτικούς λόγους. Δεν υπάρχει σχέδιο για πολιτιστικές δραστηριότητες που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των κατοίκων και να είναι προσιτά οικονομικές. Αποφέρει όμως σημαντικά έσοδα στους παραγωγούς των εκδηλώσεων, λίγα στους καλλιτέχνες και ακόμη λιγότερα στον ΟΠΑΔΒ. Το θέατρο, οι γύρω χώροι και το parking, όπου συγκεντρώνονται έως 4-5 χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Αθήνα για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, παρουσιάζει απαράδεκτη και ασυντήρητη εικόνα. Το «φεστιβάλ μπύρας» που οργανώνεται από την Δημοτική Επιχείρηση Α.Ε., επιχειρείται να αναδειχθεί ως η κατ’εξοχήν “πολιτιστική” και “αναπτυξιακή” δραστηριότητα.
  • Για τα γήπεδα 5χ5 που για αρκετά χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί και άρχισαν να επισκευάζονται λίγο πριν τις εκλογές και όσοι θελήσουν να τα χρησιμοποιήσουν βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Βλέπετε ο αθλητισμός για την δημοτική αρχή δεν αποτελεί δικαίωμα των πολιτών, αλλά πηγή εσόδων για το Δήμο.
Την ίδια ώρα η δημόσια - δημοτική περιουσία (40 ακίνητα) περνάει στο Yπερταμείο και αν χρειαστεί θα ξεπουληθεί προς όφελος των δανειστών της χώρας.

Φίλες,  Φίλοι, συμπολίτες
Μας αξίζει μια καλύτερη ζωή στην πόλη και την κοινωνία.
Όραμά μας,  μια πόλη με κέντρο τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του.

Με τη συμμετοχή των πολιτών και συλλογικές πρακτικές μπορούν να αναδειχτούν δυνατότητες και προοπτικές που να βασίζονται σε ένα άλλο μοντέλο κοινωνικών σχέσεων, παραγωγικών διαδικασιών και οργάνωσης του δημόσιου χώρου. Ένα μοντέλο στο οποίο οι δημόσιοι - δημοτικοί ελεύθεροι χώροι είναι κοινό αγαθό και δεν είναι χώροι που θυσιάζονται για εμπορευματοποίηση.
Για αυτό υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο - δημοτικό ελεύθερο χώρο και τον διεκδικούμε ως κοινωνικό αγαθό όλων.

Η εκάστοτε δημοτική αρχή αυτή την πολιτική πρέπει να υπηρετεί και η σημερινή δημοτική αρχή (όπως και η προηγούμενη) δεν το έκανε.  Αυτήν την πολιτική θέλουμε με την δράση μας μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο να προβάλουμε και να υπερασπιστούμε. Συμβάλλοντας σε ένα μέτωπο αντίστασης στα σχέδια εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης, εκποίησης και υπερ-δόμησης δημόσιων χώρων και στο ξεπούλημα της δημόσιας γης και περιουσίας.

Παρουσιάζουμε μερικές προτάσεις για μια πόλη που να μπορείς να ζεις και να κυκλοφορείς:
  
  • Να αναβαθμιστούν τα άλση Αγ. Τριάδας και Ανάληψης και να δημιουργηθούν γωνιές άθλησης και γυμναστικής. Να φυλάσσονται σε 24ωρη βάση, να καθαρίζονται καθημερινά, να φωτίζονται και να συντηρούνται από τον Δήμο χωρίς συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών.
  • Να συντηρούνται οι παιδικές χαρές της πόλης σε μόνιμη και συνεχή βάση.
  • Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες για επαρκές μόνιμο προσωπικό του δήμου προκειμένου να καλύπτονται οι υπηρεσίες της μόνιμης συντήρησης και φύλαξης των χώρων και του εξοπλισμού τους.
  • Να ανακατασκευαστούν οι πλατείες Ελ. Βενιζέλου (Αγ. Λάζαρος), Φατσέα, Βαγγέλη Μαρτάκη- με κέντρο τις ανάγκες των πολιτών και όχι των τραπεζοκαθισμάτων.
  • Να απελευθερωθούν τα πεζοδρόμια και οι πλατείες  από χρήσεις που εμποδίζουν την κυκλοφορία των πεζών. π.χ. παρκαρισμένα μηχανάκια, εγκαταλειμμένα αντικείμενα κ.λ.π. Να περιοριστούν τα τραπεζοκαθίσματα και να ξηλωθούν οι μόνιμες ιδιωτικές κατασκευές από το δημόσιο χώρο.
  • Να γίνει εξ αρχής κυκλοφοριακή μελέτη με πρόβλεψη πεζόδρομων στις γειτονιές της πόλης και να διευκολύνεται η διέλευση των ΑΜΕΑ.
  • Να αναδειχτούν, να καθαριστούν και να φωτιστούν τα προσφυγικά δρομάκια μεταξύ των πολυκατοικιών.
  • Να καταγραφούν και να φωτογραφηθούν τα υπάρχοντα προσφυγικά κτίσματα και η αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης. Να συντηρηθούν, να αναδειχθούν και να κριθούν διατηρητέα, όποια έχουν αρχιτεκτονική αξία και είναι εφικτό. 
  • Να αναβαθμιστεί και να αναδειχτεί η ιστορική αγορά της πόλης.
  • Να αξιοποιηθούν τα εγκαταλειμμένα κτήρια και να γίνει κατεδάφιση τυχόν επικίνδυνων κτισμάτων. Να επιδιωχθεί η απαλλοτρίωση μικρών οικοπέδων και κτισμάτων που μένουν για χρόνια αχρησιμοποίητα ώστε να υπάρξουν νέοι ελεύθεροι χώροι.
  • Να υπάρξει αναζήτηση νέων χώρων από τον δήμο εντός οικιστικού ιστού, ιδίως σε επιβαρυμένες περιοχές της πόλης και να γίνει σχεδιασμός για δημιουργία νέων υπαίθριων χώρων.
  • Να σταματήσουν επιτέλους οι παλινωδίες με τους υπό απαλλοτρίωση χώρους: Μικράς Ασίας -  Κωσταντιλιέρη - Βουτζά, Εμπεδοκλέους - Παν. Τσαλδάρη - Χρυσοθέμιδος.
  • Η σχολάζουσα κληρονομία στην οδό Νικηφορίδη και Τιμοθέου να περάσει στον Δήμο και να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών.

Σημειώσεις και σχόλια: 
  • Η νεοσύστατη "Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα", με επί κεφαλής, ως υποψήφιο Δήμαρχο, τον κ. Τάσο Μαυρόπουλο, έλαβε στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 ποσοστό 1,69%, ψήφους 425 και μία (1) έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Για τη "σχολάζουσα κληρονομία" της οδού Νίκου Νικηφορίδη, καλό θα είναι να δοθούν επιτέλους πληροφορίες, διευκρινήσεις και εξηγήσεις από την διοίκηση Άκη Κατωπόδη, γιατί 13 χρόνια τώρα δεν μπορεί αυτή να εξακολουθεί να ονομάζεται "σχολάζουσα"! Υπάρχουν από την Νομοθεσία χρονικοί περιορισμοί. Για λεπτομέρειες διαβάστε το άρθρο μας "ΚΩΔΙΚΟΣ 7322.0023, εν αδήλω".
  • Για τον κοινόχρηστο χώρο Εμπεδοκλέους-Παν. Τσαλδάρη-Χρυσοθέμιδος (περιοχή Νεράιδα) είναι απαραίτητο η παρούσα διοίκηση να παρουσιάσει (όπως επανειλημμένως της έχει ζητηθεί) έγγραφο που να αποδεικνύει το ακριβές ποσό που είναι κατατεθειμένο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ).
  • Οι Παιδικές Χαρές ανακατασκευάζονται και πιστοποιούνται, αλλά θεωρούμε ότι υπάρχει σοβαρό "θέμα" (η συνέχεια στο άρθρο της Παρασκευής 31 Μαΐου)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου