Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

1η Μαθητική Συναυλία εναντίον Αη Γιάννη του Λαμπαδάρη και του Κλήδονα

Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείου) διεξήχθη και ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη μαθητική συναυλία - 1st Byron School Fest που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Βύρωνα και η Ένωση Γονέων Βύρωνα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του με τον τίτλο «Ένας νέος πολιτιστικός θεσμός της πόλης μας μόλις γεννήθηκε» το Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, δείτε εδώ: https://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=12447

«Μαθητικά μουσικά και χορωδιακά σύνολα των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας παρουσίασαν όλα τα είδη μουσικής (παραδοσιακά, ρεμπέτικα, ροκ και έντεχνα) και ενθουσίασαν το κοινό. Όχι μόνο το μαθητικό κοινό αλλά και όλους εμάς που ήμασταν εκεί να χειροκροτήσουμε τις προσπάθειες των παιδιών μας.

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς των παιδιών, μας υπενθύμισαν πως η ενασχόληση και η προσφορά του σχολείου δεν έγκειται μόνο στα γνωστικά αντικείμενα και τη διδακτέα ύλη.

Είναι άνθρωποι που συγκινούνται και συγκινούν. Οι μαθητές μας απέδειξαν ότι είναι ικανοί να μας συνεπαίρνουν σε ταξίδια του νου και της ψυχής».

Δυστυχώς όμως η Δημοτική Αρχή του Αλέξη Σωτηρόπουλου ξέχασε (;) τον θεσμό του εθίμου του Αη Γιάννη του Λαμπαδάρη και τον Κλήδονα, που έμεινε στις 3 εκδηλώσεις (2016, 2022 και 2023, ενώ το 2017 είχε ματαιωθεί λόγω των καιρικών συνθηκών), και τα λόγια του Λαογράφου Δημήτρη Λουκάτου, μέσα από το βιβλίο του "Τα καλοκαιρινά": «Ένα έθιμο που κατάφερε τόσους αιώνες, παρ' όλες τις συχνές "πολεμικές", να επιζήσει, δεν είναι δικαίωμα της δικής μας γενιάς να το σβήσει. Έχουμε χρέος όχι μόνο να το ανεχόμαστε αλλά και να το βοηθούμε στις εκδηλώσεις του..!!!».


Τα θερμά μας συγχαρητήρια προς Δημοτική Αρχή, για τον νέο πολιτιστικό θεσμό που γεννήθηκε, την πρώτη μαθητική συναυλία, τα εκφράζουμε μαζί με τα ΘΕΡΜΑ ΜΑΣ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ για την «απώλεια» του εθίμου του Αη Γιάννη του Λαμπαδάρη και του Κλήδονα! 

SILVER ALERT, λοιπόν: "Χάθηκε ΞΑΝΑ το έθιμο του Αϊ Γιαννιού"!!!

Διαβάστε τα παρακάτω άρθρα:

Τρίτη 27 Ιουνίου 2023: Η γιορτή του Κλήδονα αναβιώνει για 3η φορά στον Βύρωνα αύριο Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 και ώρα 8 μ.μ.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022: Φωτογραφικό υλικό από την 2η αναβίωση του εθίμου του Αη Γιάννη του Λαμπαδάρη και του Κλήδονα  

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016: Το δρώμενο του Αη Γιάννη του Λαμπαδάρη / ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΑΣ ΝΑ (ΞΑΝΑ)ΣΥΣΤΗΘΟΥΜΕ 2

Βύρωνας, η πόλη μας / 24 Ιουνίου 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου