Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα
Ξεκινάει και φέτος η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας με σωρεία προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την υλικοτεχνική υποδομή, την ποιότητα τροφίμων και των ειδών καθαριότητας αλλά και με ελλείψεις στο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό των Παιδικών Σταθμών.
Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μπαράζ ανακοινώσεων ότι αλλάζουν όλα στην προσχολική αγωγή με παρεμβάσεις και «νέα» προοπτική για τον χώρο.
Δεν γίνεται όμως κουβέντα για αύξηση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία και ειδικότερα για την προσχολική αγωγή.
Κανένας σχεδιασμός για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, εργαζόμενοι που έχουν έως και πάνω από δέκα χρόνια που υπηρετούν, με συμβάσεις στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς όλης της χώρας. Στο Δήμο Βύρωνα υπηρετούν σε όλες τις ειδικότητες 60 εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και 40 μόνιμοι υπάλληλοι. Είναι απαράδεκτο η προσχολική αγωγή και οι εργαζόμενοι της να στηρίζονται, στο μεγαλύτερο μέρος, σε χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης.
Να συρρέουν οι εργαζόμενοι στα δικηγορικά γραφεία καταβάλλοντας χρήματα από το υστέρημα τους διεκδικώντας δικαστικά το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Να καταργηθεί το άρθρο 37 του Νόμου 4915/2022 με το οποίο υποχρεώνει τις δημοτικές αρχές να ασκούν εφέσεις σε αποφάσεις δικών που αφορούν τον προσδιορισμό ή την μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ των εργαζομένων και Δήμων.
Κανένας λόγος για δημιουργία νέων σύγχρονων δομών και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των υπαρχόντων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
Στο Δήμο Βύρωνα λειτουργούν 4 βρεφικοί σταθμοί, 2 βρεφονηπιακοί και 2 νηπιακοί. Σε κάποιες γειτονιές της πόλης όπως η Φρυγίας, Νέας Ελβετίας, Μεταμόρφωση και το Κέντρο του Βύρωνα που δεν μπορεί να καλυφθεί από τους υπάρχοντες σταθμούς λόγω μεγάλης ζήτησης, χρειάζεται να δημιουργηθούν νέοι Βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Στο Δήμο Βύρωνα κατατέθηκαν για το σχολικό έτος 2023-2024 αιτήσεις εγγραφών για 561 νήπια και βρέφη και οι θέσεις συνολικά που μπορεί να παρέχει η Διεύθυνση παιδικών σταθμών είναι 463. Συγκεκριμένα για τις 190 θέσεις βρεφών κατατέθηκαν 259 αιτήσεις και για τις 263 θέσεις νηπίων κατατέθηκαν 302 αιτήσεις.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στους ΠΣ είναι συνέπεια μιας πολιτικής που κοστολογεί τις ανάγκες των μικρών παιδιών, των νέων γονιών και των εργαζομένων στους ΠΣ. Που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων η στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης, είναι μισάνοιχτη με αποτέλεσμα ο αριθμός των Παιδικών Σταθμών, η λειτουργία τους, τα μέσα και οι υποδομές τους είναι πίσω από τις αναγκαίες και σε μεγάλο βαθμό βασίζονται στην φορομπηξία των δήμων.
Έτσι λοιπόν το κράτος που η πολιτική έχει συνέχεια και την υπηρετούν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, οι ανάγκες των μικρών παιδιών υπολογίζονται ως κόστος, ενώ τα χρήματα που δίνονται, διοχετεύονται με προκλητικό τρόπο ώστε να ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας, πάντα σε βάρος των μικρών παιδιών.
Στο Δήμο Βύρωνα το περασμένο διάστημα φτιάχτηκε η κουζίνα του 7ου Π.Σ. στον Καρέα. Έγιναν τεχνικές παρεμβάσεις στους Π.Σ. που όμως δεν αρκούν και απαιτούμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές. Ούτε λόγος βέβαια για καινούργιο βρεφονηπιακό σταθμό έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των βρεφών και νηπίων του Δήμου μας.
Η μείωση του αριθμού των βρεφών και νηπίων ανά τμήμα χωρίς μείωση του απαραίτητου αριθμού εργαζομένων είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.
Οι ηλικίες των παιδιών που φιλοξενούνται έχουν μειωθεί στους παιδικούς σταθμούς σημαντικά και αποτελεί προϋπόθεση ασφαλούς λειτουργίας η τήρηση αλλά και η μείωση σε κάποια τμήματα (2,5 έως 3 χρονών) της αναλογίας παιδιών παιδαγωγών.
Κόντρα σε αυτές τις πολιτικές να διεκδικήσουμε από την Κυβέρνηση και τη Δημοτική Αρχή:
-Μόνιμες προσλήψεις επιστημονικού, παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες. (Παιδαγωγοί, ειδικοί παιδαγωγοί για παράλληλη στήριξη στα νήπια που το έχουν ανάγκη, λογοθεραπευτής, νοσηλευτής, τεχνολόγος τροφίμων, τραπεζοκόμοι, καθαριστές ).
-Καμία απόλυση εργαζόμενου, μονιμοποίηση όλων συμβασιούχων. Οι συνάδελφοι συμβασιούχοι δουλεύουν έως και πάνω από δέκα χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
-Άμεση συντήρηση και βελτίωση των υποδομών. Γενναία χρηματοδότηση. Μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς στις γειτονιές του Βύρωνα (Πλήρη ανακαίνιση όλων των παιδικών σταθμών, βάψιμο των προσόψεων, των αιθουσών όπου αυτό είναι αναγκαίο. Άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις σε καθημερινά τεχνικά θέματα που δυστυχώς χρονίζουν).
-Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.
-Νέοι παιδικοί σταθμοί για την κάλυψη των αναγκών. Τα όποια βρεφικά τμήματα δημιουργηθούν για να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση για φιλοξενία βρεφών στους υπάρχοντες νηπιακούς σταθμούς θα πρέπει να πληρούν όλες τις προδιαγραφές που ορίζονται από την νομοθεσία και όχι να αποτελούν μια πρόχειρη λύση.
-Αντικατάσταση σχολικού λεωφορείου λόγω παλαιότητας και έλλειψης κλιματιστικού.
-Η δυνατότητα του Δήμου να καλύψει τη βασική ανάγκη όλων των παιδιών στην προσχολική αγωγή κάθε χρόνο μειώνεται, με αποτέλεσμα δεκάδες οικογένειες σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο, να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο και να αναζητούν απεγνωσμένα λύση. Μετά την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής επανεκτιμώντας και αξιολογώντας τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά των παιδιών που πλέον φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς χρειάζεται άμεσα να μειωθεί η αναλογία παιδιών παιδαγωγών (Ένας σημαντικός αριθμός παιδιών που λόγω ηλικίας θα έπρεπε να φιλοξενηθούν σε βρεφικά τμήματα, μεταπηδούν στα νηπιακά αλλά με άλλους όρους εις βάρος παιδιών και εργαζομένων με άλλη αναλογία και άλλη διαθεσιμότητα σε προσωπικό και σε εξοπλισμό).
-Να διασφαλιστούν άμεσα επαρκή και ποιοτικά Μέσα Ατομικής Προστασίας για τους εργαζόμενους.
-Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για παράταση του ωραρίου των Παιδικών Σταθμών είναι, αν μη τι άλλο, ανεδαφικές γιατί μόνο ένα μικρό ποσοστό των εγγεγραμμένων παιδιών μπορούν να παραμείνουν ως το προβλεπόμενο ωράριο λόγω της έλλειψης προσωπικού και υποδομών, με αποτέλεσμα να γίνεται επιλογή για το ποιος θα παραμείνει ή όχι.
-Επαρκή κρατική χρηματοδότηση των Παιδικών Σταθμών ώστε όλα τα παιδιά να μπουν στους Παιδικούς Σταθμούς του δήμου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών, χωρίς vaouger και προϋποθέσεις. Κατάργηση τροφείων.
-Η προσχολική αγωγή – εκπαίδευση είναι ζήτημα ανάγκης και όχι πολυτέλεια.
-Ενιαίο εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό πρόγραμμα προσχολικής αγωγής που θα αναγνώριζε τον εκπαιδευτικό παιδαγωγικό ρόλο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών με την ευθύνη του κράτους.
Είναι ώρα να απαιτήσουμε, το κράτος - Κυβέρνηση και Δήμος ν’ αναλάβουν την ευθύνη ολοκληρωτικά, με πόρους, μέσα, σύγχρονα κτήρια και αποκλειστικά μόνιμο επιστημονικό, παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.
Κυβέρνηση και δήμαρχοι κάνουν σαφές με κάθε τρόπο ότι στον «σύγχρονο» κόσμο τους δεν χωράνε οι ανάγκες των παιδιών και των εργαζομένων. Εμείς τους απαντάμε ότι δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν!
Το Δ.Σ.
Σεπτέμβριος 2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου