Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Σωματείο Εργαζομένων: Αύξηση στην αποζημίωση των εργαζομένων για την συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία

Αύξηση στην αποζημίωση των εργαζομένων για την συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία ζητά το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα σύμφωνα με το δελτίο τύπου που ανακοίνωσε.

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

"Αύξηση στην αποζημίωση των εργαζομένων για την συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία"


Στις 9 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές
Σε κάθε εκλογική διαδικασία η δουλειά των εργαζομένων στους δήμους πολλαπλασιάζεται. Δεν είναι δουλειά ενός τριημέρου αλλά μεγάλης διάρκειας και σχεδόν για όλες τις υπηρεσίες. Αποκορύφωμα της εκλογικής εργασίας είναι η τελευταία εβδομάδα των εκλογών.

Εκεί θα κληθούν οι εργαζόμενοι/νες των ΟΤΑ να πάρουν το εκλογικό υλικό από τις περιφέρειες, να το παραδώσουν στους δικαστικούς αντιπροσώπους, να ετοιμάσουν τα εκλογικά τμήματα, να εγγυηθούν με την παρουσία τους την καλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, να συλλέξουν τα εκλογικά αποτελέσματα μέχρι το πρωί της επομένης ημέρας και να παραδώσουν τα εκλογικά τμήματα με συγκρότηση τέτοια ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με όλα αυτά δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθημερινά τους καθήκοντα με αποτέλεσμα να τα επιβαρύνονται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους η εκλογική αποζημίωση δινόταν σε όλους τους εργαζόμενους των δήμων μέχρι που "κόπηκαν από τα μνημόνια". Τα μνημόνια έφυγαν (όπως οι κυβερνήσεις λένε).....οι περικοπές όμως παραμένουν.

Τα τελευταία χρόνια με Υπουργική απόφαση ανακοινώνεται ο αριθμός των εργαζομένων, που κατά το Υπουργείο, πρέπει να απασχοληθεί σε κάθε δήμο. Η εμπειρία μας λέει ότι αυτός ο αριθμός των εργαζόμενων δεν φτάνει για να γίνουν εκλογές αφού στη πραγματικότητα δουλεύουν πολλαπλάσιοι. Αυτό το γνωρίζουν το Υπουργείο, η ΚΕΔΕ, οι Δήμαρχοι αλλά δεν κάνουν απολύτως τίποτα αφού έτσι και αλλιώς η δουλειά τους γίνεται.

Στη καλύτερη περίπτωση ανταμείβονται οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν με υπερωριακή εργασία ή με ρεπό. Υπάρχει όμως μεγάλος αριθμός εργαζομένων – κυρίως συμβασιούχων - που τους αναγκάζουν να δουλέψουν λέγοντας τους ότι είναι στα πλαίσια των υποχρεώσεων τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι σχολικές καθαρίστριες που τις βάζουν να καθαρίσουν τα σχολεία για να λειτουργήσουν μετά της εκλογές χωρίς καμιά επιπλέον αμοιβή.

Έχοντας υπόψη μας αυτό το πλαίσιο εργασιών, θεωρούμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στους δήμους άσχετα από την εργασιακή τους σχέση, δικαιούνται εκλογική αποζημίωση για τις εργασίες που γίνονται στις εκλογές.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εκλογική αποζημίωση που δίνεται στους εργαζόμενους των δήμων, σε όσους το Υπουργείο ορίζει για εργασία στις εκλογές, είναι από τις χαμηλότερες αν όχι η χαμηλότερη.

Η εμπειρία μας λέει ότι δεν θα κάνουν απολύτως τίποτα οι διάφοροι παράγοντες για να διεκδικήσουμε για όλους αύξηση στην εκλογική αποζημίωση.

Ότι κερδίσουμε, θα το κερδίσουμε με την διεκδίκηση μέσω των αγώνων μας!

Διεκδικούμε:
-Αύξηση του επιδόματος της εκλογικής αποζημίωσης.
-Διπλασιασμό των εργαζομένων που απασχολούνται με τις εργασίες της εκλογικής διαδικασίας.
-Όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται να αμείβονται χρηματικά και όχι να δίνονται ρεπό.
-Διαφάνεια στην διαδικασία αλλά και στην απόφαση επιλογής των εργαζομένων που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία παίρνοντας υπόψη αν συμμετείχαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Απαιτούμε αξιοπρεπή αμοιβή και όχι κοροϊδία!

Το Δ.Σ.

Μάιος 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου