Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Καλοκαίρι στην πόλη - 2024: Αυξημένο μέχρι και 40% θα είναι το κόστος για τις οικογένειες

Αυξημένο μέχρι και 40% θα είναι το κόστος για τις οικογένειες των παιδιών που θα συμμετέχουν στο Θερινό δημοτικό πρόγραμμα «Καλοκαίρι στην πόλη - 2024»

 
Άρθρο της "Ρωγμής στην ενημέρωση"

Συνεχίζεται η πολιτική «Δήμος Επιχείρηση με τους δημότες πελάτες»

Τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν στις 14 Ιουνίου. Οι γονείς των παιδιών που εργάζονται θα αναγκαστούνε, για άλλη μια χρονιά, εάν δεν έχουν εναλλακτική επιλογή -όπως, παππού, γιαγιά, κάποιο χωριό- προκειμένου τα παιδιά να μην μείνουν μόνα τους μέχρι να επιστρέψουν οι γονείς από την εργασία τους, να τα στείλουν σε κάποια κατασκήνωση, camp ή στο δημοτικό θερινό πρόγραμμα «Καλοκαίρι στην πόλη 2024» - ημερήσια δημιουργική απασχόληση σε εγκαταστάσεις του δήμου, προκειμένου να αποφύγουν κίνδυνους και άλλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν για τα παιδιά αυτών των ηλικιών, όταν μείνουν μόνα τους.

Η δημοτική αρχή Σωτηρόπουλου συνεχίζει την πεπατημένη των προηγούμενων διοικήσεων της πόλης, και μια κοινωνική οικογενειακή ανάγκη έρχεται να την καλύψει για 12 ημέρες με το «Θερινό Πρόγραμμα Ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης - Καλοκαίρι στην πόλη», όμως με μία ουσιαστική, προς το χειρότερο, διαφορά.

Το πρόγραμμα του δήμου περιλαμβάνει τρεις περιόδους των 12 και όχι 14 ημερών που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Το ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ 2024, αρχίζει στις 17/06/24 και διαρκεί έως τις 28/06/24, διαρκεί 12 ημέρες, δηλαδή 2 ημέρες λιγότερες από πέρσι και έχει κόστος για ένα παιδί 70 ευρώ, αύξηση 40%.
Πληροφορίες δίνονται στο Τμήμα Αθλητισμού 2107652695 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση του.

Επισημαίνουμε πως το ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ 2023 περιλάμβανε 14 ημέρες και το κόστος για ένα παιδί ήταν 50 ευρώ.

Πλέον εισηγείται: Τον καθορισμό του αντιτίμου για το Θερινό Πρόγραμμα Ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης «Καλοκαίρι στην Πόλη» ως εξής:

-Κόστος ενός παιδιού για μία περίοδο 70 €
-Κόστος δύο παιδιών (αδέλφια) για μία περίοδο 130 €
-Κόστος ανά παιδί πολύτεκνης οικογένειας (απαραίτητα δικαιολογητικά) 40 €
-Κόστος ενός παιδιού που συμμετέχει και στις δύο περιόδους 130 €

Στη συνέχεια ο δήμαρχος και πρόεδρος κάλεσε την δημοτική επιτροπή να αποφασίσει σχετικά.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ομόφωνα από την δημοτική επιτροπή του δήμου την Δευτέρα 22/4/2024 (απείχε από την ψηφοφορία ο πρώην δήμαρχος κ. Κατωπόδης) αρ. απόφασης 112/2024.

{Σημείωση Βύρωνας, η πόλη μας: Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης Μαΐου 2024 ο πρώην Δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης ζήτησε ξανά να μην υπάρξει αύξηση του κόστους και η συνολική διαφορά των 6.000 ευρώ που θα προέκυπτε να καλυπτόταν από κάποιον κωδικό των εσόδων του Δήμου. Η δε ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος κυρία Ιουλία Κιούπη στην τοποθέτησή της είπε να υπάρξει αύξηση, αλλά στα 60 ευρώ για κάθε παιδί και όχι 70 ευρώ, με κάλυψη επίσης της διαφοράς από τον Δήμο. Και οι δυο αυτές προτάσεις δεν έγιναν δεκτές από τη παράταξη του Δημάρχου Σωτηρόπουλου, που διαθέτει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.}  

Ο δήμος και στην δραστηριότητα «Θερινό Πρόγραμμα Ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης - Καλοκαίρι στην πόλη 2024» λειτουργεί ως επιχείρηση με τους δημότες πελάτες.

Ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας του δήμου συρρικνώνεται διαρκώς, οι πολίτες - δημότες πληρώνουν σχεδόν για όλες τις χρήσεις των υπηρεσιών του δήμου. Εκτός από την κεντρική φορολογία, το δημοτικό φόρο και τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, για ό,τι άλλο του παρέχεται, όπως Παιδικοί Σταθμοί, κολυμβητήριο, καλλιτεχνικά εργαστήρια, Κοιμητήριο, Θέατρο Βράχων κ.ο.κ. πληρώνουν επιπλέον.

Η απάντηση των δημάρχων είναι γνωστή και μονότονη: «Έχει μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση και δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά».

Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή Σωτηροπούλου δεν έχει πάρει πρωτοβουλία για μία δημόσια συζήτηση και να ενημερώσει τους πολίτες του δήμου, τι ακριβώς παρέλαβε από την πρώην δημοτική αρχή και ποια είναι η οικονομική κατάσταση του δήμου. Τα οικονομικά στοιχεία που ανέφερε ο δήμαρχος μετά από ερωτήσεις των παρατάξεων -Μπαντή και Δεμπόνου- στη συνεδρίαση λογοδοσίας του δημάρχου αμφισβητήθηκαν από την "ΣΤΑΣΗ Βύρωνα" και τον πρώην δήμαρχο κ. Κατωπόδη, με ανακοίνωση που εξέδωσαν. Στην ανακοίνωση τους μεταξύ άλλων αναφέρεται με νόημα «Σαν δημοτική αρχή παραδώσαμε ένα δήμο οικονομικά και λειτουργικά κατά πολύ καλύτερο από ότι παραλάβαμε… Αν από υπερβάλλοντα ζήλο έταξαν "λαγούς με πετραχήλια" δεν μας αφορά».

Πράγματι η κρατική χρηματοδότηση των δήμων έχει μειωθεί τα χρόνια των μνημονίων από τις κυβερνήσεις και συνεχίζεται και σήμερα από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. - Μητσοτάκη. Οι πολίτες όμως ψηφίζουν και εκλέγουν δημάρχους και δημοτικά συμβούλια, όχι διαχειριστές μιας επιχείρησης, ούτε τοπική διοίκηση, που εφαρμόζει τις αντιλαϊκές κυβερνητικές κατευθύνσεις.

Δημοτικές αρχές που να λειτουργούν ως τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές, να στηρίζουν τις ανάγκες των συμπολιτών τους, να μην τους επιβαρύνουν επιπλέον με τις αποφάσεις τους, να κινητοποιούν τους πολίτες και να διεκδικούν από το κεντρικό κράτος, δεν υπάρχουν ή σπανίζουν!

Η νέα δημοτική αρχή Σωτηρόπουλου δεν ξεκινά καλά, παρά τα όσα δηλώνει. Με πρώτες αποφάσεις της ανάθεσε σε ιδιώτη το πράσινο, και τώρα προχωρά με αύξηση 40% του προγράμματος «Καλοκαίρι στην πόλη 2024» - θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης κ.λπ.

Αυτό που δεν κάνει, και αυτή η δημοτική αρχή, είναι να διεκδικήσει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, να εισπράξει τα χρήματα από εκείνες τις δεκάδες επιχειρήσεις που αξιοποιούν ή και καταχράζονται το δημοτικό κοινόχρηστο χώρο και δεν πληρώνουν. Να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τους δημότες.

Να πάρει πρωτοβουλίες που όχι μόνο δεν θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο οικονομικά τους πολίτες και ιδιαίτερα τους μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους και τις ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας, αλλά θα τους ελαφρύνει από χρήματα, που επιπλέον πληρώνουν στο δήμο.

Οι πολίτες του Βύρωνα δεν έχουν να επωφεληθούν τίποτα από ανάλογες εισπρακτικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν και στο παρελθόν στο δήμο και μόνο επιζήμιες ήταν για τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας.

Αναδημοσίευση από εδώ: https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com/2024/05/40-2024.html

Βύρωνας, η πόλη μας / 24 Μαΐου 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου