Ο Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, 6ος Βαρόνος Μπάιρον (22 Ιανουαρίου 1788 – 19 Απριλίου 1824), γνωστός στην Ελλάδα ως Λόρδος Βύρων (αγγλ. George Gordon Byron, 6th Baron Byron), ήταν Άγγλος αριστοκράτης, ποιητής, πολιτικός, «Φιλέλληνας» και μια από τις σημαντικότερες μορφές του ρομαντισμού. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς ποιητές και παραμένει ακόμα και σήμερα δημοφιλής. Από το πλούσιο έργο του ξεχωρίζουν τα μακροσκελή ποιήματα "Δον Ζουάν" και "Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ" (Πηγή: Βικιπαίδεια).
Η Ελλάδα τον τίμησε με την αιώνια ευγνωμοσύνη της, με ένα από τα ωραιότερα αγάλματα της Αθήνας (στο Ζάππειο, στο σημείο όπου η λεωφόρος Αμαλίας συναντάει τη λεωφόρο Όλγας) που είναι το αλληγορικό μαρμάρινο σύμπλεγμα «Η Ελλάδα στέφουσα τον Λόρδο Βύρωνα», καθώς επίσης και με την ονομασία «Βύρωνας» του πρώτου αστικού προσφυγικού συνοικισμού της Ελλάδας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι, στις 19 Απριλίου 1824.
Στη δε πόλη του Βύρωνα, στην πλατεία «Ελ. Βενιζέλου» (την γνωστή ως πλατεία Αγ. Λαζάρου) από το 2004 υπάρχει προτομή του!
Όμως η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βύρωνα αποφάσισε να τοποθετήσει και άλλο άγαλμα του Βαρόνου Μπάιρον* (*βλέπε Ιστορικά στοιχεία στο τέλος του κειμένου), στον τριγωνικό κοινόχρηστο χώρο πρασίνου της συμβολής των οδών Κολοκοτρώνη και Κύπρου, στην πλατεία «Ειρήνης» (γνωστή ως πλατεία ή τρίγωνο «Μαριάννας» από τον ομώνυμο Κινηματογράφο).
Διαβάστε τι έγραψε η ομάδα «Ρωγμή στην ενημέρωση» στο άρθρο της: «Άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα θα τοποθετηθεί στην είσοδο της πόλης**»:
Μαθαίνουμε ότι μέρος από το πλεόνασμα που δημιουργήθηκε στην δημοτική Επιχείρηση ΔΕΑΔΒ ΑΕ -αποτέλεσμα των πανάκριβων υπηρεσιών που πληρώνουν οι πολίτες στο κοιμητήριο- θα διατεθεί για να τοποθετηθεί άγαλμα του λόρδου Βύρωνα στην είσοδο της πόλης.
Στο τρίγωνο αυτό στα μέσα Ιουνίου 2023 ο δήμος ανέθεσε (πλήρωσε) σε εργολάβο να το ανακατασκευάσει και να βάλει νέα φυτά και εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος. Στη συνέχεια η υπηρεσία πρασίνου το συντηρούσε.
Τα σχόλια από τους κατοίκους για τον τρόπο της ανάπλασης ήταν πολλά και ποικίλα αφενός για την επιλογή των φυτών και λουλουδιών και αφετέρου για το περιβαλλοντικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
Δύο μήνες μετά, και ενώ οι κάτοικοι της πόλης πληρώνουν μέσω του ταμείου του δήμου, δόθηκε εντολή και νέος εργολάβος την Τρίτη 5 Σεπτέμβριου 2023 μπήκε με το μηχάνημα και τα ισοπέδωσε όλα. Δείτε εδώ: https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com/2023/09/blog-post_15.html
Οι Μαυροκορδάτοι και οι «Καλοχαιρέτηδες» του Δήμου λοιπόν εν δράσει!
Κοκορεύονται οι της Δημοτικής Αρχής και πετάνε διαρκώς και ασκόπως τα λεφτά του Ελληνικού λαού (για θυμηθείτε: ξόδεψαν 30.000 ευρώ για να ψευτοεπισκευάσουν το σχολείο του Χαραλαμπόπουλου το οποίο, μερικές μέρες μετά, έκλεισε οριστικά), όπως πετάνε στον αέρα και τις υποσχέσεις που δεν τηρούν!
Μας δίνουν έτσι το δικαίωμα να τους ασκούμε σκληρή κριτική, γιατί: που είναι το μνημείο για τον Νίκο Νικηφορίδη, κα Κλωνάρη;
«Σε ότι αφορά το μνημείο Νικηφορίδη… να ορίσουμε μία καλλιτεχνική Επιτροπή. Κυρία Κλωνάρη, να ορίσετε μία καλλιτεχνική Επιτροπή, η οποία να μας πει πως θα μπορούσε να φτιαχτεί καλύτερα ένα τέτοιο μνημείο, να δούμε και τι οικονομικά υπάρχουν και να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι περισσότερο και καλύτερο στην τιμή που αξίζει στον Νικηφορίδη»! Τάδε έφη στις 19 Δεκεμβρίου του 2019 ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης.
Και στις 14 Αυγούστου 2021 η κα Κλωνάρη δήλωσε πως επιτέλους η επιτροπή θα συσταθεί: «Ψάχνουμε κάποιους γλύπτες» είπε!!! Ρώτησε και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αν γνωρίζουν γλύπτες (δυστυχώς ορισμένοι από αυτούς γνωρίζουν μόνο γλείφτες) «Να δούμε και τον επόμενο προϋπολογισμό. Να μιλήσουμε και με το πολιτιστικό»…!!! Και όπως καταλάβατε μας είπαν, σαν τον κινηματογραφικό βουλευτή Καλοχαιρέτα, το απίστευτο: «ΕΤΕΛΕΙΩΣΕ»!!!
Που είναι ένα σωστό μνημείο για τον ΗΡΩΑ Βαγγέλη Μαρτάκη, εκεί στην ομώνυμη πλατεία (και όχι πλατεία Δεληολάνη όπως είναι ευρέως γνωστή);;
Από το 2014 το είχαμε θέσει ως αίτημα στο Δήμαρχο Γρηγόρη Κατωπόδη. Ούτε την ημερομηνία του θανάτου του δεν αναφέρει η πλάκα. Εννέα χρόνια τον τίμησε κανείς από την Αριστερά;
Και που είναι η απάντηση του Δήμου στο σχετικό με τα ανωτέρω Αίτημα που πήρε Αρ. Πρωτοκόλλου: 17591 με Ημ/νια Πρωτοκόλλου: 13/07/2023;; Περάσανε 2 μήνες και οι επίορκοι του Συντάγματος (βλέπε Άρθρο 10, παρ. 3) δεν απάντησαν ακόμη!
Για τον 6ο Βαρόνο Μπάιρον όμως γλύπτες και χρήματα βρέθηκαν αμέσως… Αλήθεια, ο στρατηγός Μακρυγιάννης δεν είναι εκείνος που στα αποµνηµονεύµατά του αναφέρει ότι ο λόρδος Βύρων είχε ξεκάθαρες παιδοφιλικές τάσεις, και δη µε άγουρα αγόρια;
Τιμήστε τον λοιπόν εσείς της Δημοτικής Αρχής Βύρωνα και φροντίστε να το κάνετε σωστά, όπως σας αξίζει και όπως σας το αναφέραμε περιπαιχτικά στην με Αρ. Πρωτοκόλλου: 22095 (Ημ/νια Πρωτοκόλλου: 13/09/2023) Αίτηση με Θέμα: «ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΜΠΑΙΡΟΝ»
ΑΙΤΗΜΑ
Της Κίνησης πολιτών «Βύρωνας και τριγύρω» και
Της Ένωσης Πολιτών με την ονομασία «Ενάργεια»
ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ
Κοινοποίηση προς:
κ. Πάνο Τριγάζη
-Δημοτικούς Συμβούλους Δ.Β.
-Τοπικό Τύπο
ΘΕΜΑ: «ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΜΠΑΙΡΟΝ»
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Με αφορμή την 100η επέτειο της δημιουργίας της πόλης του Βύρωνα και την τοποθέτηση του αγάλματος του George Gordon Byron, 6th Baron Byron (Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, 6ου Βαρόνου Μπάιρον) στο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου της συμβολής των οδών Κύπρου και Κολοκοτρώνη, στην πλατεία Ειρήνης, σας προτείνουμε όπως στα εγκαίνια καλέσετε τον 73χρονο απόγονό του Ρόμπερτ Τζέιμς Μπάιρον, 13ου βαρόνου Μπάιρον ή τον φυσικό κληρονόμο αυτού τον Charles Richard Gordon Byron, καθώς επίσης όπως τον ή τους πολιτογραφήσετε Έλληνες και τους απονείμετε «το κλειδί της πόλης» του Βύρωνα.
Με τιμή
Κίνηση Πολιτών «Βύρωνας και τριγύρω» & Ένωση Πολιτών «Ενάργεια»
12 Σεπτεμβρίου 2023
*Διαβάστε για να μάθετε ποιός αληθινά ήταν ο Βαρόνος Μπάιρον, αυτόν που η Δημοτική Αρχή Βύρωνα θέλει να τιμήσει ξανά:
Λόρδος Βύρων: Ένας κοινός τυχοδιώκτης, που χρέωσε την Ελλάδα – Πώς η Ιστορία τον αγκάλιασε και τον ονόμασε Φιλέλληνα https://www.ethnos.gr/history/article/204219/lordosbyronenaskoinostyxodiokthspoyxreosethnelladaposhistoriatonagkaliasekaitononomasefilellhna
Πέμπτη 19 Απριλίου 2018: Μιλώντας
αιρετικά για τον Λόρδο (Μπάυρον) Βύρωνα Απόσπασμα μέσα από το βιβλίο του κ. Θ. Παναγόπουλου "Τα Ψιλά γράμματα της Ιστορίας (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ)
σ.σ.:**Η είσοδος στην πόλη του Βύρωνα από την πλευρά της Αθήνας και την οδό Φρύνης είναι ο μικρός κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, το λεγόμενο παρκάκι Μοργκεντάου, στη συμβολή της οδού Μοργκεντάου με την αρχή της οδού Κύπρου.
Ενάργεια/Βύρωνας, η πόλη μας
15 Σεπτεμβρίου 2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου