Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Η αλήθεια που δεν αποκαλύπτεται, καλύπτεται!

Αλλά έστω και έτσι, εμείς πετύχαμε τον δικό μας στόχο αφού κατορθώσαμε, έστω και μετά από οκτώ (8) μήνες, το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να φανεί η γύμνια τους ή άλλως η πολιτική τους ανεπάρκεια!

 Αύγουστος 2023

Λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 ο Πάγκαλος Βασίλης, πρώην Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης & Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα (Δ.Ε.Α.Δ.Β) και μέλος της Γραμματείας «Στάση Βύρωνα», διαβλέποντας προφανώς την επερχόμενη ήττα της παράταξής του, θεώρησε σωστό να γράψει ένα άρθρο, στο φύλλο Αυγούστου 2023 (Αριθμός Φύλλου 102) της τοπικής εφημερίδας «Επικοινωνία», με τίτλο «Σιγά μην φοβηθούμε», επειδή ακριβώς φοβόταν, όπου έβαλε «με άσφαιρα» (την αλήθεια) κατά του τότε υποψήφιου δημάρχου Μίλτου Μπαντή και κατά του πρώην δημάρχου Βύρωνα και υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά, «με έναν τρόπο που ομοιάζει ακριβώς με την περίπτωση εκείνου του πολιτικού που όταν βλέπει ότι χάνει τις εκλογές, κάθεται και γράφει 2 επιστολές, εκ των οποίων στη μία κατηγορεί τον προκάτοχό του!», όπως χαρακτηριστικά είχαμε γράψει εμείς, την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, στο άρθρο μας με τίτλο: Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Βύρωνα βάλλει κατά Μίλτου Μπαντή και Νίκου Χαρδαλιά

Και, ένα μήνα μετά, «η ζωή που δεν τσιγκουνεύεται εκπλήξεις και ανατροπές», σύμφωνα με τα όσα είχε γράψει στο άρθρο του ο ίδιος ο Βασίλης Πάγκαλος, απευθυνόμενος προς τον Μίλτο Μπαντή, φρόντισε, με κάποιο τρόπο σαν Νέμεση, δικαίως να κατακρημνίσει την πρώην Δημοτική Αρχή του Γρηγόρη Κατωπόδη από τη Διοίκηση της πόλης του Βύρωνα.

Σεπτέμβριος 2023

Ένα τέτοιο άρθρο όμως λίγο πριν τις εκλογές, και μάλιστα χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, ανάγκασε τις συλλογικότητες «Δημοκρατική Ενότητα Βύρωνα», Κίνηση Πολιτών «Βύρωνας και τριγύρω» και Ένωση Πολιτών «Ενάργεια», να υποβάλουν, την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023, το με Αρ. Πρωτοκόλλου: 21062/05-09-2023 Αίτημα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος της Οικονομικής κατάστασης στην οποία αναφερόταν στο άρθρο του ο πρώην Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης.

Οι λόγοι του αιτήματος των πολιτών; Επειδή σε ένα μήνα θα διεξάγονταν οι εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής και για την τοπική αυτοδιοίκηση και οι πολίτες είχαν δικαίωμα να είναι σωστά ενημερωμένοι, επειδή "σκιές και μομφές" δεν έπρεπε να μένουν αναπάντητες, και επειδή αναφορικά με τη διοίκηση του Δήμου και τα οικονομικά στοιχεία αυτού δεν έπρεπε να υπάρχει αδιαφάνεια! Ήταν θέμα Δημοκρατίας! 

Όμως, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή (Γρηγόρη Κατωπόδη), ΑΡΧΙΚΑ, απέφυγε τεχνηέντως τη συζήτηση του θέματος χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την παράγραφο 5, του άρθρου 65, του νόμου 3852/2010 (με τη συμπλήρωσή της με την παράγραφο 2, του άρθρου 1, του νόμου 4257/2014), η οποία ναι μεν αναφέρει ότι: «Ένα (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, καθώς και για θέματα που αφορούν στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων», ΑΛΛΑ η παράγραφος αυτή ΞΕΚΑΘΑΡΑ κάνει λόγο για ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ενώ  ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ συζήτησης ενός θέματος ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

Κατόπιν της υποδείξεως μας αυτής, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή (Γρηγόρη Κατωπόδη) αναγκάστηκε να φέρει προς συζήτηση το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Οκτωβρίου 2023.

Το Δημοτικό Συμβούλιο παρωδία

Πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο τότε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γεώργιος Πλακίδας, διαβεβαίωσε το σώμα ότι τα θέματα που είχαν φέρει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο από κοινού οι συλλογικότητες του Βύρωνα «Ενάργεια», «Δημοκρατική Ενότητα Βύρωνα», «Βύρωνας και τριγύρω» καθώς επίσης και οι δημοτικές παρατάξεις «Αριστερή Παρέμβαση» και «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα», βάσει του Κανονισμού, θα συζητούντο, ως έκτακτα θέματα, μετά το πέρας της συζήτησης των θεμάτων που βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.

Όμως, αμέσως μετά την επί τροχάδην συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης γίναμε τότε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς περιστατικού στα πολιτικά χρονικά της πόλης του Βύρωνα, το οποίο ήταν η σκόπιμη αποχώρηση σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής από το Δημοτικό Συμβούλιο με το πρόσχημα της αποχώρησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης των επικεφαλής Χρήστου Γώγου (της δημοτικής παράταξης «Νέα Εποχή-Χρήστος Γώγος») και Μίλτου Μπαντή (της δημοτικής παράταξης «Μαζί για τον Βύρωνα»). Η σκόπιμη αποχώρηση έγινε επειδή θα ακουγόντουσαν πράγματα και αλήθειες που δεν θα άρεσαν στους διοικούντες.

«Nομίζω ότι το Συμβούλιο είναι παρωδία πλέον. Από τη στιγμή που δύο παρατάξεις δεν συμμετέχουν» είπε ο πρώην Δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης, και συνέχισε λέγοντας: «αφού έφυγαν της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν το έχουμε ξανακάνει, ας το κάνουμε τώρα, ας  φύγουμε και μείς μια φορά»!!!

Η γελοιοποίηση του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου

Ο πρώην Δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης με την αυταρχική του συμπεριφορά και με την απαράδεκτη αντιδημοκρατική του ενέργεια, δηλαδή, της αποχώρησης της "παράταξής του" από την αίθουσα του Δημοτικού Καταστήματος, είχε υποπέσει στο ολίσθημα της γελοιοποίησης του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γιατί, βάσει του Κανονισμού, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει με την απαρτία που υπάρχει στη έναρξη της συνεδρίασης:
1. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης  (κατά την εκφώνηση των ονομάτων) και με την παρουσία τους διαπιστώθηκε απαρτία, και αν ακόμα αποχωρήσουν στη συνέχεια, θεωρούνται παρόντα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης ως προς την ύπαρξη της απαρτίας. Η απαρτία αυτή θεωρείται ότι συντρέχει για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Επομένως, ο (τότε) Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (Πλακίδας Γιώργος), ο οποίος ήταν Πρόεδρος του όλου οργάνου και όχι μόνο της Δημοτικής Αρχής του Γρηγόρη Κατωπόδη, όφειλε να παραμείνει στην θέση του και να διευθύνει την συνεδρίαση, ακόμα κι αν η παράταξή του είχε αποχωρήσει.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Καταστήματος, την ώρα της αποχώρησης της Δημοτικής Αρχής, υπήρχαν δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Ελπίδας», του νυν δημάρχου κ. Αλέξη Σωτηρόπουλου, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του επικεφαλής κ. Βαγγέλη Γείτονα, η δημοτική παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση» της κυρίας Μαρίας Μπικάκη, η δημοτική παράταξη «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα» του επικεφαλής κ. Τάσου Μαυρόπουλου καθώς επίσης και η (τότε) Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κυρία Ιουλία Κιούπη (της δημοτικής παράταξης «Νέα Εποχή-Χρήστος Γώγος»).

Η διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη

Την όλη υπόθεση, εκτός από την ΕΑΔ, την στείλαμε στο Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ) ζητώντας, για ακόμη μία φορά, τη διαμεσολάβησή του. Πράγμα που έγινε, και ο Δήμος Βύρωνα ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ, για άλλη μία φορά, να απαντήσει, με κοινοποίηση προς τον ΣτΠ, δια της Γενικής Γραμματέως του η οποία μας συνέστησε να επανέλθουμε στο θέμα με νέο αίτημα προς την νέα δημοτική Αρχή !!!

Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Και αυτό πράξαμε στις 29 Φεβρουαρίου 2024, αφού πρώτα είχαμε φροντίσει να ενημερώσουμε (17/01/2024) τον Δήμαρχο κ. Αλέξιο Σωτηρόπουλο.

Το αίτημα με Θέμα: «Νέο Αίτημα για να συζητηθεί στο Δ.Σ. η οικονομική κατάσταση στην οποία αναφερόταν σε άρθρο του ο πρώην Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Βύρωνα, κ. Βασίλης Πάγκαλος», έλαβε τον Αρ. Πρωτοκόλλου: 4791 και Ημ/νια Πρωτοκόλλου: 29/02/2024, και ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο του Δ.Σ.) την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024.

Η αλήθεια που δεν αποκαλύπτεται, καλύπτεται!

Στο Δημοτικό Συμβούλιο όμως δεν παρουσιάστηκε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Βύρωνα, κ. Βασίλης Πάγκαλος, εκείνος ο οποίος σε κάποιο άρθρο του, στην Ιστοσελίδα του Δήμου, με τίτλο «Έτσι αποκαλύπτεται η αλήθεια», έγραφε: “Λέμε ναι στο διάλογο, στην αντιπαράθεση και στο ξύπνημα της κριτικής στάσης”, αλλά κάποιος άλλος Βασίλης Πάγκαλος που έβγαλε από μέσα του τον ανασφαλή, τον είρωνα, εκείνον που προσαρμόζει τη στρατηγική του στην περίσταση, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος κάποτε έγραφε: “Κάθε εποχή θέτει τα ηθικά της προβλήματα και απαιτεί να ακουστούν. Στην πολιτική όμως, όπως και στη ζωή, υπάρχουν στόχοι και στρατηγικές για την επίτευξή τους. Οι στόχοι ανταποκρίνονται στις αξίες, οι στρατηγικές προσαρμόζονται στις περιστάσεις. Η πλάνη και ο φανατισμός δεν αποκλείονται και μόνο ο διάλογος και τα επιχειρήματα μας ελευθερώνουν από το φανατισμό και όσο γίνεται από την πλάνη”. Ο δικός του, δίχως αξίες στόχος, ήταν να αποφύγει τη συζήτηση του θέματος.

Εμείς δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από αυτό που τελικά έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού ο Βασίλης Πάγκαλος απέφυγε να δώσει εξηγήσεις και έμεινε στις αναφορές των παλαιών ανακοινώσεών του... του 2014 !!! Η δε συμπεριφορά των Κατωπόδη-Πάγκαλου απλώς μας επιβεβαίωσαν στις προβλέψεις μας.

Αλλά έστω και έτσι, εμείς πετύχαμε τον δικό μας στόχο αφού κατορθώσαμε, έστω και μετά από οκτώ (8) μήνες, το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να φανεί η γύμνια τους ή άλλως η πολιτική τους ανεπάρκεια!

 Ενάργεια
23 Μαΐου 2024

Βύρωνας, η πόλη μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου